Maly dospely - detske lyze?

23.10.2015 12:50:30 #1 

Drobcek

Dobry den, meriam 155 cm vaha 55 kg hladam lyze primerane mojim „parametrom“ ale zatial som sa dopracovala k tomu ze vyhovuju len detske/juniorske. Chcem sa preto spytat je rozdiel ci si kupim zenske alebo detske? Pokial mi dlzka a nosnost viazania vyhovuje je rozdiel v spracovani lyze alebo ulozeni viazania pre dospelych? Momentalne mam dlzku lyze 137 cm (tiez detske) a max mi vyhovuje, rada by som ostala do 140 cm ale v tej kategorii neviem najst nic pre dospelych. Dalej Vas prosim o radu ak preferujem skor rychlu jazdu s mensimi oblukmi, na upravenej zjazdovke aky typ je vhodnejsi, pripadne ake parametre sledovat? Vopred velmi pekne dakujem za rady

23.10.2015 13:02:21 #2 

Myval muž

55kg vazi i moje dcera (21 let) a uz druhou sezonu spokojene jezdi damske Stockli 159cm. Obavam se, ze detske lyze 137cm budou delane na vahu max 35–40kg. Takze bych se nebal nejakych 150cm dospelych lyzi, obzvlaste pro tu rychlou jizdu.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

23.10.2015 13:25:07 #3 

Drobcek

Nasla som kombinacie dlzky a vahy do 75 kg kde ma dost velku rezervu tak myslim ze by stacili. Skusala som dlzku 150 cm a nevyhovovala mi nieto este dlhsie neviem :/ Mam trochu zdravotny problem s nohami a tie kratsie sa lahsie ovladaju, nemusim vyvijat taku silu preto som sa zamerala na tie ale necham si poradit ak do toho niekto vidi lepsie. Vobec nerozumiem parametrom sirka, radius atd co je vhodnejsie

25.10.2015 21:28:55 #4 

olsztyn muž

55 kg mi neprijde uplne detska vaha (nebrat osobne) kamaradka 163/55 sportacka poridila loni Lusti Lpt 156 cm a vizualne udelala velky pokrok a pry se ji i jezdi velmi dobre. Predtim kratsi atomici nejaky. Takze nevim jak ses na tom s fyzickou ale pod 150 urcite ne a hodnejsi nez lpt jsou llt pripadne sirsi llt wide. Sortiment jinych znacek neznam ale urcite vyberes i jinde kazdopadne nad 150cm a drevene jadro

Head iSL

25.10.2015 21:36:26 #5 

HonzA_ muž

>> #3, Drobcek, 23. 10. 2015 13:25:07

Má cca 50kg dcera (14 let) používá jako univerzálky odladěné (1 titanal) slalomky 165 cm. Nemá ambice na žádnou rychlou sportovní jízdu, ráda se vozí a vypadá náramně spokojeně.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.10.2015 12:27:35 #6 

jawar67

>> #1, Drobcek, 23. 10. 2015 12:50:30

Koukněte na tyto webové stránky. http://www.lyze-snowblade.cz/ Jezdím na lyžích už 45 let. Před 10lety jsem přešel na carving – takže rychle a agresivně, ale tyhle lyže mě uchvátili. Několikrát jsem na nich jezdil a prostě paráda. Může se jet rychle jako na carvech (musí být ale rovná sjezdovka, v boulích to nejde)nebo pomalu v zavřených obloucích i v boulích. Jezdím normálně na 175 cm ale tyhle jsem měl 125 cm. Nádhera – úplně nové lyžařské obzory! To co tam pán píše je opravdu pravda – osobně jsem vyzkoušel.( Lyže se nekupují na délku, ale na váhu lyžaře.)

26.10.2015 19:16:31 #7 

HonzA_ muž

>> #6, jawar67, 26. 10. 2015 12:27:35

Podle mně tohle nejsou lyže na lyžování, ale pro určitý „specifický“ pohyb po svahu.

„Může se jet rychle jako na carvech (musí být ale rovná sjezdovka, v boulích to nejde)…“

Tohle nemyslíš vážně, viď? Tedy ono vlastně jde o to, co myslíš těmi „carvy“

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

27.10.2015 09:39:01 #8 

jawar67

>> #7, HonzA_, 26. 10. 2015 19:16:31

To myslím úplně vážně! A kdo to nevyzkoušel, neví o čem mluví. Na hladké sjezdovce ujedu 4/5 zkušených výkonostních amatérů.(Nepočítám ty co závodně lyžovali a lyžují) Rychlost kolem 60–70 km není problém. Ta lyže to umí.Samozřejmě na tom musí jet velmi zkušený lyžař, při této rychlosti lyže neodpustí vůbec žádnou chybu. Hlavně co se týče těžiště. Jinak drží na ledu lépe než krátké carvy. Platí to samozřejmě pro shorties. Někdo to zaměňuje třeba se snowblady nebo i bigfooty. Tam se o tvojí definici už můžeme bavit. Shorties jsou plnohodnotné lyže, souhlasím že pro závody nejsou.Doma jsou na rozježděné, změklé, boulovaté a rozbité sjezdovce.Pak se ale musí výrazně zpomalit. Hodně zkušený lyžař se na nich ale vyřádí a začátečník si pěkně zalyžuje. Pokud však budu chtát v Alpách jezdit celý den super rychlé a dlouhé oblouky, vezmu si radši normální carvy. Užiju si to určitě víc! Budeš-li mít někdy příležitost si vyzkoušet od WEXU lyže, tak neváhej a budeš překvapený jako já ! Nesrovnávat ale s jinými značkami. WEX je dělaná trochu jinak.

27.10.2015 10:22:50 #9 

valerius

>> #8, jawar67, 27. 10. 2015 09:39:01

Nechci zde hanet kratke lyze, je to dalsi forma zabavy. Ale hodnotit je (mimo jineho) na zaklade toho, kolika lidem na sjezdovce ujedes, mi prijde nespravne. (i kdyz treba mluvime pouze o tom, co lze a ne, co je zadouci)

Kdyz uz chces takto porovnavat, tak zkus na nejakych slusnych, delsich (alespon 180cm), sendvicovych (take carvingovych), lyzich rozjet tak, dokud se budes citit jeste bezpecne a ze to kontrolujes. A pak to zkus na tech kratkych (a davej bacha, at nekoho nesejmes). A zadouci je mit rychlost nejak merenou, protoze na kratsich se to pocitve zda rychlejsi. Ale to je jen poznamka k rychlosti.

A jeste poznamka k tomu carvingu: přešel na carving – takže rychle a agresivně – carving nemusi byt vubec rychle, o tom to neni.

27.10.2015 10:22:57 #10 

oblouk muž

>> #8, jawar67, 27. 10. 2015 09:39:01

Jsem, jak známo, velmi citlivej na Headeovský reklamní kecy, je to velká, známá a úspěšná firma a to co předvádí při popisu toho, jakejma zázrakama lyže opentlila je trestuhodné dělání blbců ze všech co to čtou nebo poslouchaj.

Úplně jinak vnímám všechno, co se děje kolem „shorties“ nebo „bigblades“. Za poněkud nešťastné považuju v komunikaci zejména:

• že se stránky jmenují „lyže-snowblade“ a pak se třeba v tvojí obhajobě objeví „Někdo to zaměňuje třeba se snowblady nebo i bigfooty. Tam se o tvojí definici už můžeme bavit.“ – to je přece matoucí…
  • že se opravdu hodně nadneseně „shorties“ prezentují jako lyže budoucnosti
  • … ještě by se našlo pár příkladů – že?…

Shorties jsou, podle mne, skorolyže jejichž předností je, že jsou opravdu pečlivě konstruovány na různé váhy a které:

• jsou velmi užitečnou hračkou pro znalce = nácvik a fixace správného předozadního postavení lyžaře + na vyblbnutí
  • jsou pomocníkem začátečníkům při prvnívh pokusech o sjíždění a zatáčení

Koneckonců ani jedno na web.stránkách uveřejněné video nepotvrzuje, že by se mohlo jednat o plnohodnotnou náhradu normálních lyží. Zároveň jsem ale přesvědčen o tom, že Shorties, tak jak jsou konstruovány, mohou být docela dobrým PARTNEREM normálním lyžím – jako druhé, třetí, čtvrté prolyžařské nářadí těch, kdo se chtějí zlepšovat a bavit se (a nebo jako další nářadí do rozvětvené lyžařské rodiny) :-)..

Snad bych ještě dodal, že mám mnoho desítek hodin zkušenosti s využitím lyží 120–140cm k tréninku závodníků a umím si dobře představit jejich odladění pro různé hmotnosti a terén… Jo a jet na nich nad 40–50km/hod. (ne, že by to nešlo) je životunebezpečnej, trestuhodnej nesmysl.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

27.10.2015 13:39:38 #11 

jawar67

>> #10, oblouk, 27. 10. 2015 10:22:57

Jo, jo. Hezky jste to napsal.Váš názor je myslím správný. Já chtěl jenom ukázat, že dobře zkonstruované shorties lyže umí jezdit i rychle, tedy relativně. Nemůžete je srovnávat v absolutních rychlostech s delšími. O to tu ale přece nejde. Já chtěl jenom poukázat na to , že spousty dobrých lyžařů se na shorty kouká přes prsty jako na něco podřadného, ale ono to tak není. Oni jsou to ale velmi dobré lyže na nácvik rovnováhy, vyzkoušení reakcí lyže v krajní situacích (při značně menší rychlosti než na delších). Dnes se na českých sjezdovkách prakticky rychle jezdit nedá. To je pokus o ublížení na zdraví jak sobě, tak i jinému. Jezdit i kolem cca 40 km/h je dnes rychle. Jako další lyže a alternativa k delším jsou dobré, neli výborné.

27.10.2015 16:19:33 #12 

oblouk muž

>> #11, jawar67, 27. 10. 2015 13:39:38

Fajn, jsem rád že si rozumíme. Tak a teď si rychle opravte ty zbytečný provokativnosti na webovejch stránkách :-):-):-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

29.10.2015 10:03:27 #13 

jawar67

>> #12, oblouk, 27. 10. 2015 16:19:33 Tak to je mi líto. Ty webové stránky patří firmě WEX a s tou já nemám nic společného. Já jsem si jenom párkrát vyzkoušel od nich lyže. Byl jsem nadchnut, neboť jsem hravý lyžař. A to co tam pan Vopalecký píše má , podle mě, logiku. Myslel jsem si o tom taky své. TAk jsem si od nich lyže několikrát půjčil, a musím uznat, že jsem svůj názor trochu poopravil.:-D

30.10.2015 14:02:25 #14 

oblouk muž

>> #13, jawar67, 29. 10. 2015 10:03:27

Nojo, tak to dobře méněný upozornění na dobrou zkušenost s něčím pro tebe novým nebylo rozhodně dobře umístěný. Pro malou paní hledající pro sebe vhodný opravdu lyže se doporučení na tak trošku raritu natolik nehodí, že to vyvolá podezíravou reakci. Ona ta tvoje zkušenost si možná zasloužila samostatný vlákno – on to není špatnej počin tyhlety Shorties (na rozdíl od doufám už zapomenutých a smysl postrádajících Rax.ski).

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy