04.04.2014 21:41:42 #1
Zdravím, Chci se zeptat, máte-li kdo jakou zkušenost se stornem ubytování. Na poslední chvíli, asi 10 dní před termínem příjezdu, jsme si zarezervovali apartmán v rakouském Alpbachu. Bylo to jen přes emailovou komunikaci s majitelkou. Poslali jsme 200 eur zálohu. Dcera ale necelý týden před odjezdem dostala neštovice a paní jsem napsala, že nepřijedeme, a zálohu tím pádem pokládala za propadnutou. Paní po nás chce ale doplatit celou zbývající částku, 340 eur, protoze taková jsou prý pravidla. Někde jsem se dočetla, že v rakousku vrací 100% částky, pokud storno je 3 měs před příjezdem, 40% 1 měs a 1 týden před už je to 100%, z toho tedy nejspíš její požadavek vychází. Ale samozřejmě se nám nechce platit za službu, kterou jsme vůbec nevyužili, v plné výši. Její nárok nechápu, bylo to fakt na poslední chvíli a stejně by to nejspíš jinak zůstalo prázdné. Co si o tom myslíte? Máme to zaplatit?
05.04.2014 00:47:37 #2
Sorry, ale nějak nechápu větu „bylo to fakt na poslední chvíli a stejně by to nejspíš jinak zůstalo prázdné“.
Jinak obecné podmínky rakouských hoteliérů je možné najít tady, a jsou vcelku, co se storna týká, drsné:
http://de.wikipedia.org/…sbedingungen
Pokud tomu správně rozumím, tak:
do 3 měsíců: 0
3 – 1 měsíc: 3 noci
pod jeden měsíc: 80%
Na druhou stranu, ohledně platby a vymahatelnosti – máte něco ohledně obchodních podmínek, za kterých bylo ubytování dohodnuto? V emailu? Nebo to má ubytovatel uvedené na stránkách?
05.04.2014 01:05:21 #3
Přiznám se, že ta věta, že by to nejspíš zůstalo prázné mne také „dostala“.
VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO HOTELIÉRSTVÍ 2006, které jsou nejspíše platné i dnes jsou k nalezení na stránkách rakouské hsopodářské komory www.wko.at a to dokonce v ČJ: https://www.wko.at/…/AGBH_CZ.pdf
Předpokládám, že paní turistka Hallin si sjednala pojištění proti stornu, které je velmi praktické zvláště v případě, že se jedná o rodinu s malými dětmi. Pokud ne, holt se jí to prodraží. Ubytovatel má na stornopoplatek nárok. Ubytování se opravdu nedá „skladovat“. Někteří lidé to ale, jak je zřejmo z posledních diskusí, nechápou.
05.04.2014 06:44:59 #5
>> #2, Tesna, 05. 04. 2014 00:47:37
Ne vždycky a ne tolik. Pokud budeš bukovat ubytování přes Tiscover, pojištění proti stornu je automaticky zdarma, na jiných portálech se připlácí jen pár EUR na osobu. Hoteliérovi je nutno zaplatit vždy a pak řešit případ s pojišťovnou, storno podmínky jsou jasně zvěřejněné. Jak je to v přímém vztahu s hoteliérem, to nevím, po mně většinou nechtějí ani zálohu.
05.04.2014 11:29:41 #7
No, věc se má tak, že tam měli minimálně dva volné apartmány, to vím. Bylo to bookované deset dní před příjezdem, chtěli jsme to původně od středy do neděle, a ještě týž den kdy nám booking potvrdili jim manžel psal, že bychom tam byli jen do soboty. Paní odepsala obratem, že tam klidně můžeme být do soboty, ale účtovat nám to bude podle dohody až do neděle, protože takhle „narychlo“ je pro ní němožné někoho od té soboty sehnat ( a to se bavíme o sobotě až za 3 týdny od téhle debaty) z toho usuzuji, že kdybychom tam nejeli my, stejně by apartmán zůstal prázdný, není to jakože jsme jí připravili o byznys a proto to musíme platit ze 100%. Jako já nejsem žádnej vychcánek, co by se snažil paní poškodit, jen mi přijde nefér, že nám neřekla dopředu, že jakmile to zarezervujeme, platíme celkovou částku ať se děje, co se děje. To vám přijde normální? My do Rakouska jezdíme 20 let a nikdy se nám nic takovýho nestalo. Je fakt, že si nepamatuju, že bychom něco rušili, ale prostě jsme s touhle eventualitou vůbec nepočítali. Ona nám napsala v emailu, že v případě zrušení rezervace zaplatíme storno poplatek. Prý bylo na nás, abychom se zeptali, v jaké výši. ůplně stejně ale mohla napsat, že v případě zrušení rezervace to zaplatíme celé. Bylo by nám to hned jasnější! Booking byl 28.2, zrušili jsme to o šest dní později, přijet jsme tam měli 10.3. večer. Navrhovala jsem jí storno poplatek ve výši 80% jako kompromis, ale vyhrožuje nám žalobou, takže to asi zaplatíme a budeme to brát jako cennou lekci, bez pojištění storna do Rakouska už nikdy.
05.04.2014 22:40:00 #8
Vážená Hallin, kde se ve Vás bere ta jistota, že by paní ten apartmán neobsadila. Vůbec třeba neuvažujete o tom, že se mohla např. najít větší skupina hostů, která měla zájem o více apartmánu a díky vašemu obsazenému se tam nedostala? Víte, kolikrát se to stalo mně, že mi třeba „chyběl“ jen jediný volný apartmán a kvůli tomu jsem neobsadil čtyři další?
Chápu, nějak si to pro sebe potřebujete zdůvodniot a obhájit, že.
05.04.2014 23:02:52 #9
Milý pane Martine, nepotřebuji si pro sebe nic zdůvodnit ani obhájit. Nepřišla jsem sem pro rozhřešení, spíš mě zajímalo, jaké mají ostatní se storno poplatky v Rakousku zkušenosti. Jestli paní mohla či nemohla během pár dnů ubytování obsadit pro mě nakonec není vůbec podstatné. Storno v plné výši podle mě není a nebude fér, i když mi nakonec nezbyde nic jiného, než to zaplatit. Vy si samozřejmě ze své pozice ubytovatele myslíte svoje, nebudu vám to vymlouvat, je to pochopitelné.
05.04.2014 23:42:25 #10
>> #9, hallin, 05. 04. 2014 23:02:52
Ano, myslím si o tom své. Toto už je druhé vlákno,které řeší
podobnou věc. Co si myslím, je ale jedna věc a jak já osobně přistupuji ke
stornu je věc druhá. ´Přístup může být různý. Já mám zásadu, že ze
storna nežiji. Mne živí spokojení klienti. Když mi někdo stornuje pobyt a
s omluvou se zeptá, jek se vyrovnáme, tak mu navrhnu , že si může pobyt
vybrat jindy. Možná přijdu o část financí, ale neztratím slušného
hosta. Pokud je ovšem stornující „neuznalý“, postupuji, jednoduše
řečeno, klasicky… Stornu se nedá nekdy vyhnout, ale i zde platí, že se
slušností nejdál dojdeš. Lyžování zdar, i přes to, že dnes to u nás
v Kaprunu už bylo spíše na golf
05.04.2014 23:44:22 #11
Sice to nic zásadního neřeší, ale dle odkazu v příspěvku č. 3 bych aspoň zkusil poukázat na oprávněných 90%, ovšem otázkou je obecná platnost a právní závaznost těchto podmínek, které zároveň odpovídají na Váš dotaz ohledně běžných zvyklostí v Rakousku.
Ano, asi bude rozdílný přístup na okrajích sezony, kdy jsou kapacity vytíženy minimálně, jsou rádi za každého hosta a berou to jako plus k tomu, co vydělají v hlavní sezoně. V posledních letech jsme byli v rakousku ve vedlejší nebo mimosezonu 6×. Z toho jen 1× po nás chtěli zálohu. A když jsme třeba ze St. Antonu chtěli kvůli naprosto nelyžařskému počasí odjet o den dříve, tak i přesto, že jsme v celém baráku (8 apartmánů/pokojů) byli sami, tak si také nechali zaplatit i tu nevyužitou poslední noc.
A jen upozornění – u pojištění storna pobytu máte 20% spoluúčast.
06.04.2014 06:23:15 #12
Nedalo mi to a ty přeložené obecné podmínky z odkazu Martina_B jsem si přečetl. Nevím, do jaké míry jsou závazné, já si vždy podmínky vyjasňuji s ubytovatelem předem, ale paradoxně : proč tady tak tepete puamíka, když podle těchto podmínek smlouva vůbec nevznikla :
Ubytovatel je oprávněn uzavřít smlouvu o ubytování za podmínky, že smluvní partner poskytne zálohu. V tomto případě je ubytovatel povinen před přijetím písemné nebo ústní objednávky smluvního partnera upozornit smluvního partnera na požadovanou zálohu. Bude-li smluvní partner se zálohou (písemně nebo ústně) souhlasit, vzniká smlouva o ubytování v okamžiku, kdy ubytovatel obdrží prohlášení smluvního partnera, že s platbou zálohy souhlasí.
Zdá se, že v takovém případě všichni vaříme z vody.
06.04.2014 06:33:01 #13
Pochopitelně, v tomto případě hallin, určitě má ubytovatel právo platbu do výše storna vymáhat, otázkou je, do jaké míry je to korektní a lidské :
Zdá se, že v letošní nic moc sezóně stoupla mezi ubytovateli na severní straně Alp nervozita a zkoušejí věci, které by si na normálních okolností ke klientovi nedovolili, pokud by o něj perspektivně stáli.
Já se ubytovávám levně mimo hlavní sezónu a v oblasti, kde je převis nabídky nad poptávkou a tam je něco takového nemyslitelné.
06.04.2014 07:05:28 #14
A přidám vzorek komunikace, jak to chodí v Itálii :
Thanks for your kind reply! As requested, we've booked for you the following apartment for the week 26.01 – 02.02.13 :
- Two room flat, Canazei, Condominio Des Alpes – max 2/3 people (bustacchini) Price for 7 nights € 510,00 + € 45,00 final cleaning.
The clients should clean the kitchen and kitchenware by themselves, otherwise we will charged the double final cleaning.
EVENTUAL EXTRA – Bed sheets and towels are not included (rent € 18,– per person/change)
ACCOUNT: As confirmation of this booking we kindly ask you to send us, within 5 days from today, an account of 1/3 of the total rent € …170,00… by bank transfer ( our bank is :
KONTAKTNÍ INFO (free of charges for us!). We kindly ask you to also send by email or by fax (0039/0462/.......) the copy of the bank transfer.
BALANCE: On arrival will ask you for a payment of balance and a security deposit of Euro 200,00, which will be refunded when we collect the keys on departure.
We look forward to hearing back from you soon, and we are always at your disposal if you require any further information,
Our office hours are 9am – 12.30pm, and 4pm – 7.30 pm from Monday to Saturday.
Yours sincerely.
Julia,
Samozřejmě je SLUŠNOST napsat, že tu nabídku nevyužiji. Nicméně případě no show propadá pouze zaplacená záloha, žádnédalší nároky nikdo nevznáší.
hallin : Mám radu – Jeďte příště jinam, kde to na Vás nezkouší.
06.04.2014 09:14:57 #15
>> #13, bohous357, 06. 04. 2014 06:33:01
"Zdá se, že v letošní nic moc sezóně stoupla mezi ubytovateli na severní straně Alp nervozita a zkoušejí věci, které by si na normálních okolností ke klientovi nedovolili, pokud by o něj perspektivně stáli.:
Mám úplně stejný dojem. Ale na druhou stranu s platbou zálohy i storno podmínkami se setkávám v Rakousku už pěknou řádku let. Není to nic nového a překvapivého. A je také samozřejmé, že čím vyšší sezóna (a tedy i šance na 100% obsazenost), tím menší chuť ubytovatelů řešit zrušení pobytu nějakou vzájemnou dohodou. Téměř s jistotou totiž o ty peníze přišli, protože by nejspíš měli plno, kdyby o zrušení věděli s dostatečným předstihem.
06.04.2014 09:27:02 #16
>> #12, bohous357, 06. 04. 2014 06:23:15
„…proč tady tak tepete puamíka, když podle těchto podmínek smlouva vůbec nevznikla…“
Když už se odkazovat na klauzule o uzavření smlouvy a záloze, tak tedy komplet:
1. Rozsah platnosti: 1.2 AGBH 2006 nevylučují zvláštní dohody. AGBH 2006 jsou vůči jednotlivě uzavřeným dohodám subsidiární.
2. úhrada zálohy a vazba na uzavření smlouvy 3.3 Smluvní partner je povinen zálohu uhradit nejpozději 7 dní (den předání nebo příchodu na účet) před ubytováním. Náklady na peněžní transakci (např. náklady na převod) nese smluvní partner. Pro kreditní úvěrové karty platí příslušné podmínky společností vydávajících karty.
Takže by opravdu pomohlo, kdyby Puamik poslal web penziónu, třeba tam nějaké podrobnější podmínky jsou. Teď už je to (neprozrazení) stejně jedno, protože přes jeho email adresu se bez problému najde o koho jde (viz výše Martin_B). Tím padá i to, že by pro rakušany bylo těžké puamika najít. Právě naopak.
Pokud opravdu žádné další podmínky penzión neuvádí, měl by puamik hradit snížené storno ke dni, ke kterému měl zálohu uhradit. To bylo v emailu zjevně sjednáno odchylně od AGBH.
06.04.2014 11:41:32 #17
Storno pomínky mi přijdou úplně standardní. Uzavřu smlouvu a měl bych se jí řídit. Pokud si nezjistím případné storno podmínky, tak je to jen moje chyba…
06.04.2014 18:43:37 #18
>> #16, HonzA_, 06. 04. 2014 09:27:02
Ano, mně připadá, že ty zveřejněné podmínky jsou jen jakási šablona, která platí, pokud vše není sjednáno jinak.
Pěkný hokej v tom dělá fakt, že smlouva nemusí být sjednána písemně, mimochodem toto je dnes zahrnuto i v českém OZ v rámci sjednocení s EU. Případné prokazování, jestli klient souhlasil se zaplacením zálohy nebo ne u „nepodjatého“ rakouského soudu je parketa pro excelování právníků.
Díky této diskusi si budu víc všímat poznámek pod čarou, přestože jsem se nikdy do podobného problému nedostal.
07.04.2014 14:11:15 #19
Tak jsme dnes komplet vymáhanou částku uhradili, už se tím nechceme dál zabývat. Ale paní jsem napsala email s tím, že s jejím jednáním nemůžu souhlasit a rozhodně nás už u sebe neuvidí, natož abych jí někomu doporučovala. Díky za vaše názory a ubytovávejte se s větší pečlivostí než my. Příští zimu snad bude lépe!
07.04.2014 15:18:44 #20
>> #19, hallin, 07. 04. 2014 14:11:15
Tohle je asi nejférovější řešení.
Určitě se v tomto přístupu ubytovatelů projevuje nepříznivý průběh sezóny, kdy stornované pokoje neobsadí, hostů je celkově méně atd. Je to podobné jako u přeprodávaných skipasů – dokud je to v malé míře, tak se to toleruje, když je to znát na tržbách, provozovatel přitvrdí. A je jedno, jestli u nás, nebo v zahraničí.
Loni jsem pro známé rezervoval pár pokojů v Rakousku, ale kvůli zranění jsem rezervaci zase s omluvou a včas rušil – nikdo ale neodpověděl, bohužel. Uvádím to jen jako malý dílek mozaiky ohledně komunikační pečlivosti, která asi patří spíš k puamikovu sousednímu vláknu.
07.04.2014 15:46:14 #22
>> #21, PetrAT, 07. 04. 2014 15:27:16
O slušnosti si myslím každý udělá představu sám. Předpokládám, že storno podmínky byly takto ohlášené nebo aspoň zveřejněné. Vždy je nejlepší se domluvit, ale pokud to nejde a nechce se mi ztrácet úsilí a čas soudem, tak zaslání požadované částky i s „vysvětlením“, že takto hosty spíš odradí, mi přijde fér a s nadhledem. Alternativou je „mrtvý brouk“, což je asi nejlepší řešení jen tehdy, když by požadavky byly nejen nepřiměřené, ale hlavně nepodložené jakoukoliv dohodou.
07.04.2014 21:47:46 #23
>> #20, Radek Holub – SNOW, 07. 04. 2014 15:18:44
Zdravím. O jakém nepříznivém průběhu sezóny je řeč? Ačkoliv sněhu bylo méně, sezona v Alpách byla normální.
08.04.2014 07:46:13 #24
>> #23, Martin_B, 07. 04. 2014 21:47:46
Možná u Tebe, ale tady touhle dobou bývá přes metr sněhu, s velikonocemi už nikdo nepočítá
08.04.2014 09:33:31 #25
>> #23, Martin_B, 07. 04. 2014 21:47:46
Samozřejmě záleží kde – dobré ubytování na dobrém místě se asi
obsadí vždy
Usuzuju jednak z doslechu, jednak ze statistik, např.: http://www.seilbahn.net/sn/index.php?…: Bisherige Wintersaison 2013/14
Myslím, že nejhorší na celé zimě byla neobvykle nezimní atmosféra ve městech, které hlavně „sváteční“ lyžaři podlehnou a na hory prostě nejedou.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.