Family Freeride
26.03.2010 00:54:41 #1
Petr „Všechnozkusímnavlastníkůži“ Pravda se v době, kdy už lyžaři myslí skoro víc na zahrádky a kola než na sníh, tématicky vrhl na freeride.
Tentokrát jen jako Velký Rádce, zato na zajímavě znějící „Family Freeride“. Článek nějak odflákl, protože nedal slovo někomu od fochu a vše si vyrgumentoval sám. (Kluci ze SNOW jsou zřejmě vesměs ve Švýcarsku a kamarád, který slíbil absolvovat s ním Labák, se z toho asi nakonec vykroutil – byl upřímně nešťastný, že to neuváženě slíbil a zavdal tak důvod k naštvání spoustě lidí – snad jsem to už před časem zmiňoval.) Podle toho to taky dopadá.
- vycházet ze situace, že jdu s děcky a radit „vyražte do divokého terénu“? Proboha, začínat by se přece mělo v zajištěném terénu, tedy na Skirouten, ne? A pokud „divoký terén“, kde je zmínka o příslušném vybavení?
- čerpat informaci „u vlekařů“, kteří „rádi poradí“ „kam a co ještě můžete, a co ne“?? Proč? Já neznám vlekaře, vlekař nezná mě, a když mě uvidí s dětmi, bude mi radit, kam vyrazit do nezabezpečeného terénu? To je ten horal tak hloupý?
- „freeridové plácačky okolo 90 mm“? hodně hubenej freeride, skoro spíš allmountain
- jenže „all mountain“ prý „často bývají… o trochu širší než lyže na sjezd“! člověk by řekl, že když nejsou širší nejsou to ani žádné allmountainy, takže jsou „vždycky širší“, jinak to nemohou být allmountainy
- zato ale lyže na freestyle „mají zvednuté patky i špičky“: zajímavé, všechny moje lyže měly vždycky zvednuté špičky… a kromě toho twintip nemají jen freestylovky
- „mnoho středisek“ prý má v půjčovnách i dětské freeridovky okolo 90 mm: pochybuju. podíval jsem se do pár nových katalogů a našel jenom tři modely: K2, Atomic a Rossi. V kolika půjčovnách asi něco takového budou mít?
- ale snad je to dobře. postavit dítě s jeho nožičkami, pákami a ještě nedovyvinutou techniku na lyže 90 mm má smysl snad jen v opravdu hlubokém prašanu. Ale ani tam to nebude nutné, protože dítě je lehké a neboří se už při šířce lyží menší. Jakmile bude povrch jen trochu pevnější, bude mít problém s hraněním – na 90 mm ho má i většina dospělých.
- Scott Pure je „ikona“? Nevím, možná ano, ale s tak silným slovem bych byl opatrný. Když ovšem jednou vezmete Pravdu do Alp, bude se vám patřičně odměňovat a Scotta nacpe všude…
- „freeride není o…. ale o…“: ach jo, „zkušený novinář“, jak sám sebe hodnotí, a tahle ubohá nečeská vazba? Ale co se divíme, když iD sáhne k nesmyslně „sexy“ anglickému názvu pro to, co lze nazvat freeridem s rodinou nebo „rodinný freeride“ podle vzoru rodinný výlet. Možná i Do terénu s rodinou atd. Ale darmo mluvit…
Apel na to vyrazit uvážlivě mimo upravené tratě je správný a cenný. Nejenom kvůli změně a zábavě, ale i pro zlepšování vlastní techniky, variabilitu. Ale zpracování IMO vykazuje dost nedostatků.
A jo, máte Pravdu, nemám ho rád.
A co na VL, přijede?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.