Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽÍ NA SJEZDOVKU

ZÁKLADNÍ ČÍTANKA VÝBĚRU LYŽÍ NA SJEZDOVKU

25.02.2014 08:00:01 #1 

˘Ö˘Krab muž

Nehodlám být originální, což je patrné už z názvu.

Na adrese SKIJARINSPORT
je uveřejněn průvodce výběrem lyží, ke kterému mám jen minimum výhrad. Nevím, zda jde o originální dílo nebo zdařilou kompilaci, každopádně by stálo za to se nad obsahem zamyslet a případně trochu doladit.

Dovolím si proto sem vložit kopii s tím, že by tento návod mohl pro méně znalé posloužit podobně, jako ivanova „Základní čítanka k výběru lyžařských bot“.
Základní připomínky jsem dal do [] závorek.

JAK VYBRAT LYŽE

Nevíte si rady, jaký typ lyží vybrat?
Nabídka lyží je opravdu velmi široká. Pokud si chcete vybrat kvalitní lyže nebo potřebujete poradit, rozhodně dejte přednost specializovaným prodejnám místo supermarketů. Mezi lyžemi jsou obrovské rozdíly.

Jak jsem zdatný lyžař?
- začátečník
- rekreační lyžař
- rekreačně sportovní lyžař
- sportovní lyžař
- výtečný lyžař

Začátečník a rekreační lyžař:
Hledá lyže měkčí, které se prohnou a přizpůsobí i v pomalé rychlosti.
Délku lyží zvolte spíše kratší cca –20 až –10 cm k výšce postavy.
Šířka lyže v prostředku je optimální mezi 67 až 72 mm (předpokládáme,že jezdíte převážně na upravených sjezdovkách nebo jen výjimečně v hlubokém sněhu.
Rádius zatáčení lyže je optimální mezi 12 až 17m.
Nedoporučujeme kupovat ty nejlevnější a nejměkčí modely lyží, protože jistě předpokládáte, že nezůstanete pouze u začátečníků.
[Začátečník a velmi příležitostný lyžař nechť si lyže půjčí.]

Optimální jsou rekreační lyže, popř. sportovní lyže
U dětských lyží doporučujeme délku –20 až –10 cm k výšce postavy, u nejmenších dětí (2–4letých) –30 až –15 cm k výšce postavy.
[Tady se mi trochu nelíbí obecné operování s délkou lyží k postavě i pro pokročilejší rekreanty, pro začátečníky budiž.]

Rekreačně sportovní a sportovní lyžař:
Hledá lyže středně tvrdé, které se nerozklepou při střední a vyšší rychlosti, dobře drží na hranách a podrží při výjezdu z oblouku.

Výtečný lyžař:
Hledá lyže, které podrží i ve vysokých rychlostech.

Položte si otázku v jakém terénu chcete jezdit a jaký oblouk preferujete?

Upravené sjezdovky
Na upravené sjezdovky jsou určeny lyže
- Allround, Cross Carving (převážně střední oblouk).
- Slalom Carver (krátký oblouk)
- Race Carver (střední a dlouhý oblouk)
Tyto lyže mají převážně střed široký do 67mm.
- Allmountain a Multicondition (univerzál)
Tyto lyže mají střed široký 68 až 74 mm. Hodí se jak na upravené sjezdovky, tak i do upraveného terénu.
[Co je to upravený terén? Odpolední rozježděná sjezdovka při teplotě nad 0°C?]

Volný terén
Do volného terénu jsou vhodné lyže freeride, tyto lyže mají střed široký nad 73 mm. [Tady bych přidal 1O mm šířky.]
Délku lyží doporučujeme –5 až +10 cm k výšce postavy.

Snowpark
Do snowparku jsou vhodné lyže freestyle (twin tips).

Krátký oblouk
Milovníci krátkých oblouků zvolí kratší lyže (-30 až –10 cm k výšce postavy) s větším vykrojením ( rádius 9 až 15 m). [Tady bych neoperoval výškou, jako spíš hmotností a pohlavím jezdce.]

Střední oblouk
Kdo rád jezdí střední oblouk zvolí lyže s rádiusem 13 až 17m a délku lyží –15 až –5 cm k výšce postavy.

Dlouhý oblouk
Příznivci dlouhých oblouků zvolí lyže s rádiusem 16 až 21m a délku lyží –10 až +10 cm k výšce postavy.

Váha lyžaře
Váha lyžaře je důležitá při seřízení lyží, proto dávejte pozor při nákupu lyží na vypínací síly vázání. Vypínací síly jsou značené jednotkou DIN. Zhruba platí, že vázání s DIN 3 –10 je vhodné pro váhy 40 až 115 kg. Vázání je třeba alespoň 1× ročně seřídit dle váhy a lyžařské zdatnosti. [Jednoznačně zmínit velikost boty a délku podešve.]

Váha lyžaře také hraje roli při koupi lyží, těžší lyžař volí vždy o něco tvrdší lyži.

[Ještě mě napadá, že by bylo dobré přidat
- něco o lyžích na celodenní lyžování vs. 2–3 hodiny
- také o „upravených“ sjezdovkách s hlubokou orbou
- pojednání o preferovaných sklonech
- a preferované technice oblouku smýkaný vs. řezaný
- potřebě odpovídajících bot
- fenoménu „dámských“ lyží.]

Proč brát delší lyže, nejdelší modely z řady?
(okopírováno z http://snow.cz/…-kg-lyzare/1#…)

Délky by měly přibližně respektovat to, kdo na lyžích jezdí. Prodavači si vše zjednodušili oním „po bradu, po nos…“. Kdybychom byli všichni stejně mladí (nechci psát staří), stejně osvalení, s průměrným BMI a jezdili stejně dlouhé oblouky na stejných svazích stejně rychle, fungovalo by to. A ideálně bychom měli být unisex, abych nezapomněl.
Ve starších učebnicích bylo doporučení pro poslední generace „rovných“ lyží: začátečníci cca po oči, pokročilí výšky postavy, experti kousek nad. To podle mě platí pro sportovní jízdu na RC/GS i dnes – když pominu kolohnáty nad 190 cm. Částečně se dá nahradit délka lyže buď tuhostí v ohybu nebo šířkou pod botou. Nahrazení dojde svých limitů, delší lyže bude nakonec při stejné konstrukci klidnější v rychlosti, jistější na ledu a bude lépe překonávat brázdy oranice ve srovnání s kratší sestřičkou.
Při výběru délky záleží také na kategorii lyže, a to jak jejím charakteru (SC, RC a další), tak na hierarchii modelů – TOP sportovní lyže budou lepší, než pátý model odshora, ten bych si volil určitě delší. U SC to bude asi jako u SL, tedy ženy 155, muži 165, nadměrní muži více, čím výjimečnější, tím větší délka. Výjimečné ženy, vystajlované slečny a chrabří junioři mají na výběr i mezivelikosti.
U RC, AM a podobně bude platit, že nejkratší model bude na nejmenšího normalizovaného dospělého a pro bojácné ženy, pak následují slečny a ženy, junioři, muži, sportující muži a nadměrní sportující muži. Převedeno do řeči čísel 156–161–166–171–176. Stejně by měla délka odrážet rychlost pohybu lyžaře po sjezdovce dolů, samozřejmě s ohledem na kategorii lyže, tedy ti nejrychlejší by měli s ohledem na ovladatelnost a trvanlivost volit nejdelší. Začátečník si půjčí na den-dva kratší lyži, popř. koupí z druhé ruky, na to své šmrdlání na placce jako když najde. Normální rekreant (zpravidla sám sebe uvádějící přídomky ‚více středně pokročilý‘ bude vybírat podle záměru a doporučení výrobce, on je tou masou, které jsou lyže šity na míru. Silou a svaly výjimečný rekreant už podle těch samých kritérií nemusí vybrat dobře.
Konkrétní tazatel má 182/95 kg svalů a časem ještě víc. Takže, i když mu „po nos“ je třeba lyže 163, tak výrobce u běžně dostupných lyží počítá pro tuto výšku s rozsahem 182/75 kg vyzábliny, 182/80 kg čehokoliv, 182/90+ kancelářského sádla. Ti všichni si musí na dané lyži zajezdit v pohodě, sami si takovou lyži znovu koupit a nejlépe ji doporučit i dalším.
Oproti tomu lyže 177 cm je „po nos“ dejme tomu lidem kolem 195 cm, počítá se tedy s vyzáblinami 195/87, čímkoliv 195/93 a 195/100+ kancelářským sádlem. Myslím, že svým působením na lyže bude svalnatý rekreant s 95+ kg zhruba někde mezi posledními dvěma příklady pro lyžaře dlouhány.
Samozřejmě, pokud by lyžař přestal být rekreant, ideální volbou by byly lyže závodní konstrukce, do těch lze s odpovídající odezvou rvát silou takřka bez omezení, měly by to vydržet nejdéle ze všech. Ani ty nejsou věčné, ale jeden se aspoň povozí.

JAK VYUŽÍT TESTOVAČKU http://snow.cz/…-nove-lyze/1#…

/Rada se týkala ženy, každý si vybere základní délku podle svých dispozic./

Pro základní orientaci bude stačit jedna testovačka libovolné značky, půjč si troje lyže s různým vykrojením a různě široké (není podmínkou), klidně stejně dlouhé, kolem 162 cm. Třeba r~10m, r~12m a r~15m, tj. samotočivá verze slalomky, nějaký slalomko-univerzál a univerzál-racecarver.
Dalo by se vycházet i jen ze dvojice a následně případně zkusit ‚něco mezi‘, ale trojice bude lepší. Předpokládám, že budeš zkoušet běžnou komerční produkci, takže nehrozí žádné „brutální“ závodní lyže s nároky na techniku, ale v točivějším provedení by Tě i ony možná velmi překvapily (v dobrém).
Pro začátek neber ohled na konstrukci lyže, následuje hrubý plán testování v ideální podobě. Začni nejtočivějšími lyžemi, postupuj k méně točivým. Na modré už bys měla poznat rozdíly mezi projevem a odezvou různých lyží, na nejtočivějších se Ti asi pojede subjektivně nejlépe, na nejméně točivých nejhůře. Jestli opravdu hodně špatně, v další fázi vypusť ze zkoumání méně točivé lyže. Jestli se Ti pojede na středně/méně točivých lépe, vypusť ty nejtočivější. Na červené/strmější už se věnuj jen chování a vlastnostem dvojice lepších lyží, na kterých se Ti lépe pojede a nebudeš mít vážnější výhrady, takové si kup. Pokud se Ti budou líbit točením, ale budeš mít výhrady ke stabilitě a držení, tak si půjč podobné, ale z vyšší řady, tj. s předpokladem lepšího materiálového složení a konstrukce lyže.
Je dobré přijít na testování jako první (lyže by měly být ještě ostré) a zkusit se s obsluhou na plánu domluvit, popř. se dá předem vykomunikovat e-mailem, někdy to jde. Zajímavou alternativou jsou obchody s půjčovnou, půjčovné Ti odečtou od ceny při pozdějším nákupu.
Rozlyžuj se den/týden předem na svých lyžích a po testování se na nich svez znovu. Na tři testovací jízdy se Ti tak teoreticky může podařit udělat si přehled, co lyže vlastně umí, také si ujasníš, co od nich chceš.
Také hodně záleží na botách, sportovnější lyže ve velkých a měkkých botách vůbec neoceníš.
˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.02.2014 10:50:49 #2 

orim muž

>> #1, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2014 08:00:01

Máš chvályhodný nápad. Vytvoriť určitý „lexikón“ výberu lyží aby bol jednoduchý, zrozumiteľný a účelný je super vec. Chce to poriadne prepracovať. Ak sa Ti to podarí „klobúk dole“. Držím Ti palce.

Nie som expert no nesedí mi toto: Dlouhý oblouk Příznivci dlouhých oblouků zvolí lyže s rádiusem 16 až 21m a délku lyží –10 až +10 cm k výšce postavy. Príklad: mám 170 cm, takže som v tolerancii s dl. lyží 160cm no neviem či takéto majú rádius cca. 19m.

25.02.2014 11:46:51 #3 

˘Ö˘Krab muž

>> #2, orim, 25. 02. 2014 10:50:49

Ono to běží trochu šejdrem obecně, navíc výrobci/marketéři v tom dělají ještě větší hokej. Některá doporučení výrobců jsou totiž daleko za hranicí dobrého vkusu.

Porovnání k výšce postavy je určitě dobré pro úplné začátečníky a velmi příležitostné lyžaře. Používají velmi různorodé a často velmi netradiční způsoby ovládání lyží, nemají zvládnutou potřebnou rychlost (a její korekci), s přenosy hmotnosti a vlastním těžištěm pracují nedokonale nebo neuvědoměle.

Pro veškeré pravidelné lyžaře by se mělo doporučení délek odvíjet především od jiných faktorů, zejména od charakteru lyže, popř. také od hmotnosti lyžaře a jeho pokročilosti.

Na druhou stranu je třeba se smířit s tím, že v obecném povědomí je lyže s R=16m opravdu mnohými vnímána jako nářadí pro dlouhý oblouk. Ve Tvém konkrétním případu, pokud bys měl třeba 50–60kg, tak bys teoreticky mohl jezdit na juniorských GS 170cm, které budou mít kolem 19m. Tytéž v délce kolem 160cm budou mít cca 16m, ale jsou určeny pro titěrky do 40kg. Když svými dejme tomu 75kg zatížíš hranu lyží 160cm dlouhých, tak se zákonitě nebudou chovat v rychlosti tak, jak by měly a mohly.

Protože jsi soudný muž, takovéto lyže by sis nikdy nekoupil, hledal bys lyže pro muže, tedy 175+cm. v této délce navíc pochodíš i s R, které půjde až někam ke 21m.

Líbilo by se Ti, kdyby doporučení znělo takto?

Delší oblouk

Používají se sportovní a závodní lyže určené pro střední oblouk, vyžadují rychlejší a aktivní jízdu na tvrdém a dobře upraveném povrchu.

Příznivci těchto oblouků zvolí zpravidla lyže s rádiusem 16 až 21m a délku lyží –10 až +10 cm k výšce postavy podle následujícího klíče:
- Všichni dospělí: sportovní lyže se zařazením GS nebo RC ve výšce postavy a delší, popř. některé allmountain lyže s odpovídajícím R a konstrukcí
- Ženy: zpravidla 170–185 cm
- Muži: 175 cm a více
- Děti: dětské a juniorské závodní GS

Hodně pokročilí, siloví a techničtí jezdci budou pořizovat výhradně sendvičové lyže závodního ražení, rychlí a těžcí jezdci si nikdy nekoupí (komerční a měkké) lyže určené pro juniory a ženy, i kdyby tyto byly dost dlouhé.

Ze všech kategorií drží nejlépe na ledu. Lyže lze doporučit pro jízdu po hraně jezdcům s dobrou technikou a také pro jízdu smýkanými oblouky jakéhokoliv poloměru, delší lyže smýkají lépe, nechytají se ve smyku tolik do oblouku podle krojení.

Je na nich nepříjemné až značně nebezpečné jezdit v botách měkkých a příliš velkých.
Vzhledem ke větším působícím silám a namáhání je vhodné, aby vázání odpovídalo materiálově, umožňovat by mělo nastavení vyšších vypínacích sil (u dospělých alespoň DIN 12).

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.02.2014 13:58:17 #4 

sepav

Čítanka super nápad!!!,rád bych to trochu konkretizoval na můj případ, i když vím, že se jedná o starší lyže.Mám možnost vyrazit na 4dny do It. na lyže, mám 180cm,77kg, jezdím od malička – rekreačně-sportovní lyžař, oblouky jak smykané tak carv. když je hluboký sníh nemám problém. Do teď lyže kneissl RAIL S3,rv.2003, rádius 15m,160cm, bez podložky. A teď mám možnost vzít fischer RX4(13m) nebo head xrc 800i(10,5), oboje 160cm, rv.2007. v hodně dobrém stavu. Díky za rady.

25.02.2014 15:16:56 #5 

˘Ö˘Krab muž

>> #4, sepav, 25. 02. 2014 13:58:17

Takže zase stejná chyba. Resp. je potřeba doplnit ‚čítanku‘ i v sekcích lyží pro krátký oblouk a allmountain.

Krátký oblouk
Milovníci krátkých oblouků zvolí kratší lyže s větším vykrojením (rádius 9 až 14 m).

– Všichni dospělí: sportovní lyže se zařazením SL nebo SC, popř. některé allmountain lyže s odpovídajícím R a konstrukcí

• Ženy: zpravidla 155 cm a delší/širší v případě allmountain použití
  • Muži: 165 cm a více, delší/širší v případě allmountain použití
  • Děti: dětské a juniorské závodní lyže, popř. přechodná délka 160 cm u juniorů

Lyže samotočky 160 cm pro sportujícího muže 180/77 na allmountain použití, to mi dohromady moc nesedí.

25.02.2014 16:19:43 #6 

orim muž

>> #3, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2014 11:46:51

Ak ide o základnú čítanku, tak prosím pouvažuj o špecifikácii jednotlivých oblúkov (krátky, stredný, dlhý) s ich číselným vyjadrením: napr. krátky od 2m do 4m. a pod. Prajem Ti veľa trpezlivosti pri tvorbe.

25.02.2014 16:44:31 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #6, orim, 25. 02. 2014 16:19:43

Nestačilo by specifikovat oblouk délkou jeho trvání? Přišlo by mi to výstižnější. Něco jako:
- krátký oblouk: 0,5 – 1,5 s
- střední oblouk: 1,5 – 3 s
- rekreační oblouk: oblouky neurčitého trvání, poloměr nad R lyže, prokládány přímou jízdou dlouhým traverzem nebo šusem

Dlouhý oblouk záměrně neuvádím, z nových lyží jej umožňují v podstatě jen SG a DH, i nejdelší GS jsou pořád ještě celkem točivé.

25.02.2014 17:20:46 #8 

orim muž

>> #7, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2014 16:44:31

Ivo, ak to chceš definovať pre laickú verejnosť uvažuj o čo najzrozumiteľnejšom špecifikovaní. Ja napríklad neviem odhadnúť oblúk v časovom intervale 0,5 sek,(akú dráhu v skutočnosti lyžiar za ten čas prejde?). Časové značenie je dosť vedecké a abstraktné. Ja by som sa radšej držal tých metrov.

25.02.2014 17:28:10 #9 

Myval muž

Podle me je naopak to casove rozliseni srozumitelnejsi. Kdyz sam jedu oblouk, nebo se divam jak nekdo jiny jede, tak si jednoduse odpocitam jak dlouho trva od jednoho prehraneni k druhemu. Kdyz nestacim rict ani „jednadvacet“, tak je to kratky oblouk pod 1s, kdyz stacim odrikat „jednadvacet dvaadavcet“ tak je to stredni oblouk…
Kolik metru jsem mezitim ujel fakt netusim, ani jaky polomer mel ten kus „kruznice“ po kterem jsem (mozna) jel.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

25.02.2014 17:39:15 #10 

Anndy008 muž

>> #9, Myval, 25. 02. 2014 17:28:10

Suhlas. V metroch si ten obluk aj sam sebe tazko odhadnem. Ale v sekundach je to fajn. Podobne bezpecny rozostup pri autach sa tak udava a je lahucko aplikovatelny kazdym vodicom.

25.02.2014 19:02:16 #11 

Ičes

>> #9, Myval, 25. 02. 2014 17:28:10

Áno, toto sa mi zdá; a rýchly race SL oblúk je „než bys řekl švec“

Cielene sa prepracovávam k lepšiemu štartovému číslu

25.02.2014 20:22:37 #12 

˘Ö˘Krab muž

>> #11, Ičes, 25. 02. 2014 19:02:16

„než bys řekl švec“ je už celá trojbranková vlásenka.

25.02.2014 20:31:09 #13 

Ičes

>> #12, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2014 20:22:37

Tak dobrá ty nevděčníku – ŠVEC

Cielene sa prepracovávam k lepšiemu štartovému číslu

25.02.2014 21:03:33 #14 

HonzA_ muž

>> #12, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2014 20:22:37

„Než bys řekl švec“ je půlka prvního kola v SL.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.02.2014 07:05:46 #15 

orim muž

>> #14, HonzA_, 25. 02. 2014 21:03:33

„Než bys řekl švec“ je půlka prvního kola v SL. Potom musíme ešte rozlišovať:

• „Než bys řekl Žampa“ , „Než bys řekl HonzA“, „Než bys řekl orim“ a ako sa nám zrazu tá polovica prvého kola SL predlžuje.

26.02.2014 10:22:24 #16 

˘Ö˘Krab muž

>> #13, Ičes, 25. 02. 2014 20:31:09

>> #14, HonzA_, 25. 02. 2014 21:03:33

>> #15, orim, 26. 02. 2014 07:05:46

… a tak to vypadá, když se někdo konstruktivně snaží a ostatní jsou samé srandičky, srandičky, skutek utek'.

Mohu toliko zodpovědně prohlásit, že na navrhovaná jednotka oblouku „1 švec“ je k ničemu a naprosto nepoužitelná.

26.02.2014 22:49:38 #17 

Navvy

>> #1, ˘Ö˘Krab, 25. 02. 2014 08:00:01

Připadne mi to jako dobré rozdělení. Dokonalé nemůže být stejně nikdy. Dokonce ani to rozdělení lyžařů ne.

19.10.2014 17:11:15 #18 

Vvladimir muž

Mám dotaz ohledně šířky lyže pod botou. Napsalo se toho hodně, ale zajímalo by mě, zda stejné doporučení stran šířky lyže pod botou platí pro dlouhé i kratší lyže. Např. lyže na neupravenou sjezdovku v délce 172 a šířce 77–80 mm mi připadá adekvátní, ale co dámská lyže 150–155 cm/77 mm? Připadá mi taková disproporční. Děkuji.

19.10.2014 21:52:58 #19 

vrcho

>> #18, Vvladimir, 19. 10. 2014 17:11:15

Myslim si, že lyžu v dĺžke 150–155 či aj prípadne 172 si mimo zjazdovku nikto kupovať nebude, keďže je trošku krátka. Stačí sa mrknúť po výrobcoch lyží a človek rýchlo zistí v akých dĺžkach sa ku konkrétnym šírkam stredov vyrábajú.

19.10.2014 22:05:38 #20 

Vvladimir muž

>> #19, vrcho, 19. 10. 2014 21:52:58

Nepřesně jsem se vyjádřil, nemyslel jsem freeride, ale běžnou odpolední sjezdovku nebo občasné výlety mimo ni. Co výrobci nabízejí jsem si prohlédl, jen mi jde o to, zda pro člověka menšího vzrůstu a malé hmotnosti nefunguje střed lyže 75–80 mm např. při kratší lyži obdobně jako střed např. 90 mm u lyže dlouhé 190 cm. Děkuji za odpovědi.

20.10.2014 08:33:09 #21 

PetrAT muž

Doporučení na šířku lyže pod botou je skutečně jen informativní
Pokud nad tím přemýšlíš v souvislosti s tíhou lyžaře, plochou lyže, případně tuhostí lyže do průhybu a dalšími faktory , tak skutečně platí to co zmiňuješ
Fyzikální zákony naštěstí platí

P.S. Například u lyží prašanovek jsem viděl, že se uvádí plocha lyže (našel jsem to na nějakém US shopu)

20.10.2014 08:49:47 #22 

Vvladimir muž

>> #21, PetrAT, 20. 10. 2014 08:33:09

Děkuji za odpověď, skutečně se mi zdálo, že to co si pochvaluji u lyží 77mm/172 cm by mohlo být těžkopádné pro manželku (-25 kg) u zamýšlené lyže 77mm/157cm. Proto jsem pro ni zvolil střed užší a myslím, že to nebude lyže jen na manšestr. Chtěl jsem jen potvrdit, že obecné doporučení – rozbitá sjezdovka 75 mm a více asi neplatí obecně.

20.10.2014 09:02:43 #23 

PetrAT muž

>> #22, Vvladimir, 20. 10. 2014 08:49:47

Nemyslím si, že lyže do 80mm jsou nějak zásadně těžkopádné pro rekreční ježdění
Alespoň co jsem na testovačkách jezdil, tak to nebylo nic, co by bylo katastrofální
Dokonce docela dlouho dělal Rissignol GS s 80mm pod botou (kdo byl ve Francii asi v proč :-))
Spíše záleží co manželce sedí víc, jak jezdí a roli také hraje tuhost lyže, rocker atd.
Plus její váha
Taky je rozdíl jestli do srágor vjíždím s krátkou lyží skoro slalomové délky a nebo jezdím na delší lyži, které se jakoby nese po vrcholcích muld
Dokonce když do těch srágor najedu s mojí GS které má pod botou jen 64mm , tak je přejede snadnějí něž jiný na krátké lyži s podstatně větší šíří pod botou
Chci jen říct, že více věcí hraje roli , plus samozřejmě to jak je kdo vyježděný (to je asi nejdůležitější faktor)

20.10.2014 09:14:41 #24 

Myval muž

Mohu prispet se svoji zkusenosti – pokusy na detech :-) (dcera 20 let, asi 54kg). Normalne jezdi na starsich 159cm Stockli, 74mm pod botou. Je s lyzi velice spokojena, jak na upravenem, tak i na odpolednim rozrytem povrchu. Je to pry o hodne lepsi nez Blizzardy co mela predtim (stejne delka, 72mm siroke, ale to bude diky jinym parametrum nez ta sirka). Dcera neni zadny velky sportovec, za sezonu najezdi tak 10–12 dni.

Letos v breznu ve Flachau jsem udelal pokus – bylo opravdu teplo a poobede byla na sjezdovce 20cm hluboka vrstva mokreho rozryteho snehu a boule. Vzal jsem si do toho svoje prasanky a pro dceru pujcil od kamaradky taky – Line Pandora, 162cm, pod botou 115mm !!! Vedel jsem, ze ty lyze jsou velice ovladatelne a tocive, jinak bych to neriskoval. Dcera byla zezacatku trochu nejista, ale behem prvni jizdy si zvykla a velice rychle zjistila, ze v tomhle terenu funguji siroke lyze skvele i na sjezdovce a pod vedenim krehke divky. Vecer se s nima nerada loucila.

Je to samozrejme trosku extrenmi pripad, 115mm rozhodne neni univerzalni lyze, ale ja bych se sirky 77mm na sjezdovku pro zenskou urcite nebal.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)
Fotky

20.10.2014 09:26:23 #25 

Vvladimir muž

Díky za diskuzi, žena by asi jezdila na starých levných Blizzardech až do smrti nebo jejich rozpadu, už to, žejsem ji donutil do nových Lusti LT, o 8 cm delších než její původní + o něco větší R považuji za úspěch. Není testovací nadšenec a širší a lepší lyže byla i pro mě změna. Uvidíme časem, jesti příští budou tlusté. Díky.

20.10.2014 09:39:25 #26 

PetrAT muž

Pokud lyžař smýká , tak se mu užší lyže pod botou bude jevit jako hbitější, snadněji ovladatelná
Pokud lyžař umí lyži postavit na hranu a vykrojit oblouk , tak s širší lyží nemá velký problém

20.10.2014 10:34:48 #27 

orim muž

>> #26, PetrAT, 20. 10. 2014 09:39:25

Máš v podstate pravdu, ale v prípade aký spomína Mýval #24 zrejme v odpoludňajšej kaši lyže veľmi na hranu nepostavíš, takže šírka má svoje opodstatnenie.

20.10.2014 12:24:45 #28 

˘Ö˘Krab muž

>> #18, Vvladimir, 19. 10. 2014 17:11:15

V podstatě je to o tom, jestli i tyto kratší a širší lyže budou přiměřeně pružné a měkké v ohybu vzhledem k hmotnosti jezdce. Pokud se má jednat o lyže na smýkání, musí být zároveň i trochu měkčí ve zkrutu, aby byly sdostatek tolerantní.
Jinak je šířka věcí vyježděnosti a osobních limitů, jsou tací (také), kterým je jedno, na čem jedou, naopak u některých jedinců je šířka – a s ní spojená větší páka a větší vzdálenost hrany od osy chodidla – naprosto nepřekonatelný problém. Stejně se to má ale i s délkou lyží.

19.01.2016 09:18:14 #29 

˘Ö˘Krab muž

Abych nemusel příště složitě hledat, překopíruji sem samožerně celý svůj příspěvek z jiného vlákna, doplněný o pár změn a formátování.

VÝBĚR UNIVERZÁLNÍCH REKREAČNÍCH LYŽÍ PRO NENÁROČNÉHO UŽIVATELE – PODLE ČEHO VOLIT, CO KTERÁ ČÍSLA ZNAMENAJÍ

KONSTRUKČNÍ POLOMĚR R
Takový zlatý rekreační střed je R kolem 16m. U valné většiny modelů se R mění s délkou lyže, čím delší lyže, tím větší vychází oblouk.

Lyže s R=12 jezdec do oblouku nutit nemusí, v přiměřené rychlosti točí samy i na placce. Lyže s R=19 oproti nim točit v malé rychlosti samy od sebe nechtějí, zato na strmějším svahu a ve vyšší rychlosti jedou klidněji, stále plně pod kontrolou a třeba i po hranách, pro krátký oblouk ale na ně musí pilot vždy technicky vytříbeněji působit. Jako bonus však smýkají daleko příjemněji, než jejich kratší, vykrojenější a točivější kamarádky. Bavíme se stále o komerčních lyžích standardních délek, konstrukcí a tuhostí.

Takže když má Sporten Iridium 5 uvedeno třeba R 13,5/16,8 m (176 cm) 123–73–105mm znamená to, že má 123 mm širokou špičku, 73 mm pod botou, 105 mm patku a v délce 176cm má dvojí R, vepředu 13,5 a vzadu 16,8m. /Dvojí R používají i některé další značky, napadá mě Fischer./ Pomáhá to nepříliš technicky zdatným jezdcům nakrajovat snáze oblouk od špičky (13,5), který je ale ve skutečnosti potom větší na výjezdu (16,8). Sportovnější lyže tuto geometrii zpravidla nemívají.
V kratší délce má tatáž lyže uváděny stejné šířky, ale R 12,1/14,7 m (168 cm), tedy menší R, tedy více točí.

ROCKER
Při výběru délky lyží je třeba věnovat pozornost ještě zmínkám o rockeru, to je lehké přizvednutí paty a špičky lyže nad povrch, které se hodí při jízdě po nedobře upraveném povrchu, ale zkracuje kontaktní délku hrany s tvrdým povrchem. Takové lyže se pro jízdu na tvrdším povrchu proto musejí brát delší. Zato se špičkami neboří tolik do nahrnutého sněhu ani netrestají okamžitě vykopnutím jezdce při mírném záklonu.

JÁDRO
Je dobré si najít obrázek jádra lyže, který ukazuje, jak umístěného a kolik dřeva v něm je. Dřevo od kraje ke kraji znamená zjednodušeně sportovnější a stabilnější lyži, tenký plátek (neznámé délky) zalitý do pěny pak tolerantní rekreační nástroj. Platí zde „více pruhů, více adidas“ a „neni peniz, neni laska“.

ŠÍŘKA
Šířku lyže převážně sjezdovkový rekreant moc nemusí řešit, cokoliv pod botou mezi 68–78 mm zvládne. Širší lyže jsou lepší na horší a měkké povrchy, užší snáze přehraňují, ale rozdíly se poslední roky smazávají, víc záleží na celkovém naladění.

HMOTNOST JEZDCE
A abych ještě víc zmátl, tak vhodná délka lyže závisí (krom terénu, sklonu, rychlosti a technice jízdy atp.) také na hmotnosti jezdce, kratší lyže bývají naladěny na pomalejší a lehčí jezdce, delší na těžší anebo rychlejší. Delší lyže jsou stabilnější a lépe drží na ledu, tlak se rozkládá do delší hrany, neutrhnou se tak snadno ze zahranění.

SHRNUTÍ
Takže ve výsledku se laboruje mezi peněženkou, délkou, šířkou a konstrukcí lyže na straně jedné, vlastní rychlostí, hmotností a lyžařskou dovedností na straně druhé; výška jezdce je méně podstatná.

PS
Délka lyže? Řešila se na začátku tohoto vlákna, řeší se pořád dokola. Je to totiž první (a mnohdy poslední) údaj, který je patrný na první pohled, prostým porovnáním s výškou jezdce. Rada je prostá: delší je lepší. :-)

12.01.2018 09:47:57 #30 

˘Ö˘Krab muž

Vkládám sem tento příspěvek, abychom každému nově příchozímu nemuseli vypisovat zvlášť.

Co je potřeba zadat, aby se dalo dobře poradit s výběrem lyží:

– pohlaví lyžujícího
- tělesnou hmotnost a nejlépe i výšku
- věk, délku a intenzitu lyžařské praxe
- dosavadní zkušenost s lyžemi (typ, délku a geometrii stávajících lyží, subjektivní pocity z jízdy na nich)
- upřednostňovaný sklon a povrch svahu
- nejčastější techniku provedení oblouku a odhad rychlosti pohybu na sjezdovce vůči ostatním
- používané lyžařské boty
- další omezení parametrů výběru lyží (cena, značka, nové/použité) a očekávání od nových lyží
- fyzická a zdravotní omezení lyžaře/lyžařky
- pokud jsou již lyže předvybrány, tak vložit do dotazu přímo internetové odkazy s uvedením uvažované délky lyže, nejlépe odkazovat na stránky, ze kterých je patrna geometrie i konstrukce lyže (zpravidla stránky výrobce/dovozce)

Např. by zadání mohlo vypadat takto:
Lyžař 39 let, 180cm/80kg, aktivní sportovec – volejbalista, běžkař, lyžující od 6 let pokaždé min. 3 týdny v roce, víkendy u nás, 1 týden ročně v Alpách, preferující upravené červené sjezdovky, převážně smýkaný oblouk střední délky a ve střední rychlosti, hledá nové lyže, nejlépe značky Rossignol, cena do 15.000,– včetně vázání. Poslední vlastněné lyže 9S Ti Oversize 165 cm /R12 byly krokem vedle, nevyhovovaly držením na ledu, v rychlosti, v měkkém. Chtěl bych lyži tolerantnější ke smyku, stabilnější na nerovnostech a lépe držící na ledu. Budu zároveň měnit po letech i boty, prosím o doporučení, nejlépe také Rossignol. Svezl jsem se na Salomon X-max X12 v délce 175 cm a něco takového bych asi chtěl.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy