Chvála rotaci (strana: 2)
20.03.2010 03:46:28 #31
>> #29, ivan, 19. 03. 2010 13:09:31
Omlouvam se, v prispevku c.28 jsem si popletl palec a malicek. Ach jo, levou a pravou jsem si pletl vzdycky, ale ted se mi zacaly plest uz i lidske organy.
22.03.2010 17:18:30 #32
>> #27, CzechSkier, 18. 03. 2010 22:48:33 „Mám na mysli pohyb, když si např. sedneš na židli, nohy na zemi, rovnoběžně, trochu od sebe. Čistá addukce by přeci byla, kdybych přitáhl nohy k sobě tak, že by se kolena i kotníky dotýkaly. Když ale nechám chodidla rovnoběžně na zemi od sebe a k sobě přitáhnu pouze kolena, tak podle mne dochází v kyčelním kloubu k rotaci.“ Možná ano, ale tak z 1%, jinak fakt jde o addukci a pohyb jako celek by tak měl být i nazván. Rotace(vnitřní) a abdukce je jízda pluhem, rotace (zevní) a addukce je stromeček, kterým se leze do kopce. Ale jiné použití pro ni mě při lyžování nenapadá, snožný oblouk v kyčli zkrátka dle všech nerotuje už z principu snožnosti. Při rotaci v kyčli musíš nohu vytočit buď a) ve stavu napjatém, což jde hůře, zevní tak do cca 15 st., vnitřní do cca 35 st., nebo b) ve stavu pokrčeného kolene, což praktikují ortopedi při testování rotace v kyčli a jde to mnohem lépe, pokud tam třeba nemáš artrosu. Ale jsou to termíny anatomické a už s nima nebudu prudit. I Aleš D., sice jako neortoped, ale zato dobrý lyžař, by řekl, že je to zbytečné slovíčkaření a měl by pravdu … . P.S.: Smíšeným pohybům v kyčli se říká cirkumdukce, kterýžto termín se obecně používá při kombinaci dvou pohybů … . Za Tvoje anesteziologicko/hlavně ale ortopedické konsilium v KKN zdraví M.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.