Les Menuires: [Středisko] (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Francie Les Menuires: [Středisko]

Les Menuires: [Středisko] (strana: 2)

04.04.2015 22:32:19 #31 

Myval muž

>> #30, PetrAT, 04. 04. 2015 22:20:23

Tak jeste jednou, z lehatkoveho autobusu vyleze clovek relativne odpocaty a schopny lyzovat (urcite vic nez nekdo kdo do 3 do rana chlasta a po 5h bezvedomi na pokoji jde na sjezdovku) .

A navic v sobotu jsou diky stridani turnusu francouzska strediska temer prazdna, casto byva sobotni lyzovani jedno z nejlepsich za cely tyden.

Ale chapu, ze ne kazdy je ochoten kvuli lyzovani obetovat tolik ze sveho pohodli. Ja zatim ano

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

04.04.2015 23:20:06 #32 

PetrAT muž

>> #31, Myval, 04. 04. 2015 22:32:19

Léhátkový bus je fajn
Jak to máte s převlíkáním ?
Dojedete a máte možnost jít na pokoj se převléct a nebo se musíte obléct v autobusu a na pokoj se jde až po lyžování ?

05.04.2015 03:06:49 #33 

Tesna muž

>> #28, korsičan, 04. 04. 2015 21:16:19

Nezapoměl. Uvádím totiž, že nějaké poplatky platíš také v Rakousku nebo v Itálii (kde pokud nejedeš jen do Dolomit, ale dál, tak nějaká švýcarská známka je proti tomu malina, Cervinia tam a zpět byla asi za 110 éček). V Livignu dáš 35é jen za jeden 4 km dlouhý tunel. A mýtnému ve Francii se při cestě do nej středisek po trase Ženeva-Annecy na těch pár desítkách km klidně vyhneš jízdou po okresce.

A pokud jsi nepochopil, tak Albertville, stejne jako Trento nebo Innsbruck jsem uvedl jako střed významné lyžařské oblasti, a to, jestli najedu za týden o 100 km víc nebo míň do konkrétního střediska je skutečně naprosto pod moji rozlišovací úroveň.

Co se týče ubytování, tak předpokládám, že tvá cena je za ubytování přímo na sjezdovce a ve středisku, které je minimálně stejně velké, jako ty nejmenší francouzské v česku nabízené (tzn. aspoň 80 km). A jaká pak byla cena za skipas?

Tady pár cen (7 nocí, 6D skipas) na Francii, a to v období leden – březen, protože v prosinci/dubnu se dostaneš klidně na 4.000. Z katalogu jediné CK, určitě lze najít i lepší nabídky.

Les 2 Alpes, 225km sjezdovek, AP8, 48–60m2, obs. 6 – od 7.180

Alpe dHuez, 250 km, AP7, 40m2, obs. 6 – od 5.550

La Rosiere, 160 km, AP7, 56m2, obs. 6 – od 7.200

Les Menuires, 160 km, AP8, 75m2, obs. 6 – od 10.010

ValTho, 150 km, AP7, 52m2, obs. 6 – od 10.380

Val Cenis, 125 km, AP7, 50m2, obs. 6 – od 6.620

Les Sybelles, 310 km, AP8, 60m2, obs. 6 – od 5.650

Orcieres, 100 km, AP8, 47m2, obs. 6 – od 5.630

Isola, 125 km, CH8, 65m2, obs. 6 – od 6.380

Les Orres, 100 km, AP8, 50m2, obs. 6 – od 5.480

Puy St. Vincent , 78 km, CH8, 62m2, obs. 6 – Od 4.700 (včetně 7. dne lyžování)

Vars, 185 km, CH10, 72m2, obs. 6 – od 6.800

Serre Chevalier, 250 km, AP8, 75m2, obs. 6 – od 7.800

Co se týká Tignes, tak mi nezbývá, než ti věřit. Já tam byl naposledy na MS2009. A podle jejich stránek (http://www.tignes.net/…ile-500.html?…) je tam dnes v provozu 24 sedaček rychlých a odpojitelných a 16 pevných (rychlý Tufs mají stále mezi těmi neodpojitelnými). To je ta drtivá většina … Pak už ovšem chápu, proč má český národ problém s matematikou a finanční gramotností.

A z těch 16 pomalých: Cema – krátká spojka z ledovce na sedlo, zde by rychlá sedačka patřila mezi ty nejkratší na světě a kapacitně tak 10× překonávala potřebu

Mont Blanc – pokud chci na Rocher d.B., tak jedu zespod rychlým metrem místo toho, abych jel třemi lanovkami

Village – obsluhuje pouze cvičný svah, normální lyžař sedne na rychlou a 6× delší Solaise Express

Brevieres – každý sedne na 2× delší a rychlejší kabinku Sache

Rosset – cvičná placka v Tignes

Rogoney – viz. Village, lanovka do třetiny kopce

Takže jsme na 24 rychlých sedačkách, 8 kabinkách a 2 metrech proti 11 starým a pomalým lanovkám, které musím použít, pokud chci projet skutečně celý areál . Pokud nechci a pohybují se po hlavních trasách, tak x mich sednu možná na 3. To je skutečně a fakt brutální skanzen. To, že některé ty rychlé sedačky jsou klidně 20 let staré nevidím jako problém, pokud kapacitně stíhají. Přepravní rychlost mezitím narostla ze 4 m/s na 5 … Kvůli tomu asi nikdo fakt novou lanovku stavět nebude.

A úprava sjezdovek? Asi jezdíš do úplně jiné Francie, protože my jsme třeba před 2 týdny v Arku ještě ve 3 odpoledne ždímali z komerčních obřaček co to dalo. Viz. třeba moje foto z reportu z „přeplněné“ sjezdovky, které jsem fotil v 15:17 …

05.04.2015 09:36:25 #34 

Myval muž

>> #32, PetrAT, 04. 04. 2015 23:20:06

Prevlikani jak kdy, zalezi na schopnostech delegata a ochote ubytovatele. Pokoje bohuzel ne, ty jsou az poobede. V lepsim pripade dostaneme mistnost na ulozeni bagaze kde se da i prevlict, nejborsi reseni je pak prevlikani na parkovisti a bagly do vecera v autobuse. Uznvam ze kdyz je –12 nebo snezi, tak to neni nic prijemneho.
(Nadruhou stranu, uz jsem taky parkrat spal na parkovisti v kombiku nebo na snehu ve stanu, kdyz v Rakousku nasnezilo a nesehnali jsme ubytovani, proti tomu je desetiminutovy prevlikani legrace).

05.04.2015 10:17:27 #35 

mirjur muž

>> #34, Myval, 05. 04. 2015 09:36:25

Vypadá to, že jezdíš sám, anebo máš velmi tolerantní a přizpůsobivou manželku… :-) Jo, sám bych to taky klidně vydržel, zažili jsme už ledacos, že, ale bohužel člověk většinou sám nejezdí.

Jinak k těm lehátkovým busům – sám jsem v tom zatím nejel, ale zrovna teď v jednom kolega absolvoval cestu právě do Francie, takže vyprávěl. Když se to rozloží, tak už v tom autobuse není vůbec žádné místo, jakž takž spát (v pokroucené poloze) se dá cca na polovině lehátek, což okamžitě zaberou mazáci, kteří to znají a vědí, co a jak, a ostatní mají smůlu (= ještě menší pohodlí). Nevím, nezažil jsem.

Co tě nezabije, to tě posílí!

05.04.2015 11:56:20 #36 

Myval muž

>> #35, mirjur, 05. 04. 2015 10:17:27

Mas pravdu, jezdim sam, lepe receno s partou podobne postizenych kamaradu a obcas s detma (uz dospelyma). Diky tomu se da prezit mnohem vetsi nepohodli. Ale jezdi s nami i manzelske a partnerske pary. I nektery zensky jsou fanaticky zapalene lyzarky. ;-)

A podobne je to s tim autobusem – parta kamaradu se tam nejak slozi, domluvi se, delsi si lehne nohama ke kratsimu a kdyz nekoho omylem v noci kopnes do kolena, tak se nic nedeje. V autobuse plnym „cizich lidi“ to asi bude slozitejsi. Je to hodne o toleranci. Ale porad je to mnohem lepsi nez travit noc vsede.

05.04.2015 12:36:55 #37 

svena

Tak to jste teda borci…to já bych ten autobus nedal i když je lehátkový,ale mě se dělá blbě v buse normálně,vydržím tak 3hod./takže já nemůžu/..autem jsme jely 14hod a to nebylo tak strašný:-D. Škoda že cestovky do Francie nelétají,i když je tam plno letišt/Ženeva,Cham­bery.Grenoble…/to by nabralo ůplně jiný rozměr,a nemuselo se přes noc a následný transfer by nezebral více než 2hod…,navíc si myslím že by to otevřelo dveře do Francie více lidem,kteří si jinak netroufnou..

05.04.2015 12:47:31 #38 

mirjur muž

>> #15, Paco, 03. 04. 2015 15:23:41

Ještě mě napadl jeden důvod, který může hodně ovlivňovat úbytek návštěvnosti Francie – slabá reklama. Každý může mít internet nastaven jinak, ale já jsem denně masírován nabídkami na lyžování především v Rakousku a Itálii, jen teď, když to píši, tak tu mám 1× Itálie (CK Neckermann) a 1× Rakousko (tyrolské ledovce), k tomu každou chvíli AustriaInfo, TrentinoInfo, Dolomity, MojeŠvýcarsko… ale ohledně Francie kromě diskuzí na Snow nula.

Co tě nezabije, to tě posílí!

05.04.2015 16:49:50 #39 

fischerbl

>> #33, Tesna, 05. 04. 2015 03:06:49

I když jsou tvé argumenty pregnantní, obávám se, že odpůrce Francie nepřesvědčí.

>> #37, svena, 05. 04. 2015 12:36:55

Nevím, zda letecké zájezdy CK nabízejí nebo ne. Dá se i bez CK. Jednou jsme to zkusili spočítat. Cena letenek by byla ještě OK, ale cestu by strašně prodražily transfery z letiště do střediska a zpět.

>> #36, Myval, 05. 04. 2015 11:56:20

Ad lehátkové autobusy: jsou relativně pohodlné, ale přece jen to chce trochu otrlosti. Navíc podle některých zdrojů jejich provoz nerespektuje současné požadavky na bezpečnost.

Jinej gang...

05.04.2015 17:01:26 #40 

korsičan muž

>> #33, Tesna, 05. 04. 2015 03:06:49

Takže nezbývá, než když konkrétně vyjmenuješ ty rychlé sedačky, kterýma se přímo z Tignes vyvezeš na kopec. Kromě nové kabiny, kryté sedačky (č.2)směrem na plato se skalním oknem a uklízené sedačky na ledovec, jsou všechny ostatní lanovky staré a pomalé. Na všechny tyto lanovky sněží a prší 365 dní v roce. Stejně jako na všechny sedačky co jsou na ledovci, nebo na tom platu na pravé straně areálu. Jestli je některá z nich odpojitelná pouze ve smyslu, že ti nepodrazí při nástupu nohy, tak to je klidně možný. Ovšem rychlost je zhruba stejná, jako u těch pevných. A na všechny tyto lanovky sněží, takže když je počasí, sedíš půlku dne v kaluži vody. Obměna sedaček se děje pouze na straně u VdI.

Co se týče toho ubytování, tak skipas za 5000Kč dospělá osoba. Takže 6× 5000 = 30 000Kč za skipasy + 15 500 ubytování = 45 500Kč pro 6 lidí. Pokud použiju tvůj přehled, tak relevantní je pouze ten z Les Menuries (zbytek ubytování je sardinkárna, které schází 20–30m2 obytné plochy), tak jsi na částce 60 600Kč !!! A to určitě ještě ve spoustě středisek doplácíš parkovné. V Tignes je to 80E na týden !

Cenou se tomu vyrovná to tvoje La Rosiére, ale jsi ubytován v králíkárně o velikosti 56m2. Vzdálenost z Prahy, je tam přesně 2× taková (1100km), než do toho Innsbrucku (550Km) !!!

No a tím bych ty lanovky ukončil. Ty jsi ve Francii spokojený, ty tam máš sjezdovky perfektně upravené (rozhodně jako jediný, od koho jsem toto kdy slyšel), skvělé ubytování a cestu jen o 2–3 tisíce dražší, než do Rakouska.

Takže otázkou zůstává, proč tam každý rok padá návštěvnost a proč střediska u zahraničních CK sondují, proč k nim lidé přestávají jezdit ? U lidí z ČR bych chápal, že je to tam dál, než do Rakouska. Ale tento důvod padá u Němců, kteří to tam mají +/- stejně, jako do Rakouska, nebo Itálie. Asi i ti Němci jezdí do úplně jiné Francie, než ty, když se jim tam nelíbí !! A ty sám musíš moc dobře vědět, že je tam podstatně méně lidí, než třeba před 10 lety, když tam pravidelně jezdíš !!

Co se úpravy týče, tak pouze tobě jedinému v Les Arcs, upraví každý den těch 160Km sjezdovek, jako to umějí třeba na Schladmingu, že ano ??? :-) :-)

Jak umí ve Francii upravovat sjezdovky viděla celá planeta, když se v Meribelu rozbil Schumacher. Ta červená sjezdovka na pravé straně viděla rolbu, tak 6 dní zpět a ta modrá na levé straně tak dny dva. Však na to spousta reportáží poukazovala. Nejupravenější terén, vedl tím kameništěm.

A závěrem bych dodal, že invektivy typu, matematické a finanční gramotnosti, samozřejmě nechám na tobě.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

05.04.2015 17:30:23 #41 

Myval muž

>> #39, fischerbl, 05. 04. 2015 16:49:50

Ano, lehatkove autobusy jsou urcite na hrane legislativy, mozna i trochu za. Asi proto je taky pouziva tak malo dopravcu. A bouracku bych v tom fakt zazit nechtel. Na druhou stranu kdyz nas staveli policajti, tak nikdy nemeli k lehatkam vyhradu. Mozna maji nejakou vyjimku? Ale jezdime porad temi stejnymi, uz trochu starsimi autobusy, uplne novej lehatkovej jsem uz dlouho nevidel. Asi je jen otazka casu kdy skonci uplne. :-(

05.04.2015 18:46:39 #42 

Tesna muž

>> #40, korsičan, 05. 04. 2015 17:01:26

Jaksi jsi mi neopověděl, kde máš na sjezdovce jakého významného střediska tvoje ubytování na týden za 2.600 Kč/os. a k tomu 6D skipas za 180é když v obstojném středisku typu Schladming, resp. větších a lepších je to okolo 220–230 za dospělého v sezoně.

Které lanovky? Přímo u metra na ledovec začínají třeba 3 a kousek nad nimi je další přímo na Toviere. Jsou to ty, které jsou označeny TSD (debrayable) a jejich přepravní rychlost je 4 – 5 m/s oproti pevným, kde to je obvykle 2 – 2,5 m/s. Pokud je to pro tebe stejné, tak je skutečně lepší debatu o lanovkách ukončit :-P

Možná sis všimnul, tak jsem uvedl, že u ubytování šlo čistě o příklady z katalogu jediné CK, když budu hledat na netu a vezmu třeba polohu jinde v Alpách naprosto obvyklou (tzn. ne přímo na svahu) tak se dostanu úplně někde jinde, cenou, kvalitou i velikostí.

A na okraj – nikde jsem netvrdil, že úprava je dokonalá a 100% vždy a všude, to jaksi není ani v té Itálii nebo Rakousku, kdy třeba z těch, co se mnou byli v Cervinii/Zermattu už tam asi těžko někdy pojede, to byl týdenní kros minimálně na třetině sjezdovek. Opakovaně píšu, že ve Francii jsou sjezdovky, které se neupravují vůbec, obvykle černé, a pak ve velkých areálech ty, kde je úprava na střídačku. Ale páteřní svahy jsou upraveny každý den. A pokud je někdo lama a nahoře si ze 2–4 sjezdovek vybere tu jednu ten den neupravenou nebo to zespod nebo z lanovky nepozná, tak je chyba někde jinde. Nebo si myslíš, že by právníci Michaela nevyužili možnosti poukázat na úpravu a označení sjezdovky? Zkoušeli to samozřejmě hned na začátku …

Pokud jezdíš na lyže, tak mj. vidíš, že návštěvnost padá úplně všude. Silně pochybuji, že dnes stále v březnových termínech do Itálie vyráží najednou klidně z Prahy/Budějovic 60 autobusů tak, jak to bylo běžné před 10 lety nebo že se před vánoci tyto mění Trentino v českou enklávu jinak téměř prázdných rezortů? Mně třeba i ti Němci brečeli už někdy roce 2003, jak je pro ně Rakousko dražší a dražší.

07.04.2015 10:40:22 #43 

Paco muž

Tedy moc pěkně se mi tu rozběhla diskuze:) Děkuju vám za všechny názory. Ne vždy je možné střediska objektivně zhodnotit, protože lyžování je o dojmech, zážitcích, pocitech… Mnohdy je důležitější s kým ve středisku jsem, jaké je počasí, s jakou náladou přijíždím a jak si to chci užít, než objektivně hodnotitelná kritéria.

Ještě k té úpravě: pravdu máte částečně oba – předminulý týden jsem byl v Les Menuires / resp. 3 údolí – mám oblíbenou jednu sjezdovku v Courchevel (ta úplně nejposlednější z celých 3 údolí se jménem chapelets)- takže jsem se tam z Les Menuires vydal jen kvůli ní. A co se mi nestalo? Samozřejmě byla neupravená. Velká škoda. No co, náladu si zkazit nenechám a vyrážím na jinou, tentokrát již upravenou sjezdovku. Takže asi takto: ANO, je pravda, že se denně neupravují všechny sjezdovky; ANO, je pravda, že mám vždy na výběr mezi dalšími mnoha upravenými a ANO, i když je sjezdovka upravená, kvalita úpravy je diskutabilní (ve kvalitě úpravy sjezdovek u mě vedou Italové)

26.02.2016 10:18:44 #44 

Jarda007 muž

Zdravím,

mám pár dotazů. Letos jsme se rozhodli ´vyzkoušet´ Francii a míříme do Les Menuires. Předpokládáme, že zde je draho, přesto nějaké doporučení na restauraci v okolí či chvilkové posezení na svahu? Jinak si bereme svoje věci a nějaký market nebude problém a i když i zde budou ceny naprosto jiné, nějak to půjde. Mohu případně požádat o nějaké orientační ceny?

Díky Jarda

26.02.2016 13:59:19 #45 

svena

>> #44, Jarda007, 26. 02. 2016 10:18:44

Čau. My jsme byli v LM loni v březnu (rezidence Aconit),jedeš do největší,a tím pádem i do jedné z nejdražších destinací v Alpách. V ubytovacích částech středisek je podstatně levněji a to i dvojnásobně i více než na svahu.Možností je ovšem dostatek všude, ale tady platí obzvláště pravidlo čím výše tím dráž…nejdražší Meribel a Courchevel,Val Thorens a LM na stejně úrovni. Orientační ceny dole:espresso 2,5–3e,pivo 3,5–4,nealko 3,5–4e,na svahu počitej ještě tak o 2e víc. To stejný platí i u jídla,jen rozdíl je větší, proto je možná lepší zvolit nějaký snack nebo tyčinku sebou na svah,eventuálně si dát něco menšího. Za sebe můžu doporučit restaurací s terasou na vrcholu 3marches,pěkný vyhlídky a slušná nabídka občerstvení, dále v polovině svahu nad LM u nástupu na sedačku Granges(sjezd vede z vrcholu 3Marches),jedna se o srub s terasou.Dokonce i dobře vaří. V Courchevelu je příjemný posezení na terase při sjezdovce Signál(modrá),v po­lovině sjezdovky s bočním výhledem na místní letiště. Naopak Val Thorens mě nenadchlo…vše moc velký a zrychlený (aspoň u nástupu na sedačku moutiere). Obecně platí že tři údolí co se týče cen jsou jednou tak drahý než jiný střediska Přeji příjemný pobyt a super lyžování.

03.03.2016 17:54:20 #46 

Jarda007 muž

>> #45, svena, 26. 02. 2016 13:59:19

Ahoj,

děkuji moc za vyčerpávající info, doporučení a přání, čekáme, že to bude drahé, ale říkali jsme si, jednou to zkusit musíme ;-) Věřím, že si to užijeme a poté poreferuji! Ještě jedna doplňující otázka, po cestě budeme míjet Albertville, nebyl jste se tam někdo někdy podívat na olympijskou atmosféru? A pokud ano, dýchlo to ještě na vás?

Díky Jarda

03.03.2016 18:25:38 #49 

svena

>> #46, Jarda007, 03. 03. 2016 17:54:20

Ahoj, Albertville jsme jen projížděli. ..a co jsme viděli z auta za prohlídku nestojí. ..jen spartakiadni ubytovny.do centra jsme ani nejeli, nebylo moc času. Radsi si zastavte za Annecy u jezera, tam je to pěkný. Jen si nechte časovou rezervu, od sjezdu z dálnice az do Albertville pojedete asi přes 10 kruháču a semaforu!! My jsme vyjížděli v 5hod z Brna a na ubytko jsme dorazili v 18:50;-)

03.03.2016 22:06:32 #50 

brumla muž

>> #46, Jarda007, 03. 03. 2016 17:54:20

Skol,
byl jsem 2× v létě a…nedýchlo, protože tam už skoro nic není. A to co je, tak v dezolátním stavu. V Albertville tak maximálně „šopovat“ nebo tankovat. Udělej si raději minizajížďku do CONFLANS, je to hned nad městem. Krásné starobylé centrum a pěkná vyhlídka.

04.03.2016 07:56:38 #51 

Myval muž

Taky se primlouvam za zastavku v Annecy, obzvlast pokud bude pekne. Je urcite prijemnejsi si protahnout nohy a dat kafe v parku u jezera nez na odpocivadle u dalnice. No a pak prijde uz zminovana „cesta tisice kruhacu“ :-)

14.03.2016 22:10:31 #52 

Jarda007 muž

Zdravím,

moc děkuji za všechny rady a doporučení, nakonec jsme se po cestě nikde nezastavili, byla nás větší parta a nikomu se extra nechtělo a ostatní dny člověk strávil krásným lyžováním v obřím areálu jedním kratším koupáním :-D Sjezdovky skvěle upravené, až na pár výjimek (hlavně černé úseky), skvěle vyšlo počasí, kdy i jasná obloha nezničila na odpoledne svah, jídlo jsme si vždy pořešili své, takže nebylo co řešit, spokojenost naprostá! Jen by to mohlo být lehce blíže, ale cesta naštěstí také úplně v pohodě 8-)

Ještě jednou ale všem děkuji!

Jarda

16.12.2020 08:48:36 #53 

DusR1

Zdravím,byli jsme ve Francii lyžovcat cca 7krát.Ale vždy začátkem ledna.Letos by se mělo jet až 20.3. Jsme středně pokročilí lyžaři,lyžujeme jen na upravených sjezdovkách.Pře­vážne červené,modré. Chci ze zeptat,jak je to s kvalitou sněhu.Aby to nebylo samá mulda a hluboký nahrnutý rozbředlý sníh.To bych asi raději lestos vynechal a jel někam blíž třeba v unoru. Díky za radu.

16.12.2020 18:13:46 #54 

maryys muž

>> #53, DusR1, 16. 12. 2020 08:48:36

tak pravděpodobnost muld a měkkého sněhu je v březnu samozřejmě o dost větší než na začátku února. Ale byl jsem před pár lety v La Rosiere na konci března, kde byly trošku muldy jen v nejnižších sjezdovkách a jinak to byla paráda. Těžko radit, zase je i větší pravděpodobnost hezčího počasí. Já mám lyžování ve Francii v březnu rád, ikdyž můžou být horší podmnínky. Není tolik lidí, všechno voní a sedí se hezky v restauraci:)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Ziller/saalbach

2

Jaké lyže???

STELVIO v létě

0

ESTER LEDECKÁ

Latrína

Klínovec: [Středisko]

Lyže pre starnúceho lyžiara

Je technika správná?