21.03.2016 12:28:10 #1
Tak jsem se ve 12h podíval jak to „hučí“ na mém nyní domácím Tanvaldském Špičáku.
Dokonale vysněženo, sjezdovky jako stůl, počasí blbý, ale neleje.
Takhle to hučí – http://www.holidayinfo.cz/…tspicak/2102 – úplně prázdnej kopec jsem ještě nikdy na kameře neviděl.
Edit: při pohledu jinam, je to všude (kromě Igorova) všude stejný… V Igorově jsou závody.
21.03.2016 12:53:00 #2
>> #1, oblouk, 21. 03. 2016 12:28:10
Asi někde dělají chybu – Velký Javor…
21.03.2016 14:17:21 #3
>> #2, HonzA_, 21. 03. 2016 12:53:00
No vidíš, takovej velkej a pěknej kopec a taky prázdno.
21.03.2016 15:49:06 #5
Pojďme se zamyslet nad tím, co by pro větší návštěvnost mohly skiareály udělat…
Na webu Tanvaldského Špičáku dnes visí toto: „Od pondělí do středy, 21.-23.3., bude v provozu pouze lanová dráha A. Od čtvrtka do pondělí, 24.-28.3., bude znovu v provozu celý areál. O Veliikonočním pondělí provoz do 13hodin.“
- tedy poměrně velké omezení provozu areálu… A hádejte – je to reflektováno v ceně skipasu? No jasně, že ne!
Českým (nejen) skiareálům chybí jakákoliv pružnost v cenotvorbě. Mohli by se nechat inspirovat třeba golfovými hřišti, kde existuje ceník rozdělený na víkendy a na všední dny… ale s cenami jde přece hýbat absolutně ad-hoc např. dle počasí – Být provozovatelem když vidím, že bude zítra asi ošklivo – nečekám tedy návaly lidí (ale jezdit musím už kvůli pernamentkářům) – zkusím tedy lidi přilákat na extra levné jízdné, které zakoupí přes mojí webovou stránku. Sice nevydělám na jízdném, ale hosté zde utratí i za další služby. Není to nijak složitý a určitě to už napadlo nejednoho lyžaře. A proto se ptám: proč už to dávno tak není?
21.03.2016 16:53:01 #6
>> #5, Paco, 21. 03. 2016 15:49:06
Ten problem bude hlubsi. Arealy, co to tahnout dele, takove nabidky delavaji. Za hvezdu byva Harrachov, ktery to tahne nejdele. Matne nahlizim do pameti a mam ten dojem, ze permice zlevnovali kazdy tyden, v nabidce meli 2, 3, 4 hodinove a ceny v poslednim tydnu byly nekde mezi 100–200kc. Prazdno tam nebylo (resp. prvni hodinu celkem ano, to je ta nejlepsi lyzovacka), ale zadny naval se rozhodne nekonal. Pritom podminky byly luxusni. Mit moznost byt v ten moment kdekoliv na svete, vyberu si prave Harrachov.
Kdyz jsem kamaradum rikal o moznosti spickove si zalyzovat za pakatel, tak mi bylo odpovedi „kdyz ja uz jedu v letnim rezimu, vzdyt je teplo, chystame se k mori, …“. A co by ne. Kvalita takoveho lyzovani je nejista, resp. dopredu neplanovatelna.
Jestli nebude foukat vitr ze stejneho udoli, jako fouka pri vybirani lyzarskeho nacini (udoli pohodlnosti). Slepe neco vzit na prvni dobrou a nezajimat se o moznosti. Proc take? Lyzovani se v lyzarskem byznysu upozaduje, jak ukazuje Rattaj a spol. a typy prodavanych lyzi. (Spekuluji, statistiky neznam)
Za sebe si preji rovnovahu mezi zisky, event. nizkymi ztratami a zaplnenosti arealu (pri nejake ochote/znaze provozovatele protahnout sezonu pri minimalnim zisku, napr. za pomoci zminovaneho skalovani permic a provozu – ovsem nedokazu ucinnost takovych kroku posoudit a mozna budou podruzne), coz snad zatim nekde (malokde) funguje. Za sebe a Krkonosske doufam, ze Harrachov nebude pronajat podobnemu „fandovi“ lyzovani, jako jsou panove Kirnig a Rattaj. Neni to tragedie, ale vad na krase take neni malo.
Nakonec, davaji plebs, co si plebs zada. Tak to zrejme nedelaji spatne.
Vejce ci slepice, to zas bude vecere.
21.03.2016 17:20:48 #7
>> #3, oblouk, 21. 03. 2016 14:17:21
„No vidíš, takovej velkej a pěknej kopec a taky prázdno.“
Na to že je pondělí tam vidím docela dost lidí. Ty ne?
21.03.2016 17:23:51 #8
>> #5, Paco, 21. 03. 2016 15:49:06
„Českým (nejen) skiareálům chybí jakákoliv pružnost v cenotvorbě. Mohli by se nechat inspirovat třeba golfovými hřišti, kde existuje ceník rozdělený na víkendy a na všední dny…“
To není tak úplně pravda – třeba Šachty ve vysokém nad Jizerou mají slevu na skipas od pondělí do čtvrtka.
21.03.2016 20:20:19 #9
Je statisticky dokázáno, že slunce vyjde každé ráno … a také, že zájem o lyžování v našich areálech je přímo závislý na přítomnosti sněhu v nížinách, ve městech. Pokud si pamatuji, poslední roky končí provoz v areálech nikoliv z nedostatku sněhu, ale lidí.
Takže pozdně jarní provoz lyžařských středisek je víceméně službou
pro skalní příznivce. Jak si povšimli valerius a TNS, skalní fanoušek si
jede na kopec především/jen zalyžovat na pár hodin, na jaře to ani o moc
déle nemívá valnou cenu.
Za mě bývá ranní lyžování na jarním přímrazku nejkrásnější vůbec.
To, že areál nemá v provozu všechny přepravní kapacity není podle mě
až tak důležité – pokud se nedělají fronty. Nevidím důvod, proč
nutit provozovatele k neefektivnímu protáčení poloprázdných lanovek,
elektřina, obsluha i amortizace něco stojí. Důležité přece je, aby byl
povrch sjezdovek bez závad – tedy upravený a bez kamení a aby člověk
mohl jezdit bez čekání a tvorby špuntů na trati.
Dotaženo do extrému: sjezdovky by pro mě za dobrého počasí na jaře mohly být klidně v provozu jen 7–10 hod, bez další infrastruktury. Za tři hodiny luxusního lyžování si klidně zaplatím dopolední, možná dokonce i celodenní jízdné.
21.03.2016 21:49:42 #10
>> #9, ˘Ö˘Krab, 21. 03. 2016 20:20:19
„Pokud si pamatuji, poslední roky končí provoz v areálech nikoliv z nedostatku sněhu, ale lidí.“
Úplne presne.Najčastejšia odpoveď je „a pre koho máme ťahať?“.Túto zimu si vydýchli,lebo sneh vydržal do konca prázdin.Minulú im to nevyšlo a padal ďalej.Potom sa krútili,ako vysvetliť koniec sezóny pri 60cm snehu.Ale zavreli.Neni pre koho ťahať a navyše majú s energetikmi zmluvu na lacnú energiu od-do.Bežný ľudkovia majú už vo februári zimy plné zuby a nevedia sa dočkať leta.
Jarné lyžovanie som nikdy nemal rád.
22.03.2016 08:34:18 #11
tak já se těším o tyto velikonoční prázdniny ještě na Klínovec a Plešivec, každoročně si nenecháme ujít poslední jarní lyžovačky. odpoledne už se pak jen sluníme a dcerka si ještě užívá mokrého sněhu)ale chápu že pro nelyžaře je to divný, když mohou jít na vycházku v tričku, že někdo se ještě táhne s lyžema na hory);-) dnešní webkamery na hory mne potěšily tím zasněženým pohledem, tak snad to ještě pár dnů vydrží
22.03.2016 12:55:13 #13
>> #8, HonzA_, 21. 03. 2016 17:23:51
Jasně, některá střediska se opravdu snaží. V průměru je to však bohužel opravdu ještě stále špatný.
22.03.2016 13:16:07 #14
Já se chystám na víkend na CHS,tam to vypadá velice slušně i podle reportů a dokonce něco i připadlo, tak doufám že bude i slušný počasí a lidí tak akorát. Podle webkamer to vypadá že velikonoce jsou finále téměř všude, škoda… Ale teploty co mají přijít na víkend nejsou pro nás nejlepší, aspoň co se týče Jeseníku. I lyžařů ubývá, a to mám nejraději… Poloprázdné sjezdovky,ráno přimrzle a tak 3 hod paradniho lyžování, tak věřím že to areály budou držet co to půjde, ale 10m nudla za každou cenu to fakt asi ne.
22.03.2016 13:18:19 #15
>> #13, Paco, 22. 03. 2016 12:55:13
A proto je potřeba ty dobré příklady chválit!
„Senior Snowhill Skipas – s 50% slevou oproti klasickému dennímu skipasu je možné zakoupit ve všech areálech Snowhillu. Sleva platí každou středu a mohou ji uplatnit všichni nad 55 let včetně. Stačí se u pokladny prokázat průkazem totožnosti potvrzující požadovanou věkovou hranici.“
„Výhodnější jízdné od pondělí do čtvrtka“
22.03.2016 15:07:34 #16
Myslím, že hlavní příčinou toho, co HonzA popisuje, je zavedení kalendáře a hodinek. Jestli lidem nebylo líp, když se řídili tím, co je, a ne tím, co by podle nějaké tabulky, kterou si vymysleli, mělo být.
Pokud se lidstvo nebude chtít vzdát kalendáře, bude zřejmě nutné zavést obdobu letního času. Prostě leden bude teď. Dneska napadlo na Klínovci 10 cm
I
22.03.2016 19:49:07 #18
>> #17, Boryš, 22. 03. 2016 19:07:37
Moje dvě ale jsou zdraví a spolulyžníci (baví mě to ve více lidech).
22.03.2016 21:44:52 #19
>> #17, Boryš, 22. 03. 2016 19:07:37
To je úhel pohledu.Pokud máš v půlce března za sebou > 100 dní na sněhu ,tak toužebně vyhlížíš přelom března/dubna a těšíš se ,že po MČR alespoň 2–3 týdny nanazuješ lyžáky. Jarní lyžování mám ale rád.Hlavně protože většinou jsou kopce skoro prázdné. Nemusí být ani všední den.Tuto neděli například na Mísečkách nebo vršku Medvědína jezdilo pár lidí.Tedy systém sjedu – nastoupím a za 2–2,5 hodiny jedu pryč.
22.03.2016 22:02:02 #21
>> #20, HonzA_, 22. 03. 2016 21:55:52
Že by tedy soudruzi nejen z NDR dělali chyby ?
22.03.2016 22:14:31 #22
>> #18, oblouk, 22. 03. 2016 19:49:07
Nějak nechápu. No je už celkem večer.
Já to myslel tak, že přes pracovní týden nelze nikam jezdit, když zařezávám od 7 do 15:30, 16:30. To je o zaměstnání.
Týdenní dovolená a víkendové výjezdy jsou finančně celkem náročné. Kdybych jezdil sám, bylo by to taky o něčem jiném, ale jezdíme většinou ve čtyřech.To je o penězích.
Řekl bych, že tak to má dost lidí, kteří pak zařídí, že nejsou v tomhle termínu plné sjezdovky.
22.03.2016 23:43:32 #23
>> #22, Boryš, 22. 03. 2016 22:14:31
Nojo – já tě pochopil a protože mě „…práce neživí, mě živí
magistrát, za zlatej padesát…“ , tak jsem napsal svoje dvě ale, který mně bráněj lyžovat denně
a těma jsou:
- zdraví, protože jsem v dvouleté rekonvalescenci
- chybějící spolulyžnící, protože oni ještě musej ve všední den
hákovat (jako ty) a musej počítat peníze (jako ty i já)
…
23.03.2016 13:19:45 #24
Většina z nás tady jsme lyžařští blázni a jako takoví máme na problém jiný pohled než široká lyžařská veřejnost viz Krabův sníh v nížinách a ve městech a jiný než provozovatelé (i když ve většině chápeme finanční náročnost a minimálně neztrátovost), pro které je ve velké většině areálů cílová skupina právě ta široká lyžařská veřejnost. Když říkám každoročně v tomto období kamarádům lyžařům že „zítra bude na Pradědu jasno a minimálně dopoledne skvělá lyžovačka na tvrdém kopci“, klepou si na čelo, protože už přepnuli na jarní režim. A jak psal Oblouk, samotného mě to moc nebaví, i když, když musíš tak musíš… a v tu chvíli je mi naprosto jedno, jestli jezdím za plné nebo zlevněné jízdné, hlavně že se ještě vleků kola točí…
24.03.2016 19:10:49 #25
>> #20, HonzA_, 22. 03. 2016 21:55:52
A navíc včera a dnes nejezdila jedna sedačka. Břídilové.
30.03.2016 14:54:08 #28
HARRACHOV = http://www.skiareal.com/zima/index.php – asi jedinej českej lyžařskej areál, ve kterým jezdÍ všechno – dvě lanovky a vlek obsluhující tři hlavní sjezdovky. A nejsou tam lidi – škoda. Kdo tam za mnou přijede v pátek ráno? – v 7,45 hod. sraz u pokladny pod můstky. Slušná předepověď – http://www.yr.no/…ov/long.html …
Edit 1.: také já pojedu na 2 hod. jen když se tam s někým potkám, tak dejte, zájemci, zprávu sem nebo soukromě…
Edit 2.: připomínám referenci Valeriuse: " Za hvezdu byva Harrachov, ktery to tahne nejdele. Matne nahlizim do pameti a mam ten dojem, ze permice zlevnovali kazdy tyden, v nabidce meli 2, 3, 4 hodinove a ceny v poslednim tydnu byly nekde mezi 100–200kc. Prazdno tam nebylo (resp. prvni hodinu celkem ano, to je ta nejlepsi lyzovacka), ale zadny naval se rozhodne nekonal. Pritom podminky byly luxusni. Mit moznost byt v ten moment kdekoliv na svete, vyberu si prave Harrachov.".
30.03.2016 16:16:56 #29
>> #28, oblouk, 30. 03. 2016 14:54:08
A trvam na tom. Podotykam pri dobrem pocasi. Jenze zminovana predpoved je primo mizerna.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.