Domů Diskuze Rady a tipy Kam na lyže? Nejoblíbenější středisko

Kam na lyže? Nejoblíbenější středisko

04.12.2009 15:27:16 #1 

mife

Doporučte ostatním lyžařum svůj nejoblíbenější kopec (středisko). Jám neradši teď jezdím na Kronplatz. Vršek Kronplatzu je ideální na carver. Super sjezdovka je Olang a černá Herneg stojí také za to.

05.12.2009 11:36:59 #2 

Tom_

>> #1, mife, 04. 12. 2009 15:27:16

Založil jsi téma, dobře. Myslím si, že když doporučuješ oblíbené středisko, měl bys zároveň aspoň uvést, která další jsi navštívil, případně proč právě to jedno doporučuješ.

Takhle mi známý doporučil jedno alpské středisko, ale nikde jinde nebyl, to je pak „hodnotná“ rada.

Mám projeto několik alpských středisek, doporučovat něco doma asi nemá smysl, skoro všude je přelidněno a kde ne, to si nechám pro sebe : – ), ale těžko doporučit jedno z nich. Jaká by měla být kritéria výběru toho „nej“? Jedině kdyby se mě někdo zeptal a uvedl, jaké má požadavky, pak snad bych nějaké mohl doporučit z těch mnou navštívených.

It's only skiing

05.12.2009 20:37:18 #3 

zbyněk muž

souhlasím s Tomem, že doporučení je strašně individuální. Já sám řadím tebou uvedený Kronplatz hodně vysoko, ale pouze kvůli dvěma 5 km (bohužel návratovým) sjezdovkám. Jet dolů jako jeden z prvních na upravené sjezdovce Sylvester je prostě naprostá bomba. Pokud by je zavřely nebo tam nebyly nevidím jediný důvod proč tam jet.

A jedna špatná zkušenost z tohoto střediska : místní instruktoři si vezmou skupiny cca 10 předškolních děcek a jedou s nimi hada po černé sjezdovce. Proč ne, najet sem mohou všichni, ale oni vyjížděli oblouky přes celou šířku a nenechali mezi sebou a okrajem sjezdovky vůbez žádný prostor. Přiznávám že při zjištění této zkušenosti mi bylo i trochu horko. Pokud bych byl otec některého z dětí asi bych si šel na toho konkrétního instruktora stěžovat. Přišlo mi to od něho minimálně hodně nezodpovědné. Ale když mě jeden z italských instruktorů nechtěně srazil u turniketu, bral jsem to vše jako místní kolorit. Ale třeba to je náhodný zážitek.

05.12.2009 20:58:37 #4 

skiing_devil žena

Ahoj, je to velmi velmi individuální a hodně závislé na tom, jaké tam člověk zrovna chytne počasí, sníh a množství lidí. Např. jsem byla v Soeldenu na Silvestra, fronta dole na 45 minut, nahoře mlha, sníh, vítr, nebylo vidět na krok. Hnus. Nejdřív jsem si říkala, že už tam v životě nepojedu. Ale já to nevzdala a jela jsem tam za rok znovu, před sezonou a bylo to naprosto super! Takže je to citlivé téma. Nebyla jsem tedy ve Francii, ale co se Rakouska a Itálie týče, opravdu mne uchvátil Hochgurl. Sjezdovky široké, skvěle upravené a hlavně: málo, ale opravdu málo lidí a to vždy i v hlavní sezoně. Ale žádný noční život, takže někdo jiný může mnou opěvovaný Hochgurl označit jako hrozný středisko:-) a o tom to je. Jinak mám ráda třeba i Ski amadé, protože je to blízko, zejména zastrčená místa, jako jsou Reiteralm nebo Kleinarl..protože ta profláknutá typu Wagrain, Flachau, Planai..jsou vždy narvaná. V Ski Amade je líp také když je ošklivo, protože to na Hochgurglu díky difuzi a lyžování nad hranicí lesa není vidět na krok..takže každé má prostě své a záleží na okolnostech:-) A jinak ten Soelden, až na množství Rusáků, je taky super.

06.12.2009 16:57:22 #5 

mife

>> #4, skiing_devil, 05. 12. 2009 20:58:37

Díky za tip (Hochgurl).

06.12.2009 17:02:23 #6 

mife

>> #2, Tom_, 05. 12. 2009 11:36:59

Koho zajímá, že jsem byl lyžovat ve Franci, Rakousku,Švýcarsku, Itálii. Nepsal jsem Nej středisko, ale Vaše nejoblíbenější. Viz. reakce skiing devil.

06.12.2009 18:00:14 #7 

Tom_

>> #6, mife, 06. 12. 2009 17:02:23

Třeba mě by ta navštívená střediska zajímala. : – )

Takhle totiž nevím, zda by se i mně na Kronplatzu líbilo, když mi ho mife doporučuje. (Nadpis zněl: doporučte ostatním své nejoblíbenější středisko.)

Jinak mě ten Kronplatz zajímá, protože je napojen na Sella Rondu, kam se chystáme. Jen nevím, zda ten přejezd není křeč, přece jen je to dost daleko. Nezkoušel jsi třeba naopak přejet z Kronplatzu do Alta Badie?

It's only skiing

06.12.2009 19:05:42 #8 

mife

>> #7, Tom_, 06. 12. 2009 18:00:14 Určitě líbilo. Většinou tam je i dobré počasí ( což je v Itálii asi normální) Sněhu také dost. Jezdíme tam v 1/2 prosince a se sněhem není problém a v únoru (, ale to je tam víc lidí)nebo v březnu. Na Sella Rondu se z Kronplatzu dostaneš pouze autem nebo skibusem ( je to tak hodina cesty, ale žádná slává – úzké horské silnice).Nedo­poručuji. Musel bys být ubytovaný v San Martinu, odtud to je blíž než z Brunicu nebo Olangu. Ale zase bys to měl dál na Kronplatz ( lanovkama) Jinak mám za sebou Francii (Alpe d´Huez, 2Des Alpes) moc daleko, nic moc. Švýcarsko –4údolí,Vezona dost kamenitý, ale Medvědí sjezdovka super, Nedanz super( je zde teď nový článek), Verbier moc lidí a Mont Fort až dolů směr Nedanz neskutečný zážitek. Klasika je Rakousko Flachau, Kitzbuhel, Zell am See. Pěkný je Gerloss. Střediska v Zillertal údolí. Samozřejmě vždy záleží na podmínkách, sněhu a počasí. Ty časy , kdy jsme jezdíli i když padaly trakaře jsou pryč. Takže asi tak nějak. P.S. Některé názvy středisek nebudou asi správně napsány.

06.12.2009 19:22:45 #9 

mife

>> #7, Tom_, 06. 12. 2009 18:00:14

Ještě na doplnění. Na Kronplatzu si vybere každý, zalyžuje si tam dobře moje manželka (rekreační lyžař), ale i bývalý závodník (já). Černá 5km dlouhá sjezdovka Herrneg je ráno neskutečná. Je lepší než Sylvestr (moc ouzká). Rekord na Hrnku 12 minut od shora dolů (bez zastavení). Nebo na druhé straně černá Piculin neskutečný sklon. Vždycky jsem si říkal, že každé středisko max. 2× (abych ještě nějaká za život stihl), ale na Kronplatzu jsem byl už 6×.

06.12.2009 20:03:51 #10 

skiing_devil žena

Tome, věř mi, samotná Sella Ronda nic moc. Krásná je Val Gardena a zážitek je Marmolada. Ale samotné hoblování přelidněných sjezdovek kolem masivu Rondy je dle mého názoru o ničem. V hlavní sezoně fronty, místy jsou i nezáživné přechody, kde musíš hodit lyže na ramena.. pak zas jedeš přes silnici, kde musíš opět lyže sundat… Ski amade sice nemá to panorama jako Dolomiti, ale technicky je na tom líp… V oblasti Dolomiti Superski, kam Sella Ronda patří, je lepší vybrat si jedno středisko a být tam, nikoliv za každou cenu honit kilometry a snažit se vše objet, protože těch lidí je fakt dost. A Alta Badia… moc mne nezaujala. Konkrétně v Corvaře je hodně starých sedaček, pomalých a bez bubliny (my tam zrovna chytli mega-sněžení). A sjezdovky mírňoučké, kromě jedné – Gran Risa, kde se jezdí světový pohár, ta má červenou a černou verzi. V Alta Badii jsou sjezdovky fakt mírné, byli tam hlavně důchodci a děti:-) My jsme naštěstí bydleli v Colfosco, které je mimo hlavní frmol a na těch pár sjezdovkách se starou sedačkou a šleprem jsem si nakonec zajezdila nejlíp, protože tam narozdíl od Rondy samotné nebylo tolik lidí. A pak ještě jedna věc: loni byla třeba super sezona a kupa sněhu i na Sella Rondě, ale jinak je to z velké části sníh umělý a když se k tomu přidá teplo, není to nic moc. Asi daň za to sluníčko:-) Z oblasti doporučuji Val Gardenu. Nebyla jsem tedy v Cortině, ta taky není s Rondou spojená a ta by mohla být zajímavá..

06.12.2009 20:31:06 #11 

Markus muž

Zážitok zo strediska tvorí vo velkej miere aktuálne počasie. Takže doplnujem že o Kronplatzi sa traduje že má štatisky najviac slnečných dní. Umelé zasnežovanie majú zmáknuté. Niekde som čítal že sa k ním chodia učiť ako sa má robiť umelý sneh.Chodím tam už druhý rok a idem taj aj tento. Takže tých 300 KM naviac stojí za to. A ubytko sa dá v okolí zohnať aj za 10 EUR.Takže paráda.

06.12.2009 20:33:04 #12 

skiing_devil žena

>> #5, mife, 06. 12. 2009 16:57:22

Ještě k Hochgurlgu: Soelden je sice co do terénu zajímavější, jsou tam dva ledovce, nejdelší sjezd má 12,8 km a můžeš objet Big 3, tzn. 3 třítisícovky za den..samá superlativa. Přesto se vracím do Hochgurglu, protože je tam klid a málo lidí. Jsou tam zánovní přepravní zařízení, nikde žádné schody, dokonce jsou některé kabinky vyhřívané. V údolí jsou dvě stanice, nad každou z nich je asi 50km sjezdovek, celkem tuším je to 110km a nahoře jsou propojeny horizontální lanovkou, zajímavé. Sjezdovky jsou široké na výběr jsou slušné modré a červené, je tam i pár černých. Lyžuje se od 1793m do 3082m, takže slušné převýšení a krásný výhled do Itálie:-) Horní dvě třetiny jsou nad hranicí lesa, spodní partie vedou lesem a jsou užší. Škoda, že se sem nedá vložit fotka, viděli byste tu liduprázdnou sjezdovku uprostřed sezony! Hochgurgl je vesnička na sjezdovce, má jen kostel a 6 proklatě drahých hotelů. Dole v údolí v Obergurglu je pak hotelů trošku víc, jsou tam i apartmány. My bydlíme v penzionu s polopenzí za 50 euro v hlavní sezoně a bylo to fakt stylové, vymazlené ubytování 150metrů od kabiny, kam se dalo dojet na lyžích. Chce to jen hledat:-) Na parkovišti u dolní stanice pod Hochgurglem stávalo denně odhadem 30–50 aut, jak kdy. Míň než na Monínci:-) Skipas není sice nejlevnější, ale vyplatí se to. Loni stál 42 euro na den, týdenní stál 212. Dá se za příplatek 10 euro vybrat i jeden den v Soeldenu, pro ty, kteří si to chtějí zkusit pro srovnání. Jinak na Obergurlgu v úterý bývá noční lyžování na 8mikilometrové osvětlené sjezdovce, pak půlhodinová show místní lyžařské školy, akrobatické lyžování apod. a nakonec ohňostroj jak na Silvestra:-) Jinak klienta převážně z Británie, Nizozemí a Německa, sem tam Švýcar a Francouz. Přímo v Gurglech chybí diskotéky, jak jsem psala, pro pařmeny to moc není, ale mně toto nechybí. Když je chuť, dá se dojet do Laengenfeldu do Aqua Domu, vstup stojí 16 euro a je to fajn, venkovní bazény se slanou vodou, se sírou, teplé i studené..za dalších 10 eur asi 15 saun. Lidí tam bylo pár. Z Gurglu je to 23 km. Jinak jediná nepříjemnost byly laviny..bohužel tálo a padaly a protože je údolí úzké, tak pak preventivně zavírají cestu od 11.00 do 17.00 a jelikož cesta tam v zimě vede jen jedna..je to protivné. My jsme naštěstí tenkrát dorazili až večer a to už se kolona rozjížděla.Jinak moc doporučuji a v únoru jedu zas!

06.12.2009 21:32:27 #13 

zbyněk muž

pokud si projdeš loňská čísla Snow, tak v jednom z nich kluci popisují přejezd Kronplatz – Sella. Mají to tam i s časovým rozpisem celodenní honičky. Pokud o tom uvažuješ stojí za to si ten článek najít. Obecně Kronplatz v sezoně je dost narvaný. Odpoledne mě vycházelo lepší jet dolů kabinkou než se trápit na rozmlácený černý návratový sjezdovce s davem lidí kolem sebe. Jinak se připrav na to že v rámci toho postavit areál lyžařsky co nejpříjemněji jsou vpodstatě všude kabinky, takže neustále musíš sundavat a nandavat lyže. Na dlouhé sjezdovce je to výhoda ale na těch kratších docela pakárna. Jinak určitě stojí za to objet si okruh na Sela Rondě, ale je to poklidná lyžařská turistika s focením okolí. Podruhé bych to absolvovat nemusel. Hlavně se nezapomeň někde na druhé straně střediska. Návrat taxikem je pak docela ranec.

06.12.2009 22:50:10 #14 

Tom_

>> #13, zbyněk, 06. 12. 2009 21:32:27

Byl jsem na Rondě letos v březnu. Měl jsem nastudováno varování z netu, ale ve skutečnosti se to dá stihnout úplně v pohodě, vlastní okruh jsem objel ca za 3,5 h., takže jsem měl dost času sjíždět i zajímavé sjezdovky v protisměru nebo mimo okruh.

Ale třeba jsem nestihl v Alta Badii Gran Risu, tak snad příště, chystáme se zase v březnu.

Na ten Kronplatz je to asi opravdu křeč, zkusím ten článek najít, dík za tip, ale nemám všechna čísla.

It's only skiing

06.12.2009 23:11:58 #15 

mife

>> #12, skiing_devil, 06. 12. 2009 20:33:04

Díky za super info. o Hochgurlu. Zítra prostuduji jejich stránky a mrknu se na ubytování. Určitě bych se tam letos podíval. P.S. Když jsem si dovolil založit to to téma, tak přeně takto jsem si to představoval. Dík.

06.12.2009 23:36:02 #16 

RomanZ

Co sa tyka Hochgurglu, odporucam ubytovat sa priamo v Soldene (lacnejsie ubytovanie, v cene castokrat aj zadarmo Freizeit arena so saunom a velkym bazenom). Dva dni na Soldene a dva o niekolko km vyssie Obergurgl :). Viem poskytnut aj presne kontakty na ubytko bez nutnosti startovat rano auto.

07.12.2009 00:29:14 #17 

mife

>> #16, RomanZ, 06. 12. 2009 23:36:02 Dík za pomoc. poslal jsem ti email.

07.12.2009 09:16:46 #18 

skiing_devil žena

>> #15, mife, 06. 12. 2009 23:11:58

Koukni na www.obergurgl.com. Když mi dáš mail, pošlu ti typ na ten penzion a na dvoje apartmány, kde jsme bydleli. Výhodou je, že např. ten penzion je 150m od lanovky, když budeš bydlet v Soeldenu, budeš muset těch tuším 10 nebo 13km do Gurglu jezdit.. Pokud bych bydlela v Soeldenu, asi bych lyžovala jen tam a na Gurgly bych jela jen jeden den pro změnu. Na dovolené nerada používám auto či skibus, ale to je zase otázka, třeba tobě to nevadí. I v drahých Gurglech se dá bydlet za dobrou cenu, uvidíš.

07.12.2009 16:14:10 #19 

Paco muž

Ahoj! Moje doporučení: Val Gardena – bezva lyžování, skvělé sjezdovky, sluníčko – dobré jsou hlavně Seceda, Campinoi a můj „tajný tip“ s málo lidmi a super sjedovkami Monte Panna. Krom posledně zmiňovaného je občas víc lidí – hlavně na profláknutém Saslongu. Okruh Sella Ronda – když už jsem celý týden ve Val Gardeně a je hezky, tak si ho už jen ze zvyku alespoň jednou dám. Jinak lyžařsky je to na nic, ale výhledy parádní. Upřednostňuju jet po směru hodinových ručiček (tuším oranžová). Colfosco vedle Alta Badie je sice malé, ale parádní! Další střediska: Obertauern: dost sněhu prakticky pořád, hodně sportovní středisko Zillertal: v některých částech hodně lidí – např. Hochzillertal nebo taky Penken Saalbach-Hinterglem: vždy max. spokojenost (když je dostatek sněhu) Amadé: Lepší jet do „zastrčenějších“ středisek jako je Flachauwinkl. Jinde je přelidněno. Fajn a nepřelidněná střediska lze najít taky v oblasti Lungau. Sice jsou střediska menší,ale je tu trochu levněji. Ischgl – moc lidí a moc draho.

Dřív jsem hodně koukal na to, kolik má středisko sjezdovek. Teď klidně půl dne jezdím na jedné, kde je málo lidí a je fajn. Proto bych ocenil nějaký tip na menší středisko pokud možno blízko v Rakousku s málo lidmi nízkými cenami. Díky

07.12.2009 21:58:56 #20 

RomanZ

>> #19, Paco, 07. 12. 2009 16:14:10

ahoj, v januari ideme do st. cristina, co je vedla val gardeny. Tak som zvedavy. Co sa tyka Obertauernu, tak to bol des. Ziadna dobra zjazdovka, skor rodinne stredisko. Podobne je nam Kuhtai. Stubai a Tux, dobre, ale vzdy je tam velmi vela ludi. Je tam jedna dobra zjazdovka a to je Kaiser a tam je vzdy narvane. Co sa tyka malych stredisk. Odporucam Amade a to hlavne Reiteralm. Mensie, ale sportove stredisko. Ak mate stastie, stretnete tam top lyziarov ako trenuju. Jedny z najlepsie upravenych pist. Potom odporucam Zauchensee. Jedna z najkrajsich carvingovych zjazdov. Bohuzial, byva tam dost plno. Skvely je Hauser Kaibling. Vynikajuca cierna fis zjazdovka az do talstation, nikto na nej cely den nejazdi. Rano odporucam jazdit hore, od jedenastej na nej. Moj tajny tip je ale stredisko pod Dachsteinom. Skvela pista, skoro minimum ludi, pretoze vsetci su na Schischaukel na sever. Jazdi tam pravidelne Poutianen a Zahrobska. Vola sa Rittisberg. Malicke ale skvele.

07.12.2009 23:59:57 #21 

Tom_

>> #13, zbyněk, 06. 12. 2009 21:32:27

Tak jsem se díval do loňských čísel, co mám. Článek s popisem přejezdu Kronplatz-Sella jsem nenašel,ani na webu. Nevíš pls nebo někdo jiný, co to bylo za číslo? Dík

It's only skiing

08.12.2009 00:22:35 #22 

Tom_

>> #10, skiing_devil, 06. 12. 2009 20:03:51

Protože jsem na netu četl i ohlasy, že Ronda není nic moc, tak jsem moc neočekával a první dny okruh využíval spíš k přejezdům z Val di Fassa – 1. den jsem pojezdil ve Val Gardeně, přes Secedu jsem dojel až do Ortisei/St.Ulrichu, 2. den jsem se vydal do Arabby a na Marmoladu, kromě fronty na kabinu skvělý zážitek! Takže mi zbýval úsek Arabba – Gardena a tak jsem ze zvědavosti dal 3.den celý okruh, vzhledem k spoustě času s četnými odbočkami a opakovanými sjezdy zajímavých sjezdovek. Je pravda, že pár mírnějších přejezdů tam bylo, ale čekal jsem to opravdu nudnější.

It's only skiing

08.12.2009 09:46:10 #23 

mároš

Ahoj,osobně bych třeba doporučil san martino di castrozza nebo takový zapadlý středisko val di dentro kousek od bormia.Už jsem projezdil všechny střediska dolomity superski+další střediska It a Rak.Z rakouska se mi dost líbí třeba alpbach nebo pro ty co jezdí do zell am see bych doporučil vyzkoušet Maninskogel,vypadá jako malej kopec ale vůbec tam nejezděj lidi ani v neděli když je nahoře na ledovci hlava na hlavě.Vždycky jsem tam lyžoval skoro sám.....což byla splava :-)

08.12.2009 09:47:10 #24 

Martin47 muž

Kam na lyže? No přece na Černou horu. Včera jsem tam strávil nádherné dopoledne. Ráno nás tam bylo šest. Tři vlekaři a tři lyžaři. Pista byla urolbovaná a náááádherně přimrzlá. K tomu slunce na plný pecky. Vzhledem k délce sjezdovky to bylo jak na ďábelském kolotoči. Nahoře z vleku bez zastavení dolů a když to dole vyšlo na kotvu, bez zastavení nahoru. Až se z toho točila hlava. Měl jsem slalomky a bez přehánění mohu říct, že dané podmínky se daly perfektně využít na zapracování na oblouku. Druhou hodinu sice přišli další tři, dva však odešli.

A ještě k tématu ve vláknu. Je mi úplně jedno kde jezdím, pokud jsou splněna kritéria tvrdá pista, málo lidí, kopec na rozježdění, kopec na ježdění. Při lyžařské turistice – každá jízda na jiné sjezdovce si nezajezdím, i když je to moc zajímavé. K plnohodnotné jízdě potřebuju mít sjezdovku osahanou. Končí to zpravidla tak, že z většího střediska využívám maximálně 20%. A jak dokázal včerejšek, ke štěstí mi stačí i 300 metrů kopce.

08.12.2009 10:11:50 #25 

mife

Vážení díky moc za super tipy (sking devil, RomanZ…). Sice ze začátku jsem byl trochu pokárán (Tom, Zbyněk), ale pak se to hezky rozjelo. Myslím, že dost z nás některá Vaše doporučení využije.

09.12.2009 08:23:34 #26 

Tom_

*>> Paco, 07. 12. 2009 16:14:10

Ahoj! Pěkný popis Val Gardeny! Monte Panna určitě prubnu.

Nezkoušel jsi oblast Alpe di Siusi nad Ortisei/St. Ulrichem?

It's only skiing

24.08.2012 16:08:37 #28 

escape muž

zdravim, chcel by som v januari vziat manzelku so synom do Skiwelt-u, nech vidia poriadne stredisko :-), ktoru ze obec z tych co tam su by som si mal vybrat? diky za tip

p.s. alebo radsej do Flachau? diky za nazory :-)

Chcel by som raz vedieť lyžovať ako Ted.

30.08.2012 09:39:31 #29 

escape muž

ako tak pozeram, tak este tu mame letny spanok diskuterov ;-)

Chcel by som raz vedieť lyžovať ako Ted.

31.08.2012 16:15:28 #30 

jurav muž

>> #28, escape, 24. 08. 2012 16:08:37 Pokud pojedeš nakonec Skiwelt tak bych volil Scheffau nebo Brixen i.T. Jsou uprostřed oblasti a máš nejvíc možností kam který den vyrazit.Pokud budeš chtít třeba navštívit i Kitzbuehel,tak určitě Brixen,budeš to mít nejblíž.Chystáš se sice v lednu,ale jinak od letoška do 21.12. a od 13.3. děti do 15-ti let we Skiweltu zdarma. Ve Flachu by i v lednu mohlo být nárazově dost lidí a když budeš chtít jinde ve Skiamade budeš muset skibusem nebo autem a to Ti ve Skiweltu nehrozí.

31.08.2012 21:52:14 #31 

Radek Holub - SNOW muž

>> #28, escape, 24. 08. 2012 16:08:37

>> #30, jurav, 31. 08. 2012 16:15:28

Každé středisko-městečko ve Skiweltu má něco do sebe – Brixen nebo Scheffau (z městečka k lanovkám je to přes rušnou silnici!) jsou v pomyslném centru lyžařské oblasti, která je ale natolik košatá, že ani okrajové části (Ellmau) nejsou lyžařsky nezajímavé. A v Ellmau je ještě akvapark a třeba noční sáňkování. Söll má zase zcela přímé spojení s Hohe Salve, což je nejatraktivnější bod areálu.

Oproti Flachau je Skiwelt rozmanitější a samozřejmě větší, aniž by byl tak frekventovaný.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy