Domů Diskuze Foto a video rozbory jízdy Lyžování dětí - rozbor videa

Lyžování dětí - rozbor videa

11.12.2013 18:28:10 #1 

Thomas muž

Zdravím,prosím o rozbor videa dcery. Má cenu jít za hranu rekreačního lyžování tak pozdě 7 letech??,( jsou jiné priority) když ještě neviděla nikdy branky a nikdy nebyla v lyžařské škole? Díky moc za vaše názory i jiných od fochu. Thomas Zde je video odkaz:https://www.youtube.com/watch?…

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

11.12.2013 18:38:08 #2 

hm1

>> #1, Thomas, 11. 12. 2013 18:28:10

Thome, pěkné video – závidím Vám :-)

Pokud platí co je v popisku videa – ponechal bych lyžování na NEprofi úrovni a prolyžoval se s Evčou do dospělejších zítřků…

Co mě uhodilo do očí je začátek oblouku – který vychází z „boxera“ – rotací vnější paže. K nějakému treninku a specilizaci bych se neuchyloval – jen by začal vysvětlovat či popisovat adekvátně k mentálnímu věku co jak a proč.

Hodně zdaru a naSvah :-)

11.12.2013 19:09:54 #3 

Hreben

Jede pekne, byla by skoda v tom nepokracovat… Zalezi co ona chce a co jsi ty pro to schopny obetovat…

11.12.2013 21:32:27 #4 

johnycek muž

Hezká jízda. Myslím, že nejpovolanější na závěry(posunovat či neposunovat to dál) by byl nějaký trenér mládežníků např.Czechskier.

11.12.2013 22:05:22 #5 

m3 muž

V 7 letech pozdě není a na brány vůbec ne.Základ je stejně volné ježdění,blbnutí ve snowparku,fre­eride,prašánek pokud je a podobné aktivity. Brány používat jen jako kulisu pro zpestření.

Je ovšem nutné si předem ujasnit na jaké úrovni budeš s dcerou chtít závodit ,tedy kam až to dotáhnout.Tomu je přímo úměrné množství času a hlavně financí které jsi do toho ochoten investovat.Ná­ročnost časová a finanční roste geometrickou řadou s postupem závodníka do další kategorie. Předžákovské závody pořádané v regionálním okolí jsou v jiných hodnotách než RKZ o FIS závodech ani nemluvě a tak dále.Předpoklad je ,že to bude chtít i dcera,alespoň tedy pokud jí lyžování teď baví.Není na škodu jí domluvit třeba 2–3 víkendy po sobě vždy na jeden den lyžování v nějakém lyžařském oddíle se stejně starými dětmi.Včetně ranního vstávání na trénink.Ne každému ( a to včetně rodičů) se chce ráno vstávat a být třeba v 7–7,30 na kopci.Uvidíš nakolik se jí bude chtít a bavit jí to.

Pokud se do toho pustíte postupně bude asi nucená vynechat jiné aktivity než související s lyžováním a ve volném čase dohánět školu .Nechci tě určitě odrazovat(pokud to tak vyznívá) jen připomínám základní úskalí.Na druhou stranu i kdyby jste posunuli do závodění jen na úrovni třeba RKZ dceři to dá do dalšího života hrozně moc.V každém případě vám oběma přeju mnoho krásných lyžodnů at už rekreačních nebo závodních.

11.12.2013 22:27:32 #6 

Thomas muž

>> #5, m3, 11. 12. 2013 22:05:22 Dík. Nemá to cenu. Ani na ty blbé lyžo-víkendy nemáme,jsou drahé!! a kvalita???, lyžování se stává sportem pro pár zbohatlíků asi něco jako silniční závodění na okruhu pro 20–30 lidí…z branže…se sponzoringem

14.12.2013 20:08:27 #8 

m3 muž

>> #6, Thomas, 11. 12. 2013 22:27:32

Vůbec jsem nemínil tě odrazovat od závodního lyžování s dcerou.

14.12.2013 21:29:14 #9 

Thomas muž

>> #8, m3, 14. 12. 2013 20:08:27

Sice, ač jsem ji létě drtil tréningem na kole, tak tak u své dcery vidím chyby v dynamice. Jo, a vůbec jsem ji nekecal do loňských a předloňských seznamování s lyžemi, i tak..mě štve: …Nedokáže zabrat silově do noh po přechodu tečny oblouku, kdy to je nejdůležitější pro další zrychlující dynamiku. Zalomení je sice přirozené, rozložení váhy mezi chodidly a změna poměrů sil uvnitř a ve ve výjezdu oblouku asi taky vypadá vpořádku- dle mého laického pohledu-nevím, ale beru i jiný názor. Ale mě osobně tam chybí ta razance, s kterou jezdí děti už závodí( sice mají něco odjeto. A stejně my jezdíme 2–3 krát měsičně z Brna na kopec a to nemá cenu, více si to fin. nemůžem dovolit, takže zůstaneme u rekre- lyžování.

14.12.2013 22:31:40 #10 

m3 muž

>> #9, Thomas, 14. 12. 2013 21:29:14

Hlavně jí lyžování musí bavit.Naučit ,doučit a vypilovat se dá skoro u kohokoliv kdo není naprostý sportovní dřevo. A to dcera podle videa není.Je ovšem pravda,že 2–3 dny lyžování za měsíc budou na nějaký progres málo.

14.12.2013 22:33:37 #11 

˘Ö˘Krab muž

>> #9, Thomas, 14. 12. 2013 21:29:14

Trénink na kole je dobrý pro kondici, ale s lyžováním se moc nepotkává, požadavky jsou téměř protichůdné – pokud tedy zrovna nejezdí cyklokros, bikros, dirt nebo na jednokolce. Cyklistika by mohla být užitečná pro odbourání strachu z rychlosti, pokud byste jezdili po silnicích z kopce 40+ km/h a pro nácvik rychlých reakcí na MTB.
U dítěte bych určitě volil pestřejší průpravu, klidně kolektivní dynamické sporty jako florbal, k tomu plavání a určitě gymnastickou nebo taneční průpravu. Hlavně posledně jmenované jí bude dlouhodobě k užitku při jakémkoliv sportu a nejen při něm.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.12.2013 22:37:56 #12 

Thomas muž

Jak chceš natrénovat brutální přenos síly do zlomku vteřiny? Kolo se mi jeví dobré, tipuji odrazy by byly ještě lepší, ale to už děti nebaví.

14.12.2013 22:49:15 #13 

˘Ö˘Krab muž

>> #12, Thomas, 14. 12. 2013 22:37:56

Předesílám, že určitě jsou tady k tématu povolanější.

Na kole jde o cyklický pohyb, žádné brutální setinovovteřinové přenosy tam nepatří, naopak je dobré šlapat s pokud možno plynulým tahem řetězu. Zatížení a postavení segmentů těla je také naprosto odlišné od sjezdového lyžování.

U sedmiletého dítěte žádnou brutální sílu netrénuj, ono to, z několika důvodů (hormonální rovnováha, neukončený fyz. vývoj atd.), ani nejde. Jen bys jí tím poničil klouby a možná zastavil růst.
Hrubá síla je jedna věc, švih a dynamika trochu jiná. Správná lyžařská technika u dětí je IMHO založena na jiných věcech, než brutální hrubé síle (a podobně v jiných dětských sportech). (Ne, že by u dospělých od jisté úrovně nebyla ta síla potřeba.) Takže švih, koordinace+balanc, reakce a obecná vytrvalost.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.12.2013 22:50:56 #14 

m3 muž

>> #12, Thomas, 14. 12. 2013 22:37:56

Sportování musí být různorodé,pestré a pro děti zábavné.Zrovna tak jako trénink na lyžích by měl být co nejpestřejší a ne jen drtit kopec mezi tyčema.MTB je pro fyzičku,rovno­váhu,koordina­ci a „odbourávání strachu“ z rychlosti určitě super,ale jenom kolo je opruz.Perfektní je gymnastika,lehká atletika,třeba basket nebo florbal, slackline,tram­polína,gymnas­tický míč,švihadlo atd. Prostě sporty střídat jako se střídají formy lyžování a v kolektivu to navíc je zábavnější.

15.12.2013 10:53:43 #15 

Luboš - FREESKI muž

Ahoj po dlouhé době.

>> #11, ˘Ö˘Krab, 14. 12. 2013 22:33:37 S tím, že se trénink na kole a na lyžích moc nepotkává bych nesouhlasil. Pokud vezmeme navzájem adekvátní části těchto dvou sportů, pak mají společného hodně. Takže bavíme-li se o technice jízdy směrem z kopce (na relativně rovném povrchu – v případě lyžování sjezdovka – můžeme zredukovat na zatáčení) na lyžích a na kole, funguje to na stejných principech, takže hlavně pro lyžařovu „hlavu“, je kolo (MTB) vynikající příprava, ať se bavíme o tématech aktuálních na fóru (inklinace/an­gulace/separa­ce) přes vnější vs. vnitřní noha… až po předozadní rovnováhu. Šlapání bych do toho v tomto případě vůbec netahal, resp. je třeba si uvědomit, že kolo je krásná nezimní možnost tréninku 2 v 1, tedy fyzička i technika zároveň.

15.12.2013 11:23:06 #16 

˘Ö˘Krab muž

>> #15, Luboš – FREESKI, 15. 12. 2013 10:53:43

Je pravda (i podle jiných debat), že na kole se dá také používat k zatáčení jak vklonění celého těla, tak odklon trupu, poloměry oblouku a působící síly však – alespoň v mém případě – zdaleka nedosahují parametrů těch lyžařských (možná tím, že budu trochu srab; ivane: srab – Krab, jak se to rýmuje …). Krom toho je můj pohled deformován používáním převážně silničního kola, kde pro náležitou sjezdovou serpentinovou euforii je třeba navštívit Dolomity.
(Rozbor šlapání byl jen reakcí na Thomasovu vizi brutální síly ve zlomku vteřiny.)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy