ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽAŘSKÝCH BOT - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽAŘSKÝCH BOT

ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽAŘSKÝCH BOT

04.12.2013 05:52:53 #1 

ivan

Přátelé, už dlouho jsem sliboval něco ve stylu toho, co předkládám. Napadlo mě předhodit to nejprve k veřejnému okomentování, aby byla větší šance, že tyto zásady budou obsahovat v přiměřeně stravitelném rozsahu vše podstatné, co tady naše kolektivní moudrost v diskusi tolikrát opakuje.

Děkuju za připomínky. Neberte to jako vyčůranost. Tyhle věci jsem psal už mockrát, ale zoufale nerad se hrabu ve své bývalé produkci a radši jsem to sepsal znovu z hlavy. Něco jsem tedy mohl opomenout.

Představuju si, že pak by výsledek měl být umístěný nějak viditelně, třeba jako úvodní FAQ.

ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽAŘSKÝCH BOT

Je to marné, marné, marné. Za řadu let spousta článků, desítky diskusních vláken se stovkami příspěvků. A stejně se každou zimu hlásí další a další diskutéři, kteří se bohužel neporadili předem a nyní se dozvídají, jak špatně postupovali a jaké základní chyby udělali.

Přitom mnohdy vlastně ze svého pohledu ani nechybovali. Vydali se do sportovního obchodu, nechali si poradit, vyzkoušeli, vzali. Přitom navíc mnozí z takových vůbec nevědí, že nezvolili dobře, další se při lyžování trápí a jen někteří se proklikají až sem do diskuse.

Takže zde máte v přehledné kostce elementární know-how, jímž by měl disponovat každý, kdo si nové boty na sjíždění pořizuje.

(Nevím, jestli tento „literární“ úvod je vůbec vhodný)

1. Nespoléhejte se na svoje zkušenosti s koupí bot civilních. Lyžařská bota není primárně určena k chůzi, její výběr má proto svoje specifika.
  2. Vnitřní botička ve skeletu částečně přejímá i funkci ponožky. Na lyžování tedy nepatří tlusté vlněné ponožky či nedejbože dvoje.
  3. Nespoléhejte se na poradenství v nespecializovaném obchodě, je mnohdy zavádějící.
  4. Typ boty, modelovou řadu podle pohlaví, lyžařské zdatnosti, fyzických parametrů. Rychlejší a těžší lyžař/ka obvykle potřebuje tužší boty.
  5. Tzv. flexindexy teoreticky označují právě tuto tuhost. Nejsou žádný exaktní a navzájem srovnatelný údaj, berte je jen jako velmi přibližnou orientační pomůcku a rozhodně nevybírejte primárně podle nich!
  6. Nejdůležitější je, aby takto předvybraná bota dobře seděla. Když nebude, veškerá další kritéria – značka, barva, ba zčásti i cena – se stávají nepodstatnými.
  7. Je více než pravděpodobné, že si bez odborné informace vyberete botu příliš velkou. Pociťovaná velikost nové boty klame, polstrovaná neotlačená vnitřní botička vytváří dojem těsnosti. Po pár hodinách až dnech vnitřní materiál sesedne a bota se de facto stane klidně o číslo větší.
  8. Levné rekreační boty bývají uvnitř nejširší a nejprostornější a jejich botička nejtlustší. Taková bota se tedy používáním „zvětší“ nejvíc. „Plavat“ v botě znamená lyže pořádně neovládat a ještě riziko otlačených prstů a odřených pat. Zlaté pravidlo: příliš velká bota zmenšit nejde.
  9. Jedinou spolehlivou metodou při volbě správné velikosti je tzv. skeletová, kdy sledujete, kolik místa vám zůstává za patou nohy vsunuté do skeletu s vyjmutou botičkou. Pro sportovního lyžaře ve sportovní botě do 1 cm, pro rekreačního nanejvýš 2 cm. Více je naprosto špatně!
  10. Takto zvolená bota působí hodně těsně, na někoho až nepříjemně. Ale nebojte se, bota opravdu povolí a budete spokojení. Čím vyšší nároky na svou jízdu a tím i boty kladete, tím těsnější kontakt s botou potřebujete.
  11. Lidé mají nohy velmi různé a základní tvar kopyta boty, tedy vnitřní tvar skeletu, nemusí s nohou vždy ladit. Při pochybnostech zkoušejte jiné, třeba budou sedět lépe. Rozhodně si ohlídejte výšku nártu.
  12. Většině lidí prospěje kvalitnější vložka (= stélka) než ta, která běžně v botách bývá. Lepší fixací a podepřením chodidla často řeší menší problémy.
  13. Plast skeletu reaguje na teplotu. Každý bez výjimky. Při minus 10 bude bota citelně tužší než v obchodě.
  14. Plast skeletu je částečně tvarovatelný a opracovatelný, určité problémy se tak dají zlikvidovat. Odborník zvládne i různé další úpravy. Vůbec není nutné se v botách trápit.
  15. Boty se velikostně dělají po celých číslech. Půlčísla se sice značí, ale rozdíl může být jen v tlustší vložce botičky. Někdy se může stát, že botička ve skeletu je poněkud krátká a bota se falešně jeví malá. Ověřit to lze při zmíněném vyndání skeletu.
  16. Nakupovat u odborníků se vyplatí. Když už se při zkoušení v obchodě necháte obskakovat, je slušné si tam boty i koupit. Ne se zdekovat a objednat někde přes internet. Představte si sami sebe v prohozených rolích.
  17. Nenakupujte ve stresu na poslední chvíli. Když budete mít pochybnosti, neukvapujte se a poraďte se, třeba zde v diskusi. Dost lidí zde toho hodně ví a přitom nemají zájem vám něco prodat a radí nezištně.
  18. Další informace: v archivu časopisu najdete řadu i značně podrobných článků. V diskusi je mnoho stručných i bohatých vláken.

Za všechny připomínky vřele děkuju. Pámbu vám to vynahradí na dětech.

04.12.2013 14:37:48 #2 

Alda71 muž

Ivane, dovolím si pár připomínek k členění, z rychlého pročtení a prvního dojmu. Připadá mi, že to obsahuje moc jednotlivých bodů a trochu to pak ztrácí přehlednost. Považoval bych za lepší to rozdělit aspoň na kapitoly, např. Co byste měli vědět před nákupem lyžařských bot a Jak správně vybrat lyžařské boty v obchodě, 16 až 18 bych klidně nechal jako „literární“ závěr. V rámci kapitol pak jednotlivé body, i když je mi jasné, že se to vzájemně prolíná. K prvnímu bych dal ty obecnější věci, kam jít, jak se odlišuje výběr v porovnání s klasickou botou, proč nejít vybírat se zimní ponožkou apod., do druhého konkrétní pravidla pro zkoušení a výběr.

Nestálo by za to doplnit u výběru výslovně též pohlídání šířky nohy a boty?

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

04.12.2013 16:52:10 #4 

ivan

>> #2, Alda71, 04. 12. 2013 14:37:48

Dobré systémové připomínky, moc děkuju. Přiznám se, že když jsem to v noci psal, netušil jsem, jak to dopadne. Nějakých 10 bodů by mi připadlo asi tak akorát (lidi jsou na otřepaná radicí desatera zvyklí), ale narostlo mi to na těch 18. Jež sám cítím jako příliš. Takové makro-členění by tomu určitě pomohlo. A kydy na začátku a na konci, i když si za nimi stojím, možná do esence nepatří?

Zmínit nominální šířky? Možná ano? Ale není to na této basic úrovni už overkill?

Nebo spíš ad velikosti: začínejte zkoušet velikost o číslo menší než vaše civilní?

Uvidíme, co si budou myslet ještě další.

04.12.2013 19:05:47 #5 

Pavlos muž

U té velikosti bych dal připomínku, že velikost civilní boty se nerovná velikosti lyžáku. Takže začít zkoušet o číslo menší nežcivilní, je určitě dobrý nápad.

Ještě bych přidal info, že se vyplatí vyhradit si na zkoušení a nákup víc času. Ideálně pár hodin.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

04.12.2013 19:27:48 #6 

Hreben

>> #1, ivan, 04. 12. 2013 05:52:53

Je to fajn, ale je to vlastne jeste mnohem slozitejsi. Chtelo by to dve verze: Pro uplne laiky, co vubec nevi nic a jdou pro rekreacni botu a staci jim, aby si ji nekoupili prilis velkou. A pro pokrocilejsi lyzare, kde se bude resit sirka atd. Ale ses dobrej, ze si das s takovou veci cas…

>> #3, Marek Bednář, 04. 12. 2013 16:36:07 Proc? Starou vyhod…

04.12.2013 21:28:47 #8 

HonzA_ muž

>> #7, Marek Bednář, 04. 12. 2013 19:54:20

A proto je tu skeletová metoda + prohlídka botičky a její vyzkoušení na noze.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

04.12.2013 21:51:01 #9 

TNS muž

>> #1, ivan, 04. 12. 2013 05:52:53

Formu ponechám na Tebe a k jednotlivým bodom:

bod 9. Treba rozhodne uviesť podrobnejší návod na skeletovú metódu,alebo ešte lepšie živý odkaz na článok,alebo vlákno,kde sa to dostatočne vysvetlilo.Pre laika je v tomto bode málo informácii.Kam dať nohu? Vložku na zeppu,ako zistiť šírku,výšku nad nártom.

bod 15. Iné číslo boty môže niekedy znamenať len iná vložka v botičke,čo je ešte menej než shortlasted liners.

Inak nemám pripomienky.

Zmínit nominální šířky? Možná ano? Ale není to na této basic úrovni už overkill?“

„Nebo spíš ad velikosti: začínejte zkoušet velikost o číslo menší než vaše civilní?“

Nominálne šírky sa mi tiež zdajú overkill a druhý nápad sa mi nie celkom pozdáva.Asi nie je dôležité pri akej veľkosti začať,ale začať a skúšať správnou metódou.

Tak hádam to dopadne dobre a bude FAQ,alebo pevne uzamknuté vlákno,ktoré sa bude dať nájsť okamžite.Dík za námahu.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

04.12.2013 22:14:48 #10 

ivan

>> #9, TNS, 04. 12. 2013 21:51:01

Na tvoje připomínky jsem byl obzvlášť zvědavý, vďaka.

Za námahu třeba děkovat akorát vám, u mně jde o součást mé práce.

04.12.2013 22:19:50 #12 

ivan

>> #6, Hreben, 04. 12. 2013 19:27:48

Tato basic version vznikla právě proto, že jsem se časem dostal až do podrobností, jaké jsem nikde jinde ve srovnatelných zdrojích nenašel. Neboli do overkillu, který se tímto snažím kompenzovat sdělením srozumitelným pro lid lyžařský obecný.

07.12.2013 15:08:26 #14 

ivan

>> #3, Marek Bednář, 04. 12. 2013 16:36:07

Posts 3, 7, 11

Marku, buť tak hodný a nejlépe si na své dotazy založ samostatné vlákno. A v něm pokračuj, jak budeš chtít.

Toto má za cíl doladit znění elementárního návodu, jak se chovat při výběru bot. Nezlob se, ale takhle toto vlákno směřující k obecně užitečné službě zasíráš svými osobními problémy.

Ve zdejší nemoderované diskusi už pod haldami hlušiny zmizelo až příliš mnoho cenných příspěvků a myšlenek, abych se takto nebránil.

Děkuju ti za pochopení.

>> #13, t603, 07. 12. 2013 01:20:22

Štěpáne, aby tvůj post měl v tomto vláknu smysl: mám to chápat jako výhradu k mým použitým formulacím, ke srozumitelnosti?

Jestli máš nějaký problém, opakuju to, co výše. Založ si na své dotazy své samostatné vlákno. Sem to, jakou velikost máš mít, nebo mondo versus délka chodidla a velikost boty NEPATŘÍ!

V příslušném vláknu bych ti možná překopíroval kus svého článku, kde jsem např. to druhé velmi podrobně vysvětloval.

Také tobě děkuju.

07.12.2013 16:15:24 #15 

Boryš

>> #14, ivan, 07. 12. 2013 15:08:26

Post #13 již není… Co se mi tak mate, tak tam byly nějaké podněty pro doladění elementárního návodu jak se postavit k výběru lyžáků.

07.12.2013 16:31:02 #16 

Mára Bednářů muž

>> #14, ivan, 07. 12. 2013 15:08:26

Pardon, beru na vedomi.

07.12.2013 18:46:09 #17 

Navvy

Ivane, z mého pohledu je to přehledné a jasné i pro laika. Všechny podrobnosti (třeba jak zkoušet botu s vyjmutou botičkou) se pak dozví od skutečně kvalifikovaného personálu v prodejně. Jako velmi důležitý vidím (na rozdíl o jiných) bod č. 17, protože kvapný výběr obvykle vede k chybám (jako cokoli jiného). Možná by stálo za doplnění, že vyšší flexe (kolem 100 a výš) se nemusí bát ani sportovně založený lyžař začátečník.

Pokud jsem se nepřehlédl, tak Ti tam chybí jedna z nejdůležitějších informací – že si lyžař musí změřit i šířku chodidla a podle toho volit šířku boty! Zřejmě by to mohlo být v bodě 6 – že musí sedět na délku, šířku, výšku nad nártem a také komín boty by měl být úměrný obvodu holeně, protože po chvilce lyžování je třeba přezky dotáhnout a pokud by byly už v prodejně na posledním zubu, po chvilce lyžování by nebyla bota dostatečně upnuta a mohla by se dokonce rozepínat.

A nebál bych se to doplnit ani konstatováním, že pokud dobře sedí boty více značek či modelů jedné značky, teprve pak je na řadě hledání boty vhodného vzhledu (mezi těmi dobře padnoucími botami), která bude sedět k lyžím či oblečení.

A na 20 bodů bys to mohl zaokrouhlit malou poznámkou kdy volit jakou botu podle zaměření (free ride, občasný free ride, atd.).

07.12.2013 21:43:56 #18 

Boryš

>> #17, Navvy, 07. 12. 2013 18:46:09

Všechny podrobnosti (třeba jak zkoušet botu s vyjmutou botičkou) se pak dozví od skutečně kvalifikovaného personálu v prodejně.

Tak to je dobrý joke. Aspoň podle mých zkušeností při koupi lyžáků.

07.12.2013 23:15:28 #19 

Navvy

Je to třeba brát v kontextu s bodem 3 Ivanova návodu. Blbosti, které obvykle hlásají prodavači ve velkých sportovních prodejnách, jsou mnohdy spíše parodií. Mimochodem, spousta skvělých nápadů obchodně zhynula na idiocii personálu prodejen. Naposled třeba TV s plazmovými obrazovkami.

08.12.2013 09:48:14 #20 

Lumir

>> #19, Navvy, 07. 12. 2013 23:15:28

Ani specializovany onchod neni zarukou, ze zakaznik dostane dobre rady. Pokud to ma byt navod pro laika, tak prave laik bude mit problem, jak rozlisit dobrou radu od te spatne.

08.12.2013 09:50:16 #21 

HonzA_ muž

>> #18, Boryš, 07. 12. 2013 21:43:56

„Tak to je dobrý joke. Aspoň podle mých zkušeností při koupi lyžáků.“

To není joke. Podle toho poznáš obchod s personálem, který tomu opravdu rozumí. A že je takových obchodů málo není vina ani Ivana, Navvyho a nebo má či tvá.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

09.12.2013 02:30:16 #22 

ivan

Děkuju všem za připomínky. S jejich využitím zpracuju verzi 2.0 a nabídnu ji opět k okomentování.

Předtím ještě chci sdělit pár skutečností.

Důvodem, proč takový návod vytvořit, je notorická situace „běžných“ lyžařů a lítost nad tím, že musejí po koupi bot řešit problémy, jimž se dalo zabránit.

Cílem je upozornit neinformnované, že pořízení lyžařských bot vyžaduje znalosti, které jdou nad rámec koupě bot „civilních“. A současně na to, že nespecializovaný sportovní obchod těmito znalostmi často nedisponuje. A do třetice, podnítit je, aby si potřebné informace obstarali.

V žádném případě není ambicí těchto zásad být „kuchařkou“, s níž v ruce si dosavadní neznalec kvalifikovaně boty pořídí. Detailních článků „jak na to“ jsem za ty dlouhé roky napsal už spoustu, ale ty se k cílenému příjemci nedostanou.

Tyto zásady by měly být kompromisem. Měly by zaujmout, oslovit a sdělit to základní a přitom neodradit podrobností. Ideálně by nejspíš měly přímo navádět na podrobnější články.

09.12.2013 14:51:10 #23 

HONZAJS122 muž

Vznik této kuchařky bude záslužným počinem pro všechny, kdo hledají.. Když jsem si kupoval opravdu první přezkáče (loni) nastudoval jsem to opravdu z netu (včetně vyjmuté botičky, flexe a velikosti) a ono to opravdu fungovalo. Prodavač se sice tvářil na tahání botičky divně, ale přesvědčil jsem ho. To je důležité, jednoduše si říci co chci, já platím. Takže musím říct, díky SNOW.CZ a teda ještě musím zmínit i CARV.CZ, aby to bylo úplné:-)

Lyžuju blbě, ale rád

18.12.2013 22:32:50 #25 

t603 muž

Muzu se zeptat, co se mysli v bodu cislo 11 pod vetou „Rozhodně si ohlídejte výšku nártu.“? Co to prakticky znamena? Pri skeletove metode ze tam mam mit jake misto? Nebo s botickou a LEHCE zapnutou 2 prezkou odspoda ma ci nema byt co? Zatimco delka a sirka je pri skeletove metode popsana exaktne (mm vule do delky), s tim nartem nic. Je mozne, to, prosim, upresnit? Predpokladam, ze 3D analyzu nohy a zaroven boty pro bezne smrtelniky doporucovat nelze. Navic se vsude pise u bootfittingu, ze sirka se snadno zmeni, nart obtizne, proto to povazuju asi za kritictejsi pri vyberu. Nebo se mylim? Dik predem za uzitecny navod. Stepan

18.12.2013 22:49:27 #26 

Pavelll

>> #25, t603, 18. 12. 2013 22:32:50

Pokud máš dobrého bootfitters, tak je schopen i s nártem dělat téměř zázraky, samozřejmně je mnohem snadnější varianta vybrat botu, kde úprava nebude vůbec potřeba nebo bude co nejmenší, popřípadě pujde jen lehce zbrousit zeppa a tím si místo nad nártem vytvořít + k tomu lehce probrousit plast na jakyku pokud to jde a hned máš navíc cca 2mm v nártu, při výběru sportovní boty jsem první vybíral délku a jak sedí nárt, zkoušením různých výrobců. Šířka jde lehce vytáhnout nebo upravit frézováním, hodně lidí tady na fóru má velký přehled a velmi cenné rady, které vedly k správnému výběru bot.

20.12.2013 09:20:24 #27 

˘Ö˘Krab muž

Ahoj ivane,
jak tak nahlížím i do jiných vláken, mám neodbytný pocit, že „ZÁKLADNÍ ČÍTANKA …“ by rozhodně měla začínat návodem „jak si obouvat boty“. Spousta vyhovujících bot evidentně (i na té nejnižší rekreační úrovni) zůstane nevyzkoušena právě z důvodu neznalosti tohoto umění.
A možná jednu větu, že lyžáky slouží v první řadě k lyžování.

˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

20.12.2013 09:53:41 #28 

t603 muž

A „jak si obouvat boty ~ lyzaky“? O tom jsem nikde, pravda, necetl. Tak nejak z let jsem si vypestoval postup: spis tenci ponozka, zapnout 3. prezku, par nakleku pro usazeni paty a kotniku vzadu, opakovane 3. a 4. prezka na obepnuti lytka, aby pri beznem nakleku bota neodstavala, velcro pasek, nakonec 1. a 2. prezka jen natolik, aby drzely presne tvar boty pri nakleku, aby se bota nerozsirovala a aby tam tudy nesel snih dovnitr. Podle me chybou je nechavat volne 3. a 4. prezku pro zvetseni nakleku a zase zmensovat sirku pres nart prilisnym utazenim 1. a 2. prezky, coz ve finale zdeformuje nart, stlaci cevy, omezi ciskulaci krve = tepla a noha zebe a otlaky. Nebo je to jinak? Mozna v te zaplave nutne reklamy vsude se tyhle zaklady ztraceji. A dalsi vec, co jsem nikde nevidel, je popis lyzaku – co je to footboard ~ zeppa (?), stelka…

20.12.2013 12:05:27 #29 

˘Ö˘Krab muž

>> #28, t603, 20. 12. 2013 09:53:41

Myslel jsem to spíš jako: „jak se bez bolestivých grimas a bez úrazu dostat do tuhých bot a zase ven“. Nejnižší komerční modely na manévr obouvání pamatují především, pro mnohé sportovní už to tak neplatí.

Takže si ve výsledku nekoupím padnoucí sportovní boty jenom proto, protože se obouvají trochu jinak a já se do nich vůbec nedostanu. Že by mi dokonale seděly kolem nártu (nebo neseděl) tedy vůbec nezjistím. (Ověřeno praxí, platí i pro letitě lyžující.)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

01.02.2014 21:54:02 #30 

Anndy008 muž

Ja za tento navod dakujem! Myslim, ze je lahko pochopitelny a jasny. Tak isto aj clanok od Ivan S. (asi identicka osoba?) v starsom casopise snow. Pomohol sa mi zorientovat a tiez aj posudit odbornost predajcu :-)

Akuat som este nenasiel vhodnu lyziarku, ale to je chyba nohy.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy