Nové lyže
09.02.2015 11:59:14 #1
Dobrý den, prosím poraďte mi s nákupem lyží. Mám hodně staré lyže
Atomic SX 9, délka 160cm, protože jsem nějakou dobu jezdila na snowboardu a
pak byla na mateřské. Teď mi to na lyžování s dětmi stačilo, ale
chtěla bych lepší, když jedu lyžovat sama. Jsem středně zkušený
lyžař, 167cm, 60kg. Na modré sjezdovce se snažím lyžovat carvingovým
stylem, na červené lyžuju klasicky. Chtěla bych jezdit carvingově více,
ale o něco kratší oblouk, aby se mi lyže nerozjížděly velkou rychlostí,
např. na červené sjezdovce je to nyní pro mě nemyslitelné. Na prudkých
kopcích ale asi budu pořád jezdit klasicky. Nechci žádné dámské hodně
měkké lyže pro začátečníky, ale asi pro mě nejsou ani tvrdé závodní
lyže pro hodně zkušené lyžaře. Jezdím na upravených i neupravených
sjezdovkách. Předem díky za radu .
09.02.2015 15:23:44 #2
>> #1, Oliver3, 09. 02. 2015 11:59:14
Cenový limit? Nemáš averzi vůči delším lyžím?
http://snow.cz/…bo-rossignol
http://snow.cz/…okonaleni-se
http://snow.cz/…nol-saphir-9
09.02.2015 16:41:37 #3
>> #2, ˘Ö˘Krab, 09. 02. 2015 15:23:44
Cenový limit nemám, chci si koupit lyže zase na delší dobu, takže si za kvalitu ráda připlatím, samozřejmě úměrně tomu, co využiju. Prostě kvalitu za relativně rozumnou cenu. Proto se ptám tady a nejdu rovnou do obchodu, kde mi nabídnou nějaké rekreační dámské lyže pro začátečníky. Lyžuji od mala, vždycky např. 1–2 týdny v roce, jen jsem teď pár let měla pauzu. Jinak sportuju, jezdím na kole, spinning. Potřebovala bych nějaké tipy na model + délka. Diskuze jsem si přečetla, ale vždycky je tam někdo jiný výškou a váhou nebo hledá něco jiného, jiný styl jízdy. Averzi vůči delším lyžím nemám, měřím 167cm a do teď jsem měla Atomic SX9 dlouhé 160cm a s touto délkou jsem neměla problém. V podstatě mi vyhovují do teď, ale je pravda, že jsem žádné jiné nové lyže nezkoušela a doba je asi někde jinde. Baví mě hlavně oblouky, chtěla bych se více potrénovat v carvingovém stylu. A to už je na mě na těch starých lyžích na červené sjezdovce oblouk moc dlouhý a rychlý, takže na prudčích kopcích jezdím klasicky – malé obloučky, ale taky mě to pořád baví. Říkám si, že je to asi mými lyžařskými schopnostmi, ale kdyby mi nové lyže pomohly se zlepšovat…:-)
09.02.2015 17:14:56 #4
>> #3, Oliver3, 09. 02. 2015 16:41:37
Ještě si je tuto sezónu nech, místo stylu potrénuj techniku. Peníze
dřív investuj do někoho, kdo Tě naučí lyžovat.
SX9 ve 160cm mají R=14, tzn., že při obstojné technice pojedou jen samé
krátké oblouky. Že na červené rychleji, to určitě, ale dají se držet
na uzdě.
Kdybych měl zkusmo doporučit, tak z domácích Lusti LT (délku si vyber 157 nebo 162) – rozměrově podobné Tvým stávajícím. Nebo Sporten AHV RC 155 cm – což je něco úplně jiného, slalomového. Obě varianty jsou daleko kvalitnější, než Tvé stávající lyže a bývá to cítit na první svezení.
09.02.2015 17:55:58 #5
Děkuju za radu. Je mi jasné, že je to hodně technikou a že mám co pilovat. Jen mi každý říká, že mám lyže vyměnit, že co mám je pravěk. Tak jsem chtěla lepší. Ale jestli říkáš, že jsou pro mě dostačující a změnu lyží moc nepoznám, tak to ještě odložím. Pokud by to ale byl znatelný rozdíl, tak bych je vyměnila. Dívám se po lyžích spíše na další sezónu, chtěla bych je koupit za lepší cenu na konci letošní sezóny. Můžou to být i cizí značky. O slalomkách jsem uvažovala, ale nevím, co od toho mám čekat oproti mým lyžím. Prostě jsem si laicky myslela, že by mi mohly vyhovovat kvalitnější lyže s menším radiusem než mám teď. Ale jenom o tom to asi není, že?
09.02.2015 19:18:21 #6
>> #5, Oliver3, 09. 02. 2015 17:55:58
Kvalitu poznáš, ale menší R není taková výhra, zvlášť ne na prudkém, podle popisu víc ovlivní změna techniky zatáčení. Bez ní se Ti může stát, že oblouky budou i na nových lyžích stále dlouhé a rychlé, jen Ti to nebude tolik vadit, protože toho sendvičové dřevěné lyže víc utlumí a udrží.
09.02.2015 20:58:15 #7
>> #5, Oliver3, 09. 02. 2015 17:55:58
Běž, půjč si slalomky a nějaké lyže na střední oblouk, vyzkoušej a uvidíš. Tak možná snáze poznáš, co vlastně potřebuješ a možná zjistíš to, co píše Krab, že Ti Tvé lyže vlastně vyhovují.
10.02.2015 09:02:41 #9
>> #8, Oliver3, 09. 02. 2015 22:40:46
Trefila jsi napřed půjčit.
Pro základní orientaci bude stačit jedna testovačka libovolné značky,
půjč si troje lyže s různým vykrojením a různě široké (není
podmínkou), klidně stejně dlouhé, kolem 162 cm. Třeba r~10m, r~12m a
r~15m, tj. samotočivá verze slalomky, nějaký slalomko-univerzál a
univerzál-racecarver.
Dalo by se vycházet i jen ze dvojice a následně případně zkusit ‚něco
mezi‘, ale trojice bude lepší. Předpokládám, že budeš zkoušet běžnou
komerční produkci, takže nehrozí žádné „brutální“ závodní lyže
s nároky na techniku, ale v točivějším provedení by Tě i ony možná
velmi překvapily (v dobrém).
Pro začátek neber ohled na konstrukci lyže, následuje hrubý plán testování v ideální podobě. Začni nejtočivějšími lyžemi, postupuj k méně točivým.
Na modré už bys měla poznat rozdíly mezi projevem a odezvou různých lyží, na nejtočivějších se Ti asi pojede subjektivně nejlépe, na nejméně točivých nejhůře. Jestli opravdu hodně špatně, v další fázi vypusť ze zkoumání méně točivé lyže. Jestli se Ti pojede na středně/méně točivých lépe, vypusť ty nejtočivější.
Na červené/strmější už se věnuj jen chování a vlastnostem dvojice
lepších lyží, na kterých se Ti lépe pojede a nebudeš mít vážnější
výhrady, takové si kup.
Pokud se Ti budou líbit točením, ale budeš mít výhrady ke stabilitě a
držení, tak si půjč podobné, ale z vyšší řady, tj. s předpokladem
lepšího materiálového složení a konstrukce lyže.
Je dobré přijít na testování jako první (lyže by měly být ještě ostré) a zkusit se s obsluhou na plánu domluvit, popř. se dá předem vykomunikovat e-mailem, někdy to jde. Zajímavou alternativou jsou obchody s půjčovnou, půjčovné Ti odečtou od ceny při pozdějším nákupu.
Rozlyžuj se den/týden předem na svých lyžích a po testování se na nich svez znovu. Na tři testovací jízdy se Ti tak teoreticky může podařit udělat si přehled, co lyže vlastně umí, také si ujasníš, co od nich chceš.
Kdybys jela na Boží Dar, mohu Ti půjčit několikery různé lyže Lusti přiměřené délky a složení, ale nemám v zásobě komerční modely, spíš sportovnější. Také hodně záleží na botách, sportovnější lyže ve velkých a měkkých botách vůbec neoceníš.
˘Ö˘
10.02.2015 12:46:52 #10
>> #9, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 09:02:41
Moc se mi líbí jak jsi to popsal. Podle mě jsi tu dal dobrý a univerzální návod jak vybírat lyže.
18.02.2015 12:59:39 #11
Ahoj, Včera jsem měl možnost vyzkoušet několik lyží, nakonec zřejme zvítězí Elan amphibio 12 (2013/14).ze začátku na me pusobila při delce 168cm trochu tezkopadne, jelikož me dosavadní lyze mají 160cm stred 71cm a radius 13.tak jsem si musel chvíli zvykat na něco uplne nového. Ale jakmile jsem ji nasadil do rozjezdeneho sněhu tak byla pro me perfektní jak vlastnostmi tak pocitove.Jen na opravdu tvrdé sjezdovce se me zdala ze moc nechtela drzet.ale asi to bylo tim ze jsem ji mel prvne a nevěděl co čekat. .. Jsem středne pokročilý 175cm, 84kg.tak doufám že s delkou 168 cm neudělam chybu. Máte někdo s touto lyží zkušenosti? ? Díky.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.