Telemark - vázání [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Telemarkové vybavení Telemark - vázání [článek]

Telemark - vázání [článek]

29.03.2010 17:12:13 #1 

Petr Havelka - SNOW muž

V dnešním, v pořadí již třetím, díle o telemarku se zaměříme na další část výzbroje, kterou je vázání a jeho příslušenství. Právě telemarkové vázání nám dovoluje v součinnosti s botou její ohyb a zvednutí paty, tudíž nejen samotnou jízdu v telemarkovém postoji, ale i například stoupání do kopce.
Odkaz na článek

03.08.2010 21:57:32 #2 

stanley

>> #1, Petr Havelka – SNOW, 29. 03. 2010 17:12:13 zdravím chcel by som sa opýtať niekoho kto má skúsenosti z montážou tele viazania našiel som dve metódy klasicky pomocou montážneho bodu ale aj metódu kde je línia pinov na strede lyže zaujímalo by ma ktorá je lepšia pretože ked ich porovnám je to dosť velký rozdiel vopred dakujem za odpoved

04.08.2010 14:54:10 #3 

Thomas muž

ahoj,hlavně nedělej !! montáž jak na klasické sjezdovky nebo tě čeká vlivem posunutého těžiště po pár jízdách a pádech přes špičky lyže opětovné převrtávání směrem dozadu a snížení kvality lyže. Nejlepší je, když u distributora do ČR seženeš montážní šablonu,já po vyzkoušení zde posouvám mont.bod ještě o půl cm dozadu kvůli převaze freeridu nad jěžděním po pistách. Montáž u vykrojených carv. lyží musí být naprosto přesně jinak lyže kopou,rovnější freeridy snesou nějakou tu toleranci. Správně napasovat vázání je dost složité,abys nevrtal znovu. Mě se osvědčila metoda three pin linie. Moc si njepamatuji, ale dělalk sem to takhle: Naměříš od konce lyže polovinu délky lyže a označíš na lyži.Daš nahoru vazání se zaplou botou a přichytíš izolepou. Posouváš vázání tak, aby špička boty přesně nehet palce byl přímo nad bodem !! tvého označeného rozpůlení lyže = three pin linií. Kontrola je zhrčuba tak , že ohyb harmoniky boty je zhruba nad úrovní fabrikově vytištěného středu lyže. Pak označíš díry, vycentrujueš. Vrtáš vrtáky o průměru 3,6mm na lyže s dřevěným jádrem. Průměr 4 mm použij na lyže s plátem titanalu. Ohybáním špičky je vázání vystaveno enormním obrovským tlakům a mohlo by dojít k vytržení, takže moc nedoporučuji lyže s pěnovým jádrem. Free heel! Tom

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

04.08.2010 15:24:50 #4 

stanley

>> #3, Thomas, 04. 08. 2010 14:54:10

dakujem velmi si mi pomohol šablónu mám originál aj vrtáky s tým problém nebol a s montážou už mám teraz jasno ešte raz vdaka

06.01.2012 20:51:56 #5 

MilanP

Od tejto sezony budem na telemarkoch o trochu viac odvážnejší, vybavil som totiž svoju Cobru 8 od Rottefely o bezpečnostnú vypínaciiu podložku s brzdou Safeout od Telebry. Po objednaní cez net prišla z USA za 10 dni a teraz lyžujem trošku s bezpečnejším pocitom :-) Predsa len dolámať si nohu v 50– tich rokoch ma už trochu strašilo. Safeout je možné objednať na telebry.com

18.02.2013 16:17:57 #6 

kaja84

Zkusím oživit toto téma, potřeboval bych prosím poradit s nastavením tuhosti patron. Přesněji mám vázání Rottefella cobra R4 a moc si nevím rady s jeho nastavením, botu mám velikosti 29. V současné době mám lanko na první poloze před vázání a patrony zasroubovany tak ze kdyz zapnu boty tak jsou mírně tlačeny nad podpatek o cca 5cm. Pri nakleku z patrony vyjede kabel o cca 1cm mozna o trochu vice. Mam patrony vice povolit a prodlouzit jakoby vazani? Diky za rady na telemarku jsem stravil jeden den a musim rici ze je to naprosto super. Za pripadne rady k technice budu samozrejme take rad. http://foxa.rajce.idnes.cz/telemark/

19.02.2013 20:59:38 #7 

Thomas muž

Ahoj na tvrdou sjezdovku víc přitáhni, na měkký firn a volný terén trochu povol. Do začátku to není špatný, ale základní přenos a výslednice sil je úplně špatně (není to sjezdového lyžování,kde se stačí naklonit a řežeš oblouk) Volný terén raději ještě vynech. Vymazlit telemarkový oblouk za všech podmínek to je svátek, podaří se to až za nějaký ten rok a někdy vůbec. Spousta dobrejch lyžařů zde složila zbraně. Na druhou stranu, když se daří a máš z toho požitek je to total závislost, zahodíš všechny prkna s pevným vázáním do popelnice a jdeš jezdit mimo sjezdovky. Celý život je zde co objevovat a zlepšovat. Zkus to se spešl instruktorem, ušetříš min. 2 roky pádů, pokusů a omylů. Hlavní je to nadšení- třeba jako ti borci z Utahu, ostatní časem snad příjde samo.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi
Video

20.02.2013 09:11:19 #8 

kaja84

Díky za rady a povzbuzení. Video bylo točeno po prvních třech hodinách zkoušení, kupodivu sem zatím ani moc nepadal což sem čekal, že bude horší. Havní boj na začátku byl s rovnováhou a rozložením hmotnosti na lyže. Začal sem podle youtube videi zkoušet z plužení odlehčit patu a postupně to začlo tak nějak samo přicházet a člověk z toho měl radost. Na internetu sem se snažil najít nějaké rady a tak, ale pro telemark je toho tak málo, že jsem koukal na videa a snažil se zafixovat jak by se asi mělo jezdit. Po pár hodinách mě začla limitovat kondice stehna pálila ostošest, ale bylo to tak úžasný, že sem vydržel až do nějakých třech hodin i když ke konci už to byl boj, ale prostě se mi nějak nechtělo ty telemarky vyzout a jet domu. Co se týká instruktora uvažoval sem i o téhle možnosti, ale rád bych někoho kdo opravdu něco naučí a telemarku rozumí, bylo by nějaké doporučení? Prozatím mám za sebou na telemarkách jeden úžasný den, kdy bych řekl, že jsem objevil kouzlo volné paty a pevné vázání bude asi teď nějakou dobu na druhé koleji. Nadšení nechybí, ale čas strávený na sněhu bohužel ano.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy