28.03.2010 20:14:30 #1
Další pokus o anketu na iDnes. Tentokrát se tamější lyžařský všeznalec Pravda přikryl „odborníky“ v podobě Honzy Holického, Ondry Katze a Milana Jurdíka (Sitour). „Vybrali jsme 18 slavných, těžkých, případně krásných sjezdových tratí v Česku. Vyberte tu, která je podle vás ta NEJ,“ zní výzva.
Tato anketa je ale zase, bez ohledu na jmenované „experty“, jen mediální hrou a lovem na klikající čtenáře.
Pokud by totiž měla být seriozní, musela by stanovit KRITÉRIA. „Nejlepší“ je všechno a nic. „Nejlepší“ je i holka, kterou právě miluju. Vepřoknedlozelo nebo řízek se salátem, protože mi nejvíc chutnají. Kritérium ryze subjektivní podle nedefinovaných parametrů.
Není jasné, pro koho „nejlepší“. Vedle sebe tak figurují svahy ryze černé, červenočerné i červenomodré. Lyžař oceňující dlouhou a průměrně náročnou rokytnickou červenou bude mnohdy jiný než ten, kdo preferuje neupravovaný slalomák (Šance, Harrachov).
Pokud bychom měli věcně ohodnotit, která sjezdovka je nejlepší, museli bychom mít v zadání „pro koho“ a museli bychom hodnotit konkrétní kritéria: např. délku, výškový rozdíl, šířku, profil, expozici, sníh, u nás zalidněnost, možná i příslušná dopravní zařízení.
V praxi je totiž něco jiného „sjezdovka an sich“, tedy coby ztělesnění konkrétních relevantních kritérií, a sjezdovka v reálu, tedy to, jak ji může uživatel live zažít a využít.
Přírodními parametry vynikající trať trpící nedostatkem sněhu nebo permanentně přeplněná lyžaři sotva bude „nejlepší“ (možná tak teoreticky, na papíře), a naopak skvěle zasněžovaný, lanovkou a zázemím opatřený kopeček na titul „nejlepší“ taky nedosáhne (napadají mě Mladé Buky).
Ale tohle je zase jenom hra. Prostě hlavně klikněte. Jestli jste moravští patrioti, soustředíte se třeba na Bílou, jestli rokytničtí, na dost nudnou FISku. Kdežto třeba legendární špindlerovská Černá, tedy náš jediný svěťákový svah s více než 50letou tradicí, kde se už roky odjede většina mistrovských závodů, jedna z mála bez plonkové pasáže, široká, dobře upravovaná, bude skoro poslední.
Nebo že by tím hlasující přiznávali, že je nad jejich schopnosti? Tolikeré soudnosti se mi ani nechce věřit.
Hlavně ale asi nemá cenu to nějak prožívat. Copak jsme si už nezvykli?
28.03.2010 22:14:04 #2
>> ivan, 28. 03. 2010 20:14:30 Prostě hlavně klikněte.
Tohle není Ivane přesné. Z hlediska technického fungování internetové
reklamy bych to hnidopišsky upřesnil . Pokud jede na stránkách
reklama placená za zobrazení, stačí když návštěvník webu stránku
s článkem a reklamami (a hlasovacím formulářem) zobrazí. Pokud tam jede
reklama placená za kliky, je důležité, aby návštěvník kliknul, ale na tu
reklamu. Samotné klikání na anketní dotazník je z tohoto pohledu
irelevantní, slouží jen jako tahák a je úplně jedno, jestli se tam hlasuje
o sjezdovkách nebo o něčem jiném…
28.03.2010 23:18:23 #3
>> #2, PavelKo, 28. 03. 2010 22:14:04
Díky za info.
Pozadí s kliknutím jsem nijak nerozebíral. Přišlo mi, že smyslem „ankety“ je přilákat čtenáře na iD – ať už mají klikat na vlastní článek, na anketu nebo na okolní reklamy. Hlavně že jsou na iDnes.
30.03.2010 23:53:49 #4
Takže sice dlouhá, ale až na dojezd dost nudná rokytnická FISka s tou svou šílenou rovinkou se stala „nejlepší“ sjezdovkou v Česku. (Podle Pravdy ovšem „jedna z nejnáročnějších“: to ovšem snad jen délkou, s Černou ve Špindlu se jinak „náročností“ měřit nemůže.) „Nejlepší“ taková, po níž se nejezdilo bůhví dokud v lednu a která je koncem března už zase mimo provoz?
Jen těsně před červenou v Bílé, obě zato s velkým náskokem před dalšími. Mezi nimi dominovala „Velká A“ na Kohútce v Javornících. Tento renonc už musela poukazem na místní patrioty okomentovat i redakce.
S výjimkou páté Černé hory dopadly klasické svahy nejznámnějších (krkonošských) středisek dost bídně. Nejvíce to překvapí u skoro poslední weltcupové Černé ve Sv. Petru, naopak u odstrčeného a tréninky obsazovaného Stohu nebo neupravované Černé v Harrachově se nějaká větší obliba sotva dala čekat. (Proč ale svah podobného charakteru – pozvolný rozjezd, kratší neupravovaný padák a placatý dojezd – v podobě šumavských Šancí je třetí?)
Člověk se neubrání dojmu, že mezi 2182 hlasy fungovalo jakési krajové a lokální spříseženství: naklikáme to Moravě, „naší“ Rokytnici, naopak to dáme sežrat tomu nafoukanému a protežovanému Špindlu. Kdyby ten neměl ve hře jako jediný hned 4 tratě (zařazení Stohu moc logiky nemá, ale holt MFD spolupracuje se Skiareálem), asi by jediná dostala hlasů víc.
Nemá ale cenu něco vyčítat hrajícím si hlasujícím. Zásadní výhrady vůči takto koncipované soutěži jsem už uvedl a musel bych je opakovat.
Dodal bych snad jen, že se zde projevila jakási zastydlost myšlení. Historicky platilo, že „nejcennější“ je náročná, tedy vesměs černě značená trať. Také tato anketa se stala přehlídkou českých černých, i když zařadit mezi pouhých 18 sjezdovek Harrachov nebo Stoh nepovažuju za vhodné. Mnohem oblíbenější je přece harrachovská Červená II. A místo Stohu mohla být třeba klasická rokytnická Modrá nebo možná ještě lépe Bramberk v Peci. I s ním mohlo být klidně 20 tratí, geografická korektnost by tím neutrpěla. (Ovšem absence miláčka médií v Monínci stejně překvapuje…)
Vše je jen můj názor, stejně jako své názory naklikali respondenti. Klidně mějte jiný, ostatně se nevybíralo podle žádných kritérií.
31.03.2010 20:46:52 #5
Já bych formu ankety („vyberte svou nej“) nezatracoval – pochybuju totiž, že by se čtenáři iD chtěli vyjadřovat k 10 parametrům nebo se škatulkovat. Výběr hlasujících by pak vypovídal i o tom, pro koho ty tratě jsou. Bez debat ale mohli být kandidáti fundovaněji představeni a vybráni.
Bohužel anketu nakonec zřejmě vzali útokem patrioti vítězných tratí, a podle toho dopadla.
01.04.2010 16:21:57 #6
>> #5, Radek Holub – SNOW, 31. 03. 2010 20:46:52
Já proti takové hře na netu nic nemám. Klidně jsme to tady mohli uspořádat taky.
Ale nedělal bych z toho víc, než co to může být. K čemu ti „experti“ a „nejlepší“? Jak píšeš „vyberte svou nej“ – ano, nejoblíbenější, klidně. Ale „nejlepší“ už implikuje kvalitativní kritéria a hodnocení, a to se tady neodehrávalo. Rozhodovat by vlastně měli jedině ti, kdo je znají všechny a mohou srovnávat (kolik takových asi hlasovalo?) a „experti“ by cosi měli garantovat a ne tam být jenom pro ozdobu a image ankety.
Jasně, jde o houby a o hru (tedy vlastně o kliky, počty a prachy), ale pak se následně určitě bude operovat „nejlepšími sjezdovkami“, přestože anketa nevypovídá o kvalitě, nýbrž teoreticky jen o oblibě a prakticky hlavně o počtu zmobilizovaných příznivců.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.