Světové lyžování v Peci pod Sněžkou [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Články Světové lyžování v Peci pod Sněžkou [článek]

Světové lyžování v Peci pod Sněžkou [článek]

24.02.2016 16:02:09 #1 

Aleš Kučera

Historie Májového závodu, později Závodu osvobození

Počátkem 20. století vyrůstali v Peci pod Sněžkou světově významní lyžaři německé národnosti. V druhé polovině 20. let místní lyžařský spolek založil tradici Májového závodu na svazích Studniční hory, jehož historie spolu s životní formou úspěšných lyžařů však byla násilně přerušena 2. světovou válkou, odsunem Němců a nástupem komunistů.
Odkaz na článek

12.04.2017 22:46:00 #2 

oblouk

>> #1, Aleš Kučera, 24. 02. 2016 16:02:09

Moc děkuju Aleši Kučerovi za výborný článek. Přivedl mě k desítkám let vzpomínek na lyžařské události a připomněl řadu kamarádů… Článek zmiňuje události o kterých jsem dosud nic nevěděl, ale také dost těch, kterých jsem se zúčastnil. Byl to například „Závod osvobození“ který se jel do Obřího dolu ze Studniční a konal se v květnu někdy koncem šedesátých let jako kvalifikace do celostátní první sjezdařské ligy (ano, opravdu se tehdy jezdily závody smíšených družstev). Touto informací si tedy dovoluji opravit chybné sdělení o posledním ročníku v roce 1963… Moc dobře si tento závod pamatuju – trať obřáku jsme prohlíželi shora dalekohledem po znečně dlouhé noci plné bohatýrských zážitků (že FrantoM?). Bohužel několik důležitých aktérů už mezi námi není (RadimK, PetrN, KvětaJ…). V jednom místě odtál na trati sníh a obnažený cca 1m skály bylo třeba skákat :-). Hrdinská doba.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

30.01.2018 12:42:24 #3 

miro2 muž

Reaguji s velkym zpozdenim na clanek Alese Kucery o zavodu Osvobozeni, ale objevil jsem snow.cz teprve nedavno. Jako byvaleho aktivniho ucastnika z 60-tych let (byl jsem u toho myslim 2×, jednou asi 1964 nebo 65(?), kdy se vzhledem k pocasi nemohlo nic jet a podruhe 1968 (timto upresneni autoru) kdy se jelo o mistra Ceske republiky (moje malickost obsadila 3.misto v obraku, myslim, ze vyhral RadimK, ale hlavne se jela** kvalifikace o 1.ligu**, kde se nam jako Slavii UP Olomouc podarilo postoupit. Slavili jsme to jako stara dobra parta mj. 1998 po 30-ti letech a jeste stale se nas par sejde jednou za zimu v Alpach na par dnu lyzovani. Zdravim Oblouka a vsechny byvale soupere a kamarady a omlouvam se za text bez hacku, ale pisi z Nemecka kde uz mnoho let ziji. Mira P.

01.02.2018 10:54:04 #4 

oblouk

>> #3, miro2, 30. 01. 2018 12:42:24

Nazdar borče. Nereaguju okamžitě – měl jsem teď jiné zájmy než si číst v diskusi – v noci jsem se vrátil z ISPO a z klouzání (SkiWelt – Kizbuehel – GaPa) – zaplaťpámbu, ještě to jde…

Vehnals mi slzu príma vzpomínek do oka! Byli jsme druzí – nepostoupili jsme. Možná tak trochu i díky účasti na večírku až do rozbřesku. Obřák Závodu osvobození vyhrál tehdy opravdu Kolouch a to i přes neschopnost (nebyl jsem na tom lépe) prohlídky trati postavené až na dno Obřího dolu… Historky z tohoto klání = „Ňěma na kutě“, světluška, „močím a najednou buben“ se staly legendou a nikdy se už nemůžou opakovat. Ach jo.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

06.02.2018 14:02:33 #5 

miro2 muž

>> #4, oblouk, 01. 02. 2018 10:54:04

Ahoj Oblouku, diky za reakci na mou glosu. Kde jsou ty krasny chvile, kdy jsme byli mladi a krasni? Ted uz jsme jenom krasni ale nekteri z nas toho zavodeni porad nemohou nechat. Edak H., s kterym jsem se pred nekolika letech pri navsteve Prahy sesel na pivo, porad jeste pilne zavodi. To uz mi moje koleno nedovoli i kdyz ho porad jeste trapim ve volnem klouzani a na tenisu. Zdravim te a vsechny stare borce.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy