Domů Diskuze Lyžařské boty Nové botičky do starých skeletů

Nové botičky do starých skeletů (strana: 2)

dnes 15:19:30 #31 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #30, slowthinker, 03. 06. 2026 14:17:56

To je to samé, ne? Jedno je „naklonění boty“, druhé je „nastavení nástavce“ (myšlena horní skořepina, manžeta). Na Lange tomu říkají canting.

V tom odkazu se mluví o nastavení podrážky, což je důsledek nastavení skořepiny (manžety).

Neexistují špatné lyže, jenom špatný výběr

dnes 17:01:32 #32 

IIIvan muž

Rôzne nastavenia komína(každá noha inak) je adekvátne riešenie pri štrukturálnom probléme(typicky vrodená stavba kyčelního kloubu).

Lenže väčšina ľudí nemá problém štrukturálny, ale funkčný – ako im spolupracujú svaly, stranové dysbalancie atď. Na lyžiach sa to prejaví sakramentsky, všetky tie nohy do X a podobne.

A tam je cestou korigovať „pohyb a postoj“ korekčnými cvičeniami(na kopci, ale hlavne ešte pred kopcom). Ušetrí to mimochodom pomerne dosť starostí s výmenou kĺbov a podobne. Preto to doporučenie kineziologického rozboru u fyzio.

Respektíve: každý nech si hľadá cestu akú chce, hľadá chybu v botách, lyžiach alebo v aplikáciach…dis­claimer, text vyššie nemá za cieľ nikoho dehonestovať, ani nikoho presviedčať o nesmrteľnosti chrústov ani nič podobné…

dnes 18:01:04 #34 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #32, IIIvan, 03. 06. 2026 17:01:32

Lenže väčšina ľudí nemá problém štrukturálny, ale funkčný

Spíše obojí, ale na 100% platí, že tělo není symetrické už jenom proto, že jsme praváci, těžká játra máme vpravo, fotbal hrajeme pravou nohou atd.

Pokud najdeš nějaký funkční problém, musí se pak nutně odrazit ve struktuře a naopak- jiná struktura vytváří jinou funkci. *

Jsem tu v diskuzi krátce, takže přinesu dříví do lesa: téměř celý život jsem jezdil konfekční lyžáky z normálního sportu, ovšem před asi 7 lety jsem se rozhodl koupit nové. A zabředl jsem do Intersportu, kde neměli nic jiného, nežli boty na míru po laserovém skenu. A byly dvakrát tak drahé 8-)

No…měl jsem peníze na nové lyže, tak jsem si lyžáky nechal vybrat a následně upravit …a byla to jedna z nejlepších akcí mého života, najednou byla jízda jiná a to tak, že naprosto a totálně jiná a hned jsem vyrostl o třídu.

Odteď, když mi někdo říká, že si chce koupit nové lyže, tak mu odpovím, že pokud má na to peníze, ať si radši koupí nové boty na míru, že lyže počkají… což může být i absolutní pravda, neboť boty na míru udělají ze starých lyží lyže nové.

A jelikož má všechno své plusy i mínusy, pak u těsných bot je to chybějící vzduchová izolace a tím pádem zvýšené pronikání chladu na nohu, který může být při nízkých teplotách opravdu likvidační.

dnes 18:11:09 #35 

slak (SLAbý Kus) muž

Double…pardon…jinak ten Tom Ligety za 152, to je vcelku ukázka snaživého, avšak necitlivého jezdce. Pokud ho aparát dovedl až sem, pak je to silně kontraproduktivní pomocník. Ne že by něco nezlepšil, ale přitakává jezdci, že to dělá dobře.

Tam je velký konflikt mezi viděným a slyšeným. On v podstatě nejede špatně, asi lépe, nežli průměr na sjezdovce, ale chybné sebehodnocení sráží celkový dojem na kolena. Ten clovek se odteď bude už jenom zhoršovat, aparátek mu zatarasil cestu k cíli.

dnes 19:19:13 #36 

slowthinker

>> #31, slak (SLAbý Kus), 03. 06. 2026 15:19:30

To je to samé, ne?

Zřejmě jsem to špatně pochopil. Cuff alignment je jeden (poslední) ze způsobů jak zařídit canting.

Various methods are employed to achieve precise boot canting. Professionals often use sole grinding, where material is shaved from the sole of the boot to alter its angle. Cuff alignment is another technique, adjusting the boot’s cuff to better align with the skier’s leg. Shims, thin wedges inserted between the boot and binding, offer another approach, providing fine-tuning to achieve optimal alignment.
 https://thehobbykraze.com/…oot-canting/

dnes 19:28:41 #37 

slak (SLAbý Kus) muž

>> #36, slowthinker, 03. 06. 2026 19:19:13

To jsem spíše já nepozorně četl. Při prvém odhadu tomu dávám šanci u závodníků, hobíkovi musí stačit nastavení skořepiny.

Nicméně nemůžu vyloučit, že časem se regulační šroub bude nacházet v patě a bude se s ním kipovat jenom podrážka.

Je to zajímavé, díky za upřesnění (opravu)… možná půjde vývoj tímhle směrem, to je možné. Ovšem ortopedicky vzato, čím uděláte úpravu blíže chybě, tím efektivnější je řešení. Teď nemluvím o rehabilitaci, tam je to naopak, začínat se musí zespoda, dívám se na to čistě fyzikálně.

Možná je ale taková úvaha zbytečná a nastavení podrážky bude stejně efektivní, jako u skořepiny.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy