23.01.2016 14:46:20 #1
Zdravím,
chtěl bych jet na pár dní do itálie na lyže. O italských alpách nic nevím. Mohl by mi někdo dát typ do jakého střediska jet? Rád bych aby bylo velké, co největší rozmanitost sjezdovek (preferuji spíše červené a černé). Žádný freeride. Pokud možno co nejblíže od ČR a co nejlevnější.
Děkuji za doporučení
23.01.2016 18:58:55 #2
>> #1, iphone4usa, 23. 01. 2016 14:46:20
To je predsa jasné. AB-VG-VdF-A.
23.01.2016 20:02:37 #3
>> #2, orim, 23. 01. 2016 18:58:55
Střediska na Sella Rondě ano, ale rozhodně nejsou z nejlevnějších.
23.01.2016 22:21:04 #4
Pokud to má být velké, rozmanité a vcelku náročné, pak je jednoznačnou volbou Sella Ronda, resp. Arabba. Ta ale rozhodně není levná.
Takže jako alternativu bych zvážil trojboj Bormio – San Colombano – Santa Caterina, kde je sice nutné přejíždět autem/skibusem, ale jde o střediska s nádhernými dlouhými červenými sjezdovkami s nadprůměrným převýšením, navíc cenově velmi přístupná.
24.01.2016 11:16:16 #5
>> #1, iphone4usa, 23. 01. 2016 14:46:20
to je natolik vseobecna otazka, ze asi neexistuje to prave doporuceni:-) krome nize uvedenych, si myslimm ze kupr Carezza, s moznosti vyuzitit Val di fassa neni spatny, nebo kupr Obereggen..Madonna ci Cortina maji taky krasne trate, ale drazsi…nicmene si myslim, ze dobrym startem by bylo mrknout na seznam italskych stredisek tady na SNow a k tomu i konkretni reporty, to ti da asi nejvic a pomuze s vyberem.
24.01.2016 12:00:29 #6
>> #3, fischerbl, 23. 01. 2016 20:02:37
Spomínané strediská nie sú lacné, to je pravda. Iphone4usa zadal dve kritériá ktoré sa navzájom vylučujú -lacné a veľké.
PS: v piatok som bol na Donovaloch – Nová hoľa, za 4. hod. jazdy chceli 21,–euro, pričom bola v prevádzke iba jedna časť zjazdovky, polovica trate zľadovatelá, odpoludnia celá zjazdovka rozjazdená – tomu hovorím drahé lyžovanie.
24.01.2016 18:04:12 #7
Pripomente mi prosim proc je Italie lepsi nez Rakousko? Po spouste vikendu v RAK (bez
deti), jsem se ted vratil z tydne v IT (s detma, Passo Tonale a Pejo)
s rozpaky. AUT pozitiva
- blizkost
- deti casto zdarma az do 10 let
- blbustky nejen pro mladez
… merene slalomy nekdy i paralelni a obcas s videozaznamem
… mereni nalyzovanych km dle skipasu
… ruzne skikrosy a funlines s tunely
… nocni sankovani
… bryle s mapou a gps
(viz Amade …)
… fotopointy
- levnejsi jidlo na kopci (specle, polivky)
AUT negativa
- mene slunce (casteji ale naoplatku prasanek …)
- o neco vic narvano nez v IT
IT pozitiva
- slunce, slunce, slunce
- uprava sjezdovek
IT negativa
- jidlo na kopci
- dal a pres Brenner (= skoro o 40 euro navic za prujezd a IT dalnici plus dalsi rizikove dopravni hrdlo)
- min atrakci" pro mladez (ciste kinderlandy nepocitam, v tom je IT a AUT na tom stejne)
- min variant kde je ledovec v „zaloze“
24.01.2016 19:26:17 #8
>> #7, martink, 24. 01. 2016 18:04:12
K negativu It bych jeste pridal cenu PHM .Jinak kdyz budes v oblasti Dolomity superski tak si muzes zjistit dle č.skipasu svoje km atd.,nocni sankovani je taky mozno,skiparky pro mlade jsou taky ve vetsine stř.Mě teda It vycházi financne líp – ubytko vcetně skipasu a jeste loni se dalo sehnat dite do 12 zadarmo – dnes již pasé.Ale největši výhodu jsi napsal sám – je prostě většì pravděpodobnost pěkného počasì.Nám se tam prostě lìbì a It milujem.a
24.01.2016 19:34:09 #9
A ještě bych dodal lepší kafe a tak nějak, z mého pohledu, celkového
příjemnější atmosféru i lidi
25.01.2016 06:31:18 #10
>> #7, martink, 24. 01. 2016 18:04:12
„deti casto zdarma az do 10 let“
Aby ostatní nebyli zklamaní až to nebudou moci najít – pokud se nepletu, jsou v Rakousku 3 nebo 4 areály s dětmi do 10 let zdarma. Takže bych to „casto“ nahradil „nekde“.
26.01.2016 12:16:37 #11
Děkuji Vám za názory. Prozkoumám výjmenovaná střediska. Ještě bych se rád zeptal na názor na středisko Kronplatz – Plan de Corones? http://www.kronplatz.com/en
26.01.2016 12:26:46 #12
>> #11, iphone4usa, 26. 01. 2016 12:16:37
Jo tak to bylo první, co mě napadlo, když jsem přečetl tvůj úvodní dotaz. Řekl bych, že splňuje tvé požadavky, tedy až na ceny – jak permice, tak jídlo/pití na svazích je poněkud dražší, než je v Itálii obvyklé. A ještě zalidněnost. Byl jsem tam v prosinci mezi svátky a velmi příjemně mě Kronplatz překvapil, lyžovačka perfektní.
26.01.2016 15:19:46 #13
A ten Kronplatz už se dá považovat za Dolomity? Je to poměrně kousek od Rakouska. Chtěl jsem jet do Itálie kvůli změně charakteru hor…?
Lze nějak bléže specifikovat poněkud dražší? Hlavně na skipasech, třeba 10e navíc na celodenní? Pokud nelze nevadí. Jen se ptám kdyby náhodou.
26.01.2016 18:00:05 #14
>> #13, iphone4usa, 26. 01. 2016 15:19:46
Kronplatz je na severní hranici Dolomit, kterou tvoří Pustertal. Pokud budeš chtít vidět ještě víc „růžových“ kopců, můžeš si udělat výlet kolem masivu Sella, tzv. okruhem Sella Ronda. Na ceny skipasů a další detaily mrkni na www.kronplatz.com
26.01.2016 18:41:51 #15
Takže „Dolomity“ už to jsou…To jsem koukal, jen nevím s čím (italským průměrem) srovnávat :)
26.01.2016 20:50:42 #16
>> #15, iphone4usa, 26. 01. 2016 18:41:51
Já si myslím, že Kronplatz lze považovat za nadprůměr – když hledáš vyžití pro sportovního lyžaře (pěkné černé tratě Hernegg, Sylvester, Pra de Peres, Piculin). Když ti to bude málo, koupíš si skipas Dolomiti superski a s ním můžeš navštívit skibusem nebo autem sousední Alta Badii (černá FIS Gran Risa), na ni navazuje (na lyžích) Arabba s velmi pěknými a málo navštěvovanými černými tratěmi, před ní ještě Vallon, pak třeba za pěkného počasí můžeš pokračovat na Marmoladu nebo přes Canazei do Val Gardeny (Sasslong), atd. Za týden to všechno projezdit nestihneš. Co se týká cen, tak třeba ubytování ve Val Gardeně je dražší, je to „lepší adresa“ než vesnice a městečka kolem Kronplatzu. Ceny se obecně zvednou všude od února do cca poloviny března, kdy je hlavní sezóna, což znamená rovněž spousty lidí.
07.02.2016 15:13:55 #17
Letos jsem byl v Kastelruthu (Dolomity pod Seiser Almem). Z Prahy cca 700 km, z toho 680 km po dálnici. Poplatky na cestě 28E, cena benzínu v Itálii cca 1,45E. Apartmán pro čtyři (možno i šest) vyšel na 525E. Dvě ložnice, velká koupelna, obrovská kuchyň se vším možným. Autem 5km do Seisu (parkoviště zdarma) na Seiser Alm nebo 15 km do St.Christiny (parkoviště 5E) na Sella Rondu. Obojí možné skibusem. Polévka a pivo na svahu se vejdou do 10E.Celý týden slunce (známý v téže době zažil v Rakousku sněžení, liják, mlhu). V této oblasti jsem byl třikrát a pokaždé paráda. A říkám si, proč, já blbec, jsem tam nejezdil už dávno.....
07.02.2016 20:51:42 #18
Letos to za návštěvu nestojí. Itálie je bez sněhu. Před 14 dny jsem byl v Madonně a tam bylo léto. Jela polovina střediska, všude spousty šutrů, přes den klidně 13°C. Pinzzolo na hranici udržitelnosti a pouze na staré kamenačky.
Ve stejný termín byl kamarád v Livignu a říkal úplně to stejný.
08.02.2016 09:19:44 #19
>> #18, korsičan, 07. 02. 2016 20:51:42
covece, jak mohou mit dva lide rozdilny nazor:-) po Vanocich jsem byl ve VAl di Fassa, jak znamo, snih nebyl nikde a pritom lyzovani bylo v pohode. To samy pred 3 tydny v POnte, super lyzovacka. to samy kupr v Sestu nebo v Carezze… Ted ma navic vsude dost snezit…ale je fakt, ze ja jsem na Italii docela zatizenej;-)
08.02.2016 12:03:58 #20
>> #19, silversurfer, 08. 02. 2016 09:19:44
To je úplně jednoduché. Nikdy jsem v Itálii nezažil tak málo sněhu,
jako letos. V Madonně bylo oproti loňsku ve stejný termín tak o metr
méně. To samé platí o Livignu. Koukni třeba na skinet.cz, co tam lidé
píší za zkušenosti. Netvrdím, že někde sníh není, ale pokud bych
dopředu věděl, jaký je faktický stav v Madonně, tak bych nikam nejel.
Přitom se všude na netu psalo, že podmínky jsou dobré. Ve skutečnosti to
k dobrému mělo minimálně 50cm sněhu.
08.02.2016 12:56:57 #21
známej se minulý týden vrátil z Tonale a prej bída. Na hromadě sjezdovek štěrk (rozuměj kamínky) a na Paradisu lezly kameny…
08.02.2016 14:35:43 #22
Skol, nejenom dva lyžaři, ale každý lyžař má na danou situaci jiný názor. Nedávno jsem třeba reagoval na report, kde autor dával 5 hvězdiček a nej. lyžovačka za X let. Já tam byl ve stejnou dobu také a u mě třeba jen slabé tři hvězdy. Co lyžař, to jiný názor. Do Itošky bych se ale letos opravdu nehnal, sněhová bída. A když je někde uvedeno 60cm, tak realita je někde v půlce, což už tady taky někde bylo vyřčeno. Ze „Svaté Krve“ zdraví Brumla
08.02.2016 15:18:42 #24
tak urcite:-) taky jsem nekdy prekvapen ohledne hodnoceni a nahledu na aktulani podminky.
@ BRumla & Korsican – co se Tonale tyka, tak verim tomu, ze na konci ledna, kdyz sly teploty nahoru , to tam asi nemusela byt zadna hitparada, diky jizni orientaci a Paradiso zase nema zasnezovani. Ale taky tam psali,ze ledovec byl super;-) nicmene ja drtivou casu jezdim v Ponte/temu a tam to je prakticky vzdy bez problemu,a ze jsem tam uz zazil nejake paraky:-) MAdonnu ani Livigno nejezdim, nicmene reporty moc povzbudive nebyly…Na druhou stranu pres ty VAnoze, Fassa, Carezza ci Sesto byly super ..a ted to rozhodne horsi nebude. Nicmene souhlas, ze jizni strana Tyrol je oproti severni na tom hure. Ted vsak vsude snezeni, treba se to v dobre obrati:-)
08.02.2016 15:35:39 #25
>> #23, Rob64, 08. 02. 2016 15:00:08
Seiser Alm od 23.1 do 30.1.: Všechny sjezdovky upravované, bez vydřených míst. Kvalita sněhu na různých sjezdovkách různá, odpoledne na jižních svazích sníh rozměklý. Lyžování v pohodě, vždy jsme si vybrali sjezdovku, která nás uspokojila. Sella Ronda 27.1.: Obdobný stav. Saslong, Ciampinoi – dost dobrý. Dantercepies – obě sjezdovky (červená i černá) parádní. Oblast kolem Corvary a Arabby – severní svahy dobré, jižní měkký sníh.Valon – paráda!!! Všude dostatek sněhu bez vydřených míst nebo ledových ploten.Canazei – lyžování v pohodě. Celkem jsme za šest dní nalyžovali v klidu asi 170km (z kopce dolů..)a odjížděli jsme spokojeni.
08.02.2016 16:10:03 #26
My jsme byli 23–30.1. v Santa Caterine,plus den v Bormiu a den v San Colombanu,nejlepší sněhově Santa,psali 20–40cm sněhu, což je dost málo, ale popis odpovídal a věděli jsme do čeho jedeme.na oko byla souvislá vrstva sněhu po celé Sante,jezdit se dalo dopoledne velice slusne,později již plotny a vyfoukana místa…, Bormio žádná sláva, moc lidí a vršek hodně vyfoukan a celkem hodně ploten a kamení, to stejný Colombano,tam byl navíc vršek zavřený. Nicméně dnes v noci napadlo cca 40cm sněhu, takže teď už to bude oukej!! Dokonce dnes otevřeli další sjezdovky. Já osobně sledují webky střediska a před návštěvou celkem spolehlivou předpověď na 3bmeteo. My měli zaplaceno od srpna…tak nezbývalo nic jiného než doufat. Itálie je navíc naše srdcovka.
08.02.2016 21:17:48 #27
PORADIM,URCITE CHODTE LEN DO CASTI SUDTIROL,najvyssia kvalita,nemecka zona a najblizsie bud SEXTEN DOLOMITEN alebo RATSCHINGS ROSSKOPF LADURNS alebo MERANSEN VALS,dalej bude milion ludi kvoli znamosti stredisk,nedoporucujem!!!!!!!!! prazdniny EUROPA,zjazdovky hned znicene!!!!! A este krasna je CAREZZA tam malo ludi a najlepsie je Viete kde? PFELDERS za Meranom suprovoooooo.
11.01.2017 11:07:44 #28
Ahoj lidi, tak jsem se tento rok také rozhodl vyrazit na týden do Italie se ženou, která na lyžích začíná, takže hledáme nějaké středisko vhodné hlavně pro ni aby protrénovala svůj styl na místních dálnicích. Můžete mi prosím někdo takové středisko doporučit? Chceme vyrazit druhý týden v únoru ale co tak koukám, tak se sněhem je to všude bída. Už jste někdo tuto sezónu navštívil nějaké italské středisko? Přemýšlel jsem na Livigno nebo Val de Fiemme ale radši bych něco s přírodním sněhem. Ale středisek kde je sněhová pokrývka okolo 1m ale zatím moc není. Naopak jsem vyloučil středisko Bormio a to z důvodu středně těžkých sjezdovek, křižujících se přes sebe. Měl by jste někdo nějaký tip či dokonce kontakt na nějaké prověřené ubytovaní? Moc Vám děkuji za jakoukoliv radu. Monterosa Ski, Arabba Marmolada, Bardonecchia, Breuil Cervinia Valtournenche / Matterhorn ski paradise, Dolomiti Superski, Sella Ronda, Sestriere / Via Lattea, Tonale Ponte di Legno , Val d´Aosta,
V těchto střediscích jsem našel na snow.cz/střediska , že je více než 1m sněhu. Bylo by z toho nějaké středisko vhodné pro nás? ČÍM BLÍŽE ,TÍM LÉPE! Moc Vám děkuji za rady. Honza
11.01.2017 11:54:44 #29
>> #28, Topolik, 11. 01. 2017 11:07:44
No máš docela dost otázek :D letošní sezonu jsem navštívil skiareál Civetta. myslím že pro tebe a ženu ideální a vychází i za rozumnou cenu od jedné CK, kterou zde nemůžu jmenovat. Zde jsou krásné modré sjezdovky, pár červených, což myslím, že je opravdu ideál. Do Livigna, jsem také v prosinci jezdil a opět musím říci, že nebyl se sněhem problém. Řekl bych, že letos je na tom se sněhem o něco lépe, než skiareály v Dolomitech. Od Livigna pře s Bormio bych spíše volil Santa Catarinu. Zde když se vyjede na vrchol se nachází sun valley a tam jsou také hezké mírné sjezdovky. Když odbočím zpět k Dolomitům tak Marmolada/ Arraba, no nevím, zda to je na rozježdění ideální středisko. Za prvé vzhledem k počtu návštěvníku a hlavně tím, že zde prochází okruh Sellaronda, tak zde moc dlouho sjezdovky nevydrží. To už by bylo asi lepší skicentrum Latemar v oblasti Val di Fiemme. A když už jsem v této oblasti tak bych už spíše doporučil nenáročné tratě v Alpe Luisa/San Pellegrino od městečka Moena, je to jako 2hé středisko. První je Tre Valli je mnohem menší. Passo Tonále také není špatné. pokud nechci jet na vrchol ledovce tak na protější straně jsou také krásné loučky na rozježdění a jsou i vcelku dlouhé. když tak se zeptej :D nechci tady zbytečně se nějak dopodrobna o každém středisku rozepisovat.
11.01.2017 14:13:30 #30
Loni jsme byli ve středisku Folgaria. Byli jsme tam začátkem března na týden, první a třetí noc nachumelilo pokaždé cca 30–40cm sněhu. Takže vynikající sněhový podmínky. Jasně letos to může být jinak. Středisko je „malé“ na počet km sjezdovek, ale velké co se týče rozlohy, taková lyžařská skituristika – to mám rád. Sjezdovky jsou od pohodových modrých, přes široké červeně značené tratě, až po závodní černou sjezdovku Martinela Nord, kde se každoročně pořádají závody mládeže Trofeo Topolino, byly zrovna té době když jsme tam byli.
Co se týče značení, tak o proti rakousku, je to mírnější, takže některé červené sjezdovky jsou spíše takové „rakouské modré“.
Manželce, která se učí lyžovat se to moc líbilo.
Bydleli jsme v Serradě v hotelu Des Alpes, měli jsme to koupený jako zájezd, kdy to pro 2 dospělý a 2 děti (6 a 11) vyšlo na 32tis (ubytovaní 7nocí , polopenze, skipass 6 dní). Hotel byl adekvátní ceně.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.