Výběr lyží (univerzálka)
22.11.2009 17:02:42 #1
Zdar, mám klasickou otázku týkající se výběru lyží. Zjistil sem, že v tom mám celkem guláš, tak bych rád aby mi někdo poradil. Zkusim co nepřesnějc nastínit požadavky:))
Cena max lehce nad 10k i s vázkem… Výška, váha: 192, 88… Četnost použití na různý srandy je u mě asi: 50% pista, 35% offpista a 15% park… Což teda neni to jak si to představuju, ale je to realistický odhad, samozřejmě když budou podmínky tak pude sjezdovka celkem dolů:) Kvůli tomu parku a že se občas rád projedu pozadu by to mělo mít twintip, což asi dost zužuje výběr:)) Jezdim delší oblouky, občas až moc rychle, na sjezdovce se snažim o racecarv.. takže asi nic ala slalomka.. ale občas si samo střihnu i pár krátkejch řezanejch. Udělal sem si z diskuzí tady i jinde nějakou představu, ale každej má ty požadavky jiný tak to zkusim takhle se zeptat solo… Jde mi o nějakou univerzálku, která ale bude dobře držet na umydlenym a tvrdym… a aby to vydrželo víc než jednu sezonu v dobrym stavu… Je mi jasný, že ideální taková asi neni:))
Poslední 4 roky sem měl atomikovou sx 11ku a postupem času sem na ní myslim i jízdu v prachu zvlád celkem slušně, ale furt někde čtu, že každej centimetr je v takovym případě obrovskej skok k lepšímu. Já sám sem na noze nic přes 70 po patou zatim neměl, ale při první příležitosti se to samo budu snažit testnout, abych nekupoval uplně zajíce v pytli (ikdyž mi snad někdo helpne krapec)..
22.11.2009 17:15:52 #2
>> #1, fricino, 22. 11. 2009 17:02:42
Co třeba K2 Apache Recon ve 184 cm ?
22.11.2009 17:27:51 #3
>> #1, fricino, 22. 11. 2009 17:02:42
Ja hledal neco podobnyho a vydedukoval jsem si Lusti FST 180/190. http://lusti.cz/…ed/index.php?… Ja to
chtel teda spis 50% offpist, 30% park a 20% rozbita sjezdovka. Na upravenou mam
neco jinyho, ikdyz tyhle by mely zvladnout i to… Problem je, ze na freeride
potrebujes tvrdou a dlouhou a do parku kratsi a mekkou. Takze babo rad
22.11.2009 18:03:41 #4
Dobrý den, můj přítel, My name is Lilian Yak mám přátelský pocit, jak jsem viděl váš profil dnešního dne (www.snow.cz) A rozhodne zanechat vzkaz pro vás, já vím, že jsi na míle daleko. oddělené takové vzdálenosti, ale přesto vaše dopisy se dostanete ke mně, přes maily budeme sdílet v budoucnosti, pokud se dotýká vás, že se přátelí se mnou, a pokud máte pocit vědět více o mně se můžete dostat mě na mé prostřednictvím e-mail (lilianyak85@yahoo.in) bye a hezký den. Miss Lilian Yak.
Hello My Friend, My name is Lilian Yak, I have a friendly feeling, As I saw your profile today on (www.snow.cz) And decide to leave a message for you, I know you're many miles away. separated by such distance, But yet your letters will bring you near to me; Through the mails we will share in future if it touches you to be a friend to me and if you feel to know more about me you can reach me on my via e-mail (lilianyak85@yahoo.in) bye and have a nice day. Miss Lilian Yak.
23.11.2009 16:41:05 #5
Pavlos: vypadá dobře, až na tu cenu, ale to by se nějak pořešilo. Ale z toho obrázku nepoznám jestli to neni jenom takovej falešnej twintip? Si řikám když už tak už…
Mrkev: neni těch 98 na tvrdou sjezdovku už moc? Jak se to chová na ledu a na umydlenym technickym prosim tě? Nemám s tim vůbec zkušenosti jak už sem psal.. A rko sem si představoval spíš tak 20, jezdim občas v čechách, takže i něco na proplejtání mezi lidma:)) je mi jasný že by to chtělo tak troje různý lyže, ale na to krapec nemám:))
23.11.2009 16:59:47 #6
>> #5, fricino, 23. 11. 2009 16:41:05
No prave ze se to chova na tvrdym velice dobre. Prekvapilo me to. Je to trosku jinej pocit, trosku dyl to trva, ale zvyknes si behem jedne jizdy a pak uz jezdis ani nevis. Drzi to stejne jak jiny lyze, jen to prehraneni je trosku pomalejsi. No a ten R. je 22, ale zataci to dost. Jinak kdyz pujdes spis do mekkych freestylovek, tak ty jsou uzsi, ale zase nejsou vubec vykrojeny. Takze si nevyberes. Nebo naky crossovy, ale to zas neni twintip a je to taky tvrdy dost. Ale s freestylovkama je na sjezdovce dost sranda. Sice necarvujou, ale i tak me dost bavily.
23.11.2009 18:27:12 #7
>> #5, fricino, 23. 11. 2009 16:41:05
Apache Recon seženeš po chvilce hledání i za lepší cenu. Twintip to je ( i když ne takovej jako u parkovejch lyží ) a na tvrdým umí.
23.11.2009 19:27:57 #8
Ahoj, něco podobného se tu už párkrát řešilo (http://www.snow.cz/…reeride-lyzi), myslím, že kdybys
chtěl lyže na kombinaci sjezdovka/park nebo sjezdovka/volný terén, tak se
dají dost dobře vybrat lyže, které budou fungovat v obou prostředích, ale
skloubit všechny tři dohromady a dostat v každém směru výborné
vlastnosti už je problém. Parkovky jedou dobře i po tvrdé sjezdovce (btw.
park je jen hrbatá sjezdovka), dost freeridovek taky i když tady už bude
kompromis tím větší, čím si budeš chtít užívat rozdílnější
podmínky (tvrdá pista vs. měkký prašan). Od každého trochu umí docela
dobře twintipy kolem 9 cm, některé jsou přímo nabízené jako freeski
univerzálky. Jejich šířka (kolem 90 mm) nevadí ani na tvrdém sněhu,
většinou nejde o nějak podélně tvrdé lyže, takže na nich lze zablbnout
v parku a šířka už slušně jede v terénu.Ale obecně v této kategorii
platí, že každá lyže je jiná (daleko víc, než u jedné kategorie
sjezdovkových lyží). Jinak i freestylovky a freeridovky jsou lyže jako
každé jiné, takže jsou takové, které jsou spíš pro začátečníky a
makové, které ocení zkušený lyžař. Pokud nemáš zkušenosti s šířkou
a ještě budeš vybírat vhodný model, čeká tě dost práce, ale stojí to
za to!
Půjč si a zkoušej.
Ale připrav se, že všechno je relativní – dobrá zpráva je, že si budeš chvíli zvykat a pak ti 9 cm lyže na pistě přijdou naprosto v pohodě, naopak v terénu si budeš pochvalovat, jaká je to paráda. Teď ta „horší“ zpráva, jakmile zkusíš široké freeridovky nebo nedej bože prašanovky v prašanu, přijdou ti 9cm lyže v takových podmínkách nanic atd.:-)
S předvýběrem ti může pomoct SNOW Market v elektronické podobě tady na stránkách: http://www.snow.cz/market/lyze
Šířka na tvrdém obecně Je třeba si chvilku zvykat, ale šířka do 90 mm nevadí, troufnu si říct, nikde. Mezi 90 a 100 mm záleží na vyladění lyže, tvých schopnostech a morálu (delší rádius a pomalejší přehranění obvykle znamená větší rychlost). Víc než 100 mm už je na ledě dost poznat. Na tvrdém, ale vodivém sněhu má na točivost/ovladatelnost větší vliv tvrdost lyže než šířka. V rozbitém a ve sračkách jsou pro mě 100 mm paní lyže. Toto jsou mé osobní poznatky a dospěl jsem k nim po nějaké době zkušeností s širokými lyžemi, takže pokud přesedláš z 65 mm na 90, asi první jízdu na ledě nadšením křičet nebudeš, ale zvykneš si:-)
>> Mrkev Freestylovky vykrojené jsou, obvykle mají rádius mezi 17 a 23 m a troufám si říct, že carvujou dobře.
23.11.2009 22:05:51 #9
>> #8, Luboš – FREESKI, 23. 11. 2009 19:27:57
Jak ktery asi, ja mel lonskej model ARMAD a byly defakto uplne rovny a meky
jak zvejkacky… Ale super
23.11.2009 23:30:21 #10
>> #9, Mrkev, 23. 11. 2009 22:05:51
Té měkkosti věřím, ale že by byly úplně rovné ne Co to bylo za model? Mrkneme
na jejich míry. Vsadím se, že rádius neměly větší než 22 m
24.11.2009 02:09:58 #11
Luboš: taky diky za odpověd.. ty vlákna sem omrk a snad mě to krapec popostrčilo.
Zapoměl sem zmínit tu tvrdost. Chtěl bych lyži asi co nejtvrdší v mezích těch požadavků. Mám problem že se do alp sice párkrát do roka dostanu, ale nejsou to žádný výlety za prachem, ale je to plánovaný dost dopředu. Takže když je v tý době k dispozici jenom umydlenej technickej tak člověku nic jinýho nezbyde:))A v čechách zrovna tak… Tomu bych spíš chtěl podřídit ten výběr, než tomu že občas zabloudim do parku nebo strávim pár dní na nějaký skočce u kámoše za chatou:))
Moh bys mi teda zkusit ty nebo ještě někdo další dát pár typů na konkrétní modely? Z toho co si psal a co sem tak viděl jinde, se mi zdá ideální ta šířka okolo 90mm… Tak něco s tou šířkou co je dost tvrdý na sjezdovku…
Ty recony mi přídou moc blízký crossovejm lyžím a ty stockli zase moc široký.. Nebo se pletu?:))
24.11.2009 22:00:53 #14
Myslim ze je to ok. Do parku to neva(mozna ta tvrdost), vlastne sirka neva na
nic. Par mm sem tam je jedno. Kdyby to byly naky 120mm tak uz je to asi dost na
„universalku“ jakou chces A 70mm je zase malo… Takze nak mezi
A rikam, tvrdy=prasan, pista,
mekky=park,bordel -takze zas tak nak mezi. Ale tyhle docela tvrdy jsou. Je to na
tobe, zbytecne to neres, zalezi taky kolik na to mas penez a jak dobre jezdis…
Good Luck
27.11.2009 15:35:24 #15
Posunu to eště nahoru, jestli mi náhodou někdo eště trochu nepíchne s nějakym tipem na nějakej další konkrétní model, ať mám trochu víc přehled co by to tak mohlo bejt… předem díky:))
Narazil sem na prophety 90 od line… Ale vedle luboš psal, že line dělá hlavně měkoty..
30.11.2009 11:29:25 #16
Ahoj, Line Prophet 90 jsou pro mě moc dobré lyže (180 cm/72 kg), ale ano, jsou poměrně měkké. Na druhou stranu v parku je to výhoda, v prašanu taky, na upravené sjezdovce jsou taky dost dobré, kde ta měkkost vadí je rozbitý sníh, krusta nebo ledová sjezdovka. Víc se to ale projevuje u Prophet 100, Prophet 90 jsou jedny z nejuniverzálnějších lyží, na kterých jsem jezdil. Akorát do prachu už ta šířka není nic moc. Je to skvělý all-mountain a když si vezmeš rozumnou délku, budou dobré i v parku. Ty Lusty jsem měl na nohách už dost dávno, tuším v dubnu 2007, tak nevím, jestli jsou pořád stejné nebo se nějak změnily. Pamatuju si, že na sjezdovce byly dost dobré – rychlé, stabilní, přitom dobře ovladatelné, to samé i v terénu, ale do parku už to je dost široká a zbytečně tvrdá lyže. To samé – zbytečně široká je i na ledovou sjezdovku. Takže záleží, co preferuješ.
30.11.2009 22:04:56 #17
lubos: diky za odpoved.. Podle toho co řikáš by pro mě byl ideál nějaká lyže hodně podobná těm prophetům, ale tvrdší? Neměl bys prosim tě tip na nějakou konkrétní lyži takovou? Odjezdim toho na tvrdym nebo rozbitý pistě boužel celkem dost… Chtěl sem mít nový prkna na svátky do alp a jak neni sníh u nás, tak to vypadá že se nikam abych něco otestoval předtim nedostanu… ta tvrdost vlastně nevim pořádně když ted o tom přemejšlim.. měl sem sx11ky od atomiku. Dá se nějak srovnat tvrdost týhle lyže třeba s těma prophetama? je fakt že tady píšu že hledám něco tvrdšího a tohle byl celkem šunt asi co:))
03.12.2009 01:27:48 #18
Tak sem narazil na movement thunder ještě. A mám k tomu další dotaz, je to podle parametrů skoro totožná lyže s těma prophetama 90 (ty sou o 3–1–2 mm širší), ale ty thundery vážej jedna 1,9 a ty prophety 2,5.. Vim, že to takhle paušálně nejde říct, ale dá se z toho usuzovat, že by ty prohety měly bejt tvrdší? Dva a půl kila na lyži už mi příde dost… Diky za odpoved…
Kdyby mi někdo odpověděl na to předtim eště, tak budu vděčnej, mám v plánu přes svátky 14 dní na lyžích a rád bych na novejch a svejch:)) Diky moc
03.12.2009 10:52:27 #19
>> #17, fricino, 30. 11. 2009 22:04:56
Řekl bych, že měkčí lyže nevadí na tvrdém, spíš naopak, vadit ti jejich měkkost bude na rozbitém a zároveň tvrdém. Na tvrdém (led) by byla nešikovná spíš ještě větší šířka (např. rozdíl Prophet 90 vs. 100 už na ledě dost poznáš). Něco o nich najdeš tady v testu: http://www.snow.cz/…lyzi-2008-09
Tvrdost s Atomic SX11 bohužel nesrovnám, A. jsem nejezdil, ale předpokládám, že Prohpety budou měkčí.
Movement Thunder: Thundery jsou tvrdší, určitě náročnější lyže,
než Prophet. Zatím tady na webu není první freeski test, kde jsme je
testovali, tak přepisuju kousek jejich hodnocení: „Rychlost a stabilitu si
vychtnají spíš pokročilejší lyžaři, lépe ovladatelná při vyšší
rychlosti. Není pro ně problém ani krátký oblouk, ale je to dřina…“,
pak už jen samé superlativy jak jistě a dravě jedou
Mě osobně víc vyhovují Prophety, ale to neznamená, že musí i tobě.
03.12.2009 16:18:26 #20
>> #19, Luboš – FREESKI, 03. 12. 2009 10:52:27 jo dikes… A proč konkrétně ti vyhuvuje víc ten prophet? Jestli se v těch důvodech taky najdu. Když píšeš že ta měkost vadí na rozbitym, to je dost častej podklad ne? Jo ten test sem viděl, škoda že tam nejsou přímo ty devadesátky..
A neměl bys teda tip ještě na nějakou podobnou lyži?? diky..
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.