Elan vs Head (SL)
09.02.2015 08:40:17 #1
Zdravím,
nedávno jsem zkoušel slalomové lyže Elan SLX 14/15 (165 cm). Byl jsem opravdu spokojenej a tak jsem se rozhodl pro koupi nějakých slalomek. Chci tvrdší lyži, ale rozhodně nemám žádné závodní ambice. Lyže nebudou sloužit na celodení lyžování. Mám 180 cm. Myslím, že nejsem úplně špatnej lyžař. Rozhodně nehledám lyži, do které se nebude muset více šlapat, na vození po sjezdovce už lyže mám.
A teď k výběru. Ozkoušené mám Elan SLX v délkách 165 a 160 cm, řekl bych že delší mi seděli více. Tyto lyže můžu mít za 9k. Dalším adeptem jsou lyže Head WC Rebels iSLX PR D, které jsou za stejné peníze, bohužel jen v délce 170 cm, myslím že by se i ty 165 daly popřípadě sehnat. Pak jsem koukal ještě na Lusti. Nepohrdnu, ale žádnou značkou.
Elan 165 cm 123/69/107 R12.4
Head 170 cm 121/66/106 12.1
Byl bych rád za jakýkoliv názor, jelikož kromě Elánů nemám možnost ozkoušet a testovačka Lusti je u nás až někdy v Březnu.
Díky!
09.02.2015 09:56:01 #2
>> #1, Makis, 09. 02. 2015 08:40:17
Když nehledáš lyži na vožení a na celej den (což je IMO dobrej přístup k takový lyži), tak bych asi úplně nevybíral z odladěnejch slalomek a bral raději slalomku „zavodní“. Tam je potřeba jen dát bacha, aby nebyla „závodní“ moc a byla tak akorát. Rozhodně to bude kvalitou mnohem lepší lyže, než lyže komerční a jestli si dobrý lyžař, tak i taky větší zábava na 1 max. 2 hodiny denně:-)
09.02.2015 10:22:26 #4
Slalomka LUSTI FIS 165/R14 je výborná.
09.02.2015 11:31:24 #5
>> #3, Makis, 09. 02. 2015 10:11:45
Já osobně vlastnil několik slalomek i FIS od moc mírných až po moc ostré a nyní bych je seřadil následovně od TOP 1:
DUEL 4WINSL (přesně akorát naladěná grip vs rebound vs schopnost utáhnout oblouk, největší zábava – aktuálně mám a vidím to na konečné řešení SL problematiky, netvrdím, že je nejlepší, tvrdím, že je nejlepší pro mé schopnosti. Zdaleka nejlépe oblouk začne a zdaleka nejlépe utáhne, taky dávkování tlaku je nejlepší. V reboundu a držení na ledu nejlepší nebude, tam válcuje Stöckli, v protažených obloucích úplná nádhera, nejvlídnější ke kolenům, parádně utlumená)
ROSSIGNOL FIS (krásně hravá, podobná jako Duel, ne tak točivá a trochu náročnější než Duel, krásnej rebound a pocit na hraně, mě nadchla)
STÖCKLI FIS (nejlepší na ledu, ale pro normálního smrtelníka trochu náročná, na 100kg chlapa asi dobrý, nejlepší pocit na hraně, obrovský rebound, ale taky náročná na udržení rychlosti a utažení oblouku, potřebuje fakt super jezdce, což úplně nejsem, jinak by byla č.1, měl jsem loni a právě jsem jí prodal)
VIST SuperFront 3(s velkým červeným nápisem VIST byly měkčí než pozdější, velmi dobrý, ale nešla tak rychle do oblouku, krásnej rebound, byl na ní horší pocit na hraně, trochu divná v delších obloucích)
LUSTI RT (nejhorší z výše uvedených, taková nijaká, nic moc rebound, na hraně drží, do oblouku moc nejde, krátká trochu divná špička -pocit z ní-, je na ní nějak míň zábavy, když jedeš jenom tuhle lyži, řekneš, že je výborná, ale v porovnání s ostatníma mi to taková pecka nepřijde)
Pak jsem měl ještě SNOWRIDER SL, LUSTI RCT a CORE SL, ale ty nejsou z kategorie závodní lyže. BTW Mám ještě kontakt na jednu lehce jetou Duelku, nebo prakticky novou Lušťovku, kdyby tě to zajímalo, můžeš mi napsat. Jinak bych si dával pozor na extrémní fošnu, to není nic příjemného. Extrémně příjemná byla Core SL, ale spíš na celodenní ježdění než SL hodinovou jízdu. Proto sem si jí nenechal.
T.
09.02.2015 11:58:40 #6
>> #5, TomáS, 09. 02. 2015 11:31:24
Ja som porovnával LUSTI s komerčnými modelmi Rossi 9S, Atomic SL D2, Fischer SC. Medzi nimi je pre mňa suverejne najlepšia.
09.02.2015 12:28:16 #7
>> #6, vx, 09. 02. 2015 11:58:40
To ti věřím, ale to není úplně stejná kategorie…
09.02.2015 15:42:40 #8
No popravdě jsem do těch lyží nechtěl víc jak 10 investovat a všechny ty lyže kromě lusti jsou už celkem drahý. Na ty SLX můžu mít super cenu, ale bohužel nemají FIS plate no. Heady se mi líbí, ale ještě jsem nejezdil. V podstatě s čistokrevnýma slalomkama nemám moc zkušeností. Já plně chápu, že za kvalitní lyži se prostě platí, mám to tak u každýho zboží a byl jsem s tím vždy smířenej, ale tak nějak jsem si říkal u těch Elánů, že jsou dobrý. Pak se mi ještě líbí ty Heady. Tomas, určitě by mě to zajímalo, ty ojetý lyže co si psal.
09.02.2015 16:38:49 #10
Elan SLX 165cm jsem mel na chvili pujcene, ve slalomkach se prilis nevyznam, ale rozhodne mi neprisla jako tvrda nekompromisni lyze, spis jako prijemna, lehce tociva a tolerantni kratka lyze. A to mam 175cm/75kg a mizernou fyzicku. (nerikam ze to bylo spatne svezeni)
09.02.2015 20:24:31 #13
Já jsem zkoušel na testovačkách co se dalo od různých výrobců a nakonec jsem skončil u FIS modelu 2014 od Elanu SLX 165 cm a maximální spokojenost, na upravéné sjezdovce to nemá chybu, lyže jsou velmi agresivní, perfektně drží stopu i rychlost, takže pokud hledáš to nejlepší, doporučím rovnou FIS modely různých výrobců a zkoušet, co ti bude vyhovovat jak psal TomáS, každý model má rozdílnou charakteristiku.
Obyčená SLX 165 2014/2015 je zcela neporovnatelná, je to jako porovnávat seriové a závodní auto, rozdíl je obrovský. Pokud nehledáš FISku doporučil bych od Elánu SLX v délce 170 připadla mi stabilnější než ve verzi 165 cm.
16.02.2015 12:52:54 #14
Zdravím,
takže už jsem pořídil. Nakonec jsem koupil fisové Vokl SL 165 cm a jsem nadšený. V obchodě kde jsem tyto lyže kupoval měli i Elány SLX na příští rok, prodavač mi ale řekl, že jsou totožné s letošním (pouzem nové barvy).
Na lyžích jsem byl zatím 2×, poprvé jen tak zlehka žádná divočina, ale druhý den už jsem je pořádně ozkoušel a můžu říct, že je to opravdu parádní lyže. SLX nejsou vůbec špatný lyže, troufám si říct, že jsou opravdu povedené. Když to, ale srovnám s Voeklama, tak jsou takové umírněnější (možná se mi zdálo, že SLX při rychlé změně více vykopávají z oblouku, což není příliš dobré). Pokud se, ale do Voeklů opřete, tak řežou krásný obloukou, který se dá skvěle kontrolovat. Dokonce jsem byl překvapený, že ani s delším nemají problém, pokud je třeba. Na ledu drží výborně. Výtky zatím nejsou, jelikož na nich mám odjeto jen málo a zadruhé hranice jsou zatím ve mě a né v lyžích. Pokud do té lyže člověk šlape, je to nádhera. Na rozbitém provrchu (myslím opravdu velké díry, při odpoledním slalomu mezi lidmi) to už sice není ono, ale dá se to zvládnout. Tam už, ale ten pocit z jízdy mizí z větším soustředěním neudělat větší chybu. Na měkku zatím odzkoušeno nemám.
Takže díky všem za doporučení a pro ostatní i SLX v neFISové řadě jsou vynikající lyže.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.