04.04.2015 22:32:19 #31
>> #30, PetrAT, 04. 04. 2015 22:20:23
Tak jeste jednou, z lehatkoveho autobusu vyleze clovek relativne odpocaty a schopny lyzovat (urcite vic nez nekdo kdo do 3 do rana chlasta a po 5h bezvedomi na pokoji jde na sjezdovku) .
A navic v sobotu jsou diky stridani turnusu francouzska strediska temer prazdna, casto byva sobotni lyzovani jedno z nejlepsich za cely tyden.
Ale chapu, ze ne kazdy je ochoten kvuli lyzovani obetovat tolik ze sveho pohodli. Ja zatim ano
04.04.2015 23:20:06 #32
>> #31, Myval, 04. 04. 2015 22:32:19
Léhátkový bus je fajn
Jak to máte s převlíkáním ?
Dojedete a máte možnost jít na pokoj se převléct a nebo se musíte obléct
v autobusu a na pokoj se jde až po lyžování ?
05.04.2015 03:06:49 #33
>> #28, korsičan, 04. 04. 2015 21:16:19
Nezapoměl. Uvádím totiž, že nějaké poplatky platíš také v Rakousku nebo v Itálii (kde pokud nejedeš jen do Dolomit, ale dál, tak nějaká švýcarská známka je proti tomu malina, Cervinia tam a zpět byla asi za 110 éček). V Livignu dáš 35é jen za jeden 4 km dlouhý tunel. A mýtnému ve Francii se při cestě do nej středisek po trase Ženeva-Annecy na těch pár desítkách km klidně vyhneš jízdou po okresce.
A pokud jsi nepochopil, tak Albertville, stejne jako Trento nebo Innsbruck jsem uvedl jako střed významné lyžařské oblasti, a to, jestli najedu za týden o 100 km víc nebo míň do konkrétního střediska je skutečně naprosto pod moji rozlišovací úroveň.
Co se týče ubytování, tak předpokládám, že tvá cena je za ubytování přímo na sjezdovce a ve středisku, které je minimálně stejně velké, jako ty nejmenší francouzské v česku nabízené (tzn. aspoň 80 km). A jaká pak byla cena za skipas?
Tady pár cen (7 nocí, 6D skipas) na Francii, a to v období leden – březen, protože v prosinci/dubnu se dostaneš klidně na 4.000. Z katalogu jediné CK, určitě lze najít i lepší nabídky.
Les 2 Alpes, 225km sjezdovek, AP8, 48–60m2, obs. 6 – od 7.180
Alpe dHuez, 250 km, AP7, 40m2, obs. 6 – od 5.550
La Rosiere, 160 km, AP7, 56m2, obs. 6 – od 7.200
Les Menuires, 160 km, AP8, 75m2, obs. 6 – od 10.010
ValTho, 150 km, AP7, 52m2, obs. 6 – od 10.380
Val Cenis, 125 km, AP7, 50m2, obs. 6 – od 6.620
Les Sybelles, 310 km, AP8, 60m2, obs. 6 – od 5.650
Orcieres, 100 km, AP8, 47m2, obs. 6 – od 5.630
Isola, 125 km, CH8, 65m2, obs. 6 – od 6.380
Les Orres, 100 km, AP8, 50m2, obs. 6 – od 5.480
Puy St. Vincent , 78 km, CH8, 62m2, obs. 6 – Od 4.700 (včetně 7. dne lyžování)
Vars, 185 km, CH10, 72m2, obs. 6 – od 6.800
Serre Chevalier, 250 km, AP8, 75m2, obs. 6 – od 7.800
Co se týká Tignes, tak mi nezbývá, než ti věřit. Já tam byl naposledy na MS2009. A podle jejich stránek (http://www.tignes.net/…ile-500.html?…) je tam dnes v provozu 24 sedaček rychlých a odpojitelných a 16 pevných (rychlý Tufs mají stále mezi těmi neodpojitelnými). To je ta drtivá většina … Pak už ovšem chápu, proč má český národ problém s matematikou a finanční gramotností.
A z těch 16 pomalých: Cema – krátká spojka z ledovce na sedlo, zde by rychlá sedačka patřila mezi ty nejkratší na světě a kapacitně tak 10× překonávala potřebu
Mont Blanc – pokud chci na Rocher d.B., tak jedu zespod rychlým metrem místo toho, abych jel třemi lanovkami
Village – obsluhuje pouze cvičný svah, normální lyžař sedne na rychlou a 6× delší Solaise Express
Brevieres – každý sedne na 2× delší a rychlejší kabinku Sache
Rosset – cvičná placka v Tignes
Rogoney – viz. Village, lanovka do třetiny kopce
Takže jsme na 24 rychlých sedačkách, 8 kabinkách a 2 metrech proti 11 starým a pomalým lanovkám, které musím použít, pokud chci projet skutečně celý areál . Pokud nechci a pohybují se po hlavních trasách, tak x mich sednu možná na 3. To je skutečně a fakt brutální skanzen. To, že některé ty rychlé sedačky jsou klidně 20 let staré nevidím jako problém, pokud kapacitně stíhají. Přepravní rychlost mezitím narostla ze 4 m/s na 5 … Kvůli tomu asi nikdo fakt novou lanovku stavět nebude.
A úprava sjezdovek? Asi jezdíš do úplně jiné Francie, protože my jsme třeba před 2 týdny v Arku ještě ve 3 odpoledne ždímali z komerčních obřaček co to dalo. Viz. třeba moje foto z reportu z „přeplněné“ sjezdovky, které jsem fotil v 15:17 …
05.04.2015 09:36:25 #34
>> #32, PetrAT, 04. 04. 2015 23:20:06
Prevlikani jak kdy, zalezi na schopnostech delegata a ochote ubytovatele.
Pokoje bohuzel ne, ty jsou az poobede. V lepsim pripade dostaneme mistnost na
ulozeni bagaze kde se da i prevlict, nejborsi reseni je pak prevlikani na
parkovisti a bagly do vecera v autobuse. Uznvam ze kdyz je –12 nebo snezi,
tak to neni nic prijemneho.
(Nadruhou stranu, uz jsem taky parkrat spal na parkovisti v kombiku nebo na
snehu ve stanu, kdyz v Rakousku nasnezilo a nesehnali jsme ubytovani, proti
tomu je desetiminutovy prevlikani legrace).
05.04.2015 10:17:27 #35
>> #34, Myval, 05. 04. 2015 09:36:25
Vypadá to, že jezdíš sám, anebo máš velmi tolerantní a
přizpůsobivou manželku… Jo, sám bych to taky klidně vydržel, zažili jsme už ledacos,
že, ale bohužel člověk většinou sám nejezdí.
Jinak k těm lehátkovým busům – sám jsem v tom zatím nejel, ale zrovna teď v jednom kolega absolvoval cestu právě do Francie, takže vyprávěl. Když se to rozloží, tak už v tom autobuse není vůbec žádné místo, jakž takž spát (v pokroucené poloze) se dá cca na polovině lehátek, což okamžitě zaberou mazáci, kteří to znají a vědí, co a jak, a ostatní mají smůlu (= ještě menší pohodlí). Nevím, nezažil jsem.
05.04.2015 11:56:20 #36
>> #35, mirjur, 05. 04. 2015 10:17:27
Mas pravdu, jezdim sam, lepe receno s partou podobne postizenych kamaradu a
obcas s detma (uz dospelyma). Diky tomu se da prezit mnohem vetsi nepohodli.
Ale jezdi s nami i manzelske a partnerske pary. I nektery zensky jsou
fanaticky zapalene lyzarky.
A podobne je to s tim autobusem – parta kamaradu se tam nejak slozi, domluvi se, delsi si lehne nohama ke kratsimu a kdyz nekoho omylem v noci kopnes do kolena, tak se nic nedeje. V autobuse plnym „cizich lidi“ to asi bude slozitejsi. Je to hodne o toleranci. Ale porad je to mnohem lepsi nez travit noc vsede.
05.04.2015 12:36:55 #37
Tak to jste teda borci…to já bych ten autobus nedal i když je lehátkový,ale mě se dělá blbě v buse normálně,vydržím tak 3hod./takže já nemůžu/..autem jsme jely 14hod a to nebylo tak strašný:-D. Škoda že cestovky do Francie nelétají,i když je tam plno letišt/Ženeva,Chambery.Grenoble…/to by nabralo ůplně jiný rozměr,a nemuselo se přes noc a následný transfer by nezebral více než 2hod…,navíc si myslím že by to otevřelo dveře do Francie více lidem,kteří si jinak netroufnou..
05.04.2015 12:47:31 #38
>> #15, Paco, 03. 04. 2015 15:23:41
Ještě mě napadl jeden důvod, který může hodně ovlivňovat úbytek návštěvnosti Francie – slabá reklama. Každý může mít internet nastaven jinak, ale já jsem denně masírován nabídkami na lyžování především v Rakousku a Itálii, jen teď, když to píši, tak tu mám 1× Itálie (CK Neckermann) a 1× Rakousko (tyrolské ledovce), k tomu každou chvíli AustriaInfo, TrentinoInfo, Dolomity, MojeŠvýcarsko… ale ohledně Francie kromě diskuzí na Snow nula.
05.04.2015 16:49:50 #39
>> #33, Tesna, 05. 04. 2015 03:06:49
I když jsou tvé argumenty pregnantní, obávám se, že odpůrce Francie nepřesvědčí.
>> #37, svena, 05. 04. 2015 12:36:55
Nevím, zda letecké zájezdy CK nabízejí nebo ne. Dá se i bez CK. Jednou jsme to zkusili spočítat. Cena letenek by byla ještě OK, ale cestu by strašně prodražily transfery z letiště do střediska a zpět.
>> #36, Myval, 05. 04. 2015 11:56:20
Ad lehátkové autobusy: jsou relativně pohodlné, ale přece jen to chce trochu otrlosti. Navíc podle některých zdrojů jejich provoz nerespektuje současné požadavky na bezpečnost.
05.04.2015 17:01:26 #40
>> #33, Tesna, 05. 04. 2015 03:06:49
Takže nezbývá, než když konkrétně vyjmenuješ ty rychlé sedačky, kterýma se přímo z Tignes vyvezeš na kopec. Kromě nové kabiny, kryté sedačky (č.2)směrem na plato se skalním oknem a uklízené sedačky na ledovec, jsou všechny ostatní lanovky staré a pomalé. Na všechny tyto lanovky sněží a prší 365 dní v roce. Stejně jako na všechny sedačky co jsou na ledovci, nebo na tom platu na pravé straně areálu. Jestli je některá z nich odpojitelná pouze ve smyslu, že ti nepodrazí při nástupu nohy, tak to je klidně možný. Ovšem rychlost je zhruba stejná, jako u těch pevných. A na všechny tyto lanovky sněží, takže když je počasí, sedíš půlku dne v kaluži vody. Obměna sedaček se děje pouze na straně u VdI.
Co se týče toho ubytování, tak skipas za 5000Kč dospělá osoba. Takže 6× 5000 = 30 000Kč za skipasy + 15 500 ubytování = 45 500Kč pro 6 lidí. Pokud použiju tvůj přehled, tak relevantní je pouze ten z Les Menuries (zbytek ubytování je sardinkárna, které schází 20–30m2 obytné plochy), tak jsi na částce 60 600Kč !!! A to určitě ještě ve spoustě středisek doplácíš parkovné. V Tignes je to 80E na týden !
Cenou se tomu vyrovná to tvoje La Rosiére, ale jsi ubytován v králíkárně o velikosti 56m2. Vzdálenost z Prahy, je tam přesně 2× taková (1100km), než do toho Innsbrucku (550Km) !!!
No a tím bych ty lanovky ukončil. Ty jsi ve Francii spokojený, ty tam máš sjezdovky perfektně upravené (rozhodně jako jediný, od koho jsem toto kdy slyšel), skvělé ubytování a cestu jen o 2–3 tisíce dražší, než do Rakouska.
Takže otázkou zůstává, proč tam každý rok padá návštěvnost a proč střediska u zahraničních CK sondují, proč k nim lidé přestávají jezdit ? U lidí z ČR bych chápal, že je to tam dál, než do Rakouska. Ale tento důvod padá u Němců, kteří to tam mají +/- stejně, jako do Rakouska, nebo Itálie. Asi i ti Němci jezdí do úplně jiné Francie, než ty, když se jim tam nelíbí !! A ty sám musíš moc dobře vědět, že je tam podstatně méně lidí, než třeba před 10 lety, když tam pravidelně jezdíš !!
Co se úpravy týče, tak pouze tobě jedinému v Les Arcs, upraví každý
den těch 160Km sjezdovek, jako to umějí třeba na Schladmingu, že ano ???
Jak umí ve Francii upravovat sjezdovky viděla celá planeta, když se v Meribelu rozbil Schumacher. Ta červená sjezdovka na pravé straně viděla rolbu, tak 6 dní zpět a ta modrá na levé straně tak dny dva. Však na to spousta reportáží poukazovala. Nejupravenější terén, vedl tím kameništěm.
A závěrem bych dodal, že invektivy typu, matematické a finanční gramotnosti, samozřejmě nechám na tobě.
05.04.2015 17:30:23 #41
>> #39, fischerbl, 05. 04. 2015 16:49:50
Ano, lehatkove autobusy jsou urcite na hrane legislativy, mozna i trochu za.
Asi proto je taky pouziva tak malo dopravcu. A bouracku bych v tom fakt zazit
nechtel. Na druhou stranu kdyz nas staveli policajti, tak nikdy nemeli
k lehatkam vyhradu. Mozna maji nejakou vyjimku? Ale jezdime porad temi
stejnymi, uz trochu starsimi autobusy, uplne novej lehatkovej jsem uz dlouho
nevidel. Asi je jen otazka casu kdy skonci uplne.
05.04.2015 18:46:39 #42
>> #40, korsičan, 05. 04. 2015 17:01:26
Jaksi jsi mi neopověděl, kde máš na sjezdovce jakého významného střediska tvoje ubytování na týden za 2.600 Kč/os. a k tomu 6D skipas za 180é když v obstojném středisku typu Schladming, resp. větších a lepších je to okolo 220–230 za dospělého v sezoně.
Které lanovky? Přímo u metra na ledovec začínají třeba 3 a kousek
nad nimi je další přímo na Toviere. Jsou to ty, které jsou označeny TSD
(debrayable) a jejich přepravní rychlost je 4 – 5 m/s oproti pevným, kde
to je obvykle 2 – 2,5 m/s. Pokud je to pro tebe stejné, tak je skutečně
lepší debatu o lanovkách ukončit
Možná sis všimnul, tak jsem uvedl, že u ubytování šlo čistě o příklady z katalogu jediné CK, když budu hledat na netu a vezmu třeba polohu jinde v Alpách naprosto obvyklou (tzn. ne přímo na svahu) tak se dostanu úplně někde jinde, cenou, kvalitou i velikostí.
A na okraj – nikde jsem netvrdil, že úprava je dokonalá a 100% vždy a všude, to jaksi není ani v té Itálii nebo Rakousku, kdy třeba z těch, co se mnou byli v Cervinii/Zermattu už tam asi těžko někdy pojede, to byl týdenní kros minimálně na třetině sjezdovek. Opakovaně píšu, že ve Francii jsou sjezdovky, které se neupravují vůbec, obvykle černé, a pak ve velkých areálech ty, kde je úprava na střídačku. Ale páteřní svahy jsou upraveny každý den. A pokud je někdo lama a nahoře si ze 2–4 sjezdovek vybere tu jednu ten den neupravenou nebo to zespod nebo z lanovky nepozná, tak je chyba někde jinde. Nebo si myslíš, že by právníci Michaela nevyužili možnosti poukázat na úpravu a označení sjezdovky? Zkoušeli to samozřejmě hned na začátku …
Pokud jezdíš na lyže, tak mj. vidíš, že návštěvnost padá úplně všude. Silně pochybuji, že dnes stále v březnových termínech do Itálie vyráží najednou klidně z Prahy/Budějovic 60 autobusů tak, jak to bylo běžné před 10 lety nebo že se před vánoci tyto mění Trentino v českou enklávu jinak téměř prázdných rezortů? Mně třeba i ti Němci brečeli už někdy roce 2003, jak je pro ně Rakousko dražší a dražší.
07.04.2015 10:40:22 #43
Tedy moc pěkně se mi tu rozběhla diskuze:) Děkuju vám za všechny názory. Ne vždy je možné střediska objektivně zhodnotit, protože lyžování je o dojmech, zážitcích, pocitech… Mnohdy je důležitější s kým ve středisku jsem, jaké je počasí, s jakou náladou přijíždím a jak si to chci užít, než objektivně hodnotitelná kritéria.
Ještě k té úpravě: pravdu máte částečně oba – předminulý týden jsem byl v Les Menuires / resp. 3 údolí – mám oblíbenou jednu sjezdovku v Courchevel (ta úplně nejposlednější z celých 3 údolí se jménem chapelets)- takže jsem se tam z Les Menuires vydal jen kvůli ní. A co se mi nestalo? Samozřejmě byla neupravená. Velká škoda. No co, náladu si zkazit nenechám a vyrážím na jinou, tentokrát již upravenou sjezdovku. Takže asi takto: ANO, je pravda, že se denně neupravují všechny sjezdovky; ANO, je pravda, že mám vždy na výběr mezi dalšími mnoha upravenými a ANO, i když je sjezdovka upravená, kvalita úpravy je diskutabilní (ve kvalitě úpravy sjezdovek u mě vedou Italové)
26.02.2016 10:18:44 #44
Zdravím,
mám pár dotazů. Letos jsme se rozhodli ´vyzkoušet´ Francii a míříme do Les Menuires. Předpokládáme, že zde je draho, přesto nějaké doporučení na restauraci v okolí či chvilkové posezení na svahu? Jinak si bereme svoje věci a nějaký market nebude problém a i když i zde budou ceny naprosto jiné, nějak to půjde. Mohu případně požádat o nějaké orientační ceny?
Díky Jarda
26.02.2016 13:59:19 #45
>> #44, Jarda007, 26. 02. 2016 10:18:44
Čau. My jsme byli v LM loni v březnu (rezidence Aconit),jedeš do největší,a tím pádem i do jedné z nejdražších destinací v Alpách. V ubytovacích částech středisek je podstatně levněji a to i dvojnásobně i více než na svahu.Možností je ovšem dostatek všude, ale tady platí obzvláště pravidlo čím výše tím dráž…nejdražší Meribel a Courchevel,Val Thorens a LM na stejně úrovni. Orientační ceny dole:espresso 2,5–3e,pivo 3,5–4,nealko 3,5–4e,na svahu počitej ještě tak o 2e víc. To stejný platí i u jídla,jen rozdíl je větší, proto je možná lepší zvolit nějaký snack nebo tyčinku sebou na svah,eventuálně si dát něco menšího. Za sebe můžu doporučit restaurací s terasou na vrcholu 3marches,pěkný vyhlídky a slušná nabídka občerstvení, dále v polovině svahu nad LM u nástupu na sedačku Granges(sjezd vede z vrcholu 3Marches),jedna se o srub s terasou.Dokonce i dobře vaří. V Courchevelu je příjemný posezení na terase při sjezdovce Signál(modrá),v polovině sjezdovky s bočním výhledem na místní letiště. Naopak Val Thorens mě nenadchlo…vše moc velký a zrychlený (aspoň u nástupu na sedačku moutiere). Obecně platí že tři údolí co se týče cen jsou jednou tak drahý než jiný střediska Přeji příjemný pobyt a super lyžování.
03.03.2016 17:54:20 #46
>> #45, svena, 26. 02. 2016 13:59:19
Ahoj,
děkuji moc za vyčerpávající info, doporučení a přání, čekáme, že
to bude drahé, ale říkali jsme si, jednou to zkusit musíme Věřím, že si to užijeme a
poté poreferuji! Ještě jedna doplňující otázka, po cestě budeme míjet
Albertville, nebyl jste se tam někdo někdy podívat na olympijskou atmosféru?
A pokud ano, dýchlo to ještě na vás?
Díky Jarda
03.03.2016 18:25:38 #49
>> #46, Jarda007, 03. 03. 2016 17:54:20
Ahoj, Albertville jsme jen projížděli. ..a co jsme viděli z auta za prohlídku nestojí. ..jen spartakiadni ubytovny.do centra jsme ani nejeli, nebylo moc času. Radsi si zastavte za Annecy u jezera, tam je to pěkný. Jen si nechte časovou rezervu, od sjezdu z dálnice az do Albertville pojedete asi přes 10 kruháču a semaforu!! My jsme vyjížděli v 5hod z Brna a na ubytko jsme dorazili v 18:50;-)
03.03.2016 22:06:32 #50
>> #46, Jarda007, 03. 03. 2016 17:54:20
Skol,
byl jsem 2× v létě a…nedýchlo, protože tam už skoro nic není. A to co
je, tak v dezolátním stavu. V Albertville tak maximálně „šopovat“
nebo tankovat. Udělej si raději minizajížďku do CONFLANS, je to hned nad
městem. Krásné starobylé centrum a pěkná vyhlídka.
14.03.2016 22:10:31 #52
Zdravím,
moc děkuji za všechny rady a doporučení, nakonec jsme se po cestě nikde
nezastavili, byla nás větší parta a nikomu se extra nechtělo a ostatní dny
člověk strávil krásným lyžováním v obřím areálu jedním kratším
koupáním Sjezdovky
skvěle upravené, až na pár výjimek (hlavně černé úseky), skvěle vyšlo
počasí, kdy i jasná obloha nezničila na odpoledne svah, jídlo jsme si
vždy pořešili své, takže nebylo co řešit, spokojenost naprostá! Jen by
to mohlo být lehce blíže, ale cesta naštěstí také úplně
v pohodě
Ještě jednou ale všem děkuji!
Jarda
16.12.2020 08:48:36 #53
Zdravím,byli jsme ve Francii lyžovcat cca 7krát.Ale vždy začátkem ledna.Letos by se mělo jet až 20.3. Jsme středně pokročilí lyžaři,lyžujeme jen na upravených sjezdovkách.Převážne červené,modré. Chci ze zeptat,jak je to s kvalitou sněhu.Aby to nebylo samá mulda a hluboký nahrnutý rozbředlý sníh.To bych asi raději lestos vynechal a jel někam blíž třeba v unoru. Díky za radu.
16.12.2020 18:13:46 #54
>> #53, DusR1, 16. 12. 2020 08:48:36
tak pravděpodobnost muld a měkkého sněhu je v březnu samozřejmě o dost větší než na začátku února. Ale byl jsem před pár lety v La Rosiere na konci března, kde byly trošku muldy jen v nejnižších sjezdovkách a jinak to byla paráda. Těžko radit, zase je i větší pravděpodobnost hezčího počasí. Já mám lyžování ve Francii v březnu rád, ikdyž můžou být horší podmnínky. Není tolik lidí, všechno voní a sedí se hezky v restauraci:)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.