Domů Diskuze Lyžařské boty Jak poznám originál lyžáky od padělků?

Jak poznám originál lyžáky od padělků?

12.12.2013 12:49:40 #1 

tejji22

Zdravím,

narazil jsem v centru Ostravy na obchůdek vietnamského typu,kde je regál s lyžákama.Ros­signol,Tecnica-no paráda…jen ty ceny mě zarazily-Rossignol Sensor 3 110 za 1990 Kč? Na dotaz na prodavače-prý koupil v aukci.Poradí­te?Jak poznám originál od padělku?Konkrétně třeba Rossignol.

Děkuji a svahům zdar!

tejji22

12.12.2013 14:11:10 #2 

Hermi88 žena

Oni už kopírujou fakt snad všechno…8-O

Pain is temporary!

12.12.2013 14:35:04 #3 

Navvy

>> #2, Hermi88, 12. 12. 2013 14:11:10

Jenže oni to opravdu mohli někde výhodně nakoupit. Starší skladové zásoby se prodávají za skutečně hodně nízké ceny a kdo je při koupi úspěšný, může na tom hodně vydělat. Na druhou stranu, padělá se všechno a lyžáky určitě také. Každá originální bota má několik ochranných prvků, podle kterých lze zjistit, zda se jedná o padělek či ne. V první řadě je to umístění všech obvyklých visaček a symbolů týkajících se údržby a recyklace, jakož i různých dalších doplňků, které mají symbolizovat tu konkrétní značku. Vodítkem může být i krabice a návod. Pokud přesto narazíš na padělek, jsou dvě možnosti. Ta první, horší je když máš skutečný padělek, vyrobený někým, kdo jen napodobuje originál. Druhá, lepší varianta, je výrobek vyrobený nad licencí povolený počet. V prvním případě máš riziko, že výrobek bude šmejd, nebo dokonce zdraví nebezpečný šmejd (např. pro kontakt s látkami, které poškozují zdraví), ve druhém případě je to jen morální aspekt, pokud víš, že kupuješ padělek.

12.12.2013 18:48:18 #4 

ivan

Představa, že vietnamští spoluuživatelé dnešního světa místo dovozu a prodeje paznačkového tovaru a pěstění marihuany vyrábějí padělky lyžařských bot, je pro mě naprosto fantasmagorická.

Kdo někdy viděl, jak se lyžařské boty vyrábějí, chápe. Schopný obchodník, jakým naši vietnamští spoluobčané nepochybně jsou, si dokáže najít iks jiných produktů, které umí se ziskem prodat.

Proč by nějaké starší boty, možná v neběžných velikostech, nebyly ve skladu likvidované firmy k mání za hubičku? Na dražby nechodím, ale na vývěsce našeho městského úřadu občas vidím jejich ohlášení i s vyvolávacími cenami.

Jednou z nádher našeho tržního systému přece je možnost koupit většinou neaktuální (nerovná se nefunkční a nepoužitelný) produkt za pakatel. Když si jen vzpomenu, za co jsem předával své dvoje obřačky… A máme před barákem na popojížďky pořád slušnou Feldu, která šla v rámci příbuzenstva zadara…

12.12.2013 19:32:06 #5 

Hermi88 žena

Jo, věřím že se to dá někde za slušnou cenu nakoupit a pak na tom vydělat, ale já jsem zkrátka v těchle věcech asi moc pesimista a bála bych se to koupit no. Pokud je to přece jen padělek, tak by mě velmi zajímalo porovnání s orginálem.

Pain is temporary!

12.12.2013 23:39:12 #6 

ivan

>> #5, Hermi88, 12. 12. 2013 19:32:06

Skelet ti na rozdíl od hadříků nedá dohromady mongolská šička, vděčná za pár chechtáků. Na to musíš mít materiál (v PU kuličkách jistě seženeš), zařízení, které je roztaví do tvarovatelné hmoty, lis a formu, v níž se skelet vytvaruje. To vše odolné vůči používaným teplotám.

Není to příslovečná rocket science, ale ani brnkačka provozovatelná ve stodole. Proč asi dneska dělá lyže kdejaký free-hejhula v kůlně, ale boty a vázání nikdo takový?

13.12.2013 07:37:24 #7 

Hermi88 žena

Však já netvrdím, že je to padělek. Moje první reakce byla prostě spontánní, protože na tržnicích, potažmo na ebay už zdaleka nejsou jen kopie oblečení, ale spousty dalších věcí. Já to chápu, že lyžáky si jen tak doma na koleně někdo nevyrobí, přesto musím uznat, že některé kopie ostatních věcí jsou od originálu k nerozeznání – tuším minulý víkend dávali Top Gear a testovali čínské kopie úspěšných evropských značek a měli to fakt vymakaný ty auta, alespoň na oko. Zde krátké video, doporučuji někde vygooglit celý díl, fakt zajímavý. Sorry za OT..

Pain is temporary!
Video

13.12.2013 11:25:28 #8 

Pavlos muž

>> #6, ivan, 12. 12. 2013 23:39:12

Není to příslovečná rocket science, ale ani brnkačka provozovatelná ve stodole.

S tím bych ovšem nesouhlasil. Základ všeho je, že se výroba renomovaných značek přesouvá do těchto zemí. Před pár lety bychom si dělali legraci z čínské LED televize nebo mobilu a letos už je to realita.

Číňani jsou schopni okopírovat cokoliv a vzhledem k tomu, že náklady na výrobu v těchto zemích jsou minimální, nedivil bych se, kdyby se pustili už i do padělání bot. Čína je mimochodem jeden z největších výrobců vstřikovacích forem pro plasty na světě.

BTW třeba výroba karbonových rámů kol je dost sofistikovaná výroba a čínaní už ji v pohodě zvládají a chrlí na trh padělky rámů Cannondale, Scott, Trek …

Takže je otázkou času, kdy se vrhnou na lyže, vázání, boty, helmy, páteřáky.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

13.12.2013 14:21:44 #9 

tejji22

Zdraví,

všem bych Vám chtěl poděkovat za reakce a rady. Posílám fotku oněch bot,tak snad budeme chytřejší.A odkaz na jakési stránky,kde je kamarád našel.

http://item.rakuten.co.jp/fst/1508874

Fotky

13.12.2013 15:07:42 #10 

Hermi88 žena

Ty v tom odkazu vypadají stejně jako model 09/10. Ale ty v tom kamenném obchodě nejsou konkrétně z tohoto e-shopu ne? Chtělo by to spíš reálnou fotku ;-)

http://www.skinet.com/…or3-110-2010

Pain is temporary!

13.12.2013 16:45:33 #11 

hm1

>> #9, tejji22, 13. 12. 2013 14:21:44

čoveče – tenhle shop, shop spíš mi to přijde něco jako ebay – portál sdružující prodejce.

Jsem kontaktoval před časem, jelikož tam měly dynafelx Goldwin race hadry bunda a kalhoty za podezřele nízkou cenovku – ale odpověděli mi, že nic neposílají mimo japonsko… Jestli je to replika,fejk,ko­pie,plagiat – kdo ví …

13.12.2013 23:16:38 #12 

ivan

>> #7, Hermi88, 13. 12. 2013 07:37:24

>> #8, Pavlos, 13. 12. 2013 11:25:28

To se ale bavíme o dvou různých věcech. Vůbec jsem nic nepsal o Číně a její schopnosti něco okopírovat , vyrobit, mnohdy už asi i zkonstruovat. Napsal jsem, že botu na rozdíl od lyže nevyrobíš ve stodole, protože potřebné vybavení je poněkud složitější než jednoduchá plechová forma na pár kousků lyží a lis.

Uvádíte příklady aut, televizí, mobilů. Kolik asi tak TV a mobilů se 7 miliardám lidí na světě prodá? Zjišťovat to jen kvůli příspěvku v diskusi nebudu, ale hodně. Kdežto sjezdových bot nějakých 3,5 milionu párů. To je imo nezajímavý byznys, zejména někde, kde se takřka nelyžuje. Pro cílovou skupinu, která je silně “brand-oriented”, dá na zavedené značky. (Ta bota na obrázku byla podle té US recenze jako nová za $650, tedy sportovní bota pro dobré lyžaře. Jo do půjčovny někde v Rusku by se asi staré šuplíky umístit daly. Tam bych pochopil, že někdo odkoupil stařičké formy třeba od Munariho nebo nějakého jiného lowendu a fláká z nich to absolutně nejjednodušší.)

Ale dovedu si představit, že někdo z nějakého důvodu před časem neodebral nějakou zásilku, ta zůstala na ocet, dneska akorát plní sklad. Pak se vyplatí ten sklad vyprázdnit a zbavit se těch bot, za další 2 roky už úplně neprodejných, i jenom za cenu skoro symbolickou. Přijde mi to jako mnohem pravděpodobnější scénář.

Je samozřejmě otázka, co se s botami, pokud by byly 3 roky staré, dělo. Jak a kde byly skladované, a to nemyslím hned na variantu staré urban legend, jak “Mr. Tuzex from Czechoslovakia” odkoupil zásilku zboží z potopené lodě…

Btw, ta Čína už pár let tak zuřivě výhodnou zemí, jakou byla, když tam K2 začali dělat lyže, není. Ta čísla v hlavě nenosím, ale jsou to násobky tehdejší mzdy půldolar/hod. Řada produkcí už se taky přesunula jinam, něco se dokonce vrátilo do Evropy, protože operativnost vztahu Evropa – Čína je zoufalá. Z řady důvodů je pak nakonec výhodnější Litovel nebo Timisoara.

Prokázaný padělek rozhodně nikdy. Bůhví, jakou hmotu by do toho nalili (co nejlevnější), z jakého měkkého plechu udělali kovové součásti a jaký sajrajt nacpali do botiček s životností možná jen hodin.

Ale, opakuju, verzi padělků nevěřím – i když se můžu mýlit, jasně.

Btw, moje žena dneska viděla ve Sportisimu lyžáky taky prý za 1990,–. Jsou to nakonec taky Vietnamci, já vím…

13.12.2013 23:50:54 #13 

Navvy

>> #12, ivan, 13. 12. 2013 23:16:38

Je to tak. Různé zboží se dá koupit na (velko)výprode­jových aukcích za pakatel. Je-li to starý model, velikostní řada neúplná, atd., je to „skoro zadarmo“. Problém je, že se to musí koupit ve velkém množství. Setkal jsem se i s případem kdy výrobce porušil patentová práva a musel ukončit výrobu výrobku, bez toho, že by směl již vyrobené zboží doprodat. Během krátké doby se internet hemžil nabídkami na prodej toho „zakázaného“ výrobku dosud nevybaleného, od „prvního uživatele“… Nebo si majitel patentu a ochranné známky stěžoval, že na trhu je mnohem více kusů jeho výrobku, na který prodal množstevní licenci a muselo tedy být vyrobeno víc než dovolovala licence. Jenže nepoznal co je vyrobeno v licenci a co už milo licenci …

14.12.2013 09:35:07 #14 

Hermi88 žena

Já tu nediskutuju o těchto konkrétních botách, které viděl v obchodě tejji22 a netvrdím, že je to padělek. V prvním příspěvku jsem pouze spontánně vyjádřila svoje znechucení nad tím, že v dnešním světě se padělá snad už téměř všechno a že bych se tedy nedivila ani těm lyžákům, ať už je to jakkoliv možné nebo nemožné. Prostě bych to uzavřela s tím, že jsem proti padělkům a jejich masovému kupování a rozmožování po světě, ať už jde o oblečení, elektroniku či auta. Nejsem expert na lyžáky, takže pokud tejji22 dodá reálné foto, věřím, že se zde od vás 100% dozví, zda je to padělek či nikoli (myšleno doopravdy, ne ironicky).

Pain is temporary!

14.12.2013 12:01:06 #15 

Navvy

>> #14, Hermi88, 14. 12. 2013 09:35:07

To se nedá podle fotografie zjistit jinak než z interní databáze majitele průmyslových práv k té značce lyžáků. Z toho co jsem napsal výše se pak může dovědět, jestli to pravděpodobně padělek je nebo není, když si tu botu dobře prohlédne. Pro různé oblasti a pro různé prodejce se dělají různé modifikace. typickým příkladem jsou designové modely lyží, které výrobci nemají ve svých katalozích, ale vyrábějí je „exkluzivně“ pro různé řetězce se sportovním zbožím. Takže nejlepší způsob jak ověřit důvěryhodnost takového výrobku je opsat si modelové číslo, opsat si číslo EAN kódu a pokusit se vygooglit obrázek a případně další informace. A jen tak mimochodem, ověření toho zda je nějaký výrobek padělkem, u podařených napodobenin obvykle stojí víc než samotný výrobek!

14.12.2013 18:16:35 #16 

tejji22

Tak lidičky,posílám reálnou fotku z obchodu.

Díky za komentáře.

tejji22

Fotky

14.12.2013 18:48:10 #17 

PetrAT muž

>> #16, tejji22, 14. 12. 2013 18:16:35

Kde ten obchůdek je ?
Stavil bych se tam podívat
Má tam ještě něco dalšího zajímavého ?

14.12.2013 19:06:47 #18 

tejji22

>> #17, PetrAT, 14. 12. 2013 18:48:10

V centru Ostravy u kostela…když půjdete od bývalého Tuzexu směrem k Divadu J.Myrona,tak na konci chodníku.Lyžáky i dětské,lyže dětské.Je to obchod vietnamského typu.Všude plno věšáků s oblečením…proto se zde ptám na originalitu zboží.

14.12.2013 21:53:06 #19 

Navvy

>> #18, tejji22, 14. 12. 2013 19:06:47

Je to starší model Rossignol. Na 99 % pravý, ale dost drasticky se u něho snížila cena. A hlavně nezapomeň, že by Ti ta bota měla především dobře padnout!

17.12.2013 22:53:15 #20 

PetrAT muž

Sice to nesouvisí s lyžováním, ale dnes jsem na to narazil v diskuzi
http://www.autohanak.cz/…v_Evrope.pdf

18.12.2013 01:06:32 #21 

ivan

>> #20, PetrAT, 17. 12. 2013 22:53:15

A kde je rozlišení toho, co jako originál funguje, a toho, co jako padělek ne?

Když něco na základě složitých rešerší a vlastního know-how sepíšu, vznikne informace X.

Když ji uchopí gramotný maník/manice a na základě toho vytvoří „své“ sdělení, vznikne tak sice vykradené info Y, ale já se můžu jít jen klouzat.

Origínál versus kopie = sranda dohadování.

18.12.2013 07:27:57 #22 

skijan muž

Kdysi jsem slyšel zajímavé povídání od zpravodaje Tomáše Etzlera o přístupu Číňanů k otázce kopírování a padělání. Oni opravdu neřeší duševní vlastnictví, patenty, chráněné vzory ani ochranné známky, ale prý mu vysvětlovali, že tvůrci všeho, co je opajcováno by měli být hrdí na to, že je to natolik dobré, že je to hodno kopírování. A měl pocit, že to mysleli upřímně!

K těm lyžákům: nemyslím si, že by to byla nejlepší komodita fejků, protože škálování relativně složitých odlévacích forem v celém rozsahu velikostí je pracnější a dražší, než udělat jednu formu třeba na tenisovou raketu. Ale jiná věc by byla, pokud by nějaká chytrá hlava formy na model s ukončenou výrobou prodala …

Pokud se bude hlasovat o fotku z příspěvku č.16, jsem pro variantu originál Rossignol s historií 1 – 2 přeprodejů.

No service ... no fun!

19.12.2013 01:44:32 #23 

Navvy

>> #21, ivan, 18. 12. 2013 01:06:32

Rozlišení je zpravidla v užitných vlastnostech a bezpečnosti výrobků. Napodobeniny častěji trpí funkčními nedostatky. Pro názornost uvedu příklad padělaných hodinek. Na první pohled vypadají k nerozeznání od originálu (jsou lidé, kteří originální hodinky dostali jako úplatek a proto tvrdí, že mají napodobeninu z Hong-Kongu). Nikdo však nebude očekávat, že takový padělek bude mít spolehlivost a přesnost jako originál. Zpravidla bude takový výrobek i obtížně opravitelný. Důvodem je přesnost výroby jednotlivých dílů, přesné složení a kvalita materiálu apod. Co se týká bezpečnosti, ačkoli se obvykle použije dostatečně kvalitní materiál, častěji se vyskytuje problém s různými kontaktními dermatitidami a podobně. Při pečlivějším prozkoumání se obvykle zjistí i vzhledové rozdíly. S lyžáky by to bylo velmi podobné. Pak by i napodobenina Tvého článku zřejmě vypadala dost podobně jako návody v „v češtině“ u (nejen) asijských výrobků.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy