Domácí servis snowboardu po X-té - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Domácí servis snowboardu po X-té

Domácí servis snowboardu po X-té

17.03.2015 23:41:10 #1 

ArmyDOG

Dobrý den, předem se omlouvám za dotaz, který se tu objevuje pravidelně, ale potřeboval bych si urovnat myšlenky a poradit :)

Na hory jezdím cca 1× 7 dní v roce (rád bych to zvýšil)

Protože věcem rád rozumím a taky si je dělám doma, tak i servisování snowboardu bych si chtěl dělat v mezích sám.

1. Jak očistit skluznici od starého vosku a „špíny“ v domácích podmínkách? → na netu jsem dohledal nějaký sprej nebo bronzový kartáč → 400 Kč za kartáč nedám :D

2. Pro zaletnění SNB jsem zvolil vosk „lekárenský parafín“ z lékárny metodou nahřátí vosku a otření o skluznici. Nahřívat mám možnost (fén, horkovzdušná pistole, stará žehlička) -> Nejvíce se mi zamlouvá horkovzdušná pistole, ale zkusím to i fénem. V nejhorším případě zkusím žehličku.

3. Čím zeškábnout vosk? pro zaletnění se neprovádí → V rychlosti mě napadá kreditka nebo škrabka na okno?

4. Konečná úprava? → Někdo nedělá nic, jiný vyleští flanelem nebo netkanou textilií, nebo asi nylonovým kartáčem (který samozřejmě stojí peníze :D)

*Mimo téma:

5. Když si voskujete sami, tak do servisu si necháte jen nabrousit hrany, srovnat skluznici a opravit šrámy? Nemají v servisu s tím problém? 6. Mazání na sezonu jsem vyčetl že pro prázdninové jezdce je dostačující značka REX a SKIVO?

→ Stáhnu vrstvu parafínu a nažehlím REX nebo SKIVO stáhnu a "rozleštím?

Chápu to tak dobře? Prosím nepište komentáře typu: žehlička stojí jenom 1200 Kč apod.

Jsem student, nevěnuji se jenom snowboardu, ale chci mít věci v pořádku. :)

Ještě jednou děkuji za rady.

18.03.2015 08:37:18 #2 

PetrAT muž

http://snow.cz/…a-snowboardu
Podívej se do těchto vláken
A pokud bude něco nejasné, tak se zeptej

18.03.2015 11:00:03 #3 

ArmyDOG

Počkat. Já jsem si to právě na těchto stránkách vyhledával a nastudoval, proto žádám o utvrzení, zda jsem to pochopil správně.

K tomu nakupování. Nemám problém si koupit např kartáč železný za 150 Kč, ale 400 Kč jenom proto, že s tím pracují v servise na lyže nedám..

18.03.2015 16:08:09 #4 

HonzA_ muž

>> #1, ArmyDOG, 17. 03. 2015 23:41:10

Jestli chceš jen mazat a čistit a nechceš utrácet, kup si škrabku a hrubý pilník jen na její broušení.

ad 1. Namaž za tepla lékařským parafínem a okamžitě stáhni škrabkou. Pokud bude vidět bordel a nebo zbytky starého vosku, opakuj. Špína se vyplaví a stáhneš ji s voskem. Následně za tepla nanes lyžařský vosk a po vychladnutí stáhni.

ad 2. Teplovzdušná pistole nebo žehlička (klidně stará nenapařovací na žehlení). Fén ti nebude stačit na lyžařský vosk.

ad 3. škrabka na vosk. Prodávají se i široké, které dají celý SNB. Ale jako pravověrný lyžař jsem je nikdy nepoužil.

ad 4. Pokud nezávodíš, neřeš to. Stačí stáhnout.

ad 5. V tom případě asi budeš dělat v servisu „malý servis“ a ten je včetně mazání

ad 6. kup si normální univerzální vosk a maž často. Je to levné a pro běžné lyžování dostatečné. Na „rozleštění“ se vybodni. Stačí stáhnout.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

18.03.2015 16:33:07 #5 

ArmyDOG

Děkuji za rady. Ještě bych se zeptal kdybych se chtěl vyhnout „malemu“ servisu.

Jaky nástroj je pro brouseni dostačující? Samozřejmě to uz neco stat bude, ale za brouseni 250 kč si rikal, zda ty 4 snb nenabrousit doma.

19.03.2015 09:34:57 #6 

ArmyDOG

>> #4, HonzA_, 18. 03. 2015 16:08:09

Prosím tě. ten hrubý pilník by měl být na ostření hran? Poprosím o ideální hrubost nebo rovnou typ.

Děkuji

19.03.2015 15:31:29 #7 

PetrAT muž

>> #6, ArmyDOG, 19. 03. 2015 09:34:57

Pokud nechceš kupovat origo pilník, tak v Husqvarně koupíš za 70–80 Kč jemný pilník (také záleží v jakém stavu hrana je, jestli bude stačit jemný pilník)
Je sice užší, ale použít se dá
K broušení budeš potřebovat úhelník (úhel na SNB neznám), kleštičky na přichycení pilníku
Na doleštění diamant . Ten nakupujeme v akci v Lidlu
SNB musíš do něčeho upnout. V domácích podmínkách, jestli máte nějakou dílnu, tak se dá využít i běžné svěráky (něco na vypolstrování aby jsi ho nepodřel, pevná pryž ..)
Vše to je ale o kompromisech

19.03.2015 16:28:22 #8 

ArmyDOG

>> #7, PetrAT, 19. 03. 2015 15:31:29

Petře jsi můj člověk. Děkuji.

Dnes jsem sehnal pevný (lékařský parafín) v Brně v lékárně na Kobližné. Docela jsem se nachodil a navolal, než jsem našel.

Cena: 200 Kč/ 1 Kg

Dál jsem koupil škrabku širokou na SNB za 150 Kč.

Co se týče broušení hran, tak si myslím uhli budou jak na lyžích tedy 88–89°. (Ověřím u prodejce Burton).

Bavíme se např. o tomto obyčejném pilníku?

Jak s ním dodržovat úhly, když po tom budu jezdit a nebudu mít zakotveno o „pravý úhel“?

Ač se mi do toho moc nechce, tak bych šáhl asi po něčem takovém Toko Ergo Race

Brousí se tím brouskem i hrana zespodu resp. od skluznice?

Dílnička a svěráky jsou :)

Diamant z Lidlu? Je to něco takového? V jaké roční období bývá v Lidlu?

1.Ještě bych se zeptal čím zgumovat ty hrany po stranách aby se při obloučku 2.„nechytaly“? 3. Broušení skluznice se doma dělá taky, nebo to se jde do servisu až je prostě skluznice viditelně dost „odraná“?

Děkuji

19.03.2015 17:05:25 #9 

HonzA_ muž

>> #6, ArmyDOG, 19. 03. 2015 09:34:57

Ne, ten hrubý pilník je na škrabku. Sám poznáš že se při stahování škrabka relativně brzy ztupí a půjde to hůř. U lyží se s tím dá žít, ale předpokládám, že u SNB při větší šířce to bude mnohem horší.

Pilníkem si jí pak můžeš nabrousit.

Se SNB nemám zkušenosti a tak se nebudu plést do rad na broušení hran.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy