Free žvanirna
07.05.2010 08:19:59 #1
Ahoj,
zakládám zde vlákno, kam může napsat každý co chce. Předem varuji čtenáře, že to nemusí mít očakávanou úroveň stylistickou ani odbornou. Snažte se respektovat pravidla fóra.
Zde se můžeme libovolně vyřádit. A až tak učiníme, vstupujme, prosím, do VŠECH ostatních vlákem odpovědně, se samoregulací a pod heslem „Každý sám sobě Danem nebo Járou !“
08.05.2010 01:32:13 #3
>> #2, Krab, 07. 05. 2010 09:11:45
To jako že pojedeš na ledovec na kole?
08.05.2010 18:27:33 #4
Tak také něčím mimosezonním přispěju do žvanírny Co říkáte na toto
,,udělátko"? http://www.youtube.com/watch?… Jedná se
údajně o nějaký materiál naladěný na určitou pozitivní frekvenci. Zní
to dost šíleně a normálně bych si toho ani nevšiml, ale dneska jsem
stejným testem prošel na veletrhu a probíhalo to přesně jako na tom videu
Jsou jenom tak
šikovní demonstrátoři, nebo na tom opravdu něco je? Tady se schází
chytří lidé, tak by mě zajímal váš názor…
08.05.2010 23:34:30 #5
>> #4, VojtěchV, 08. 05. 2010 18:27:33 Tak jsem si pár těch videí prohlídnul a je mi to celkem jasný. Stačí, když je tlak veden jen trochu směrem od těla a to tě semozřejmě vyvede z rovnovážného postavení, kdežto v případě tlaku směrem dolů nebo i trochu směrem k chodidlům to úplně v pohodě ustojíš. Vyzkoušej si to a uvidíš. A materiál naladěný na pozitivní frekvenci najdeš na akcích Vylepšovaciho Lyžování. Dali.
10.05.2010 10:24:16 #6
>> #5, Dali, 08. 05. 2010 23:34:30
Jo, možná jsi na to kápnul. Něco takového jsem předpokládal, jen jsem
nevěděl, co přesně To
by chtělo ten bionickej náramek mít chvíli pro sebe, aby si člověk
ověřil, jestli je to opravdu blbost, což takovéhle zázračné věci
bývají… Zase ne na všech těch videích mi ta tvoje teorie přijde
aplikovatelná. Ale tam bude zase určitě aplikovatelná nějaká jiná
12.05.2010 01:19:42 #7
Neviem ci nezasieram nespravne vlakno,ak ano pardon. Dovolujem si vyjadrit VELKU uctu obom Ivanom a Honzovi,za vysoko profesionalne a inteligentne ukoncenie nic neriesiacej sa trapnej diskusie na interski medzi JAROm a neviem kym.Bravo.Vynikajuce prispevky,odporucam vsetkym ktori maju lyzovanie radi, precitat.
15.10.2010 03:34:26 #9
Hoj! Po studiu předchozího Tom_ova příspěvku si radši nedovoluji
zakládat nové vlákno
Navázal bych na mou předchozí diskuzi, ze které díky Vám vyplynul závěr
na koupi nových bot
Četl jsem nejnovější SNOW, které píše cituji: „Flexi 100 až 120 by mohlo být nejvhodnější pro sportovního jezdce s ambicemi“: Zdá se že tato bota by pro mě mohla být vhodná? Nebo má někdo tip kde vybrat jeté boty vel.46 za rozumný peníz? Praha ideálně. Happysport?
15.10.2010 08:59:47 #10
>> #9, ludek.stepan, 15. 10. 2010 03:34:26
Ahoj,
nenech se odradit frigidním přístupem některých účastníků k vědecké diskuzi. Klidně si vlákno založ, máš na to nárok jako každý. Určitou výhodou kyberprostoru je jeho (pomyslná) svoboda. Rozhodně alespoň v té míře, že můžeš vyjádřit svůj názor a zeptat se kohokoliv na cokoliv. Jak to potom dopadne, je věc druhá, ale rozhodně se tím dopředu netrap a nenech se omezovat.
No a teď k věci samé : V Praze obchody s jetýma botama neznám, ale obecně : Nemyslím si, že by nákup jetých bot byl ten ideální stav. Chápu, že jsi asi limitován rozpočtem. Zkus nakouknout tedy do bazaru SNOW, kde to můžeš vyhledávat nejen podle druhu (boty), ale i podle regionu (Praha). Protože si je budeš muset zkusit. Je pravda, že za nové boty na krámě s odpovídající flexí bude nutné vysolit tak 10k, i víc. Nevím, jestli je to úplně košer, spíš ne, ale existuje ještě osvědčená cesta – nazkoušet v obchodě a koupit na netu, v tomto případě bys zřejmě rozpočtu značně ulevil… Totéž platí i pro botu jetou… Tzn. pokud si budeš například jistý, že obuješ LANGE WC 120, tak neváhej, protože jsou v bazoši za 2k a k tomu v Praze. Čili je můžeš zkusit a pokud budou opravdu jeté 2 týdny – máš super botu za super peníze. Nákupu ojetých bot, co sem vozí různí šikulové z půjčoven zvenku, bych se vyhnul obloukem … Obecně bota jetá bude mít dost za sebou a pokud vnitřní botička nebude docela zničená, bude natvarovaná na cizí nohu.
Mnohokrát tu psal Ivan, ale i řada dalších, že bota je základ. I kdybys letošní budget utratil jen za perfektně padnoucí vhodné boty, a s lyžema počkal na příští rok, uděláš pro svoje lyžování podle mě víc. Já bych to tak aspoň udělal. A máš před sebou sezónu, kdy ve svých bezvadných botách můžeš zkoušet, porovnávat, hodnotit a nechat se okouzlovat fůrou krásných lyží. A fakt v klidu se rozhodnout, do čeho svoje penízky příští rok dáš. Protože jak píše nádherně ve SNOW MARKET Ivan, jsou to Tvoje peníze, Tvoje pocity a Tvoje lyže. Volně parafrázováno. A to bez bot nejde. Fakt ne. Tak se měj. SKOL.
P.S. Pokud jezdíš v Krkonoších, jsou půjčovny a testcentra, kde uplatníš docela velké slevy se SNOW-CARD, a pokud přijedeš na VL-ko, asi se najde někdo, kdo bude mít lyže, co by Tě zajímaly a bude ochoten Ti je půjčit jen tak .....
15.10.2010 09:26:35 #11
>> #10, Martin430, 15. 10. 2010 08:59:47
Chvilkama mám pocit, že sem nemusím psát díky tobě a několika
dalším – píšete co bych psal i já . Jen bych rád sem
oznámil – i pro ludka.stepana – letošní VL-novinku. Máme
dohodu se Sportenem, že nám poskytnou na předvádění dost párů lyží
v takovým výběru, že si mezi nima bude moci zkoušet každej, co mu typově
sedne
. Od hodně
sportovních AHV6 Sl i GS přes pohodovky a holčičí lyže k freeridům a
parkovejm lyžím až k dětskejm…
15.10.2010 09:34:31 #12
>> #11, HOnza, 15. 10. 2010 09:26:35 A na kterém VL-ku budou k dispozici. Neříkej, že na všech, vždyť je to kus materiálu co se musí dopravit na místo určení.
15.10.2010 09:40:08 #13
>> #12, pool, 15. 10. 2010 09:34:31
Jo, rád bych aby na všech – budu se s tím tahat převážně já, ale
rád alespoň část vždycky někomu z vás přenechám – patnáct párů
je fakt dost .
15.10.2010 09:43:51 #14
>> #13, HOnza, 15. 10. 2010 09:40:08 No proto se ptám, protože je mi jasné, že to odtaháš Ty. Pokud se ovšem nenajdou nějací ochotní spolulyžníci, kteří mají dost místa v autě a jsou někde poblíž místa, kde budou lyže uskladněny.
15.10.2010 09:44:51 #15
>> #13, HOnza, 15. 10. 2010 09:40:08
to víš, to se malinko projevuje v psaní ten špatnej vliv, co na nás
máš
K těm lyžím, HOnzo, nevím, jak to máš přesně vymyšlený, ale to abys koupil dodávku a vyjednal Marťasovi smlouvu pro skimana …
15.10.2010 11:02:36 #16
>> #15, Martin430, 15. 10. 2010 09:44:51
Nestarej se , nějak
bylo nějak bude – každej sám po sobě servismanem
– třeba… – musíme se
to naučit, proto to všechno děláme
15.10.2010 14:33:09 #17
Ahoj Martine, vlastně skoro nemám čas v tuhle (předzimní)dobu reagovat, protože se věnuju zákazníkům ve svém sportovním obchodě. Tyhle diskuze čtu hlavně proto, abych se něco dozvěděla a většinou jsou všechny informace velmi zajímavé a poučné (Ivan, HOnza). Na tvůj příspěvek ale nemohu neodpovědět. V jedné větě se vyjadřuješ k ceně kvalitních lyžáků, že jejich cena není košer a zároveň nabádáš k osvědčené cestě: nazkoušet v obchodě a koupit na netu. Obchodník musí mít skladem celou číselnou řadu těhle „levných“ botiček a musí je zaplatit. Málokdy se prodá celá řada za plnou cenu. Kdyby všichni zákazníci uvažovali jako ty, brzy bychom si kvalitní materiál mohli kupovat u Vietnamců. Souhlasím s tím, že bota by měla být nová, aby se přizpůsobila noze. Ale zamyslela bych se nad tím, co je a není košer. Neber to nijak osobně, jinak se mi tvé příspěvky líbí. Jen je třeba se na to podívat i z druhé strany. Třeba se někde potkáme na horách a proberem to. Katka.
15.10.2010 14:36:02 #18
>> #16, HOnza, 15. 10. 2010 11:02:36
Ahoj Honzo, jak vypadá to VL v prosinci na Kaprunu, počítáte s tréninkem v bránách? A nemluv sprostě. Katka.
15.10.2010 15:48:52 #19
>> #17, Kačka, 15. 10. 2010 14:33:09
Ahoj Katko.
To je ale jedno veliké nedorozumění. Já tu větu čtu už poněkolikáté a nevím, kde jsem udělal chybu.
Já to myslel ve Tvůj prospěch. Že mi nepřipadá košer zajít k někomu, kdo platí nájem za prodejnu, plat prodavače, svítí, topí a tak dále. A u něj si to za jeho náklady vyzkoušet a pak mu nedat nic vydělat. Já se tak nechovám (taky už řadu let nenakupuji v Česku), ale vím, že to řada lidí dělá. A v momentě, kdy by měl tazatel silně napnutý rozpočet, tak jsem to uvedl jako alternativu. Lepší, než jezdit v botách úplně blbejch, nebo se nechat „obsloužit“ někým, kdo vydělává na prodeji bot, jež by měly být klasifikovány jako nerecyklovatelný odpad. S tím, že jsem ji komentoval, že takové počínání může přinést žádaný efekt (správně zvolenou botu, resp. její velikost a zároveň za málo peněz), ale nepřipadá mi to zcela fér. A o ceně kvalitních bot jsem nepolemizoval, to je stav věci, 10k a víc běžně v krámě na pultu, k tomu se v původním příspěvku nevyjadřuji.
Ale mohl bych. Tvůj obchod neznám, a nechci se Tě v žádném případě dotknout. Ale každý z nás zná obchody, zejména ve velkých městech nebo horských střediscí. Prodavači jsou brigádnící, valnou většinou totální analfabeti. Prodávají se rok, dva, tři i více staré modely za ceny při uvedení na trh. Prodávají se rekreantské bačkory jako sportovní nářadí. Téměř nikdo neumí udělat jakoukoli úpravu, o nějakém boot-fittingu nemluvím. Informace, které dostaneš, jsou v nejlepším případě marketingové bláboly z letáku, ve všech ostaních případech mají nulovou informativní hodnotu. Asi se mnou budeš, souhlasit, že pokud nedostávám jako „náročnější“ zákazník žádnou (ani placenou) doprovodnou službu, natožpak přidanou hodnotu, necítím povinnost utrácet peníze v tomto podniku a jen použiji vystavené zboží k vyzkoušení a jdu dál. Ostatně, tento systém prodeje k tomu přesně vybízí. I přesto jsem tuto možnost doporučil jen s výhradou (že to není asi zcela košer – vůči postiženému obchodníkovi). Pro někoho, kdo skutečně má jen malý rozpočet to může být jedna z cest, jak si pomoci. A myslím si, že jen skutečně málo z nás, kdo na tohle fórum chodí, může říct, že lyžovat chtěli vždy a napnutej nebo prostě malinkatej rozpočet se jich nikdy netýkal.
Tak snad jsem to uvedl na pravou míru.
Děkuju za reakci, na horách se s Tebou samozřejmě rád potkám a proberu s Tebou cokoli. Poznáš mě lehko. Stojím od rána vyteplenej u bufetu ve fleasové fletčí kombinéze.
15.10.2010 16:25:05 #20
>> #19, Martin430, 15. 10. 2010 15:48:52
Protože se mluví o mě, dodám, že již z prvního příspěvku jsem pochopil, jak to Martin myslel a plně s ním souhlasím, co se týče toho, co je a není „košer“.
Zítra jdu nazkoušet tuhle botu myslím, že cena je dobrá, pokud
padnou vzal bych je. Nerad bych však opět koupil velkou. Ty Lange v bazaru
vypadají dobře, bohužel jsou s dovětkem „spíše pro úžší nohu“.
Měřil jsem si chodidlo 295×100mm, čeká mě asi ještě sado-maso
Co se budgetu týče, 6tis za nový boty ještě můžu dát, ale čím víc
zbyde, tím víc bude ježdění
Jestli bude večer čas, hodil bych do diskuze o fičurách fotku zevnitř skeletu stávající boty pro inspiraci, ne že by bota byla jakkoliv špatná, ale zkrátka potřebuji „jinou“…
15.10.2010 18:03:56 #21
>> #18, Kačka, 15. 10. 2010 14:36:02
To bylo vesele povzbudivé a jen naznačení vulgarit – už jsem je
smáznul a tímto se
omlouvám
. Na tom Kaprunu
je to míněno jako trénink na svěťák a tak počítám s tím, že se
i v brankách svezeme s ostatníma odjinud. Koneckonců bude to SG a to zas
ty branky ani moc bejt nemusej… – spíš návyk na rychlost na doufejme
nezaplněný sjezdovce. Vezmem každopádně špačky…
15.10.2010 18:47:37 #22
>> #19, Martin430, 15. 10. 2010 15:48:52
Ahoj, to jsme se asi opravdu špatně pochopili. Sorry. Trochu mi to připomělo dobu před 20 lety a tak jsem se rozohnila. Obchodníci v Rakousku to mají určitě lehčí než my v Beskydech, na 100 párů lyžáků u nás prodáme tak 3 přes 10k. Na druhou stranu je super, že Češi sportujou, i když nemají na nejlepší vybavení. Pak přijdou na řadu i ty jeté lyže z půjčoven. Je to lepší než sedět doma. Na druhou stranu se snažíme podporovat i závodníky a dávat různé výhody, když dají vědět včas. Závodní lyžování je hodně drahý sport. To mi připomělo, že mám dvoje závodní obřačky (Elan 182 a 191, echt závodní, včetně vázání, ty delší jeté 4 jízdy, jedna na Světových hrách, starší modely). Tohle není pro normální lidi, tak kdyby někdo chtěl, taky můžu někoho podpořit. Musím závodit na letošních, protože mě Elan trochu sponzoruje. Jinak se těším na ten bufáč Martine.
Honzo, jdu pracovat, abych mohla v tom prosinci na pár dnů vypadnout. Teda sbírat plusové body, ty můžu i po nocích. (Já totiž se svým obchodním partnerem i žiju).
18.10.2010 14:41:43 #23
I kdybys letošní budget utratil jen za perfektně padnoucí vhodné boty, a s lyžema počkal na příští rok, uděláš pro svoje lyžování podle mě víc. Já bych to tak aspoň udělal. A máš před sebou sezónu, kdy ve svých bezvadných botách můžeš zkoušet, porovnávat, hodnotit a nechat se okouzlovat fůrou krásných lyží.
Ahoj, tak jsem dal na Vaše rady! Nakonec jsem pořídil o dvě čísla menší boty než mám, flexi
120, zlevněné z 10tis na 6tis. Lyže jsem sehnal za pakatel, jak radil HOnza.
Hrany už jsou sice jako vlásek, ale ušetřené penízky můžu vrazit do
ježdění a zkoušení
Jsem trochu nervózní, páč tuhle zimu budu vlastně začínat od nuly a
s úplně jiným feelingem, než jakej jsem měl doposud možnost zažít. Už
aby začalo sypat!
18.10.2010 21:05:05 #24
>> #23, ludek.stepan, 18. 10. 2010 14:41:43
Boty nejspíš OK – i když se divím, že se nepochlubíš co za typ – ale 120 fexe, pokud máš dobrej pocit z těsnýho obepnutí, by měly bejt OK. Ty lyže je otázka (so za typ?) – hrany jak vlásek můžou prdnout hned při prvním lyžování – ani nemusí přijít kamínek – a materiál hran bude jistě chybět na pravidelnou údržbu (po každém lyžování na tvrdu). Starší lyže se kupujou klidně hodně odřený a s třeba i mizernou skluznicí, ale dostatkem hran… – no třeba budeš mít kliku.
18.10.2010 22:39:59 #25
>> #24, HOnza, 18. 10. 2010 21:05:05
Boty jsem koupil tyhle Rózy Jsou hóóóódně těsný, na
sjezdovku bych v nich nevylez :D Budu je muset pomaličku připravovat na
sezonu hezky v teple po večerech, při čtení SNOW. Jinak nemám moc velkou
radost z té černé, uvidíme co udělá zima…
Lyže jsem sehnal taky Rózy…náhodička, aspoň budu pěkně vystajlovanej
ve frontě na limču
Loňskej race stock. Odřený jsou, skluznice je OK, jedna špička je
rozštípnutá. Špičky jsou zkosený „slant nose“, takže mají sjetou
hranu jen na jednu stranu, když budu jezdit na druhou mělo by to být OK.
Materiálu na údržbu moc nezbývá, jestli přežijí do jara, budu
rád…pokud ne… dá se koupit holá lyže za 8–9tis, vázko přemontuju a
ve výsledku se dostanu někam ± na cenu setu.
18.10.2010 22:41:57 #26
>> #24, HOnza, 18. 10. 2010 21:05:05
mimochodem: dá se vyměnit hrana? Vím, že dá…ale…dá se vyměnit hrana na těchto lyžích? Má to smysl?
19.10.2010 00:02:54 #27
>> #26, ludek.stepan, 18. 10. 2010 22:41:57
Dá se skoro všechno. Libor dokonce zkracuje skočky na délku pro děti. Smysl by to mělo, kdybys měl ještě dobré rychlé sjezdovky po Maierovi a hrana ti třeba praskla. U ojetých slalomek to smysl nemá.
Kdysi dávno, asi tak 1977 nebo 78, kdy závodní Rózy byly vzácnost, mi kluci v Jablonečku hranu vyměnili. Lyže se ale změnila, už neměla stejný vzpruh a nebylo to ono. Musela pryč.
Problém by mohl být s vlepením. Libor Nedomlel, který je dneska hlavním opravovatelem zdevastovaných lyží, nesežene stejné lepidlo, jaké používá výroba.
Jinak ti nechci kazit radost, třeba budeš mít kliku, ale pro obecnou osvětu musím zopakovat (nedávno to už tady padlo, a asi ne poprvé), že ojetá racestock slalomka s hranou na konci není dobrá koupě. Kvůli hranám (slalomky se nejvíc a nejrychleji obrousí), ale i proto, že mívají dobitý špičky od tyčí. Slalomka je často spotřebák na jednu sezonu, někdy na necelou…
19.10.2010 06:31:49 #28
>> #27, ivan, 19. 10. 2010 00:02:54
Díky za rozšíření obzorů, tušil jsem že tak nějak to s tou výměnou bude.
Jasně, předpokládám, že proto se cena jeté slalomky bude odvíjet
především od toho kolik zbývá hran, než třeba stavu skluznice, topsheetu
apod, tedy částí, které se „nespotřebují“ tak rychle jako hrana.
Můžu říct tolik, že tahle lyže byla za cenu vázání, takže si myslím,
že na vyzkoušení a doježdění to není špatná koupě… není to sice
přesně to, do čeho jsem původně chtěl investovat, chtěl jsem lyže co
chvilku vydrží, ale když do toho vlezla ta záležitost s botama, jsem rád
že vůbec mám lyže
19.10.2010 07:35:05 #29
>> #28, ludek.stepan, 19. 10. 2010 06:31:49
Jestli můžeš a chceš, vyfoť lyže a hrany a my ti řekneme co se s tím dá a nedá dělat.
19.10.2010 08:28:42 #30
>> #28, ludek.stepan, 19. 10. 2010 06:31:49
Když je to za cenu slušného vázání, je to OK. A pokud budeš brát nácvik techniky vážně, hodí se i slalomka na konci života pro některé technické drily. Čímž jsi mi připomněl, že jednu takovou, koupenou kdysi čistě kvůli vázání, bych měl sundat z půdy a oprášit pro právě zmíněné použití.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.