Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Člověk se i zasměje

Člověk se i zasměje

17.03.2010 21:06:37 #1 

RadKov

Tak jsem dnes absolvoval na harrachovském Čerťáku ostrý test svých nových Langí. A krom úspěšné zkoušky jsem se při závěrečném pakování na parkovišti pod kopcem i upřímně zasmál.

Naproti mně v tu dobu zrovna parkoval pár lidí s děckem. Stěžejní moment nastal v okamžiku, kdy onen pán zralého věku vyjmul tři páry lyží z auta a velmi rutinně se zhostil úkolu je před lyžovačkou ošetřit. Otevřel dveře vozu, čímž si vytvořil praktický servisní stojan. Lyži položil patkou na střechu, špičkou na horní rám dveří, z kapsy vylovil barevnou (tuším že červenou) voskovou cihličku a s odhodlaným bohorovným výrazem, ne nepodobným výrazu Víta Fouska (dnes dvorního servismana L. Bauera a mého někdejšího spolubojovníka z Dukly), jí začal lyži po skluznici šimrat. Za minutku měl hotovo a sahal po další lyži k zušlechtění.

Potupně přiznávám – i já jsem si takto v životě počínal. Bylo mi pět let a s lyžemi jsem si opravdu náramně vyhrál. Jak je však vidět, některým nám jisté dobré zvyky zůstaly i do vyšších let. (-:

17.03.2010 21:34:18 #2 

ivan

Křížkovat lyže ve výši střechy auta? Pokud to tedy nebylo Porsche Carrera nebo nějaký podobný sporťák. Ale v něm by asi ke třem lidem nebyly ještě tři páry lyží…

Nebo měl hexenšus a nechtělo se mu trochu ohnout?

Ale jinak se nám hezky vybarvuješ. Jednak hezky píšeš, jednak jsi ex-duklák. Přidej kdyžtak něco k tomu poslednímu, pls.

17.03.2010 22:14:21 #3 

RadKov

>> #2, ivan, 17. 03. 2010 21:34:18

Ten sporťák byla nějaká malinká Toyotka. Mimochodem, jako vyučenému automechanikovi mi při té švandě bylo zároveň i trochu líto té střechy a dveří.

Díky za uznání. Jó, já měl ze slohových cvičení ve škole vždycky jedničky. (Téhle příležitosti ke chloubě jsem neodolal.(-:) A pokud mám něco na srdci, i do tisku svou troškou rád přispěji.

Ano, jsem i ex-duklák. Pointa je však o poznání prozaičtější. Sice jsem celý život něco sportoval, na Dukle jsem se však o „opravdové“ sportovce (a vojáky záklaďáky vůbec) staral. Prostě kancelářský hlodavec, který musel vědět, kde který sportovec právě je (závody, soustředění) a kdy se odtamtud vrací, abych mu mohl třeba u kuchařů zajistit vrcholovo-sportovní vitamíny a proteiny překypující stravování atd. A protože jinde nebylo místo, prskli mě ke sjezdařům. Mé tamní armádní lože bylo tehdy po mém příchodu označeno štítkem se svého času poměrně známým jménem – Bíreš.

Při této příležitosti se po letech dobrovolně stavím na pranýř. Hierarchie ASVS mě tehdy za výjimečných okolností (zkrátka nebyl nikdo jiný, kdo by byl k dispozici) nutila vypsat i sportovce včetně našich olympioniků do kuchyně na oblíbené škrábání brambor. Čímžto se namátkou třeba Milanu Kučerovi (pro neznalé i zapomětlivé: 5. místo OH Nagano 1998, severská kombinace) dodatečně omlouvám. (-;

17.03.2010 22:31:52 #4 

fricino

jako to s tou střechou je ujetý, ale proč by nemoh vzít lyže voskem takhle?já to taky občas dělám když se vyseru na nějaký žehlení nebo něco, lepší než drátem do oka.. ale estli je to pro vás moc velkem pank tak sem taky k smíchu asi:))

18.03.2010 02:30:51 #5 

RadKov

>> #4, fricino, 17. 03. 2010 22:31:52

Ale ano, každá snaha se jistě cení. Podstata moderního mazání však spočívá v tom, že by se vosk měl dostat do struktury skluznice a toho je možné docílit jen řádným zažehlením. Jinak tuhý vosk zůstane pouze na povrchu, kde dlouho nevydrží, samotná struktura skluznice přitom zůstane nezdravě suchá.

Pro popsanou „parkovištní“ aplikaci lze alternativně použít víceméně jen sprejové vosky, které svou viskozitou dokáží (pouze krátkodobě!) žehlící voskování zastoupit. Určitě lépe, než šimrání cihličkou.

Navíc v uvedeném případě dotyčný operaci prováděl s takovou rutinou, že lze předpokládat, že nebohé lyže u nich v rodině jinou péči než tuto popsanou neznají.

18.03.2010 07:40:44 #6 

oblouk muž

>> #5, RadKov, 18. 03. 2010 02:30:51

Jakkoliv máš pravdu s tím, že se má mazat „za tepla“ pro prosycení skluznice, tak ve chvíli, kdy to zoufale nejede (nebo málo jede) je metoda „našmidlat“ nebo „nakřížkovat“ naprosto legitimní a doporučeníhodná… Běžně nosím svíčku nebo legendární Toko 5 v kapse a dělám to tak. Samozřejmě mimo střechu auta :-) – jen v ruce…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

18.03.2010 12:03:03 #8 

RadKov

>> #6, HOnza, 18. 03. 2010 07:40:44

Ano, jemu určitě šlo primárně a výlučně jen o to, aby jim to jelo. Tak jako mně coby pětiletému. A dotyčný tak činil stejně jako já bezprecedentně preventivně, aniž by vůbec zjišťoval kvalitu sněhu a praktickou potřebu šmidlání. …To jsou právě ony zmíněné pevné návyky, které nám některým z dětství zůstaly. (-:

18.03.2010 12:13:57 #9 

pool-Pája muž

Já nosím v kapse pořád (na jaře) kus parafínu a když je mokro, taky to nakřížkuji a na té vodě to i chvíli vydrží. Ale každopádně jsou určité návyky z let hodně před „převratem“ komické, hlavně těm mladším, co tu dobu (lyžařskou) nezažili. Jinak mi je líto toho auta, pána asi taky.

18.03.2010 12:28:22 #10 

fricino

radkov: no neke.. tohle všechno samozřejmě vim, jenom sem nechápal důvod, proč ses nad tim tak královsky pobavil.. čekal bych že hlavní roli hrála ta klauniáda se střechou, ale koukám, že hlavní důvod je to, že si to pán před dovolenou řádně neposervisoval, tak to teda haha:))

18.03.2010 12:49:36 #11 

RadKov

>> #10, fricino, 18. 03. 2010 12:28:22

Šlo o ucelený dojem z té scény, odbornou část nevyjímaje. To, že po provedení servisních prací ještě vzal do ruky kameru, paní s děckem srovnal do kompozice před hlavní pokladnou a pořizoval věčně nestárnoucí digitální vzpomínky, jsem už raději nepsal, aby ta story neztratila hlavní premisu a titulní aktér se úspěšně nenominoval na Zlatou malinu. (-:

18.03.2010 13:17:45 #12 

pool-Pája muž

>> #11, RadKov, 18. 03. 2010 12:49:36 takže taková Ece homo homolka?

19.03.2010 02:47:30 #13 

RadKov

>> #12, pool, 18. 03. 2010 13:17:45

Nějak tak. Jen nevím, jak si pak na lanovce pochvalovali panorámata. U toho jsem už nebyl. (-:

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy