Kritéria výběru lyžařského střediska
05.06.2014 23:02:45 #1
Rád bych se zeptal, podle jakých kritérií se rozhodujete o výběru střediska, kam pojedete na lyže – na která koukáte jako první. Zajímalo by mě to hlavně u lyžařů, kteří chtějí vyzkoušet něco nového (= ne jezdit pořád na stejná místa) a víc ve vztahu k alpským střediskům, než k českým.
Příklad za mě:
- počet km sjezdovek
- dostupnost autobusové dopravy
- koukání do plánu sjezdovek (aby nešlo o samé modré spojky nebo nepropojené oblasti = jestli km odpovídají užitné hodnotě
Příklad za kamaráda:
- nadmořská výška
- koukání do plánu sjezdovek
- počet km sjezdovek
Budu rád za názor všech lyžařů, díky.
06.06.2014 15:57:34 #2
Zalezi na tom, jestli jde o rychlou vikendovou akci, nebo dlouho planovany zajezd na tyden.
Na vikend me zajima hlavne:
- vzdalenost z Cech
- aktualni stav snehu a predpoved pocasi
- moznost a kvalita jezdeni ve volnem terenu
- moznost narychlo (ve stredu vecer) sehnat bydleni za prijatelnou cenu
Na dopredu planovane vetsi akce:
- plan sjezdovek + dobre jezdeni v terenu
- jistota snehu = poloha, vyska a orientace svahu
- slusne ubytovani co nejbliz u sjezdovek
- cena
10.06.2014 15:41:42 #4
Do Rakouska většinou na 4 dni.
1. Podíl černých sjezdovek (optimálně aby jich tam bylo co nejvíc) a s tím související koukání do mapky (podíly jednotlivých typů sjezdovek, propojenost) 2. Minimálně střední velikost střediska (100 km sjezdovek a více) 3. Nadmořská výška (většina sjezdovek by měla být nad 1 500 m)
22.06.2014 01:17:50 #5
Těch parametrů, které znalý a zkušený lyžař porovnává, jsou dnes možná už desítky.
Za sebe uvedu nejdůležitější:
- Velikost, kompaktnost a členitost areálu
- Ubytování na svahu
- Sněhová jistota (nadmořská výška), převýšení a „průměrný profil“ sjezdovek
- Moderní přepravní zařízení(podíl rychlých sedaček a kabinek vs. vagony, pomalé sedačky a vleky)
- „Profláknutost“ střediska – zalidněnost vs. kapacita sjezdovek a lanovek
- Dostupnost z ČR v případě, že se jedná o krátkodobý pobyt autem
Naopak jsou věci a kritéria, která mne při výběru vůbec nezajímají, jako např:
- Apres ski
- možnosti freeride
- ceny služeb mimo skipas a ubytování
- snowparky, běžecké stopy
22.06.2014 06:19:57 #6
>> #5, Tesna, 22. 06. 2014 01:17:50
Mám to stejné jako Tesna, jenom jsem zvyklý do střediska dojíždět. Takže Ubytování na svahu nahrazuji Rychlost a snadnost přístupu na sjezdovky. V praxi to byl někdy problém třeba v Ischglu, ale tam už staví čtvrtou přístupovou lanovku.
03.07.2014 11:49:50 #7
tak to je fajn, to už potom jen vypadnu z dveří a jedu na svah. tak to je luxus…
10.07.2014 15:43:26 #8
Řazeno od nejdůležitějšího:
- Počet km sjezdovek a jejich typ/obtížnost (od každé barvy něco, modrá úzká přejezdová cesta vs. modrá široká sjezdovka na učení)
- Vzdálenost od zvoleného ubytování a možnosti parkování přímo u lanovek (ne cena za parkování, ale množství míst – jistota, že zaparkuju)
- Riziko zalidněnosti a front (prázdniny, blízkost velkého města…)
- Jistota sněhu (a tedy nadmořská výška a orientace svahů)
- Přepravní zařízení (preference rychlých sedaček)
- Okrajově pak panoramata a vzdálenost z ČR.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.