24.08.2015 07:34:02 #1
jojo, je velmi brzy, ja vim..:-) vzhledem k tomu, ze potrebuji letos naplanovat rodinnou dovolenou s predstihem a bohuzel to vyjde opet na mezi vanocni svatky, vidim to bud na Alpe di Siusi nebo Hochpustertal…sice mala poradne jeste na lyzich nestala, ale nejak se mi moc nechce byt u nas ci v Rakousku. Na RAkousko ja nejak nemam moc stesti:-) Nooo, a pak jeste musim nekam vtesnat na par dni manzelku a samozrejme tak 3–4 dny s kamosema. Vzhledem k tomu, ze to bude asi v lednu, tak letos opet vidim Ponte v dali;-)
31.08.2015 10:56:10 #2
Hochpustertal určitě není taková terénní placka jako Tonale nebo Seiser Alm. Ale sám mám zkušenost s dětmi takovou, že pokud je kopec prázdný a pěkně upravený, tak nevadí pro malinko pokročilé (musí umět zastavit a zatočit) ani příjemně červená sjezdovka.
V San Candidu přesně takový červený kopec s modrými objížďkami je, navíc to není hlavní centrum oblasti, tak bývá i klidnější než „hlavní“ Helm – jen nevím, kolik lidí tam bývá v silvestrovském týdnu.
Díky vlaku se samozřejmě dá dojet i na ten Helm, což je i pro děti pěkná atrakce. A na vršku Helmu je i opravdová výuková placka.
02.09.2015 07:01:20 #3
>> #2, Radek Holub – SNOW, 31. 08. 2015 10:56:10
diky za tipy. no, budu se muset rozhlednout po skutecne nejake louce a nejlepe primo u baraku:-) mala sotva stala na lyzich loni, takze na nejake brazdeni sjezdovek, byt modrych, to jeste neni:-) v San Candidu je fajn, ze maji i Aquapark , coz se hodi;-)
02.09.2015 09:28:08 #4
Jestli myslíte, že malá lyžařka ještě nesjede běžnou sjezdovku, pak bych asi vybral jiné místo. Možná třeba Speikboden (v údolí Tauferer Ahrntal na sever od Kronplatzu), kde je nahoře pěkná cvičná louka s kabinkou, navíc je tam i dost dlouhý zastřešený koberec. Nevýhoda na přelomu roku – celoodpolední stín. Z hlediska slunce bych zase volil třeba Eisacktal – Plose nebo Gitschberg (v Meransenu jsou cvičné svahy a dá se bydlet poblíž).
04.09.2015 13:40:47 #6
Malá je široký pojem ( je jí 4 nebo 6 let, méně či více?) a nestála , předpokládám, že neumí zastavit tam kde je potřeba, v tom případě uvažovat o sjezdovce je nesmysl. Proč si myslíš, že dítě se musí učit lyžovat přes vánoce v zahraničí, když je všude narváno, navíc pro malé děti jazyková bariéra všude? Nebo ji chceš učit lyžovat sám? Už tisíckrát tady omíláme, že rodič je nejhorší učitel, i když je vynikající lyžař, třeba i vyškolený instruktor.O co se ti jedná více, o pobyt celé rodiny společně na horách ( celá rodina se shodne jen na vánocích?), nebo o to naučit dítě lyžovat a milovat lyže a hory? Pokud odpovíš kladně na první otázku, věř, že dítě nikdy s radostí lyžovat nebude, neboť TY potřebuješ někam narvat rodinnou dovolenou a pak hlavně pár dní s kamarády. Zvolíš li druhou odpověď, můžeš dceru rozlyžovat už o víkendech i prodloužených v Čechách před vánoci ( kdekoliv, kde mají dobré učitele lyžování a máš to na dosah – můžu ti doporučit kde ) , pak si užijete společně hory v zaraničí, jedno kde. Cvičnou louku pro děti najdeš ve všech střediscích v Itálii, Rakousku i u nás.
06.09.2015 11:27:45 #7
no, nevim, proc hned musite reagovat tak zhurta, ale budiz. Budou ji v rijnu 4 a ja jsem nikde nepsal o tom, ze se tted musi naucit lyzovat, potazmo ji nekde „drit“ od rana do vecera na svahu, at uz ve skolce s instruktorem, nebo s nami. Stejne tak mam zrejme i duvody, kvuli nimz muzeme pouze o Vanocich, takze bych ocenil pokud se zdrzite veskerych kometaru na toto tema a podsouvani mi myslenek vyplyvajicich z Vasich (nespravnych) dedukci. Zkratka hledam tipy na mista , ktera jsou vhodna pro male deti , nejlepe siroke louky (Alpe di Siusi, Bellamonte), nebo i jina mista, kupr , ktera zminuje Radek. To povazuji za konstruktivni odpoved na moji, byt obecnejsi otazku. Zaroven by bylo idealni i nejake jine vyziti v blizke okoli.
06.09.2015 14:25:54 #8
>> #7, silversurfer, 06. 09. 2015 11:27:45
Omlouvámse ti, pokud máš pocit, že reaguji zhurta. Většina lidí, která zde klade dotaz, chce slyšet, kde je dobré místo k lyžování pro určitý věk dětí, a k tomu je opravdu nutné znát věk dítěte a stupeň lyžařských znalostí. Pokud dítě nechceš učit lyžovat, není potřeba s nimi jezdit do lyžařských středisek zde doporučovaných, ale na místa vhodná na hry dětí. Široké, modré, slunečné sjezdovky jsou dobré, ale opravdu pro lyžující dítě, čtyřletý nelyžař tam z bezpečnostních důvodů nepatří. Chápej, že pokud chceš zde kvalitní odpověd, jseš na lyžařském serveru, takže odpovídáme ve vztahu k lyžování, nikoliv rodinné rekreaci na horách. Na to hledej odpověď jinde, a to tě nenapadám.Tady ti odpovědi dají lyžařští fanatici.Zvol raději menší než větší zimní středisko, bude tam pro dítě klidněji. Podívej se, zda tam mají volně přístupné dětské lyžařské hřiště a dětský vlek. Jiné vyžití na horách – saňkařská dráha, bazén ( nebo aquapark), víc toho pro malé dítě v zahraničí, jako doplněk, asi nenajdeš.
06.09.2015 15:16:40 #9
>> #7, silversurfer, 06. 09. 2015 11:27:45
… já bych spíš tvojí reakci vnímal jako „zhurta“ . Handulka ti radí jak nejlépe umí a ví o čem píše – už proto, že jí každoročně „prochází rukama“ a kolem jejích lyží několik desítek-set dětí mezi 4 – 7 lety – a to jak na ideálních Mísečkách a jinde v Česku, tak na Kaunertalu a dalších kopcích jižně od našeho území…
Přesto s ní v jednom nesouhlasím „Už tisíckrát tady omíláme, že rodič je nejhorší učitel, i když je vynikající lyžař, třeba i vyškolený instruktor.“ – ne snad proto, že by to ve velké části lyžařsko-rodičovského spektra nebyla pravda, ale hlavně proto, že považuju výuku lyžování vlastního dítěte za tu nejlepší příležitost k poznání sebe a svého dítěte, za příležitost vzájemně se vychovávat… Jde to, když se ví jak lyžařsky postupoval a hlavně, když se rodič dokáže vnitřně ukáznit. Není nic lepšího.
06.09.2015 22:06:49 #10
>> #8, Handulka, 06. 09. 2015 14:25:54
>> #9, oblouk, 06. 09. 2015 15:16:40
Přečtěte si znovu co napsala Hanka a, ruku na srdce, musíte uznat že to tam silversurfer schytal s plnou parádou a v plné náloži.
Narovinu, nedivím se jeho reakci.
06.09.2015 23:26:05 #11
>> #10, HonzA_, 06. 09. 2015 22:06:49
Nojo, no, asi schytal – tak pardon… Na druhou stranu to co napsala Hanka je fakt – já se taky každoročně setkávám s rodiči, kteří chtějí začít s dětma lyžovat právě o Vánocích, což je ten nejméně vlídný termín pro tak delikátní záležitost. Přitom lze poměrně dobře 4–5leté dítě rozlyžovat i v jednom prodlouženém víkendu před Vánoci právě třeba na těch Mísečkách… – a pak už se s ním dá absolvovat docela dobře i jasně časově odúvodněný lyžařský pobyt v nejexponovanějším období…
Mimochodem, právě dnes vyšel tady na webu SNOW od Hanky článek o výuce lyžování těch nejmeněích… K tomu bych snad dodal, že v sekci Taháky na mých stránkách mám taky kapitolku k výuce dětí – s odůvodněním proč s jejich rodiči a taky, stručně, jak na to = a právě v tom se ve všem, jak patrno, s Hankou shodujeme.
07.09.2015 10:00:19 #12
>> #11, oblouk, 06. 09. 2015 23:26:05
presne tak, ja psal lehkou rukou noticku s povsechnou otazkou:-) Nemyslim ze je treba hned takto reagovat, kdyz se bavime o vecech co mame radi a radi si je uzivame, vcetne deti…haha:-) Jinak, pobyvame v zahranici a bohuzel jiny termin k dispozici skutecne nemame, a jestli mi nahodou vyjdou jeste dva nebo 3 dny bokem, bude to zazrak:-) proto ty Vanoce. V zahranici si myslim, ze preci jen je vetsi jistota snehu a o sluzbach nemluve. Jinak loni jsme byli par dni po VAnocich na Lipne a vzhledem k nedostatku snehu a omezene loucce to nestalo za nic, tedy myslim lyzovani. ted to mame spise na takovy „placani“ se na louce a blbnuti (nejen na lyzich anebo i vubec) nenasilnou formou. Co bude pak se uvidi;-)
07.09.2015 10:17:18 #13
ok, prijimam omluvu. nicmene zase az tak kategoricky bych to nebral. Lidi sem chodi s ruznymi zkusenostmi, urovni lyzovani, a nemyslim si, ze se zde objevuji pouze lyzarsti fanatici. Ostatne si ani nemyslim, ze tento web je tak zameren, pokud by byl , tak si myslim by pozbyl pomerne brzy na ubyte;-) taky lyzuji rad a hodne (pokud mam cas), ale zaroven si chci uzivat , dozvedet se o novych mistech, mrknout treba na nove trendy , vyuky lyzovani, zkratka cokoliv co mi zrovna muze byt k uzitku nebo me zajima, ale na druhou stranu to zase neberu tak dogmaticky. Rad si treba jen tak popovidam a i klidne o rodinne dovolene na lyzich, na tom celkem nevidim nic spatneho:)
07.09.2015 15:58:44 #14
>> #12, silversurfer, 07. 09. 2015 10:00:19
Lipno by bylo asi ideální pro vaše potřeby, ale tak maximálůně s polovinou lidí než je tam v exponovaných termínech obvyklé. Teď si uvědomuju, že pokud se letos budu vůbec moct postavit na lyže, tak budu v těch prvních dnech taky potřebovat nějakou modrozelenou širokananánskou placku – vlastně totéž co tvoje čtyřletá … Hezký zážitky přeju.
08.09.2015 18:00:21 #15
>> #14, oblouk, 07. 09. 2015 15:58:44
Tak se někde nakonec možna potkáme
08.09.2015 21:42:33 #16
>> #13, silversurfer, 07. 09. 2015 10:17:18 Taky to tak beru, že si povídáme, Každý má jinou představu o dovolené na horách. Na začátku jsi napsal, že musíš někam vtěsnat manželku a pár dní s kamarády. To byl pro mně ten rudý hadr. Tak jsem se jen zeptala, co je vlastně to nejdůležitější. Mám ráda, když si celá rodina společně užívá na horách, nerada vidím nešťastné a rozbrečené děti, nafouklé maminky ( nebo táty) a druhého partnera, který se těší až mu povinná dovolená skončí a může lyžovat sám. Proto jsem se ptala, co si od toho slibuješ ty. Pro čtyřleťáky opravdu není nutné vybírat nějaké špičkové středisko ,a už vůbec ne v nejvyšší sezoně ( vánoce, velikonoce a jarní prázdniny). Není-li vyhnutí termínově, zvol místo daleko od velkých měst, kam lidé nedojedou na den – mluvím o Itálii i Rakousku. V dobré dojezdové vzdálenosti od velkých měst, bude-li hezky, bude kopec vždy přecpán dětmi a rodiči. To je zkušenost. Můžu ti doporučit Kronplatz,Tonale, Livigno a další, z mého hlediska jsou ale opravdu nejlepší malá neznámá střediska s jedním vlekem , dvěmi sjezdovkami a dětským areálem. Je to vše o vzdálenosti, ceně za ubytování ap. Itálie je např.pro rodiny s dětmi dražší než Rakousko, kde děti mají slevy daleko vyšší. Vzhledem k tomu, že mám stejně starého vnuka, řešíme to také. Jsme na vánoce v Čechách.
15.10.2015 21:37:37 #18
>> #17, palouš79, 15. 10. 2015 15:40:11
Díky za tip! Koukám na to. Sice není ubytování přímo na svahu , ale zase i 300eur méně nevypadá to tam spatne.
16.10.2015 10:13:52 #19
http://sk.bergfex.com/paganella/
https://www.youtube.com/watch?…
Kamarát deťmi chodí lyžovať sem a je maximálne spokojný.
16.10.2015 10:54:57 #20
>> #19, orim, 16. 10. 2015 10:13:52
Paganella má řadu předností – je hned nad dálnicí, všechny sklony sjezdovek, hodně freeridu a občas setkání s Ligetym a spol. a když jsou záívody tak večer ohňostroj s ochutnávkama místních specialit..:-)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.