Lyže Lusti - které půjčit/koupit?
08.01.2014 15:25:56 #1
Ahoj všem,
předem se omlouvám za délku dotazu, který je možná zvláštní.
Koncem ledna jedu lyžovat a rád bych si půjčil lyže Lusti, bohužel uplně nevím které, abych se celý týden bavil a mohl zkoušet co mě baví. Vím, že se nejedná o koupi, ale vzhledem k tomu, že trávím lyžováním tak 8–14 dní v roce tak si lyže radši půjčuji. Lusti se mi vyloženě zalíbily a možná je časem koupím. Pokud by mi někdo dokázal potvrdit/vyvrátit můj výběr, budu rád.
Tedy:
- lyžovat jedu do Livigna (zejména tedy upravené sjezdovky)
- poslední dobou mě baví zkoušet i jiný terén, méně upravené povrchy, hlubší (ne po kolena) sníh, pokud tam něco takového bude, určitě bych se rád svezl a pokročil s technikou
- lyžuji cca 28 let (od 5 let), dle mého okolí velmi dobře, já se neviděl nicméně vím že v ovládání lyži jsem nadprůměr
- stylově vycházím z toho co jsem se naučil v mládí, tedy smyk, ale snažím se poznat jak jede lyže a tomu se přizpůsobuji
- asi nejsem typ na obřačky, nelíbí se mi a nebaví mě sjíždět sjezdovku křížem krážem sice krásným ale zbytečně dlouhým obloukem ve vysoké rychlosti, mám radši krátké oblouky odchylující se z osy o pár metrů (občas mírně smýkané či v hlubším sněhu přeskakované)
- většinou se pohybuji menší rychlostí (na hodně prudkých svazích nebo na boulích), střední a vyšší rychlostí jen na mírnějších svazích bez boulí
- měřím cca 177 cm, váha cca 70 Kg, fyzicky jsem na tom celkem slušně, nejsem ale vrcholový sportovec
- lyžování je pro mě sport, chci si to užít a nechci se jen vozit na čemkoliv, ale taky nechci aby mi lyže nutily jen přesně jeden styl
moje zkušenosti a poznatky:
- první carving před cca 9 lety na Völkl P50 (poloměr cca 15m) – to se mi hodně líbilo
- dále Head Supershape – dobré svezení, přišly mi hodně měkké, bezva i ve velmi pomalých rychlostech na mírném svahu kdy se dalo hodně točit a jít do náklonu, ve vysoké rychlosti podle mě nestabilní, vibrace na každé bouli
- Elan Waveflex Fusion 12 (před 4 lety)a Elan Amhibio 14 Fusion (před 3 lety) – Elanky mě hodně zaujaly, byly stabilní ve vysokých rychlostech, drželo to jak přibité a byl jsem si na nich jistý, jen ty Amhibia mi přišly tvrdší a na boulích (Kaprun – hodně veliké boule odpoledne) to bylo skoro utrpení, ale na dobrém povrchu jsem si hlavně s těma Waveflexama 12 mohl dělat co jsem potřeboval a zároveň mě podržely při opravdu rychlé jízdě
- výška lyží byla vždy zhruba po bradu až nos (opravdu nevím přesněji)
no a na závěr můj výběr co bych si chtěl půjčit:
váhám mezi:
- Lusti RCT výšky 160 (11m) nebo 165 (12m) – ale prý nejsou moc vhodné pro smyk a nevím co hlubší sníh
- Lusti CWR výška 161 (15m) nebo 166 (16m) – u těch se bojím toho rockeru na tvrdé sjezdovce, někde psali že to neni ono (na druhou stranu o víkendu jsem jezdil waveflexy 10 s rockerem a byly ok)
dík předem za radu
08.01.2014 16:40:17 #2
>> #1, davee, 08. 01. 2014 15:25:56
Bezva dotaz. RCT rovnou vynech.
CWR určitě ty delší 166/16 nebo ještě delší 171/17, naopak zařaď do
hledáčku třeba CCTw 176/15 a k nim pro změnu SCT 177/15. Podle
popisovaných Tebou zkušeností z toho nakonec asi vyjdou
vítězně CCTw.
08.01.2014 16:54:14 #3
>> #2, ˘Ö˘Krab, 08. 01. 2014 16:40:17
Ty SCT 177/15 bych vzhledem k požadavku i „méně upravené a hlubší sníh“ asi taky vynechal. Na to se moc nehodí. Ty CCTw by určitě stály za vyzkoušení.
08.01.2014 17:07:56 #4
Sice to uz tady vsichni asi vedi, ale „davee“ je tu novy, tak to jeste zopakuju – jsem 175cm/75kg starsi a trochu lenivy byvaly snowboardista no a jako sjezdovkovou lyzi ted jezdim prave CCTw 171. Dost dobre funguji na upravene i rozbite sjezdovce a i v rozjezdenem snehu (ne prilis hlubokem, tak do 10–15cm max). Lepe jedou po hrane nez smykem. Jsou spis klidnejsi, tlumenejsi. Rozhodne neber kratsi nez 166 (171 budou stabilnejsi na horsim povrchu, 166 budou ve vyhode jedine snad v mrskani kratkych oblouku na hladke piste)
Pokud chces lyzi ktera bude sportovnejsi, divocejsi, vic reagovat ale taky delat vetsi problemy na rozbitem povrchu, tak SCTw (tvar stejny, materialy jine).
Nenapsal jsi kde bydlis, takze doporucit prodejnu/pujcovnu bude dost tezke. V Praze je to treba – http://www.snow4fun.cz/Pujcovna.aspx Ostatni pujcovny by snad nemel byt problem vygooglit?
09.01.2014 12:30:50 #5
díky za rady a ještě se tedy zeptám. a doplním že jsem z Prahy, půjčovny už mám omrknuté snad všechny
proč mám rovnou vynechat RCT? v testech (pravda že testovali jen RCT a SCT) je hodně chválili jako lyže pro skvělou zábavu na sjezdovce – krátky až střední oblouk
a proč CCTw – v čem jsou lepší
poslední dotaz – to je mé největší překvapení – proč všechny tak dlouhé? .......... já se o teorii nikdy moc nezajímal, jen jsem dříve slyšel že carvy mají být spíše menší.........
09.01.2014 12:50:45 #6
>> #5, davee, 09. 01. 2014 12:30:50
Hned druhy bod v tvem uvodnim pristevku –
poslední dobou mě baví zkoušet i jiný terén, méně upravené povrchy, hlubší (ne po kolena) sníh, pokud tam něco takového bude, určitě bych se rád svezl a pokročil s technikou
RCT se v hlubsim, rozjezdenem, neupravenem chovaji celkem spatne, neni to jizda, je to boj. CCTw jsou prave v tomhle celkem dobre a zaroven porad jeste slusne „carvuji“ na upravenem. A podobne to je s delkou, 160cm bude pekne tocit v pomalejsi jizde na hladkem, ale rychlejsi jizda nebo spatny povrch bude hure snaset. Nebo spis na ni bude jezdec za techto podminek vic trpet a mene si uzivat.
Na CWR jsem nikdy nejel.
09.01.2014 13:04:57 #7
>> #5, davee, 09. 01. 2014 12:30:50
RCT je trochu kočkopes, sice zábavná lyže, ale pravá (i ne-FIS RT) SL je o hodně zábavnější, protože dává lepší a ostřejší odezvu. Pravda, RCT je dobrá, u nás má tradici, proto je často v testech. Ale univerzálka to úplně není. Sice dva plechy, ale mezi nimi záměrně měkké jádro – tedy snadná lyže, která na první svezení ohromí, časem však rychle dojdeš na její limity. Blbuvzdorná samotočka pro mírně pokročilé, pro ostatní zábavné nářadí na dopoledne na pěkné pistě. Jakmile se do ní pokusíš „šlapat“ a pak stejně i do SL, pochopíš rozdíl. Přesto chápu, že pro naprostou většinu slalomkující populace je to dobrá volba, lepší než SL. Má na trhu své místo také s přihlédnutím k okolnostem vzniku. Na naučení se v malých rychlostech vynikající.
CCTw je naladěním úplně jiná lyže, oproti RCT daleko stabilnější.
A čím je lyže delší, tím lépe se zpravidla chová jak v rychlosti, tak
na nerovnostech (viz třeba cyklistické dilema 26" nebo 29" kola). Zkrátka má
menší tendenci zapadávat do prohlubní, ledacos utlumí a odpruží, má
delší kontaktní hranu, na špičku i patu působíš delší pákou – a
naopak. Nejsou zbrklé. V hlubokém mají větší vztlak a lépe plují.
(Po lopatě: 10 cm nadzvednutí špičky u lyže 160 cm Tě nakloní víc,
než stejné u 185 cm – úhly si dopočítej za DÚ.)
Délka carvingových lyží je trochu mýtus, mimo specializované lyže (SL, SC) zpravidla i výrobci (bohužel už ne prodejci) doporučují nezačátečníkům celkem dlouhé lyže tak –10 … 0 cm k výšce postavy pro standardní sjezdovkové modely, u RC a jiných klidně do +10 cm (delší se pro chlapa běžně nekoupí). Přesto i při těchto délkách jsou poloměry příjemné a flexe měkké.
Kdo nezkusil neuvěří, má skvělá žena, byť je lyžařka na baterky, je toho příkladem. O dceři raději nemluvím. A o botách to platí dvojnásob.
09.01.2014 13:46:16 #8
jste skvělí díky moc
RCT jsou out, půjčím někdy do ČR na víkend
váhám už jen mezi SCTw a CCTw
do lyží opravdu většinou „šlapu“ (jak psal Krab) než dojdou odpoledne síly, mám rád efekt kdy silou „zašlápnu“ lyže v oblouku a ony se prohnou prudčeji zatočí (pocitově zrychlí) a vykopnou mě do dalšího oblouku
zatím vítězí SCTw délky 166cm nebo 171cm, abych byl upřímný, díky všem marketingovým a jiným plkům se mi u SCTw více líbí ty 2 plechy uvnitř....... CCTw je zdá se nemají
09.01.2014 13:51:21 #9
>> #8, davee, 09. 01. 2014 13:46:16
… mám rád efekt kdy silou „zašlápnu“ lyže v oblouku a ony se prohnou prudčeji zatočí …
Tak na tohle se vic hodi SCTw.
CCTw takhle reaguji podstatne mene, skoro mi to nekdy pripada, ze si jedou od
zacatku do konce ten svuj oblouk a na nejake podnety zvenci (od jezdce,
povrchu…) moc nedaji.
09.01.2014 21:33:14 #10
>> #8, davee, 09. 01. 2014 13:46:16
Doporučuju půjčit ve snow4fun jsou tam většinou dobře nachystaný. Jinat naprostej souhlas s tím co už bylo napsáno.Sice seš lehká váha,ale jestli se toho nebojíš jsou SCTw na zvážení. Nevim kdy do Livigna jedeš,ale počítej s tín že ta jsou většinou střední sklony a kromě března tam bývá tvrdej rychlej povrch.
10.01.2014 15:32:24 #11
ahoj, znovu díky za všechny rady, vážím si vašeho času stráveného odepisováním.
do Livigna jedu koncem ledna, s povrchem počítám a doufám i v nějaký neupravený kus kopce
už jsem se rozhodl pro SCTw, váhám ještě s tou délkou jestli 166 nebo 171 ale to už si přeberu.
snow4fun se mi líbí díky jejich webu a jednoduchým rezervacím, mám ale na praze 5 ještě jednu půjčovnu, možná zkusím i tu.
nevím jestli o to bude zájem, ale pokusím se napsat pár postřehů k SCTw až se vrátím
zatim čao a mějte se
10.01.2014 15:36:28 #12
>> #11, davee, 10. 01. 2014 15:32:24
Ve snow4fun jsem vcera zkousel skoro hodinu boty a pokecal jsem s panem majitelem (??). Prijemny clovek ktery je evidentne nadseny do lyzovani, oslintal jsem tam novou kolekci Scottu a Lustovek tam ma taky furu, jak na prodej tak na pujceni. Prislo mi to jako mala firma vedena s nadsenim a zajmem o vec a takove vetsinou funguji velmi dobre, takze doporucuji.
10.01.2014 15:47:09 #13
>> #11, davee, 10. 01. 2014 15:32:24
Určitě napiš, všichni to ocení a mnohým to může pomoct.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.