18.11.2017 00:51:46 #1
Stydím se za to, že jsem sice velmi nedávno vzpomenul 100. výročí VŘSR, ale nyní opomenul 17. listopad.
Ne že bych byl pověřený agitátor či nástěnkář a musel se omlouvat za nesplněný úkol. Zabýváme se zde ostatně lyžováním, ne politikou.
Jenže naše milované lyžování události, jež symbolicky 17/1189 ztělesňuje, poznamenaly naprosto zásadně.
Bez nich by zde asi stále vycházelo žalostné Lyžařství na pár stránkách nekvalitního papíru s nářky na to, že soudruzi trenéři neposílají příspěvky. Žádné stovky stránek s kvanty informací.
Nepsal bych do žádného časopisu. Možná bych doklepal kariéru jako nasranej učitel jazyků, možná bych se na to zase vykašlal a zase zdrhnul někam na hory, možná konečně opravdu za kopečky – ale určitě bysme si tady takhle stále slušně svobodně neplkali o lyžování.
Představme si, že bysme pořád jezdili lyžovat od Šumavy k Tatrám a zcela výjimečně na vysněný Západ slintat nad tím, co už dávno známe nejenom odtamtud, ale i od nás. Že bysme kupovali Artisky a vedoucím sportovních prodejen strkali úplatky, aby nám schovali ty rózy, felkle, snad i hedy a možná i landže.
Já vím, je to zjednodušené, jen pár momentů z toho všeho, co se zásadně změnilo. Bez ohledu na to, jak kdo dneska tehdejší dění i vše poté až dodnes vidí a vnímá (to, co není striktně lyžařské, sem prosím netahejme), nemůžu i jen takto symbolicky tyhle události nezmínit.
Nevyzývám tím k reakcím, jen chci vyjádřit radost z toho, co tehdy proběhlo.
18.11.2017 09:10:33 #3
Ivane, to se nedozvíme, jak by to vypadalo, kdyby nebylo událostí v listopadu 1989. Fikcí co by kdyby, variant dalšího vývoje si můžeme navymýšlet x variant… Skutečnost je jen jedna. Je škoda, že nemůžeme cestovat mezi paralelními světy, abychom mohli porovnávat co se stalo když…
18.11.2017 10:04:50 #4
Zem „pracuje“ v cykloch. Stale sa meni.Jej obyvatelia s nou.
Dekuji bohu,soudruzi, ze som mal moznost zazit obdobie,v ktorom sa spojilo jej privetive spravanie ku mne s rozmachom ludskeho intelektu a priemyselnymi revoluciami.
Tato suhra sa nemusi velmi dlho zopakovat,ak vobec este niekedy.
Pri tomto mojom uvazovani,mi pride 17 november 1989/KRABE 1989!/ ako nie moc vyznamna,no vo vyvoji udalosti, logicka vec.
Dobre,ze sme si mohli pricuchnut,co to znamena,ze si clovek moze popisat a povypravat zatial co chce.
Vyvoj sa totiz nezastavi,bude pokracovat.K velkej nespokojnosti más.
caute Harry
P.S. Ivane,len na uistenie,sme stale rovnaka krvna skupina.? :}
20.11.2017 12:28:09 #5
>> #1, ivan, 18. 11. 2017 00:51:46
Dokud se budou objevovat podobné inzeráty, tak nebude tak špatně.
Inzerát vypovídá o tom, že: a) to vůbec jde, b) na to máme, c) inzerent
věří, že se najde někdo, kdo s ním pojede, tedy d) bude mít vůli
udělat si takhle narychlo čas a e) chce se mu cestovat (na kole).
To je to nejkrásnější na tom všem – je možné a reálné plnit si sny. Je možné mít sny, v každém věku. Nezavrhujeme předem věci jen proto, že „to přece nejde“ nebo „to by neprošlo“.
Dovedete si představit takový inzerát (pominu internet) 20. listopadu 1989? Nebo 1988?
21.11.2017 12:46:17 #7
Ešte by to chcelo nejaké vhodné heslá doplniť … napr. „S NATO na
večné časy a nikdy inak !!!“ … alebo „Slniečkari všetkých
krajín – spojte sa !!“
21.11.2017 12:53:24 #8
>> #7, snowboarder, 21. 11. 2017 12:46:17
Rozdíl spatřuji v tom, že Ty vnímáš svobodu-nesvobodu na základě vnějších politicko-mediálních atributů, alespoň soudě podle obsahu příspěvku #7. O NATO ani o sluníčkářích nepadlo doposud ani slovo, politiku sem, prosím, netahej.
Já svobodu vnímám spíš jako umožněný přesah myšlení a konání jednotlivce do světa a společnosti.
21.11.2017 13:30:18 #9
>> #7, snowboarder, 21. 11. 2017 12:46:17
Taky bych to rád viděl jako John. Ale je tu taky Leonid.
21.11.2017 15:30:35 #10
>> #8, ˘Ö˘Krab, 21. 11. 2017 12:53:24
‚Já svobodu vnímám spíš jako umožněný přesah myšlení a konání jednotlivce do světa a společnosti‘
Souhlasím!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.