30.03.2014 16:48:37 #1
Zdravím,
chtěl bych vás požádat o radu, do kterých středisek má smysl jet 1. týden v dubnu, jelikož je už teplejší počasí. Chtěli by jsme využít posezónních slev a zavítat do Itálie na prodloužený víkend. Itálie nás láká, protože jsme doteď byli jen v Rakousku, tudíž nemám vůbec přehled, na které středisko vyrazit. Nechceme ale vyjet na rozbředlý sníh, tak přemýšlíme, jestli nebude lepší vybrat rovnou nějaký ledovec. Nicméně s ledovcem máme zkušenosti jen v případě Molltaleru (tam by měl být sníh slušný, ale moc se nám tam znova nechce).
Za každé rady ohledně střediska budu moc vděčný. Předem moc díky.
Ctitel
31.03.2014 08:47:18 #2
>> #1, Ctitel, 30. 03. 2014 16:48:37
Všude v Itálii je letos opravdu hodně sněhu, ovšem mimořádné jarní/letní teploty jeho kvalitu samozřejmě ohrožují ve všech nižších polohách – no a do Itálie k ledovcům je všude poměrně daleko. Zřejmě nejvhodnějším místem (ale s docela zdlouhavou dopravou) je Passo Tonale – je docela vysoko, je tam hóóódně sněhu a je tam taky kousek ledovce… Zvažuj, tentokrát, možná raději něco bližšího ve vyšších polohách – mám rád ledovec Kaunertal, ale spolehlivé jsou i další blízké ledovce a také nedaleký Samnaun…
31.03.2014 18:22:37 #3
>> #1, Ctitel, 30. 03. 2014 16:48:37
taky přemýšlím uplně stejně,budu asi doufat,že italove se budou snažit to ještě nějak udržet, zvažuju Marmoladu,Gardenu nebo Kromplatz
09.03.2015 13:58:07 #4
>> #2, oblouk, 31. 03. 2014 08:47:18
Také jsem tak uvažoval ale byl jsem ubezpečen (a píše se to i na snow.cz v popisu střediska), že právě na Passo Tonale jsou jižní svahy a tak tam sníh přímo teče. Ano, je tam ledovec ale malý. Že je snad větší šance v Ponte di Legno, protože je to schovaný v lese.
09.03.2015 14:01:44 #5
Máte někdo zkušenosti s lyžování na přelomu března a dubna v oblasti Arraba/Marmolada (je to vlastně poslední oficiální týden střediska od 28.3.) ? Našel jsem celkem rozumné ubytko u Malga Ciapella pod Marmoládou. Předpokládám, že samotná Sella Ronda asi nebude moc sjízdná (a navíc než se z okraje na okruh člověk dohrabe) ale okolí Arraba se zdá poměrně vysoko a navíc severní svahy nemluvě o Marmoládě. Nebo z Itálie v jarním termínu už brát z relativně blízkých rezortů, kde není jen ledovec ale dá se i jakás taká turistika, akorát Livigno (od 4.4.)? Díky
09.03.2015 15:49:57 #6
>> #5, TMa, 09. 03. 2015 14:01:44
Sella Ronda nejspíš sjízdná bude a v Arabbě na Porta Vescovo je obvykle nejlepší sníh z celých Dolomit. Problém Marmolady je akorát ten, že se v podstatě „musí“ jezdit celá – nejvyšší ledovcový úsek má sice svou kabinu, ale mezistanice je ze sjezdovky přístupná jen dlouhým pochodem. A střední úsek žádnou lanovku nemá, někdejší sedačka s vlekem jsou pryč.
Čili o lyžařské podmínky bych se až tak nebál, akorát z Malga Ciapely je to trochu zdlouhavé přesouvání do Arabby, nebo dokonce dále, kde bude i v tomto termínu stále dost otevřených sjezdovek (Alta Badia, Val di Fassa).
10.03.2015 10:12:24 #7
Díky za info. Ještě jsem zapomněl se zeptat:
Bývá na marmoládí kabině problém s frontami ?
Máte někdo zkušenosti se sobotními výměnami turnusů, tj. jakou cestu zvolit, jestli přes od Brixenu přes Alta Badii nebo z Toblachu a Cortinu? Teoreticky kratší bude asi ta první ale pokud si vzpomínám silnice je tam poměrně pomalá (úzká a zatáčky) a k tomu ještě blízký Kronplatz, pak Corvara. Přes Cortinu a Falzarego bych viděl menší šanci na prostání odpoledne v koloně.
10.03.2015 15:37:32 #8
>> #7, TMa, 10. 03. 2015 10:12:24
Jednoznačne pred Brixenom na Brunico (Pustertalská dolina) a potom cez AB do MC. Ak si dobrodruh skús opačnú cestu. V sobotu to býva vždy husté. Pozor však, priprav sa z Marmolady do MC je spodná časť zjazdovky v podstate príjazdová cesta a sneh bude veľmi mäkký a v niektorých úsekoch sa budeš musieť riadne oprieť do paličiek pri posune na lyžiach.
10.03.2015 16:18:54 #9
I přes lákavou nabídku si myslím, že ten správný čas k návštěvě Dolomiti Superski nastal právě teď a ne začátkem dubna. Dobře si pamatuju +16 ve Val Gardeně a cestu k lanovce mezi domy bahnem nebo odpoledne totálně rozježděnou sjezdovku Boe a všechny dojezdy do Arabby. V Rakousku je dost areálů, které jezdí koncem sezóny za výhodné ceny a jsou na tom výškově lépe. Tím nemyslím Marmoladu – ale ber vážně komentáře k dojezdu do MC, případně k přejezdu přes Passo Padon.
10.03.2015 16:31:27 #10
Ještě jedna alternativa cesty ke zvážení – je sice delší, ale
odsýpá a nepřejíždí žádné vysoko položené sedlo : Z Brenneru až na
Bolzano Nord a tam na Val d´Ega – přes Karerpass na Canazei a přes passo
Fedaia do MC. Cestou si můžeš obhlédnout tu zboulovanou druhou polovinu
sjezdovky z Marmolady a „sjezdovku“ do MC. Třeba to vyjde jinak
10.03.2015 17:10:18 #11
Ano, fronty na Marmoladě bývají – za pěkného počasí a v sezóně klidně i 20 až 30 minut. V tomto termínu to ale tak zlé nebude, určitě ne celý den. Marmolada není sjezdovka na opakované ježdění (v němčině na to existuje trefný termín Wiederholungspiste) – většina tam jede na výlet, jednou sjede a zmizí. Důvodem je mj. ten dlouhý nudný dojezd, ale i zdlouhavý výjezd lanovkami, sestup po schodech na sjezdovku, sněhové podmínky na dojezdu atd.
V sobotu samozřejmě vždy hrozí v Pustertalu zácpy, cesta přes Cortinu a Falzarego by ale zároveň znamenala nejet vůbec přes Brenner – ale jako klidnější horská vyhlídková trasa za dobrého počasí proč ne…
10.03.2015 21:07:15 #12
>> #9, bohous357, 10. 03. 2015 16:18:54
Díky za názor, ten dojezd do MC je loterie a slabé místo, já vím. Celkem by mě zajímaly (cituji) rakouské areály vhodné na konci zimy, kde není jen pár sjezdovek na ledovci ale dá se posunovat dál a dál. Navíc s podmínkou ubytování (apartmánů) kousek od sjezdovek, protože se potřebuju připojit/odpojit s klukem, který celý den nevydrží (a já si taky sám rád intenzivně zajezdím). Řeším to už pár sezón ale v Rakousku jsem prostě nenašel nic, z čeho bych byl odvázaný. Snad Kühtai ale ten je prťavý tak na den, dva. Osobně by mě lákal Serfaus-Fiss-Ladis ale ten je předražený, o St.Antonu nebo Lechu nemluvě, velikostně rozumně vypadá třeba Obergurgl-Hochgurgl ale tam není snesitelný ubytování. Navíc v Itálii berou vesměs dítě do 8 let a tak je dětský skipass ještě zdarma. Uznávám, že jsem odchovaný za ta léta FR (popř. pár CH) středisky, takže se většina bližších mě zdají malá – ale FR je s malýma dětma trmácení moc daleko. Snad nakonec radši vezmu celkem sněhově jisté Livigno i když nerad jezdím opakovaně do stejných středisek, navíc bez off-piste možností.
10.03.2015 22:10:55 #13
>> #12, TMa, 10. 03. 2015 21:07:15
Kopíruju ze svých poznámek :
Ski Arlberg
Sonnenskiwochen 7.-17.4.2015 (Warth-Schr. Jen do 12.4.) 119 – 3d, 153 – 4d, 184 – 5d, 213 – 6d
Schneekristall 18.-26.4.(Sonnenkopf jen do 19.4.) 97 – 3d, 125 – 4d, 149 – 5d, 173 – 6d
Akorát je to na dojíždění, protože ubytko je extrémně drahé, bydlet se prý dá za rozumnou cenu z Tyrolské strany v Pettneu, z Vorarlbrgu b Klosterle. Já dojíždím z Landecku, kde je to daleko levnější.
SFL tentokrát žádný posezónní termín neuvádí, asi končí natvrdo po velikonocích.
Sölden a Ischgl až do konce za ceny hlavní nebo vedlejší sezóny. V případě Söldenu se dá bydlet třeba v Längenfeld/Huben a pak mezi Söldenem a Obergurglem pronajímá Neckermann apartmány.
A pak to Livigno a spol. jak říkáš :
Bormio Promo 21. – 27.3. 30,5 – 1d, 58 – 2d, 83,5 – 3d, 102 – 4d, 121 – 5d, 132,5 – 6d
Alta Valtelina Promozionale 11.4.-3.5. 67,5 – 2d, 97,5 – 3d, 124,5 – 4d, 143,5 – 5d 164 – 6d
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.