Kde je chyba?
14.02.2010 20:28:37 #1
Ahoj, dnes mám čerstvou zkušenost s nabroušenými lyžemi a v návaznosti na to i otázku. Přiznám se, že lyže nebyly dlouho broušené (mám zatím stále klasické lyže). Po nabroušení jsem se jenom trápila. Pravá vnitřní hrana mě vůbec nepouštěla do oblouku. Jako by se „zařízla“ v přímém směru a mě stálo opravdu hodně síly ji stočit. Jsem docela dobrý lyžař, ale dnes jsem si připadala jako začátečník. Myslíte, že je chyba v mém stylu (že bych nabroušené lyže prostě neutáhla), nebo mohlo dojít k chybě při broušení? Díky!
14.02.2010 20:40:19 #2
>> #1, Druide, 14. 02. 2010 20:28:37
Lyže sjou nepochybně nabroušený dobře. Problém je v tom, že zatímco carvingový lyže MUSEJ bejt pro slušný zatáčení perfektně nabroušený, tak klasický lyže jsou v přípdě opravdu dobrýho nabroušení pro většinu lyžařů těžko ovladatelný – přesně jak popisiješ. Doporučuju ztupit trošku všechny hrany cca 20 cm ve špičkách a cca 10 cn na koncích. Především ale nadále nevyhazovat peníze na broušení klasickejch lyží, koupit carvingový (klidně i starší) a přeučit se na ně :o)…
14.02.2010 20:40:24 #3
Pro „klasiku“ se většinou doporučuje na začátku a na konci lyže (cca 10 cm) hrany mírně otupit. Ale pozor, ne o kámen nebo o zábradlí, jen lehoučče (např. pár tahů brusnou gumou). Lyže jsou potom ochotnější přejít do smyku. Měli by to dělat na požádání v servisu. A, upřímně řečeno, bych čekal že to na klasických lyžích automaticky zákazníkovi navrhnou.
Případně nechat udělat větší odklon hrany od skluznice ve stejných místech, to by se ale pak klidně mohlo stát že cena za servis překročí hodnotu tvých lyží.
14.02.2010 20:48:40 #4
>> #3, HonzA_, 14. 02. 2010 20:40:24
Hezky jsme se ve stejný minutě shodli :o) – jak jinak …
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.