[Videogalerie]: Skiwithme.cz - Lyže nechte u hospody!
21.10.2015 15:02:01 #2
Cvičení jsou to hezká, třeba si je i zkusím, ale otáčení chodidlem asi vnímám proti článku jen jako omezeně použitelné. Dovedu si to představit jako cvičení pro drift a pivot atp. Ale při čistě jetém oblouku po hraně mi jakékoli páčení a otáčení lyžemi přijde jako chybné řešení. Lyže v oblouku řídím úhlem zahranění a zatížením a čekám na reakci lyží. Zajímal by mě i názor ostatních…
21.10.2015 16:52:05 #3
>> #2, VojtěchV, 21. 10. 2015 15:02:01
„…Lyže v oblouku řídím úhlem zahranění a zatížením a
čekám na reakci lyží…“ – to máš sice pravdu, jde to i jenom
tak jak píšeš, Pokud se ale chceš opravdu zlepšit (a např vejít se
i s delšíma a méně vykrojenejma lyžema do užšího koridiru), pak to
otáčení chodidlama (i pánví) k tomu patří. Ostatně už leta tady
diskutovaný a doporučovaný „volant“ není nic jiného = je především
přidáním tohoto „bonusu“ … Zkusil sis ho?
21.10.2015 18:34:43 #5
>> #4, VojtěchV, 21. 10. 2015 18:28:08
To bude tim, ze se jedna o jinou techniku, no ne snad
21.10.2015 18:38:55 #6
>> #4, VojtěchV, 21. 10. 2015 18:28:08
„Vnitřní chodidlo tlačím dozadu a vnější dopředu tak, aby byly co nejvíce na jedné úrovni.“ OK – a zkus si to v botách na sněhu. Ono to bez současného vedení obou chodidel směrem do oblouku snad ani nejde. A naopak, kdyby ses jenom vrtěl doleva-doprava, šíleně by ti vyjížděla vnitřní dopředu. Volant je samozřejmě a myslím, že přirozeně, kombinovanej pohyb.
21.10.2015 22:24:03 #7
>> #2, VojtěchV, 21. 10. 2015 15:02:01
Probírání těchto témat zde,se ukázalo jako dost zavádějící. Řekl bych že to jak to vnímáš Ty je možný, ale dost pasivní způsob a pokud budeš chtít oblouk efektivně utahovat mělo by Tě zajímat co bude dělat špička lyže a kolik energie a jak na ni dokážeš dostat, pak se bez určitého točení chodidel pod sebou asi neobejdeš ( Otázka je jak toto prezentovat ve smyslu odkud tento pohyb vlastně vychází) stejně tak jako bez zde již tolikrát omílané a často spatně prezentované a možná i pojmenované práce s kotníky. Toto je můj názor a možná špatně prezentovaný.
23.10.2015 14:59:09 #8
>> #7, MPS, 21. 10. 2015 22:24:03
Je mi jasné, že to je dost subjektivní a možná i kontroverzní téma (točení chodidel, práce s kotníky). Ale když na tom Ondra postavil článek, tak jsem to chtěl nadhodit. Asi je to tak, že buď ten pohyb popisovaný v článku používám a nevím o tom, nebo ho nepoužívám a škodím si tím, nebo ho nepoužívám a neškodím si tím.
>> #6, oblouk, 21. 10. 2015 18:38:55
Já tedy volant chápu spíše tak, že pomyslné osy pánve a spojnice chodidel dorovnávám do kolmého směru vůči směru pohybu lyžaře, a ne že tím volantem někam lyže aktivně pootáčím. Ale je možné, že pocity mě klamou nebo že ten volant od začátku chápu špatně.
23.10.2015 19:22:57 #9
>> #8, VojtěchV, 23. 10. 2015 14:59:09
Chápeš to správně, jen nevíš, že kromě toho „dorovnávání“ taky pivotuješ ta chodidla – však si to zkus v ponožkách na parketách když k tomu budeš ještě simulovat pánví do oblouku. Prostě jak píěe i MPS: „…bez určitého točení chodidel pod sebou se neobejdeš“ – například já si to ani bez toho neumím představit.
Ještě edit: koneckonců vlastně ten volant je přece přesnej model – když s ním točíš, nejdou ti ruce = nohy po tečnách, ALE PO OBVODU KRUHU, přece!!!
24.10.2015 18:58:21 #10
>> #8, VojtěchV, 23. 10. 2015 14:59:09
No já ten článek nečetl tudíž nedokážu posoudit co a jak tam popsal,ale asi tuším o co mu šlo a vím jak si něco takového představuji Já. Řekl bych že tento pohyb dělají když už ne cíleně tak alespoň podvědomě více či méně všichni slušnější lyžaři a to jestli to v něčem pomůže nebo uškodí bude záležet na tom co daný pilot sleduje,jestli si jen tak krouží(tam je to celkem fuk), nebo se snaží o co nejefektivnější jízdu z hlediska točení, nejcitelněji se to asi projeví při jízdě na GS na měkkém povrchu kde má málo kontaktní špička GS lyže bez tohoto pohybu tendenci cestovat ven z oblouku a nebo při snaze o co největší dotočení oblouku a udržení dostatečného tlaku na špičkách do poslední chvíle před přehraněním. Vzhledem k tomu ,že většina i dobrých lyžařů má za normálních okolností větší přítlak na patce než na špičce by mělo mít smysl se o tento pohyb snažit i cíleně a tím potřebný přítlak dorovnat. Pokud by se pak cíleně tento pohyb přehnal mě by to mít za následek utržení patek a to i při silném zahranění. Popřípadě vyzkoušej a uvidíš co to bude nebo nebude dělat. ještě aby jsme si rozuměli tak tím přítlakem je myšleno ne tlak do lyží směrem od sebe, ale přítlak naklopené hrany směrem k podložce.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.