Ten sportovní život
21.02.2010 23:04:56 #1
Malé lyžařské Česko si rozhodně nevede špatně. Když uvážíme všechny okolnosti, je Šárčin nejrychlejší kombinační slalom a zejména Banyho 4. čas v téže disciplině velmi pěkným výkonem. Stačí podívat se na seznam těch, kdo byli časově za Ondrou.
Taky máte pocit, že v superkombi si lyžařsaký pámbu vzpomněl na spravedlnost? Nespoutaný natural Bode si přece za ty roky, co čeřil vody svého sportu, olympijské zlato zasloužil. Věčný rebel sice svou svéhlavostí plno potenciálních vítězství a pár medailí zazdil, ale hodnejch hochů, co makají a drží hubu a krok je dost, takže jeden hubatej Miller je požehnáním sportu. A Ivica, malej-velkej brácha, nádherně korunuje neskutečný příběh outsiderské rodinky z nelyžařské země.
Není snad někomu líto Krausíka? Tomáš se po jakéstakés kariéře sjezdaře našel ve skicrossu a stal se nezpochybnitelným králem jeho počátků. Už nějaké tři roky jsem si ale s obavami říkal, že olympiáda pro něj přišla o dva roky pozdě. Sjezdař ročníku 1974 prostě už ve skoro šestatřiceti všechny mladý nadržený samečky neohlídá. Ještě předloni by jim býval vypráskal kožich, loni by se snad vítězně popral. Timing ale byl proti přírodě. Jeho svěťáky a tituly mu sice nikdo nevezme, ale čas holt pracuje proti každému z nás. Nakonec ani Daron Rahlves, ani Stanley kalendář neošidili.
Hermann Maier už ani nepřijel, Patrick Järbyn havaroval. Jen Marco Büchel držel prapor oldies. Lyžování prostě nejsou dostihy a bývalý vlekař Váňa se už taky podržel jen kobyl. A démon Hubertus von Hohenlohe taky chyběl.
Svět už prostě není, co býval, vzdychá stařec.
21.02.2010 23:48:46 #2
>> #1, ivan, 21. 02. 2010 23:04:56
Tomáše je mi líto. Je to nejlepší skikrosař historie a tohle si prostě od toho nahoře nezasloužil.
22.02.2010 09:24:33 #3
Taky mě to mrzí, doufal jsem, že Tomáš zajede dobrý výsledek. Rozhodně by si to zasloužil a i přesto, že není nejmladší, má na lepší umístění. To je holt ten sportovní život, jak píše ivan. V tomto a dalších případech okořeněný ještě tím, že, třeba na rozdíl od alpských disciplín, jede člověk přímo nejen proti časomíře, ale i proti dalším třem nebo více soupeřům, takže průběh se dá ještě méně předvídat.
22.02.2010 09:49:25 #4
Mrzí mě Tomáš, ale mám pocit, že i ostatní železa v ohni spíš malinko zklamaly nebo naše média měla příliš velká očekávání…Pro Tomáše si myslím, že to bude spíš konec. Navíc teď když je to olympijský sport jeho úroveň půjde ještě nahoru a vydržet v tom kolotoči ještě další čtyři roky je myslím jen pro extra blázny. Bodemu to přeju, stejně jako Anje po jejím mega pádu. Zajímalo by mě, kde byla chybka u Vonnový, že nedala zlatou v SG (jestli si myslela, že to stačí a jela na jistotu, nebo jí nejely úplně 100% lyže). Šárčin náskok v kombinačním slalomu bych nepředceňoval, jela s čistou hlavou a nic jí nešlo. Některým jejím soupeřkám šlo o placku, takže asi trochu víc jistily. Šárčina jízda byla ale pěkná a dlouho sem jí takhle jet neviděl.
22.02.2010 11:40:46 #5
Pocit nějaké spravedlosti v superkombinaci teda nemám. Před lety když se jezdily 2 kola slalomu v kombinaci, tak sjezdaři nadávali, že nemají šanci Maier dokonce jezdil protestní jízdu. Teď se karta naprosto obrátila, jezdí se jen 1 kolo a když ho ještě záměrně staví lehké na měkké podložce tak slalomáři extratřídy nemají žádnou šanci svůj deficit ze sjezdu dohnat. Z výsledného času jsou 2/3 sjezd. No a Miller? Nevidím jediný důvod proč fandit tomuhle sympaťákovi co nemá rád fanoušky, nejradši by jezdil pod vlivem a před prázdnými tribunami atd, ale peníze od fanoušků lyžování mu nevadí. Huba by byla ok, ale kdyby radši říkal něco k věci.
22.02.2010 12:48:52 #6
>> #5, milan2, 22. 02. 2010 11:40:46 Ty BM znáš? Já jsem ho jednou potkal na Kitz. a neměl problém se fotit a dole pak rozdávat autogramy. Prostě se dobře na OH připravil a výsledek se dostavil ........ na rozdíl od několika favoritů.
22.02.2010 13:19:45 #7
Vzájemný poměr obou disciplin byl v kombinacích vždycky problém. Nebyla nejlepší ta klasická, full downhill, full GS, full slalom a sečíst?
Millerovi to přeju. Jaký doopravdy je, nevím, ale svou drzou hubou a neortodoxními názory spolu s výsledky udělal pro lyžování velice mnoho. Letos sekal latinu a stejně jako jsem přál Krausíkovi, aby skončil se štítem, přeju to i jemu.
U toho Tomáše to jde vzít taky takhle: podle toho, co jsem slyšel, byl sice MR a repre, ale těsně před třicítkou bez výhledu, že to k něčemu bude. Tatík prej byl z jeho sponzorování už lehce nervózní a vypadalo to na konec a nějakou pořádnou obživu. A do toho jako deus ex machina přišla nová disciplina, Tomáš zkusil a uspěl, našel si novou parketu a s ní i živobytí. A prodloužil si tak kariéru o slušných pár let a dosáhl met, o nichž se mu předtím snilo možná tajně v žáčcích. Je to sice trochu slabá náplast, ale furt lepší než se s SX minout.
Souhlasím, že média přehánějí, ale známe to. Banyho placka by byla snová konstelace, při níž by asi muselo klapnout mnoho „kdyby“.
A stejně tak souhlasím, že lehké kombinační slalomy na 1. kolo moc neznamenají. Pro dobrý pocit snad jo, líp než chytit špicara.
22.02.2010 13:41:29 #8
>> #7, ivan, 22. 02. 2010 13:19:45
Nemluvil jsem jenom o sjezdovém lyžování. I v ostatních disciplínách jsou výsledky malinko za očekáváním (Baurer, SnbCross, URampa, Rychlobruslení na krátký dráze, Biatlon, Krasobruslení…) Prostě nikdo nevyletěl, nikdo nepřekvapil. S napětím budu sledovat další vývoj.
Pokud se týká kombinace, tak by neměl být problém s historických dat vypočítat průměrný odstupy ve sjezdu mezi 1 a 30 a dle toho nastavit délku slalomu vůči sjezdu, ne… Tak aby byl předpoklad, že rozdíl ve slalomu mezi 1 a 30 bude podobný… To mi asi stejně nerozhodnem:-)))
22.02.2010 13:51:09 #9
Kombinace, jak je „konstruovaná“ dnes je velká a logicky i nespravedlivá pitomost! Jasně nejvhodnější by byl prostej časovej součet – jen zvážit zda kombinace sj+SG+OS+sl nebo třeba (a raději) dvě „specializovaný kombinace“ – první „klouzavá“=sj+SG+GS a druhá „točivá“ GS+sl. GS, jako nejlyžařštější disciplína MUSÍ bejt povinně vždycky – to snad je jasný… Z Millera mám děsnou radost a moc mu to přeju – je to velká individualita s nezapomenutelným vlivem na lyžování!!! Tomáš je pro mě pořád ještě nejlepší skikrosař, kterej udělal jen jednu velikou a u něj úplně nepochopitelnou chybu v nejdůležitější jízdě života – přeskočil, celej nabuzenej, druhou „lavici“ do díry a to ho zastavilo v cestě za zcela jasným vítezstvím v rozjížďce. Byl by to krásnej a vyrovnanej souboj se Schmidem!!! Ve Švédsku za dva tejdny Tomáš vyhraje. Bany, Kitan i Trejbič mají před sebou dva závody, ve kterejch můžou jen a jen získat! – a získaj – vsadím se . Ve slalomu kdokoli z nich, v obřáku hlavně Ondra, ale klidně i Kryštof…
22.02.2010 14:34:06 #11
>> #8, TomáS, 22. 02. 2010 13:41:29
U žádného SL nelze vyloučit proměnné. Když pominu profil tratě a podložku, zbývá osoba autora tratě. Když se Amík rozhodne postavit něco volného, rovného a rychlého pro „Lins“ (Vonn), tak to tak postaví, minimum co nejjednodušších vlásenek, maximum 13m branek, celý to nažene někam mezi 11–12 metrů a i teoreticky vyvážený slalom nezabrání výhodě pro sjezdařky.
A naopak, nějaký Záhrob může postavit pár pastiček a hodně točení, kde ta Lins nachytá o vteřinu víc. Ve slalomu to tak prostě je a dělá to každej stavitel. Možná se s tím už počítá, a tak se slalom dělá schválně lehčí? (čistá spekulace)
Na základě čeho se ale stanovují parametry pro obě části superkombinace, nevím. S tou výhodou slalomovou kdysi to je pravda, dopadalo to tak, že slabší sjezdaři ani nestartovali, případně si dali jen sjezd spíš coby jeden ostrý trénink navíc a slalom jeli jen pro formu, pokud vůbec. No a když FIS kombinace chce, tak holt obrátila.
22.02.2010 14:57:29 #12
>> #10, ivan, 22. 02. 2010 14:18:26
Dobrej rozhovor :o) – jinak ale je fakt, že se jedná o pohled z jedný strany… – třeba se Záhrobem je to, pochopitelně, taky tak, že „jak se do lesa volá…“. Rozhodně ale má pravdu v tom, že když je někomu přidělena funkce, cítí se být i nositelem jediné, jakoby rovněž „přidělené“ pravdy…
22.02.2010 21:05:13 #13
Chudák Krausík ještě ani netuší, co si do budoucna podělal : – (
Copak olympijské zlato, takových je (stačí vyhrát hokej a hned je dvacka šampionů), řečeno s tátou Chapparalem „the world´s full of ´em“ (geniální Downhill Racer s Robertem Redfordem), ale politika!
Uvědomil jsem si při četbě tohoto:
ČSSD hledá soupeře šéfovi Senátu. Ve hře je skokan Ploc
http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
A to ten Pavel zlato taky nemá! Fakt ale je, že v Calgary 1988 zaskákal a byl miláčkem národa. Ovšem šéf Senátu? Já vím, tady to má být diskuse nepolitická, tak to dál nerozebírám, jen žasnu, jak málo stačí…
No ale když už kdysi dávno měl být Caligulův kůň Incitatus konzulem s trvalou židlí v Senátu, proč ne?
Prostě to Tomáš pohnojil a ještě to ani neví…
22.02.2010 23:17:07 #14
>> #13, ivan, 22. 02. 2010 21:05:13
Śéf Senátu, to je druhej muž ve státě :o). To je trafika pro opravdu reprezentativní figuru – Pavlík je opravdu dobrá volba, Když nevyšla Brožová, je v záloze Hanychová, ještě bych tipoval někoho z Big-Brother a Super-Star…
22.02.2010 23:31:46 #15
>> #10, ivan, 22. 02. 2010 14:18:26 Rozhovor je zajimavy – jako ostatne kazdy, ktery se ridi pravidlem co na srdci to na jazyku. Hlavni pocit ktery jsem z neho ziskal, byl ze tihle dva panove jsou skutecne nazlobeni. Nakolik opravnene to rozebirat nebudu protoze do toho nevidim; vidim vysledky jejich prace a k nim jim gratuluju. Neodpustim si vsak poznamku jak ja vidim roli statu ve sportu. Mlady jinak zdravy clovek by od statu nemel ocekavat nic. (Receno s JFK neptej se co pro tebe muze udelat stat ale co muzes udelat pro stat ty). Stat by mel vytvorit podminky k tomu abych se mohl svobodne rozhodnout jestli budu svuj volny cas travit honenim se za pukem, prelezanim skal, otloukanim se o slalomove branky… valenim se u televize…ci jinak. Idealne by mel vytvorit podminky k tomu, aby se uprenostnovaly bohulibejsi aktivity ale ty podminky by meli byt pro vsechny stejne ( penize by meli jit predevsim do zarizeni pro verejnost, ( v miste kde bydlim jsou treba tenisove kurty zdarma – a jsou vetsinou prazdne zatimco sjezdovka za $70 je docela frekventovana); ten nejvrcholovejsi sport vyzije ze sponzoru a oblast mezi tim zvladnout treba sportovnimi stipendii). Jak to funguje v US do detailu nevim, ale myslim ze v tom vladni penize nejsou. Svaz se snazi si sam penize vydelat – kampani kdy treba i volaji lidem domu – za prispevek $35 ( a vic) clovek dostane nejakou ptakovinku -tricko nebo cepici s emblemem. Ma to taky sve mouchy – treba pred par lety (zrovna v dobe kdy varadili par lyzaru pro nedostatek prostredku) prosaklo na verejnost ze sef svazu ma plat $600 tisic rocne; tato cifra darce moc nemotivuje.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.