výběr lyží pro kolenáře
22.10.2015 12:27:23 #1
Ahoj, potrebuji poradit s vyberem lyzi. Mam totalne kolena v prcicich a je zazrak, ze vlastnbe jeste muzu lyzovat. Coz mi docela slo. Ale ted nic moc. Nicmene jsem si koupil VOLKL RACETIGER obracky pred dvouma rokama, ale zda se to neni to prave. Jedou jak blazen a vzhledem k tomu, ze se dobre dari tocit jen na jednu stranu bych rekl, ze potrebuji nejake slalomky s malym obloukem. Jsem chlap skoro 2 metry za skoro 100 kilo. Dik za rady.
22.10.2015 13:29:46 #3
>> #1, purina, 22. 10. 2015 12:27:23
No tady jsou dvě zcela rozdílné věci. Kolenům nebudou dělat dobře rychlé změny směru a zároveň rázy a rány přicházející z lyže. Takže teoreticky, čím delší lyže a čím větší R, tím lépe. Navíc další úlohu hraje konstrukce. Sendvičové závodní lyže jsou na tom ještě lépe, ale i v nich jsou veliké rozdíly, protože některé tlumí nerovnosti lépe a jiné hůře. Ty s výborným tlumením mají ale tupější vnímání jízdy a ty s perfektním citem na hraně zase nejsou tak friendly ke kolenům. Ideální lyže je tedy GS 191R27 hodně utlumená.. Tou druhou stránkou mince je to, jestli to lyžař zvládá buď technicky nebo jestli mu to zdravotně kolena dovolí a to nemluvím o omezení provozu takových lyží. I když pro kolenáře je dobré jezdit jen na rovný ranní sjezdovce. Výmoly, náhraby, díry už nechceš.
Vydat se tedy směrem k SL lyži ti tedy možná pomůže lyži lépe ovládat, ale kolena to reálně nepošetří. V mým profilu na fotce jsou DuelGS, který jsou v tomhle parametru zcela nepřekonatelný a věř mi na pár lyžích sem už jel. Samozřejmě SG a DH lyže na kolena taky super, ale jezdit se na nic dá málokdy:-)
22.10.2015 13:52:18 #4
Já mám zkušenost trochu jinou, než psali ostatní. Méně náročné na kolena je pro mě kroužení na lyži s R slalomky (naschvál píšu kroužení, aktivní SL jízda na slalomce je naopak problematická). Obřačky mi přijdou ke kolenům šetrné jen na rovný ranní sjezdovce, přesně jak píše TomáS. Taky si myslím, že není úplně nejlepší zcela úzká lyže.
22.10.2015 14:37:13 #5
Možná nejspíš bys potřeboval vyměnit kolena – už to uměj dělat všude dobře… To co ti hoši raděj je OK, ale asi jsi moc nezmoudřel. Co nejvíc potřebuješ aby ses s těma bolavejma kolenama ještě povozil je:
- dobře se ráno rozcvičit, trošku pochodit a mít kolena na celej den krytý cca 1cm tlustejma molitanama volně vloženejma pod podlíkačkama
- pokud sejdeš ze schodů bez držení zábradlí oběma rukama, jsi v podstatě zdravej a nemáš žádný omezení…
- pokud se musíš držet jen jednou rukou, pak můžeš na jakýkoli lyže, ale oblouky rozhodně zavírat aby se to moc nerozjíždělo a vyhledávat vhodnej terén jak zu hlediska sklonu, tak i povrchu
- pokud sejdeš jen s držením oběma rukama, pak vyraž na kopec na první sedačku a ukonči trápení včas, tzn. než to bude moc rozrejpaný
V každém případě jsou nejlepší nějaký univerzálky se středem 70–80mm a v délce nejmíň 175, Konkrétně bych doporučil s ohledem na kvalitu, trvanlivost a vlastně i cenu http://www.sporten.cz/…idium-6.html – má kolena, hlava i srdce si je chválí… Proč? – protože, díky dvojímu radiusu mají nástup do oblouku snadný a rychlý jako slalomky a výjezd pohodlný, klidný, jako obřačky.
Neřeším, že umíš zatáčet jen na jednu stranu – s tím si nevím
rady, ale jak se zdá, ani tobě to nevadí .
22.10.2015 16:44:19 #6
Ahoj, z casti ti 100% pomohou ortezy. Pojistovna mi prispela 1200 Kc na obe kolena s tim, ze jsem doplacel 140 Kc. Vybral jsem si na netu par ortez, pak navstivil ortopeda se kterym jsem ortezy konzultoval, on vypsal recept kde uvedl cislo dane ortezy (musi byt v registru), zasel jsem do lekarny a nechal si je objednat. Ortezy mam hl. na tenis pri kterem me ty mizery nejvic boli. Bral jsem prodysne misto neoprenovych a s materialem i prez cesku. Dalsi pozadavek byl, ze musi byt +/- lehke a take me nijak nesmi omezovat. Nektere ortezy maji po stranach laminatove vyztuhy, coz by pri lyzovani mohlo delat velky problem, ja mam pouze gelove vyztuhy.
P.s. jo jeste jsem na doporuceni navstvivil sportovniho lekare, ktery mi doporucil posilovani vnitrniho stehenniho svalu, ktery odlehcuje kolenu.
22.10.2015 21:09:36 #7
>> #6, Marek Bednář, 22. 10. 2015 16:44:19
Ortéza neublíží,ale není samospasitelná.Hlavně pokud se používá dlouhodobě.Jde spíš o to, proč ty mrchy bolí a pokusit se řešit s ortopedem příčinu a ne následek.V ideálním případě by cvičení a posilování příslušných svalových skupin mělo ortézu/y postupně úplně nahradit.
22.10.2015 21:27:05 #8
Tak Racetiger je už celkem náročná lyže, ale nevěřím že nějaká jiná by Tě nějak výrazně pomohla. Já osobně bych spíš řešil ty kolena, záleží teda na tom co s tím máš a kolik Ti je… A co se týče lyží měl bych asi stejný doporučení jako OBLOUK a jako alternativu k jeho Sportenům bych viděl třeba Salomon BBR.
22.10.2015 22:21:24 #9
>> #7, m3, 22. 10. 2015 21:09:36
Prave jeji vyhoda je v tom, ze mohu trenovat casteji bez delsich prestavek.
Z 50ti tenisovych treninku cca 30× s ortezou. Vim, ze je to takova berlicka a
take vim, ze se musim vic zamerit na posilovani vnitrnich svalu. Akorat mi je
divny, ze mi chtel doktor davat v 8 tride kolena do sadry. Do treninku bych
chtel zapojit balancni podlozku Bosu, ktera udajne aktivuje vnitrni svaly a take
zlepsuje rovnovahu, coz je pro me motivujici kvuli lyzovani.
22.10.2015 22:24:59 #10
Perfektně to vystih Oblouk. Snad na doplnění je dobré přiměřeně trénovat rozcvičkou zahřáté kvadricepsy na kole do kopce ( kolena jsou v klidu) nebo výstupy v strmém terénu a sestupé jemn pozvolna. U těch tvých VOLKL RACETIGER obracky je problém v tom, že lyže mají tvrdou špici bez rokeru, což ti může někde v muldách zaříznutím lyže a rupturou oslabeného vazu totálně vyřídit kolena, bacha na to. Recept je lyžovat nízko s těžištěm a i tak zdravotně bych to prodal a koupil tu širší lyži srockerem , klidně 80–90mm. Můžeš mě kontaktovat, jeden hodně dobrý nový pár by se našel, rocker 35 cm vyžehlí vše a hodně pomůže odlehčit a na kolena si ani nevzpomeneš. Jsem na tom podobně, vážím ještě 20 kg nad metrák, tak si lyže set sakra vybírám a testuji.:-D
22.10.2015 22:45:54 #11
>> #9, Marek Bednář, 22. 10. 2015 22:21:24
Ještě lepší než Bosu je na to balanční čočka.
22.10.2015 23:01:42 #12
>> #11, MPS, 22. 10. 2015 22:45:54
Bosu mam davno zaplacenou a temer mesic cekam na zaslani, pac slecna se neuracila mi sdelit, ze je ve statech. Kdyz mi nebude vyhovovat, tak ji za ty same penize a i vic mohu obratem prodat dal.
Skoda.
22.10.2015 23:40:39 #13
>> #12, Marek Bednář, 22. 10. 2015 23:01:42
Bosu cvičí v každé vesnici
Vyzkoušel jsem to po ASK kolene
Mazec
Já a 20 bab
Zpocený jako prase, ale to víš , nechtěl jsem se nechat zahanbit, že nedám
to co dá 100 kilová mamina od plotny
Ty ženské jely jak mašiny
Víckrát jsem tam nešel , bo tempo bylo vražedné
23.10.2015 14:41:01 #14
Bylo tu napsáno moře. K lyžování se moc vyjadřovat nemohu, ale jak psal Oblouk vše záleží od rychlosti. Pro mé malé rychlosti jsou ideální Sl-ka a je jedno zda se snažím o carving nebo smýkám, ale každý jsme jiný. Já na kolena ještě užívám Alavis Triple Blend je to sice pro koně (dávkování jedna odměrka na 100kg do tlamy). Jsem dost velký kůň/vů.. a tak se zdá, že to pomáhá. Cena je mnohem nižší než komerční lidské přípravky. Jinak já dávkuji odměrkou do tlamy, která je dodána s balením, do takového toho šuplíčku na dělání ledu. Do jedné jamky odměrku a vodu – promíchat, opakovat pro všechny jamky a vznikne X ledových tabllet. Ty ale vcelku nespolknu, takže nožem přeříznout (není to jen led tak to jde přeříznout) na dva kusy a to už spolknu. Případně odměrku do co nejkyselejšího pomerančového juice. Samotné to nedám „je to hnus velebnosti“. Jinak další je se hýbat. Já běhám nejhůře každý druhý den 5–6km (louky a les – ne asfalt). Sice to na kolena není asi super, ale ono je třeba posilovat svaly a vazy a na to je to OK. Ještě před 3 roky jsem byl lazar co ráno měl problém vstát z postele a teď ok, ne že by kolena občas nebolela, ale namažu je hřejivou mastí a je to. Jinak 44/192/102kg takže naštěstí ještě mladík.
23.10.2015 15:17:50 #15
>> #14, bonup, 23. 10. 2015 14:41:01
Jak dlouho bereš Alavis ?
Po jaké době jsi pocítil zlepšení ?
23.10.2015 16:31:51 #16
Mám levé koleno těžce opravené sešroubované, částečně hybné, chybí čéška atd atd (tedy praktické zkušenosti) a mám následující poznatky k tématu:
- ortéza je základ! bez ní nikdy, výběr je individuální a vychází z konkrétního poškození, doporučuju konsultovat s ortopedem – na ortéze nešetřit.
- bolí otřesy – osvědčila se mi lyže co nejlépe tlumící (je tupější jak tu zaznělo) a širší pod botou (já jezdím 80mm) – o moc lépe zvládá nahrnutý odpolední sníh a generuje méně rázů. Jak již bylo zmíněno, pomůže též rocker (já ho mám a pro kolena balada).
- bolí boční přetížení které vzrůstá s rychlostí, tedy se na lyžích které rády rychleji (aka GS) to bolí víc a nedá se s tím nic dělat..:-), to samé platí pro aktivní jízdu na slalomkách..
- důležitá je pohodlná bota, já používám freeride Salomon která má malinko odpruženou patu, to pomůže moc…
PS: Všechny zázraky v tabletách na podporu chrupavek jsou dle mě na nic, jediný co funguje jsou injekce do kolene…
23.10.2015 19:05:24 #17
>> #13, PetrAT, 22. 10. 2015 23:40:39
Tvuj prispevek me rozesmal, diky
Koukal jsem, ze Bosu vcetne slackline pouziva hodne lyzaru viz. Mikaela
23.10.2015 19:38:47 #18
>> #14, bonup, 23. 10. 2015 14:41:01
No tak to máš ty kolena v podstatě zdravý když ti nechutná alavis – ten sypu přímo do tlamy… – a nic… Jinak k té rychlosti jízdy a slalomce nebo obřačce. Nutný je vybrat mírnej kopec = modrá s nádechem do růžova, povrch co nejhladší a soustředit se na vychytání správný rychlosti. Na slalomkách o dost pomaleji, na obřačkách rychleji. Vyhýbat se smýkaným obloukům, to je největší zátěž na klouby – od toho abychom už nikdy (není-li to nutné) nemuseli smýkat nám (chromákům) byly naděleny carvingové měkčí lyže!!!!
23.10.2015 22:00:34 #19
>> #15, PetrAT, 23. 10. 2015 15:17:50
Baštím to asi 2.rok. s přestávkami. Vždy když začnou kolena samovolně bolet tzn. bez pohybu, nebo když je začnu cítit při chůzi do kopce. Vzpomenu si a baštím a ono to za nějakou dobu přejde a já baštím míň až nejím nic (tak 3 měsíční perioda). No a tak se to opakuje. Větší přínos než Alavis má asi ten pravidelný pohyb. Když ale prodloužím běh na 10km za pár dnů mi to kolena zatrhnou a musím pokorně zpět na kratší distanc.
24.10.2015 00:41:17 #20
A jsme zase u těch kolen,asi bych o tom mohl napsat román, ale to mě
moc nebaví, tak to zkusím alespoň zjednodušeně, třeba to někomu
pomůže.
První věc je že skoro vše je řešitelný a je na každym co je ochoten tomu
věnovat,je ale potřeba vědět co proto dělat. Já to měl zhruba takto :
první koleno úraz/utrženej křížák/pátnáct let sportu(rekreačně) a
několik dalších úrazů koleno na kaši/druhý přetěžovaný/taky na kaši/
první koleno operace plastika jeden meniskus ven/ bylo mě řečeno že pokud
nebudu sportovat koleno vydrží ještě klidně pět let pak umělé/ udělal
jsem cca padesát dřepů bez zátěže a pak nemohl sejít schody/ s tím sem
se ale nemohl smířit a rozhodl se na tom zamakat/ v podstatě od operace
intenzivně sportuji, poslední rok už průměr dvě hodiny deně a před
sezonou jsem se k TRX ,thaiboxu ,kruháčům,trekům atd rozhodl přidat
silový tréning a protože sem ho už dlouho nejel nechtěl jsem si příliš
nakládat, takže jsem před dvěma dny odjel :3 krát 12 opakování dřep
s činkou 80kg, to samé legpres se 100kg, to samé výpady s beg 30kg plus
60 opakování na každou nohu na kyvadle a po tomhle všem kolena lehké
pnutí, ale žádná bolest a normální odchod po schodech z fitnessu, což
mě přijde celkem slušný na to že odhadovaná životnost byla pět let bez
sportu.
Na této cestě jsem posbíral tyto poznatky:
- je potřeba upravit stravu tak aby byla co nejvíce podpořena vlastní tvorba kolagenu a ještě se ho do těla dostalo co největší množství v přírodní formě
- pilule a prášky nepomohou, jsou to vyhozený prachy, co pomůže jsou některý injekce přímo do kolen
- pohyb a správné posilování pomůže, některé cviky mohou být ale kontraproduktivní, co velmi pomůže jsou spešl cviky a balanční cviky na bosu a ještě lépe na čočce
- je potřeba se hejbat stále,jakmile se přestane začne se to všechno rozpadat
- ortéza,pokud se jedná o čtyřbodovou, tak chvilku po úraze /operaci ano, dlouhodobě ne, může to být značně kontraproduktivní (u ortézy stahovací/zahřívací je to jedno)
- snažit se držet kolena vždy a všude v teple
- při lyžování samotném je pro kolena nejhorší vylamování kolen do stran a jízda v hajzlposezu, na rozdíl od oblouka se domnívám že plynulá jízda smýkaným obloukem neškodí
Pokud by měl někdo konkrétní dotaz…
24.10.2015 01:01:23 #21
>> #12, Marek Bednář, 22. 10. 2015 23:01:42
Vyhovovat bude, pro začátek je možná i lepší protože není tak náročná jak čočka.
24.10.2015 09:01:35 #22
24.10.2015 09:33:19 #23
>> #20, MPS, 24. 10. 2015 00:41:17
Každej jsme m.j. taky jinej člověk – máš kliku, že tvoje tělo tyhle dávky snáší. Co platí pro jednoho, to nemusí mít takovej úspěch u jinýho. Všechno co píšeš je v podstatě dobře, protože je přece logický, že:
- řádně prokrvovanej orgán (frekvenčním cvičením bez velký zátěže silový) rychleji regeneruje
- svaly a šlachy, pokud nejsou zatěžovaný atrofujou
- důležitý je najít přesnej balanc mezi málo – moc (signalizuje to bolest)
- co jednoho bolí trochu, je u jinýho nesnesitelný… (jsem ten druhej případ)
- strava je hodně důležitá – všechny chrupavky a sulcy z kuřat, prasátek a pod. jsou žádoucí
- …
Ještě k tomu smýkanýmu oblouku – samozřejmě jetej měkce nevadí, myslel jsem to obecně.
Všem chromajzlům přeju to nejlepší nalezení míry zatěžování a co nejvíc vůle dostat se nejblíž k hranici možného a účinného!
Jo – a zase jeden ZÁZRAČNÝ RECEPT!!! http://ceskozdrave.cz/…ou-za-7-dni/ –
něco na tom může bejt. Ode dneška začínám.
24.10.2015 12:45:29 #24
>> #22, fischerbl, 24. 10. 2015 09:01:35
Stravu jsem řešil nejen s ohledem na klouby ale i proto že jsem ve svém věku s navyšováním fyzické zátěže nestíhal regenerovat a další věc byla že jsem chtěl být co nejméně nemocnej. Pokud bych měl dnes udělat nějaké shrnutí tak mé poznatky jsou takové že je především potřeba v co největší možné míře (úplně je to dnes skoro vyloučeno) omezit konzumaci výrobků potravinářského velkoprůmyslu naprosto tragickéko obsahu látek které organisnu nejenom že nic nepřináší, ale ještě ho nadměrně zatěžují(zjednodušeně řečeno krmí nás tu už fakt pěknym hnojem,po shlédnutí některých laboratorních rozborů) a nahradit je konzumací surovin ověrěného původu nejlépe produkce domácí nebo alespoň ověřených malochovatelů/ malopěstitelů popřípadě vlastními výrobky z těchto surovin ve vyváženém množství( toto je individuální). pokud se tohle podaří zmáknout tak mohu říci že výsledky jsou obdivuhodné.
Pokud se jedná o strava/klouby tak tam to vidím asi takto:
- zajistit dostatečnj přísun látek podporujících tvorbu kolegenu, především vitaminu C a to v přírodní formě z potravin (ládovat se pilulema je k ničemu)
- Konzumovat potraviny obsahující kolagen a kyselinu hyaluronovou(nejvíce obsaženo v kloubech, vazivové tkáně a kůže zvířat) ládovat se pilulema opět k nčemu
- nebránit se konzumaci tuku,je to výborná transportní látka živin do organismu(samozřejmě v přijatelném množství)
- dát bacha na přílišnou konzumaci solí(velký obsah mají především uzeniny)
- kozumovat potraviny zásaditého charakteru které zabraňují nadměrnému překyselení organismu
24.10.2015 13:09:51 #25
>> #23, oblouk, 24. 10. 2015 09:33:19
Jasně že jsme každej jinej, ale to co jsem napsal by mělo platit plus mínus obecně.
Co se týče těch dávek tak moje tělo je taky nesnášelo a změnilo se to až s vyladěním stravy, to bych viděl jako podstatný. Ty moje dávky jsem uvedl jen jako příklad kam až se to dá dostat z nějakého výchozího stavu(kolena v hajzlu) jako udržovací samozřejmě stačí i dávky daleko nížší.
24.10.2015 14:18:29 #26
>> #25, MPS, 24. 10. 2015 13:09:51
Vím že to tak je – potřeboval bych asi konzultaci podrobnější – ozvu se ti napřímo.
24.10.2015 21:20:24 #27
>> #20, MPS, 24. 10. 2015 00:41:17
Potvrzuješ moje zkušenosti a poznatky.Pilule jsou v podstatě k prdu.Injekce sice většinou fungují,ale jen chvíli.Cvičení,cílené posilování příslušných svalových skupin a alespoň přiměřeně upravená skladba jídla.Samozřejmě vše co člověk v tomto směru podstoupí nemá smysl,pokud toho nechá při prvních náznacích zlepšení.
24.10.2015 22:06:21 #28
>> #27, m3, 24. 10. 2015 21:20:24
JO jo. A ještě k těm injekcím, vyzkoušel jsem dva druhy – jednorázovou cca 3000k ta neměla v podstatě vůbec žádnej citelnej efekt a pak kůru pěti injekcí do každého kolene píchaných vždy po týdnu cca 1000k/ks takže 5000k/koleno, efekt velmi citelnej, mělo to vydržet půl roku, ve finále ale tak cca čtyři měsíce, dlouhodobě ale v podstatě neřěšitelný – cena/ten vopruz si to cca třikrát ročně jezdit nechávat píchat.
24.10.2015 23:02:35 #29
>> #28, MPS, 24. 10. 2015 22:06:21
Píchat třikrát za rok? – to není špatný .
25.10.2015 20:55:04 #30
>> #28, MPS, 24. 10. 2015 22:06:21
Jednorázovky jsem zavrhnul hned.Opakované po druhém kole aplikací. Zlepšení bylo opravdu jen krátkodobé.Nevydrželo to ani ty 4 měsíce co píšeš.Ostatně po té anabázi došlo i k výměně ortopeda,protože léčba kombinací injekce s doporučením 6–9 měsíců nic nedělat byla nepřijatelná.No od tématu na který byl původní dotaz jsme trochu odbočili.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.