Nové/ojeté - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

11.02.2015 21:04:19 #1 

Pepapepa

Prosím o radu, zda koupit kvalitní ojeté lyže, které byly v půjčovně, nebo raději jít do nových třeba nižší kategorie ?

11.02.2015 21:17:38 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Pepapepa, 11. 02. 2015 21:04:19

Bude lepší vzducholoď nebo ponorka? Uvezu to vůbec, pane Lorenc?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2015 21:41:44 #3 

Pepapepa

Chtěl jsem slyšet Váš názor,zda se bát lyží, které jezdily v půjčovně, popř. na co si dát pozor ? Nebo to neřešit a raději koupit nové.

11.02.2015 21:46:46 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, Pepapepa, 11. 02. 2015 21:41:44

Jaké lyže z půjčovny? Na co? Pro koho? Jaké lyže nové? Za kolik které?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2015 21:46:49 #5 

PetrAT muž

Pokud se vyznáš, tak si v ojetých dokážeš vybrat to dobré

12.02.2015 09:35:34 #7 

Myval muž

Kupoval jsem nekolikery ojete lyze ktere jezdily v pujcovne. Velmi zalezi na tom v jakem jsou stavu, vetsinou se to da pri pozorne prohlidce poznat. Napr pokud jsou zbrousene hrany na 0.5mm, tak je jasne, ze uz dlouho nevydrzi…

Za nejvetsi „kauf“ povazuji svoje staricke ZAG Freeride 75, ktere po 2 letech v pujcovne u me jeste odkroutily 6 sezon a ted jsou 2 roky „v duchodu“ (jako kamenacky a lyze na kajtovani). Co vic chtit za necely 4 tisice. Dcera ma ted druhou sezonu ojete damske Stockli za podobnou cenu, taky super lyze a pri jeji cetnosti a stylu jezdeni ji snad vydrzi taky dlouho.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

12.02.2015 11:04:25 #9 

oblouk

>> #7, Myval, 12. 02. 2015 09:35:34

Za 2,5 tis.Kč jsem před měsícem koupil Volant s Neox14, bez jakékoli závady, 95%hran (pro neznalce se jedná o lyže poměrně exkluzivní s prodejní cenou kolem 30tis.Kč).

Taky se ve stejné prodejně daly koupit za 5 tis.úplný šunty. Odpovědět lze jen s konkrétníma lyžema v ruce.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

12.02.2015 11:34:39 #10 

Myval muž

>> #9, oblouk, 12. 02. 2015 11:04:25

Presne tak, je to kus od kusu. Minuly tyden jsem koukal na Stockli GS, bohuzel uz toho chudinky hodne zazily, tak jsem je tam nechal :-(

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

12.02.2015 12:19:01 #11 

oblouk

Jo, ale přesto PRO MNE existuje jednoznačná odpověď na otázku zda koupit kvalitní ojeté lyže, které byly v půjčovně, nebo raději jít do nových třeba nižší kategorie ?. Rozhodně bych si v takovém případě dovolil z dotazu vyjmout které byly v půjčovně, protože byla-li to půjčovna dobrá, pak mají za sebou xx servisů (čím kvalitnější lyže, tím víc).

PROČ bych rozhodně volil lyže starší, použité? Každoročně se ke mě nějakou cestou dostane „poklad“, kterej nemůžu minout a vím, že žádné lyže pod 12–15 tis.Kč se nemohou kvalitou tomu co zrovna stojí přede mnou ani přiblížit. Neodolám a takovými lyžemi vybavím pak svojí partnerku, příbuzné, kamarády. Přestože mají všichni své Sporteny (jak jinak), tak například ve Špindlu by to, jak KAŽDÝ uzná, bez Volantů, Core, Kessler, Zag nešlo…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

12.02.2015 15:27:39 #12 

˘Ö˘Krab muž

>> #11, oblouk, 12. 02. 2015 12:19:01

Všichni se ženou po levných lyžích z půjčoven, ale jsou i další testovací lyže a lyže po závodnících, kteří mění každou sezónu a starají se o ně celkem vzorně (i když SL bych neriskoval).

Mám/měl jsem/ doma několik párů lyží, které jsem nekupoval nové.
Jedny GS Sporten s neznámou historií jsem koupil za cenu a jen kvůli vázání 6–17.
Další GS Sporten pár dní jeté Danem z carvu -výborně sloužily a ještě poslouží Panákovi.
Další GS Elan jeté párkrát Kačkou – v podstatě nové, ale po letech už začínají odcházet.
Jedny GS Head, asi testovací, od P. Trčaly, Kobylka na nich jezdí už několikátou sezónu, hrany se jim tenčí – asi nejlepší koupě.
Jedny GS Head od MTS po P. Záhrobském – zajímavé, budiž jim kůlna tmavá.
Jedny týden použité samotočky Lusti od prodejce, zákazníkovi nesedly, mně se hodily, je na nich deska Vist speedlock – pro manželku na rozjezd sezóny.
SG a DH lyže se nevyplatí kupovat nové, mám je stejně jen „pro strýčka příhodu“.
… to všechno byly dobré koupě.

Měl jsem K2MotoSComp slalomcarvery z testovačky, relativně rychle jsem je rozšlapal, to však nebyla chyba lyží, ale mé volby, víckrát bych do nich nešel. Něco podobného se mi povedlo i u jedněch nových slalomek, tam to spíš byla chyba lyží. Ono si jeden nevybere.

Lyže z půjčovny bych si koupil pouze takové, u kterých je předpoklad, že se málo používaly a tudíž brousily. To se dá předpokládat pouze u atypicky dlouhých lyží závodního střihu, možná ani to ne. Určitě ne u komerčních (top) modelů v obvyklých délkách. Hodně bych hleděl na stav vázání, aby se dalo případně použít na další lyže.

Jak píšeš, dá se občas narazit na výjimečné kousky, ale spíš se to přihodí člověku znalému.

12.02.2015 18:36:07 #13 

HonzA_ muž

Když se tak podívám po lyžích v bazarech, které je po hromadách tahají z Alpských půjčoven, běžné komerční nejčastěji prodávané lyže (Slalomky, Slalomcarvery a krátké racecarvery) bych si většinou nevzal. Jsou často v hrozném stavu a po mnoha servisech, jak píše výše Oblouk. V půjčovnách se totiž dost točí.

Navíc mám dojem, že cca od 2009/10 se situace změnila. Díky ekonomické krizi si zřejmě více lidí lyže v Alpách půjčuje a současně se možná prodloužil počet sezón, které v půjčovně musí odsloužiut, než je vyřadí. Prostě kvalita šla dolů.

Co bývá v obrém stavu jsou dlouhé lyže (komerční obřačky, dětské závodní obřačky – ano, i ty se občas vidí) a cokoli co nevypadá moc lákavě a načančaně. Ale je třeba vybírat a prohlížet.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy