Výběr nové lyže + boty ???
10.01.2014 16:12:54 #1
Zdravím, Rád bych požádal o radu ohledně výběru nové lyže. Považuji se za pokročilejšího lyžaře a mám radši kratší agresivnější oblouk. Hledám něco univerzálnějšího jak na upravenou sjezdovku tak i občasný výlet do prašanu ( cca 70/30 procent). Měřím 178 cm a váha 74 kg. V hledáčku mám zatím: Volkl RTM 84 Stockli Laser CX Lusti SCTw Boty zvažuji Lange XT 130.
Prosím o rady a zkušenosti případně i jiné návrhy zdejší odborníky. Děkuji
10.01.2014 16:22:35 #2
Podobny problem se tu probiral nedavno, takze bych zacal proctenim techto vlaken (ikdyz zrovna Stockli se tam moc neresej) –
Jako obvykle jsou ty pozadavky znacne protichudne – kratky agresivni
oblouk a zaroven vylety do prasanu… Pokud ma jit opravdu o 30% casu jezdeni
v prasanu, tak to chce lyze tak aspon 85–90mm siroke a ty zase nebudou moc
dobre na kratky oblouk na tvrdem. Uzsi lyze nebudou moc vhodne na prasan, spis jen na rozjezdeny snih
v okoli sjezdovek.
10.01.2014 17:37:07 #4
No tak snad se najde nekdo kdo jezdil na tech RTM i Laserech.
Jinak na obcasne vylety kolem sjezdovek bude lyze siroka 80mm vpohode stacit.
Ale tyhle tri vybrane modely jsou vzajemne dost odlisne – RTM jsou pekne siroke ale maji full rocker, to znamena obracene prohnuti jako banan v cele delce, netusim jak se takovahle lyze chova na sjezdovce, mam to vyzkousene pouze na prasance (a tam to funguje dobre). Lasery jsou zase pomerne uzke, nebudou se v terenu nebo na rozryte sjezdovce uz moc borit?
11.01.2014 10:09:12 #5
no ty Stockli jsem zaradil do vyberu hlavne diky podobnym hodnocenim „Stöckli Laser CX v novém kabátě a konstrukcí. Excelentní na každém povrchu (tvrdá sjezdovka, měkká sjezdovka nebo nový sníh). Extrémní vykrojení vybízí k řezaným obloukům její míry 122 – 68 – 100. Stöckli Laser CX je TOP ALLROUND lyže. Neznáme lepší vřele doporučujeme Pavel Štancl a Jaroslav Zeman – testeři pro 9. evropských skimagazínů“ ale netusim zda treba oproti Lusti je tech 10tis. navic adekvatnich ? a ty RTM hlavne z duvodu ze do ted jsem vlastne jine lyze nez Volkl nemel :) ale podle toho jak pises jestli jsou hlavne na prasan tak asi z vyberu zmiznou protoze to si na nasich sjezdovkach moc neuziju a na ty dva vylety do alp za rok to asi nema vyznam …
11.01.2014 11:27:32 #7
>> #1, petann, 10. 01. 2014 16:12:54
>> #5, petann, 11. 01. 2014 10:09:12
Vybral si celkem rozdílný lyže. CX je lyže střední tuhosti jen na sjezdovku,nejlepší je na tvrdu, přímej konkurent od LUSTI je k ní SCT který má velmi podobný jízdní vlastnosti a oproti ní trochu ztrácí na ledu ,ale zas má trochu reakčnější špičku.
O CCTW už zde bylo napsá no mnoho tak dohledej,v porovnání s CX jede líp v rozježděnym a na tvrdu je míň reakční.
RTM84 už je celkem tank a jediná se kterou můžeš jakš takš vyjet mimo sjezdovku.Parádně jede v rozježděnym a k tomu i ještě velmi dobře drží na hraně na tvrdu je ze všech uvedených nejmíň reakční.
Ten Elan je z tohoto výběru každopáně nejhorší volba.
11.01.2014 11:31:00 #8
Myval: koukám, že Völkl dotáhnul rockerovou masáž do nový dimenze – jelikož reverse camber se, narozdíl od „cokoliv“ rocker, nenosí, tak z něj udělali „on piste full rocker“. Nechtěl bych s takovou lyží jezdit po plotnách…
Ty Štekle maj téměř stejný šířky jako moje Dynastary a ty bych rozhodně jako allround nepovažoval. Völkle maj sice lepší rozměr pro off piste, ale reverse camber na sjezdovce nevim nevim. Takže mě osobně asi nejlíp vychází SCTw.
11.01.2014 12:08:45 #10
No ty Heady nevim uz kvuli vzhledu :) zatim asi nejvic romyslim mezi Stockli CX a Lusti SCTw jen nevim jestli ten cenovy rozdil stoji za to … rad bych nejakou hravejsi lyzi na kratsi agresivnejsi jizdu po sjezdovce a kdyz vjedu obcas do prasanu aby se s ni dalo tak nejak v ramci moznosti zablbnout
11.01.2014 14:32:27 #12
>> #10, petann, 11. 01. 2014 12:08:45
Na blbnutí v prašanu zapomeň na těchto lyžích to bude spíš boj o přežití!!! Z těchto dvou je hravější a agresivnější to SCTw.
11.01.2014 19:15:28 #17
Jde o to jestli shanis „allroundy“ nebo „allmountainy“.
U allroundu se s nejakym blbnutim v prasanu moc nepocita (ikdyz pred
25 lety se jezdilo v hlubokym na 65mm/2m lyzich a taky to nejak slo ). Allroundy jsou proste lyze
na celodenni jezdeni na sjezdovce od upravene az po rozrytou nebo zmeklou
oranici, popr. nejaky ten kratky vylet do lehkeho terenu v okoli sjezdovky
(pozor na kameny
).
Tohle budou splnovat ty Lustovky (SCTw, CCTw), delku si zvol podle toho jestli
preferujes kratky oblouk a vzdas se trocha te stability (166), nebo jestli mas
radeji stabilitu ve i strednim oblouku a stredni rychlosti nebo na horsim
povrchu (171 mozna i vic?). Ja zvolil CCTw 171 a jsem spokojen, tech 14m ma
mnohem bliz ke slalomce nez k obracce. Jsem zhruba stejne velky a tezky.
Pokud se hodlas pohybovat casteji mimo sjezdovku, tak to chce bud dvoje lyze, nebo nejaky „allmountain“ kompromis. Mam vyzkouseno, ze s primhourenim oka to zvladaji lyze typu Scott Crusade (93mm / 179cm / 17m asi?).
Jinak je zajimave, jak se najednou vyhrnula spousta zajemcu o tyhle
Lustovky. Pred rokem, kdyz jsem hledal informace pro nakup novych sjezdovkovych
lyzi, tak bylo vetsinou ticho po pesine, obcas nekdo napsal par vet o SCTw,
o CCTw jsem zachytil jen jeden nazor „ty me moc nezaujaly“. Takze jsem si
to musel trochu osahat sam, obcas neco vypujcit, no a ted tady muzu delat
chytryho …
Jeste k te kvalite – lyze jsem bral primo od vyrobce, nebyly namazany,
tak jsem je sam napustil voskem, ale asi to bylo malo, po pul dni jezdeni zacaly
bejt pomaly a taky jsem si nebyl uplne jisty uhlovanim hran. Odnesl jsem je ke
znamymu do servisu, prebrousil je na 88/0,5 a 3× navoskoval („pekne
chlastaly“ rekl technik). A hned to jelo lip.
Taky se trochu osekava horni barevna folie na okraji lyzi, ale to muze byt tim
ze jezdim jak cune a obcas mi lyze klepnou patkou nebo spickou o sebe.
A hlavne je to jen kosmetika, na funkci nema vliv. Jinak konstrukce vypada
bytelne, jednoduchy stary dobry sandwich, zadne radobymoderni nesmysly,
„tlumice“, „elektronicke chipy“…
Preju stastnou ruku pri vyberu.
11.01.2014 20:21:24 #18
Moc dik za rady … no tusim ze budu mit asi vybrano Lusti SCTw 171 delka myslim ze s tim radiusem pujdou i dost kratky oblouky akorat asi zvolim kovovy vazani ne to co nabizej v tom setu asi to Vist V 412 nebo VM 311 s deskou Pro 16 Li tam moc netusim jaky je v tom vazani rozdil :) … a trosku se ztracim v tech botkach :) tak nejak jsem rozhodnutej pro Lange ale netusim jestli RS nebo RX nebo FX ? :) … a co se tyce pak toho nejakyho vyletu do prasanku tak to asi budu resit pujcovnou na ty dva zajezdy do alp to stacit bude a u nas to stejne nehrozi :) takze allmountainy kupovat nema moc cenu aspon pro me asi ne …
11.01.2014 22:20:57 #20
Rozdil ceny – pokud se ty Štekle opravdu delaji ve Svycarsku, tak staci porovnat prumernou mzdu tam a u nas v podhuri Krkonos… plus neco za znacku, plus mozna i to, ze pana Lustince asi nezivi jenom tahle vyroba, takze si muze dovolit ten luxus drzet u sve vlastni znacky cenu nizko ????
Pujcovat si prasanky podle konkretni situace na miste je dobry napad, jen pozor at ti je vsechny v pujcovne nevyberou kdyz pres noc napadne. V mensich strediscich tech poradnejch lyzi moc v pujcovne neni (minuly vikend chtel kamarad v Nassfeldu vyzkouset neco noveho a jedine jakz-takz pouzitelne lyze v pujcovne byly 100mm Salomon Shogun, coz nebyla zadna velka slava). Ale zase ve Francii ve vetsich strediskach byl vyber slusnej.
14.01.2014 10:54:03 #21
Takze jestli tomu dobre rozumim tak konstrukcne a kvalitou je v podstate ta Lusti srovnatelná se Stockli jen je proste rozdil ve vyrobnich nakladech a cene za znacku ? V tom pripade jestli to tak je tak neni nad cim vahat a jednoznacne koupim Lusti :) SCTw na lyzovani u nas bude asi to co hledam a pokud by vylozene napadl cesrvy prasanek tak navstivim pujcovnu :) muzete mi jeste nekdo prosim vas rict k tem botkam ? aby to tak nejak k sobe ladilo …
14.01.2014 13:37:25 #22
>> #16, petann, 11. 01. 2014 18:59:24
No tak třeba proto, že Stöckli lyže vyvíjí, ladí a testuje, má jezdce v SP. Tj. má zkušenosti s takovýma lyžema včetně rychlostních disciplín. Lusti lyže asi jen v zásadě kopíruje. Lusti jsou lepší než spousta lyží z obchoďáku, ale Stöckli jsou prostě Stöckli. Octávka je fajn auto, ale Mercedes třídy E to není a nikdy nebude. A to tak to asi bude sedět na ty lyže. T
14.01.2014 18:21:30 #23
>> #22, TomáS, 14. 01. 2014 13:37:25
Lusti lyže asi jen v zásadě kopíruje.
Blbost.
Lusti lyže asi jen v zásadě kopíruje. Lusti jsou lepší než spousta lyží z obchoďáku
…než většina komerčních lyží ze sportovních obchodů…
Octávka je fajn auto, ale Mercedes třídy E to není a nikdy nebude. A to tak to asi bude sedět na ty lyže. T
V tomto přirovnání bych to viděl spíš jako Stöckli = Mercedes, Lusti = Subaru
14.01.2014 18:35:23 #24
>> #23, Dali, 14. 01. 2014 18:21:30
V tomto přirovnání bych to viděl spíš jako Stöckli = Mercedes, Lusti = Subaru
Fakt jsou už Lusti o tolik lepší než Stöckli? To je teda překvápko.
15.01.2014 15:09:33 #25
>> #7, MPS, 11. 01. 2014 11:27:32
Ten Elan je z tohoto výběru každopáně nejhorší volba.
Mohl bys mi prosím upřesnit, kvůli čemu je Elan nejhorší volba? (Opravdu mě to zajímá, nechci do nikoho rýpat)
Jezdím starší Elan Speedwave 10 a byla spokojenost, ale zvažuji koupi tvrdší lyže a jako první mě samozřejmě napadly Amphibio 14, nicméně po ohlasech tady na fóru mě začaly zajímat i Lusti SCT. (pokročilý lyžar 189cm/85kg, střední až velké oblouky, malé zřídka, semtam klidnější sjezdy, prašanu se vyhýbám)
Díky za odpovědi
15.01.2014 22:07:21 #26
>> #25, unking, 15. 01. 2014 15:09:33
Tazatel na začátku vlákna se označil za pokročilého lyžaře co preferuje agresivní jízdu a jsou lyže které tyto požadavky splní daleko lépe než srovnatelné modely od Elánu a proto jsem je zavrhl. Já bych si zrovna u Elánu nevybral napříč modelovou řadou vůbec nic, pro mě prostě mají své limity položené příliš nízko, tím nechci říc že si nenajdou svého kupce kterej s nima bude spokojenej.
Mezi Amhibio 14 a SCT je dost velkej rozdíl především v reakčnosti vzláště se to pak týká špičky při nájezdu do oblouku, dále pak ve vedení po hraně v oblouku.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.