25.04.2010 22:02:48 #151
>> #149, radek OL, 25. 04. 2010 20:43:57
A jaký byl ráno sníh? Snad to ještě půjde do Kotle. Sice šlapat, ale …
26.04.2010 01:23:09 #152
>> #140, Martin430, 25. 04. 2010 12:24:38
Má umělý karafiát trny? Nemá? Tak to by mohlo projít.
>> #148, budulínek, 25. 04. 2010 20:30:27
Ano. Třeba já jsem dnes, resp. včera zahájil svou letní přípravu
prvním proběhnutím po svých. Mimo toho, že si klouby opět musí
přivyknout na „nový“ druh pohybu, jsem opětovně vysledoval, že se mé
nohy kupodivu cítí v běžecké obuvi o poznání lehčeji, než
v přezkáčích s lyžemi.
>> #150, Másin, 25. 04. 2010 20:55:42
Tahle šance se rovná téměř jistotě. Lze tak usuzovat z faktu, že
v uplynulých dnech také nepanovaly nikterak třeskuté mrazy a relativní
tvrdo vydrželo téměř celé dopoledne. …Jinak, krytá hala s ledovou
plochou v Harrachově není.
Na tu středu mám jakési podezřelé cukání také. Hlavně nebudu mít po
noční a snad bych tak nemusel mít na lanovce sklony usínat.
26.04.2010 18:32:54 #153
>> #151, pool, 25. 04. 2010 22:02:48
Sjezdovka byla tvrda jen do 9 a ve stinu do 10 hodin.Stinu ovsem bylo velmi malo.Take byla bohuzel pro me velmi vysoka navstevnost
26.04.2010 19:25:54 #154
27.04.2010 15:12:10 #156
Mísečky dnes ve 14:00 pro letošek skončily.
Harrachov stále jezdí, přes noc nemrzlo, takže ani po ránu to moc tvrdé
nebylo. Fotky z oficiálního webu vypadají poněkud optimističtěji než na holidayinfo (spodní rovina). Horní rovinka
je asi nejhorší, střední prudká část byla celkem pěkná po celou dobu
platnosti permanentky (tj. 3 hodiny). Ke konci jsem se na kopci skoro začal
bát, ostatní si asi koupil permici na 8–10 a já tam zbyl skoro sám .
27.04.2010 15:51:02 #157
>> #156, PetrN, 27. 04. 2010 15:12:10
Je to spíš už velká nouzovka na šutrovky, nebo se dá ty první 2 hodiny pojezdit bez obav o lyže? Přemejšlím, jestli tam zejtra nebo pozejtří ještě má cenu vyrazit, nebo to tu už zabalit a dát v květnu radši jeden ledovec… Dík za odpověď.
27.04.2010 19:45:01 #158
>> #157, Másin, 27. 04. 2010 15:51:02
Jel jsem vyzkoušet nové GS, po dvou jízdách jsem si ale radši vzal staré. Dnes se zatím dalo vyhybat dobře, ale jak to odtává, tak je to místy dost špinavé. Žádný šrám na lyžích nemám.
28.04.2010 20:57:38 #159
Tak Harrachov se stále drží při životě. Pravda, podle webky už je
jasné, že se jezdí jen zhruba půlka šířky sjezdovky, ale přesto je letos
pomyslným vítězem Jen
si říkám, co z toho mají, že to tam udržují v provozu. Včera tam od
jedné odpoledne až do večera operovala rolba v dolní části (shrnování,
nahrnování, přehrnování
), dnes to vypadá, že se pracuje spíše na vršku, ale zato
s vícero rolbami. Jen provoz roleb a práce rolbařů musí IMHO stát víc,
než tam na kase nechají zájemci o jarní lyžování…
29.04.2010 09:16:26 #160
>> #159, VojtěchV, 28. 04. 2010 20:57:38
Rekord, Vojto, rekord – ten stojí za všechny prachy. Jistě kluci provoz roleb
neplatěj ze svýho
…
Absolutní nížinnej rekord, kterej nebyl nikde publikovanej, držím ovšem
já. V roce 2006 jsme se 1.5. při návratu z posledního lyžování na
Mísečkách zastavili na Tanvaldským Špičáku a kamarád mě vyvezl na
vrchol, kde jsem připnul lyže a sjel po souvisle sněhem pokrytým slalomáku
až ke kasám. „První a nejspíš i poslední prvomájovej prvosjezd
Špičáku“ – kupodivu ho ani pan ředitel Bažant nevyužil
k propagaci střediska – fotku jsem mu tehdy dodal (ale najdete ji na
známé adrese www.snowschool.info ve fotogalerii)
. Jinak nejpozdnější
lyžování v Česku (samozřejmě jsme chodili celej den pěšky) jsem zažil
v roce 1964 a to 5. – 10.července na „mapě republiky“ v Modráku
(tehdy m.j. s legendární všestrannou sportovkyní – sjezdařkou Evou
Malou…).
01.05.2010 10:09:19 #161
Soudruh Spilka, vedoucí Míseček, by se nad sebou měl zamyslet. 2007 skončil už 15/4, 2008 mu oslavy 1. máje, svátku všech pracujících, vyšly (i s chvályhodně úderným heslem „Vybaveni od Vistu rozdrtíme imperialistu“), 2009 vydržel jen do 28/4 a následně letos jen 27/4.
Netvrdím, že jde přímo o sabotáž Svátku práce a urážku našich dělníků, rolníků a pracující inteligence, ale v epoše zostřování třídního boje a nebývalé aktivace našich zákeřných nepřátel by si soudruh měl promítnout všechny důsledky, zmobilizovat rezervy a další selhání v řadě již jednoznačně nepřipustit.
Tím spíše, že soudruh Krejčí v mnohem složitějších podmínkách harrachovských toto dokázal. Jakkoli kontroverzní tento svérázný chovatel psů je, nezalekl se ani skutečnosti, že tamější konzervativní soudruh Krakonoš sezonu končí už počátkem března, a příkladně vydržel.
01.05.2010 10:11:54 #162
>> #160, HOnza, 29. 04. 2010 09:16:26
Kdysi, když se ještě sjezdovky neupravovaly tak dokonale jako dneska, a kdy bývaly užší, se mnohdy daly sjet později než nyní. Hlavně proto, že lyžaři ježděním nahrnuli sníh zprostředku do krajů, odkud ho mašiny nevracely zpátky, takže ty rantly držely dlouho. Navíc nebyl každodenně kypřený a provzdnušňovaný frézou (= opak toho slehlého starého spodního firnu), což mu z hlediska životnosti na jaře nepřidává. Dneska to díky mašinám pořád vypadá hezky, ale ke konci sezony je to vlastně dost tenká načinčaná vrstva, která pak dokáže zdánlivě „najednou“ odejít.
Párkrát se tak dala (stará) červená ve Špindlu sjíždět ještě na 9. května (už v režimu letního provozu lanovky) a jeden rok (1982?) jsem nahoře na kraji Modré v Rokytnici chodil šlapat do cca 20 slalomových tyčí až do konce května.
Pokud jde o Modrák, nebylo to 1963? Mám pocit, že to byl rok, kdy se tam na značně slušném fleku jezdilo ještě v srpnu (jsem očitý svědek), kdy tam o tom Sláva Sedlák natočil i lyžařský film.
Taky v srpnu se tam trénovalo i tuším 1953 (píše o tom dobové Lyžařství). A znal jsem člověka, který tam uváděl svůj lyžařský rekord na starém sněhu 3. září.
01.05.2010 12:08:19 #163
>> #162, ivan, 01. 05. 2010 10:11:54
„Právě jsem se vrátil z hradu… – uááá!!! uááá!!! uááá!!!
… Pan prezident…“ Takovýhle hlášky se tradičně ozývaly v Kotelních
jámách, pionýrský šátky na hlavách, někdo i transparent na prdeli…
Dnešní 1.máj na harrachovský sjezdovce byl podstatně smutnější –
žádná manifestace jednoty, žádný veselí… Jen pár prdloušů který na
kopci přivítal sám pan ředitel!!!… Nastupovalo a vystupovalo se z lanovky
s lyžema v rukách, aby se asi 150m šlo k místu kde se dalo nazout a
sjíždět až k turniketům = výsledek nahrnovacích manévrů několika rolb
… Za 50 Kč permice a
k ní grátis kafe. Pěkný loučení se sezónou – zejtra prej naposledy.
Takže když bilancuju – mám v týhle sezóně dva historický rekordy –
první lyžování na lanovce v Rejdicích 17. října 2009, poslední na
lanovce v Harrachově 1.5.2010. Moje suverénně nejdelší domácí
lanovková sezóna za 61 let mýho lyžování
.
01.05.2010 20:20:48 #164
>> #163, HOnza, 01. 05. 2010 12:08:19
Jo tak tohle trumfnout bude sakra těžký, ne-li nemožný.
Jaro se sice už párkrát, jak píšu výše, dalo i později, není to nemožné i nyní, ale nanejvýš o pár dnů. (Já měl poslední den někdy po 20. květnu, ale na Chopku, takže vlastně v cizině.) Ale ten 17. říjen je unikát asi jako několikasetletá voda a bůhví, kdy se něco podobného bude opakovat. Takže takové rozpětí mezi první a poslední lanovkovou lyžovačkou bude zřejmě nadlouho rekordem.
Otoh, způsob, jakým se Jirka Krejčí a Milan Goč rozhodli „proslavit“, je IMO lehce problematický. Sjíždění způsobem „kus sněhu chybí, lyže se nesou v ruce“ nic tak unikátního není a na samém konci dubna tak kolikrát sjíždím medvědínskou červenou. Jezdili jsme tak kdysi i svatopetrskou černou, ovšem bez humbuku, nýbrž spíš trpěně. (Takhle jsem třeba 26. dubna 1986, 4. den po skončení provozu, dal dokonce bez sundání lyží červenou + Malý hang. Pokladní Hanka mi tehdy pustila vlek – kotvu paralelně se starou lanovkou – a náčelník nebožtík Jandura ji za to sprdnul a na mě byl taky naštvanej.) Když jsem se dneska díval na záběry na skiareal.com, chyběl nejenom začátek, ale i kus sněhu uprostřed. To je pak hodně násilný primát za každou cenu.
Na kameře přitom vypadal spodek Hromovky po stranách vysněžený až skoro na dolní most, takže by to tam podobně možná šlo také. A taky na Stohu (stoh.cz) je dnešní fotka, podle které by „pochodu“ bylo podstatně méně než 150 metrů. Ale Bobas holt nechtěl být na každej pád „prvomájovej“.
Bylo by zajímavé, kdyby se při takovém lyžování někomu něco stalo. Mohla by to být hezká žaloba a kauza. To už i rokytničáci byli před 30 lety opatrnější a oficiálně provozovali i v lepším stavu sjezdovky vlek na Lysou „jen pro výjezd na hřebeny“ a tím byli z obliga, kdyby se při sjíždění někomu něco stalo.
Jsem taky zvědavý, jestli se toho nechytí někdo zelený a/nebo Krnap. Nevím, jestli je vhodné takhle dráždit hada bosou nohou. Že by to měl Jirka tak dobře ošéfované?
Nebyl jsem tam, nemám emoci z osobního zážitku, ale z fotek a líčení se mi provoz v takových podmínkách zdá poněkud diskutabilní. Ale abych nevypadal jako lyžařský kazišuk, vyhlašme, že Harrachov je tím posledním mohykánem (tím, kdo umožnil lyžařům dostat se převážně lyžmo z horní k dolní stanici lanovky, nakolik to bylo „lyžování“, musí říct učastníci).
P.S. Kdyby bývalo ten rok, co jsem jezdil v září ve Zmrzlé, u nás následně napadlo včas v říjnu, mohl jsem mít de facto nulovou lyžařskou pauzu v tuzemsku (tedy pauzíroval jsem buďto v červenci nebo v srpnu, třikrát se mi za léto do Tater nechtělo). Na zadrátovanej Absurdistán bez velkých hor a ledovců docela slušné…
Zpátky k tématu a příspěvku: máš HOnzo opravdu hezkej zářez, blahopřeju.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.