VIDEA lyziarskeho Dinosaura
21.04.2010 16:03:54 #1
Zdravim Vsetkych priatelov bielych plani a zvlast snowakov.Zacnem asi takto.Chcem sa votret do Vasej rodiny dobrych lyziarov.Vidim ze ste tu chlapi ktori sa poznaju,tak ma dufam prijmete medzi seba a dovolite mi obcas prispiet aj neodbornym pohladom bez zjazdenia mojich vedomosti.Najprv som parkrat zabludil na CARV ,ale kedze ma zaujima efektivne lyzovanie a nie efektne,tak som tu.Chcem zaroven vzdat hold trpezlivej a vynikajucej praci niektorych z Vas. Som lyziarsky dinosaurus ktory naposledy lyzoval ked este Breznev bol Obama.Dvadsat rokov som bol uplne mimo lyzovania/firma ,barak,neustaly kolotoc roboty a starosti bez oddychu,co som zacal riesit chlastom aby som sa zresetoval/.Po rozsekani na motorke ked som mal cas v posteli premyslat co dalej som sa premodlil aby som dostal este jednu sancu/zdravotne/ aspon raz si zalyzovat. Boh bezboznika vyslysal a po dlhych peripetiach som sa na lyze tento rok postavil.Chlast som vysadil.Po prvotnom soku ako sa lyzovanie zmenilo ma ski riadne drapli.Kedze ako sa tu niekto vtipne nazval samohonicem,do tejto kategorie spadam aj ja.Nikdy som nemal nikoho kto by mi zrozumitelne vysvetlil o co kraca v ski,takze som totalny samouk.Teda okrem bracha ktory mi vytkol ze jazdim ako keby som mal v riti mrkvu a bal sa ze ju stratim pocas jazdy .Nastastie som nasiel Vase prispevky,vidim ze tomu evidentne niektori rozumeju,a ked som si kazdy prispevok stokrat precital,snad mi nieco doslo. Nabral som odvahu a dovolil sem supnut par videi. Takze sa mozte pokochat ako samohonic sa snazil pochopit Vase rady a co z toho vzniklo.Takze som v podstate aj vasim skideckom tak sa moc nerehocte. Odjazdenych cca 50 hodin podla Vasich rad na plackach.Doteraz som pracne odstranoval nadlahcovanie/zdvih/vnutornej nohy co sa jazdilo v minulosti. Podla Vasich rad sa snazim fixovat vrch,rozsirovat stopu a v ramci moznosti o vyklony v oblukoch/co je problem ,jazdim s ortezami,ale robim co možem/.Utiahnem tak 400m,potom srdce v anale a nohy na sracky. Videa tusl1 sl2 toto su 4 jazdy na elanoch slx 06 160 cm,ktore mi pripadali na mna moc tvrde,problem s smykom,ale neskor po tuningu sklznice a hran zacali jazdit ako pribite ako som zistil. Dalsie styri jazdy su na brachovych voelkl 154 cm,cerstvo nabrusene podla Vasich rad na 87 stupnov a tie uz so mnou riadne cvicili.sl5 mi pripadali omnoho meksie a agresivnejsie. Snazil som sa nevyvazat obluky,ale snazit sa o kratsi zaber. Chyby su jasne.Vysoko ruky,tzv.syndrom zhltnuteho vesiaka,slaba praca vnutorneho kolena,uzka stopa,x postoj. To je jasne aj mne,ALE ZAKLADNA VEC -JE TOTO PREBOHA KARVINGOVY OBLUK A TO CO SA SNAZITE LUDOM VTLCT DO HLAVY? Dufam ze ma aspon niektori z Vas skoriguju,aby mi na svahu neprischla prezyvka KARVINGOVY PRZNIC. Uff,ale som sa odkydol,dufam ze ste sa niektori prepracovali az sem,preto za odmenu video kde som sa priplietol do bran na 35 stupnovej zjazdovke na slalomkach , a ako so mnou cvicilo aj ked som smykal a zadrzoval jazdu ako sa dalo.Poteste sa z cudzieho nestastia TU brany. Zatial tolko zo slovenskych rovin, Zdravim skipozitivov.
21.04.2010 16:25:19 #2
Omluvam sa este pridavam chybajuce videa,tie mi nezobralo,asi aj server SNOW sa z toho zblbol. Takze na elan slxsl3 na voelklsl6 sl7
21.04.2010 17:20:03 #3
>> #1, Harry, 21. 04. 2010 16:03:54
Ahoj Harry, vítej a díky za krásný vstupní příspěvek.
Tvoje jízda vůbec není špatná, resp. je lepší, než co by se podle velmi skromného úvodu dalo čekat.
Ano, chtělo by to být ještě víc vepředu, ohlídat si vnitřní nohu a zatížení vnější, ruce vepředu, vertikální pohyb by stačil menší.
Jenže tohle všechno nenacvičíš takovým „slalomováním“, jaké předvádíš. Ptáš se, co je to „preboha karvingový oblúk“ – to je především to, co jsi programově zavrhl: „Snazil som sa nevyvazat obluky,ale snazit sa o kratsi zaber.“
Chyba. Krátkou slalomku máš, a tak musíš úplně hravě oblouky právě „vyvážať“, vyjíždět plynule po hranách (skoro) do vrstevnice. To sice ještě není ten správný sportovní carving, ale je to podstata. Je třeba učit se zatáčet, ne jen naskládat rychlou otevřenou vlnovku do pomyslného 3m koridoru okolo spádnice. Na tom svahu, kde jedeš, by to mělo být cvičně tak na tři čtvrtiny šířky, později na půlku.
Carvingových videí najdeš na webu spoustu, takže příkladů toho, co to znamená oblouk opravdu vyjet, máš neurekom. Totéž uvidíš i na videích z VL – starší jsou vesměs z velké placky, aktuální z Míseček z kopce poměrně prudkého.
Když zvládáš takto slušně oblouk krátký – a ten je skutečně po hranách těžší než pohodlné kroužení po radiusu – musí ti vyjíždění po hranách jít velmi slušně.
Řekl bych, že jsi s ohledem na vylíčené okolnosti velmi dobře zapracoval. Držím palce, aby kolena vydržela (sám o tom vím víc, než je zdrávo) a aby totéž platilo pro tvoje lyžařské nadšení.
Vím, že jsem zde napsal spíš jakýsi motivační komentář než rozbor jízdy, ale opravdu by to chtělo vidět nějaké skutečné zatáčky a dotažené oblouky.
21.04.2010 17:27:40 #4
>> #2, Harry, 21. 04. 2010 16:25:19
Ale Harry, jsi na tom podle videí lyžařsky mnohem líp, než co jsem
očekával po přečtení tvýho příspěvku! Dokonce i ta fyzička, o který
se tak s despektem vyjadřuješ, nemůže bejt nijak špatná – soudě podle
razance, s jakou ty oblouky zařezáváš. Je z toho zřetelný, že se jedná
o bejvalýho kvalitního závodníka a tak bych řekl, že bys mohl mít ambice
dost vysoký – rozhodně závody masters. Budeme mít radost, když se
k nám přidáš –
utvoříme československej VL masters Team
. Podle toho, co ke svojí
jízdě píšeš, tak i v podstatě víš, jak pokračovat… Dáš s námi
Kaunertal?
21.04.2010 17:31:10 #5
>> #3, ivan, 21. 04. 2010 17:20:03
Zase jsme se ve stejným čase trefili podobně – jen jsem to nechtěl rozvádět – on má ten dynamickej základ velmi dobrej – střední oblouk s klidem a kvalitně zvládne… – tam už i ten vertikální pohyb bude menší, pohlídá si malíkovou hranu, dokáže jít pánví víc dopředu…
21.04.2010 17:52:54 #6
>> #5, HOnza, 21. 04. 2010 17:31:10
Určitě. Kdo takhle naseká tolik krátkých oblouků slušně na hraně, byť otevřených a nevyjetých, musí dát pohodový carving s prstem v nose.
Vypadá to, že informace, rady a podněty odsud zafungovaly.
21.04.2010 19:35:04 #7
V kutiku duse som dufal,ze sa niekedy casom vyjadria aj ludia na ktorych nazore mi dost zalezi,lebo viditelne vedia. Hned sa chytili dve velke ryby,za co dakujem.Dufam ze este niektore sa pohybuju okolo navnady. Zabudol som poznamenat,ze som byvaly TRAVAR,/pre nezainteresovanych,to su ti co v cervnu zistia ze uz na svahu nie je sneh ale dalej lyzuju./ Kedze pochadzam z roviny,tak zima nebola nic moc./O vplyve travariny na zimne lyzovanie mozme niekedy v buducnosti pokecat,ak o to bude zaujem/. Preto jazdim teraz vlastne len placky,co potrebujem na prerobenie softu v hlave.Dalej to vidim tak,ze hned od zaciatku sezony 2011 budem musiet jazdu skludnit,zasa nahovorit moju milovanu polovicku aby 3 hodiny brala na kameru uchyla/ako ma honosne nazvala/,vrznut jazdy aj na nejakych obrackach aby sa ukazali v plnej nahote chyby/ktore mozno tym smrdlanim schovavam v zalohe. Honzo,dakujem za pozvanie,ale lyze su uz na povale/NAMAZANE ako radite/,a nechcem robit v KAUNERTALE šaša,vsak ani neviem kde to preboha je.
Potom znovu supnut nejake videjka na SNOW a vybrat sa na VL ak uznate ze to nebude skoda benzinu, aby ste ma tam dali do laty,aj ked si myslim ze skor pridete o hlas ako mna oducite stare navyky. Islo mi hlavne o to,ci jazdy maju aspon naznak karvingu a ci dalej pracovat tymto smerom mojho lyzovania ma vyznam.Vkazdom pripade lyzovat budem,literatura na letnu pripravu zakupena,bez toho to naozaj nejde. Lyzovanie si teraz neskutocne uzivam a vazim,je to dokonala cisticka hlavy. Budem vdacny za kazdu pripomienku k mojmu lyzovaniu. Ozaj este na zaver sezony som si zajazdil vo Vratnej,ruky som uvolnil a spustil dolu,doraz na vnutorne koleno vklonene v obluku a snazil som sa vytahovat za rukami v uzavretejsich oblukoch,pricom akosi automaticky som musel viac zatazovat vonkajsiu nohu a vnizsom postoji,co asi malo suvis s vyssou rychlostou./Ej ale som teoreticky podkuty Vasim pricinenim/ Kedze este sa chystam v buducnosti Vas otravovat svojimi otazkami,dopredu sa omluvam a vsetkym Vam prajem pevne kolena a neboliace križe.
21.04.2010 22:28:57 #9
>> #7, Harry, 21. 04. 2010 19:35:04
Ahoj Harry.Vitaj medzi nami.V budúcnosti kľudne „otravuj“.Minimálne ja budem rád.Ďalší krajan na fóre.
K videám nemám viac čo dodať.Kolegovia napísali takmer všetko.Jazdíš pekne.Nemáš sa za čo hanbiť a už vôbec za čo ospravedlňovať.Budúcu sezónu sa kľudne prihlás a môžno spolu pojazdíme.Myslím,že dobre vyjazdený „dinosaurus“ zvládne veľa vecí ohľadom prechodu na inú techniku aj sám,a keď tak Ti s tým pomôžem:)
Alebo skús VL,možno je to pre Teba správna cesta.Neviem.
21.04.2010 22:47:34 #10
Správná poznámka od TNS. Jak je snad z celkového vyznění fóra patrné, žádný slušný zájemce o informace, rady, tipy apod. k vlastnímu lyžování neotravuje – naopak, vesměs tady najde spřízněné duše, které rády poradí.
A my, staří nostalgici (přinejmenším já), každý kousek slovenštiny uvítáme. Přece jenom má skoro každý „československý lyžiar“ ve vzpomínkách ty Chopky, Vrátne, Slkalnaté Plesa, Zmrzlé doliny a další legendární místa. A i když tam už dneska z evidentních důvodů nejezdíme, vždycky to bude kus naší osobní lyžařské historie. I s tamějšími lidmi, na které jsem si nikdy nemohl stěžovat. A takový jarní Chopok asi před 30 lety s partou s holkami Droppovými a Hančinými kolegy z FTVŠ byl jednou z mých nejkrásnějších lyžovaček. (Budu to muset příští sezonu dát do blogu včetně toho, jak se mnou její sestra Eva chodila po Chopku a sháněla svíčku – dovedete si představit, co si mladá hezká holka od chlapů asi tak vyslechla…)
Mr. Pohoda nám ale opravdu bude muset najít staré vlákno RETRO – už to píšu asi popáté!!!!!!!!!!!!!
21.04.2010 22:55:21 #11
>> #8, slawo, 21. 04. 2010 21:07:16 Ano.Stupava je fajn,cez tyzden rano malo ludi,rychle si skusit odkrutit svoje a hajde do prace.Len ta dlzka svahu! Snad este narastie.
21.04.2010 23:09:56 #12
*>> #9, TNS, 21. 04. 2010 22:28:57 hreje.Urcite budem potrebovat rady priamo na svahu,dik za ponuku.Ked ta tu mam,tvoj nick TNS vo mne vyvolava stare spomienky na jedneho lyziarskeho kolika s inicialmi V.T.Ak mas ski schol tak daj vediet.DIK
21.04.2010 23:16:51 #13
>> #11, Harry, 21. 04. 2010 22:55:21
Odkiaľ si, určite z okolia hranice, keď chodíš na otočku do Stupavy. Som z Holíča a hodne chodím lyžovať do Čičman, ale aj na Moravu, najbližšie do Filipova.
21.04.2010 23:26:02 #14
>> #13, slawo, 21. 04. 2010 23:16:51 80 km Stupava, 80 km Cicmany. Cicmany ma dost chytili,video z bran kde som sa nechtiac priplietol/vsak Slovak,ked je to zadarmo nech aj kolena odtrhne/je z hlavneho svahu pred ktorym mam este riadny respekt.Nuz staroba ubera na odvahe.:-D
21.04.2010 23:49:29 #16
>> #10, ivan, 21. 04. 2010 22:47:34
Pre obnovenie spomienok na Chopok (juh) a Lomnické sedlo http://img697.imageshack.us/…icksedl.jpg/
http://img186.imageshack.us/…pokjuh3.jpg/
http://img193.imageshack.us/…pokjuh2.jpg/
22.04.2010 04:47:32 #17
Taky pridam par nazoru, protoze mam pocit, ze Harryho skromny pristup na
jedne strane a kvalitni lyzarsky potencial na druhe, si proste o pomoc rikaji.
1/ to co predvadis je carving. blahopreju 2/ s vyskou ruk bych se
netrapil. slalomari takto jezdivaji. 3/ co neni u ruk vporadku, je pichani
hulkou (nepouziva se v cestine nejaky lepsi vyraz, nez to „pichani“?).
Skoro zadne tam nevidim. Na tom mirnem svahu to jeste tolik nevadi, ale na
prudsim to zmeni hodne. Tam bys mel citit, jak o tu zapichlou hulku zarazis
rotaci. Muzou to byt docela rany. Znam lidi (vcetne me), kteri si intenzivnim
jezdenim kratkych oblouku pohmozdili zapesti. 4/ Horni telo mas pekne klidne,
s tim pichanim, by to bylo jeste lepsi. Mozna ale, ze na prudsim svahu bys
potreboval jeste par mensich rad, jak horni telo sklidnit uplne. 5/ za jediny
vazny problem povazuju vnejsi nohu, ktera ti utika dozadu. toto je treba si
hlidat, najit ten spravny grif a pocit jak drzet panev a zautomatizovat si to
(casto je to ze zacatku nezvyk pro svaly). 6/ na tom mirnejsim kopci, odkud je
video, bych doporucil napred nabrat vic rychlosti a az pak delat oblouky. takto
je videt, ze docela „tlacis na pilu“, aby ty oblouky byly vyjete podle
tvojich predstav. To ma za nasledek ten prehnany vertikalnu pohyb. Ale asi ma
pravdu Ivan, ze nechat lyze vyjet oblouk trochu vic (aniz bys potreboval vic
rychlosti) bude uplne stacit. Takze ja bych ten Ivanuv pokyn prelozil jako:
v zaveru oblouku nechat lyze vyjizdet oblouk trochu dal (vic do boku, neboli
vic zatocit) tim, ze jim odlehcis pohybem tela dolu (hrudnik tahni smerem ke
kolenum).
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.