lyžáky na sjezd i občasný freeride s modem chuze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty lyžáky na sjezd i občasný freeride s modem chuze

lyžáky na sjezd i občasný freeride s modem chuze

15.02.2014 17:21:52 #1 

Mario83

Ahojte všichni,potřebuju poradit s výběrem lyžáků,kde je pro mě do budoucna důležitý mod chůze.Po pěti letech na lyžích a pěti letech na prkně jsem se rozhodl vrátit opět ke dvou prkýnkům.V letošní bídné zimě jsem vyrazil poprvé na svah až koncem ledna a jízda v mých starých lyžácích byla pro mě doslova utrpením.Lákají mne občasné výlety mimo upravené tratě,s ne nějakým obrovským skialpinismem ale s možností když člověk skončí přece jenom kousek od lanovky aby nemusel dávat lyže na batoh a brodit se ve sněhu.Hlavně z tohoto důvodu chci boty s přepínáním na chůzi.Po přečtení několika diskusi zde i jinde,je mě jasný že ta botka holt nebude to stejný jako bota určena primárně na sjezdovku nebo volný teren.Ale určitě lepší než to co mám teď :).Ted už k samotnému výběru bot.Měřím 185 a vážím 73 kg.Délka nohy 26,5 a v nejširším místě mám 100.Po prvotním výběru dle recenzí,jsem měl v hledáčku lyžáky.Salomon Quest max 120-to byl asi můj největší favorit.Potom Atomic Waymarker tour 110-ale tam je cena přece jen nad moje schopnosti.A na­konec Atomic Tracker 110-zde se mi líbil vyšší komínek boty.Bohužel sehnat tyto lyžáky v Brně je nadlidský úkol a s postupem času se nedají sehnat téměř nikde:).Kdyby někdo věděl o nějaké dobré prodejně za hranicemi,nejlépe Vídeň tak budu rád za radu.Nezbyvá mi tedy nic jiného než buďto počkat do příštího roku nebo vybrat jiný model.Jelikož mě čeká dovolená v Tatrách a pak týden v Saalbachu tak jiný model s dostupností v Brně.Na výběr mám buďto Tecnica Cochise 90-ale nevím jestli není příliš nízká flexe.Nordica Hell and Back H1,H2,H3–110 – kde netuším jaký je mezi nimi rozdíl krom ceny.A nakonec Salomon Quest 110-kterou maji v Salomonu v Olympii,jako jedinou jsem ji měl chvíli na noze,působila dobře ale zdá se mě u ní trošku nižší komínek než u ostatních.Tak aby mi to potom nějak nevadilo.Tu první trojici asi víceméně pustím z hlavy ale zajímal by mě názor a zkušenosti na další.Asi nejvíc na Salomon Quest 110,mám je zamluveny a tam budu rád za každou radu.A ještě bych měl jednu otázku a to že u nějakých lyžáků se píše že mají vyměnitelné podešve bot.Co to přesně znamená,protože někde mě tvrdily že to je když se ta podešev ošoupá že se může vyměnit.A někde zase že se dají dat podešve na normální vázání,vázání tech a ještě něco.Příjde mi to jako supr věc tak mě to zajímá.Mají to mit salomon quest max i atomic waymarker tour.Omlouvám se za rozsáhlí popis a děkuji za jakoukoliv radu i výtku pokud mám něco vyloženě blbě napsanýho,díky

17.02.2014 09:25:38 #2 

Myval muž

Zahrn do vyberu jeste Dalbello Panterra 100 a 120. Maji vse co pozadujes, rezim chuze, vymennou podrazku a mohly by sednout i tvoji sirce nohy 100mm. Mam na nich odjezdeno 12 dni a zatim velka spokojenost.

Jen jsem nepochopil tohle – „ale s možností když člověk skončí přece jenom kousek od lanovky aby nemusel dávat lyže na batoh a brodit se ve sněhu.Hlavně z tohoto důvodu chci boty s přepínáním na chůzi“
Prepnuti boty do rezimu chuze ti moc neusnadni tapani po rovine s pripnutejma lyzema na noze. Pokud ti jde o chozeni na lyzich, tak potrebujes chodici vazani (napr Marker Baron, Duke, Salomon Guardian,…). To prepinani na bote je urcen k tomu, ze mas sundane lyze a jdes nekam opravdu pesky.

Ale hlavne zkousej to co ti sedne nejlepe a vybirej spravnou velikost!!!

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

04.03.2014 16:14:44 #3 

Mario83

To s tím vázáním je mě jasný,hlavně díky spoustě diskuzí tady.Akorát sem si myslel že k tomu musí nutně být i boty co mají režim chůze.Pokud to tak není tak ti děkuju za odpověď a jelikož na jižní moravě téměř není možnost tyto boty sehnat(což vzhledem k pozdnímu jarnímu datu chápu) tak se mě snad podaří něco sehnat v Rakousku po cestě do Alp:).Nebo to tam kdyžtak odjezdím na prkně a nákup bot i lyží nechám na příští,snad lepší zimu.

04.03.2014 17:47:32 #4 

DAVE71 muž

http://snow.cz/…-stredisko/3

Odkazuji zde na můj popis Arlberg vč. použitého vybavení

Používám http://www.salomon.com/…max-100.html

Tyto – výhoda – jsou tvarovány na moje nepatřičně křivé nohy

Mohu tedy doporučit – komín je nižší ale to u chůze spíše pozitivně zhodnotíš. Jinak nemohu říci žádné připomínky. Na snow pak zjistíš kde jsme všude jezdil vč. popisu vybavení…

Jedu kam až to jde!

04.03.2014 18:01:00 #5 

Ondraš FM muž

A co Lange XT? Nemám s tímto typem bot zkušenosti, ale napadly mě ve smyslu s tvými požadavky. Jinak mají téměř všechny velikosti této boty ve flexi 120 v jedné prodejně v Praze na Harfě. Měl jsem je na nohou jen na zkoušení a seděly dobře.

04.03.2014 20:33:51 #6 

Mario83

ad Dave71: Ty Salomony byli muj největší favorit ale kvůli stavbě sem musel jít nakonec s cenou níž a ani je samotný nikde nemohl nesehnal.Kromě netu ale tam kupovat lyžáky rozhodně nebudu a nebo bych musel do Prahy a to se mě taky moc nechtělo.Každopádně jelikož mám na nohách na nártu poměrně dost vystouplí kosti tak ono pro mě sehnat botku asi nebude jen tak.Měl sem na nohách v Ameru chvílu salomon quest 100,bylo to o sto procent lepší než to co mám teď ale nebylo to uplně ono s tím nártem.To chce prostě zkoušet a zkoušet ale když není co tak je to trošku problém:-).Jinak super popis a palec nahoru za tvoje reporty.Na ty Lange XT ještě kouknu,ve čtvrtek jedu do Tauplitz a pak Saalbach tak třeba seženu v nějakým takovým to obchodě po cestě http://www.blue-tomato.com/…-shops-at/.A když ne tak to jistí příští zima a zase o něco novější modely lyží i lyžáků;-)

04.03.2014 20:41:46 #7 

DAVE71 muž

Pokud mohu radit – skus na ně kouzelně slovo SLEVA – věř že na to uslyší -hlavně teď na konci sezóny. Já dostal 10% před rokem. Jinak skutečně tvarování lyžáků je klíčové, aby jsi v tom mohl i chodit – je to úplně jiný typ pohybu a nestačí jen si je nazout na prodejně. Nedělej v tom kompromisy spláčeš nad výdělkem,,,zdar

Jedu kam až to jde!

05.03.2014 06:27:23 #8 

Luboš - FREESKI muž

Ahoj, na občasné popocházení nebo návrat zpět ke sjezdovce nepotřebuješ boty s přepínáním na chůzi. Pokud bys chtěl „chodící“ boty bez kompromisu při sjezdu, máš na výběr víceméně Salomon Quest Max (důležité je to Max), K2 Pinnacle (zatím asi nejlíp řešené přepínání, resp. fixace, komínu), Dalbello Pantera, Atomic Tracker. Ty Atomicy ale loňské nebo letošní, ty první neměly v přepínacím mechanizmu fixaci komínu, takže flexe je jen papírová, stejně tak starší Salomon Quest. Nejsem si jistý, kdy to tam přidali, ale vloni už byl přepínací mechanizmus dopracovaný. Všechny tyto jsou zatím hodně drahé. Na příští rok bude mít Scott G2 (dřív boty Garmont G2) s přepínáním na chůzi, v ruce se zdály dobré, na noze jsem je neměl. Tipnu si, že v ČR žádné z těch bot na vyzkoušení nejsou, musel bys na ně narazit někde v Rakousku. Do ČR ti je možná přivezou na podzim na závaznou objednávku, kterou bys pravděpodobně musel udělat už někdy teď. Nějak se nemůžu dostat k dokončení článku o FR botech s přepínáním na chůzi, ale snad se před začátkem příští sezóny někde objeví :-) Hodně lidí chodí i delší vzdálenosti (výšlapy za sjezdem, ne túry) v tvrdých sjezdových botech. Daleko důležitější, než přepínání je na kratších vzdálenostech, aby ti boty padly. Jak píše Dave71,možnost úprav na botě nebo dokonce tvarování skeletu je pro tento případ vhodné i proto, že pokud budeš jezdit na širokých lyžích i v jiném sněhu, než v prašanu, pocítíš nepadnoucí boty daleko víc, než na sjezdovce (na botu působí větší síly, měkká bota se deformuje a mačká nohu, ale také daleko víc pracuješ s rovnováhou, takže dobře usazená noha v botě se pozná). Já osobně mám za sebou cca 0,5–1hodinové, ale už i ojedinělé 2–3hodinové výšlapy ve sjezdových botech a dá se to, pokud to není moc často, pak bych samozřejmě uvažoval o nějakém kompromisu na chůzi. A znám lidi kteří v tvrdých sjezdových botech (upravených na míru) zvládnou celodenní túry ve velmi náročném terénu, ale to už je extrém.

05.03.2014 08:37:25 #9 

Duro

>> #8, Luboš – FREESKI, 05. 03. 2014 06:27:23

Ak Scott na G2 dorobí iba prepínací mechanizmus a nezbabre to snahou o nezmyselelné odľahčenie, tak by to bolo fajn. Keby urobili chôdzu aj na G1–130, tak by to mohli byť konečne chodiace lyžiarky v ktorých sa bude dať aj lyžovať. Z toho čo sa mi dostalo do rúk, tak aretovací mechanizmus bol najmenší problém. Tým bol príliš mäkký(tenší oproti zjazdovkovým modelom) skelet ktoý sa celý bortil. Trošku sledujem tento segment od prvotiny Garmont Adrenalin, Endorfin cez Black Diamond Factor po Tecnicy, Salomony, Lange… a zatiaľ nič, vždy priveľká strata výkonu pre zjazd.
Tak ako píšeš, do 1hodiny v pohode aj obyčajných lyžiarkach a raz za čas sa to dá vydržať aj o niečo dlhšie.

05.03.2014 11:02:30 #10 

Luboš - FREESKI muž

>> #9, Duro, 05. 03. 2014 08:37:25

Nějaká snaha o odlehčení tam byla, ale netroufám si tvrdit, jak se to projeví na tuhosti skeletu. Největší neduhy chodících bot donedávna byly:

• příliš poddajný skelet (odlehčený, obvykle ještě nižší)
  • malá tuhost spojení spodku boty a komínu (většinou díky přepínacímu mechanizmu, dost často nebyl komín vzadu vůbec fixovaný ke spodku boty a flexi zajišťoval jen překryv materiálu a šrouby nebo nýty měly vždycky větší vůli, aby byly pohyblivé)
  • zbytečně papučoidní botička, obvykle ještě nižší s měkkou manžetou
  • Pohodlnost (větší šířka)

Tyto věci mají dobře vyřešené ty modely, o kterých píšu výš a fungují jako opravdové sjezdové boty. Třeba Salomon Quest Max 130 nejsou vůbec odlehčované, tuhosti pomohl oversized pivot, vevnitř je troufám si říct výborná botička, jsou to regulérní Ghost s přepínacím mechanizmem. Na K2 Pinnacle drží komín se spodkem boty jako snýtovaný. Akorát ta cena je u všech dost vysoká… Všechny ostatní chodící fr boty jsou kompromis pro ski ve prospěch climb. V testech a recenzích si hodně chválí Tecnica Cochise, ale mě připadaly jako dřeváky, asi mi nesedly.

06.03.2014 10:37:17 #11 

Luboš - FREESKI muž

>> #9, Duro, 05. 03. 2014 08:37:25

Tak som sa pomýlil, jsou to G1 ve flexi 130 a 110. Materiál skeletu je PU, což vypadá slibně.

06.03.2014 14:30:48 #12 

heatly

>> #5, Ondraš FM, 04. 03. 2014 18:01:00

Lange XT 130, jsem si letos koupil, šířka 100, nemají chybu , mohu doporučit.

07.03.2014 17:34:10 #13 

DAVE71 muž

Taky jsem je chtěl koupit – ale šířka mé nohy je 104 mm – a šíře Lange XT 130 je max 97 mm – takže jsem je nekoupil – koupil bych španělskou botu a ne lyžáky

http://www.lange-boots.com/…ountain.html

Pozor na to !!!

Jedu kam až to jde!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy