Výběr poklidných sjezdovek - muž 39let
09.01.2016 10:45:15 #1
Ahoj,
chtěl bych Vás požádat, zda byste mi mohli doporučit nějaké sjezdovky – ať už konkrétní model nebo obecně jaké by měly mít parametry.
Jsem muž, 39let, 178cm, 100kg.
Odečtu-li všechny, co kdy jeli nějaký závod, tak v rámci zbytku lyžařstva jezdím průměrně, poslední dobou spíš už jen po sjezdovách. Asi není u nás nějaká, které bych se bál.
Lyžováním strávím cca týden ročně.
Aktuálně mám cca 15let staré, ještě polocarvingové, závodní obřačky Stockli laser worldcup, 180cm. Jsou fajn, oceňuji stabilitu při vyšších rychlostech a to, že se chovají víceméně stejně na různém povrchu.
Důvod pro změnu je, že cca před 5ti lety jsem měl úraz kolene a po dni ježdění s těmito lyžemi mě koleno bolí. A lepší už to nebude. Den lyžování je ještě v poho, ale jedu-li na víkend, tak druhý den už mě bolest docela kazí radost z jízdy.
Teď mám v plánu na 4 dny do Alp, takže jsem se rozhodl zkusit se přesunout na měkkčí lyže.
Jezdím poměrně konvenčně, moc neblbnu, snad jen občas jedu rád rychle. Historicky jezdím smykem, což ani jinak moc nešlo, ale mě to baví. Carving bych si taky rád zkusil, ale nehodlám na něm stavět. Chtěl bych něco, co nebude tak fyzicky náročné na ovládání s tím, že to snad pomůže tomu koleni.
Co byste doporučili?
Původně jsem myslel lyže z bazaru, nicméně, kdzž o tom tak uvažuji,
lyže mi s mým nájezdem vydrží 10 let takže klidně i něco
nového. Cenový strop vidím ale tak 6–8kkč – což zas nevím, jestli
nejsou lepší slušné ojetiny z bazáče za 5kkč.
Předem velmi děkuji za Vaše odpovědi.
09.01.2016 12:08:29 #2
>> #1, Odjinud, 09. 01. 2016 10:45:15
Hledáš tzv. doktorské lyže, tj. hodné a vychované lyže z prémiové
kategorie, spíš utlumené než velmi živé. A ne moc široké pod botou, aby
se na nich snadno smýkalo.
Z nových mně napadá asi jen Iridium 176cm nebo třeba z bazaru nějaké
Volant a podobně.
Druhou možností jsou GS lyže kolem 183 cm R>21. Ale na takových by ses musel nejdřív povozit, jestli by Ti sedly. Pokud máš na stávajících funkční vázání, dají se koupit i bez něj a vázání si přestěhovat – typicky GS nebo třeba CCT.
09.01.2016 23:32:46 #3
@ Krab – děkuji moc za info.
Tj. jestli jsem to pochopil – radíš v podstatě tak nějak zachovat délku (tj. být rozsahu cca 170–180cm) i tvar lyže (tj. decentní radius 15+) a v podstatě ji jen „změkčit“? Laicky jsem spíš zvažoval jít cestou nějakých krátkých curverů, což by asi splnilo tu jednodušší točivost, no nicméně vše ostatní by pak bylo jinak… (a to než bych chtěl), že?
Volanty mé pozornosti v bazarech zatím unikaly, ale co tak koukám on-line, dají se do cca 5kkč pořídit. Iridium – to je model 14/15, že? – nevím, netuším, jak na tom Sporten vlastně vůbec je; ale díky za tip, rád případně podpořím českou firmu (ovšem ne ze sentimentu). Zase by to byla nová lyže…
Cestu hledání vhodných GS lyží asi nebudu prošlapávat.
Vázání sice mám, solidní (Marker M9.1 Racing), funguje bez problému, ale asi bude po těch letech lépe dát nové ne? Je fakt, že moc nenajezdilo, ovšem servis taky nemělo žádný… tak nevím – každpádně už vidím nadšení servisáka, jak mi ho tam přemontovává:-))
10.01.2016 09:40:56 #4
>> #3, Odjinud, 09. 01. 2016 23:32:46
Ono nejde ani tak o to lyže změkčit, jako utlumit, aby byla šetřena kolena. Zjednodušeně jde o to, jak lyže reaguje na drobné nuance podložky a jak rychle se po prohnutí zase narovnává. S bolavými koleny (a třeba i zády) nepotřebuješ vědět o každém centimetru trati a nepotřebuješ okamžité reakce.
Na stáří modelu není potřeba brát zřetel, hlavně bývají lyže levnější, což potřebuješ. Iridia naprosto v pohodě, opravdu kvalitní příjemně naladěná lyže, která si ještě ponechává takový ‚dotek‘ sportovna, na rozdíl od Volantů. GS bych se nebál, v délkách pod 180 cm vč. budou také přívětivé, nahlédni zde do sekce bazar.
Vázání M9.1 bude fungovat ještě dalších deset let, toho neboj už vůbec. Jestli proti němu má servisák výhrady, je to jeho problém. Jediný Tvůj problém by mohl být v šířce lyže – že by se Ti na některé modernější lehce rozšířené geometrie staré vázání nechtělo vejít.
12.01.2016 14:21:25 #5
Nakonec jsem včera tady skoro u nás koupil jedny Dynamicky VR 21 LT, 176cm, r18m, šířka 70mm s XTO 12
Je to model 2012/13, ale nové a v podstatě za cenu, co jsou ojeté lyže v bazaru a o 2500,– méně co mají kde ty nejlejvnější Iridia.
Hodnotí to v testech jako takové amatérské měkčí poloobřačky (aspoň tak jsem to pochopil), tak to snad na mé klouzání se bude ok. O víkendu to prubnu a dám vědět.
Každopádně děkuji Krabovi i dalším za cenné rady, abych si ujasnil, co vlastně chci.
28.01.2016 09:12:25 #6
Tak jsem lyže testoval 4 dny v Dolomitech a v podstatě spokojenost, mám teď, co jsem chtěl.
Lyže jsou lépe ovladatelné v muldách (měkkost, vykrojenost, délka), takže se šetří nohy. Lze na nich jak mírně carvovat (což na starých prakticky nešlo), tak jezdit smykem. Co je to carving jsem pochopil až nyní a je to fakt balzám na nohy – dlouhé smyky i na upravené sjezdovce skutečně přenášejí vibrace do nohou, kdežto u carvingu je toto mnohem menší.
Drobná nevýhoda je nižší stabilita – lyže se klepou už při středních rychlostech a jet rychle se na nich nedá. Taky mě lehce irituje takový plastový zvuk, když jedou. To staré nedělaly.
28.01.2016 11:13:12 #7
>> #6, Odjinud, 28. 01. 2016 09:12:25
Schválně jsem Tě nechal, aby sis na to přišel sám. Ber to jako poučení pro příště, už víš, za co si u Iridií připlácíš.
Samozřejmě, Dynamic VR21 má jádro označené jako Densolight, v překladu plastová pěna. Odtud zvuky a neklid lyže už při středních rychlostech.
Ale nemusíš mít obavy, trvanlivost lyží bude pod 100kg velmi malá, takže budeš mít za krátký čas příležitost napravit své pochybení. Tvé lyže 176/R18 bych doporučil na příležitostnou jízdu sportovní dívce cca 55kg.
Za kila se platí.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.