Velikost bot
02.06.2010 07:02:51 #1
Zdravím všechny, kteří by místo takového léta raději pěknou zimu. Pořizuji si výbavu na skialpy a potřeboval bych poradit s výběrem velikosti bot. 90% běžné vycházkové/sportovní obuvi nosím vel. 42, zbytek, hlavně třeba zimní vel. 43. Mám vyhlídlé Scarpy Spirit s thermobotičkou a rozhoduji se mezi velikostí 27 a 27,5 . Když vytáhnu vnitřní botičku z 27, tak se mi zdá, že za patou mám místa dost (min. 2cm), ale s botičkou se mi zdají fest. A v tom je kámen úrazu, nevím, jestli je to jen velikostí vnitřní botičky a nevím, o kolik se vychodí. Velikost 27,5 je pocitově lepší, ale mám strach, že se vychodí a budou mi zbytečně volné. Pokud má někdo zkušenosti s tímto typem boty s thermobotičkou, nejlépe kdyby měl i stejnou velikost nohy (naměřil jsem přesně 26cm), budu vděčný za radu.
02.06.2010 09:22:25 #2
V*>> #1, jpess, 02. 06. 2010 07:02:51
Je pri velkosti mondo 27 a 27.5 ta ista velkost skeletu ?
U vacsiny vyrobcom je to tak, ale na fore TGR som narazil na info, ze prave pri
SCARPe je to posunute. Podla tabulky velkosti co maju na stranke by to mohla byt
aj pravda http://www.scarpa.com/popchart.html . 2 cm v skelete pri
skialpovych topankach by mohlo byt tak akurat.
Ked si obujes iba papucu, kolko mas miesta pred spickami ?
U zjazdovych lyziarok by to malo byt natesno ( ako ponozka ), u skialpovych
mozno nejaky ten milimetrik by nemusel vadit.
Obecne skialpinisticke papuce su ovela macatejsie, takze je sanca ze sa viac
vytiahnu ( urcite do sirky, neviem ci aj do dlzky ). Thermoboticku si musis
vytvarovat teplom, v obchodoch to vacsinou nerobia poriadne, tu je navod Vypalujeme
papuce v teple domova
Ja osobne si pri rovnakej velkosti skeletu vyberam vacsiu papucu, ktora sa menej
vytiahne a ma blizsie ku konecnemu stavu.
02.06.2010 12:28:56 #3
To je právě ten problém, u vel. 27,5 je o cenťák větší skelet (jinak bych to ani neřešil) a já mám obavy, že koupím 27,5 a thermobotička se vyšmatlá a já v ní budu plavat, nebo koupím 27, botička se nevyšmatlá a bude mě tlačit. Jinak z těch tabulek velikostí nejsem vůbec chytrej. Thermobotičku samozřejmě budu vypékat, ala nemám žádnou zkušenost, na kolik může při vypékání povolit na délku.
02.06.2010 13:20:15 #4
>> #3, jpess, 02. 06. 2010 12:28:56
Ak mas v skelete 27 az 2cm miesta, tak 27.5 je podla mna uz vela.
Precitaj si celu diskusiu pod tym navodom na vypekanie. Je tam tip na
vystiahnutie do dlzky ( uplne posledny prispevok ) …
31.08.2010 21:40:32 #5
>> #1, jpess, 02. 06. 2010 07:02:51
Podobný problém jsem řešil s botou Dynafit ZZero 4C, ta má také
vypékací botičku. Velikost Mondo je o číslo menší než je velikost EU,
Takže např, EU 8.5 je Mondo 27,5. Ideální si je obkreslit obvod nohz na
papír změřit vdálenost od paty po špičku a podle vzdálenosti určíš
velikost Mondo. Převodní tabulky jsou na webu.
Při vypékání ti v obchodě pod silinové tenké ponožky nasadí (nebo by
měli nasadit) před prsty gumovou špičku, takže se ti vypékaní pro prsty
vytvoří dostatek místa. Já jsem měl botičku před vypečením hodně
těsnou (rozhodně jsem tam neměl tolik místa co ty) a celkově botička
i trochu tlačila. Po vypečení vše OK a spokojenost. Pravda jezdím
v tenké spodní a hodně tenké lzžařské podkolence. Takže bych se u tebe
té menší velikosti při výběru nebál. Pokud vezmeš příliš velkou botu
budeš mít při výstupu pořád odřené nohy. (ale vše samozřejmě
s mírou, nelze to přehnat i směrem k malé velikosti). Jinak podle mých
zkušeností se vnitřní borička po 2 letech chození moc nevytáhla.
Předtím jsem měl klasické nevypíkací botky a ty se vyšmajdaly mnohem
víc. Takže bych s nějakým pozdějším rozšlápnutím na větší velikost
raději moc nepočítal.
02.09.2010 10:01:45 #6
Ahoj, moje zkušenosti s botama Scarpa s vypékací botičkou: Sice nejde o skialpové boty, ale o Hurricane (takže už celkem tvrdé boty, aspoň v teplotách pod nulou:-), ale botička bude počítám stejná, minimálně materiál. Mám velikost 27, což je o půl až číslo menší, než běžné boty. V obchodě se boty zdály až příliš těsné, ve skeletu bez botičky jsem měl odhadem 1,5–2 cm místa. Botičky jsem nevypékal, čekal jsem, až se samy vytvarují „lidským teplem“. Ze začátku to bylo nepohodlné, ale myslím si, že díky tomu vydržely o něco déle „nevyčvachtané“. Konkrétně jednu necelou sezónu (sezóna= cca 40 dní). Jezdím v tenkých ponožkách. Po třech letech ježdění mám pod botičkou cca 3 mm podložku, a na botičce „tuny“ vycpávek, včetně cca opět 3 mm tuhé pěnovky na patě, lýtku a kolem kotníků, abych z bot nevystupoval. Na tuto zimu vybírám nové boty. Tak moc se botička vytáhla. Zvlášť znatelné to je v teplejším počasí (stačí teploty nad nulou), kdy botička výrazně změkne a nedrží dobře nohu. Přiznávám, ve velkém mraze, když obuju trochu teplejší ponožku, vyndávám onu podložku pod botičkou. Teplem dost (oproti sjezdovým botám) měkne i pebaxový skelet – další zhoršení opory pro nohu. Protože nahoru se nějak dostanu a preferuju sjezd, v nových botech chci botičku netvarovací teplem i když pro chůzi je „pěnová“ pohodlnější. Výš popsané bude platit ještě víc u bot měkčích. Záleží taky na jakých lyžích je budeš používat. Čím širší a delší budou, tím víc pocítíš hendikep případné větší boty. Na lehkých a úzkých skialpových to nebude tak zlé. Takže shrnuto:
- botička se vytáhne a navíc v teplejším počasí změkne. Tedy pokud nevymysleli něco kosmického, co nepodléhá fyzikálním zákonům:-)
- pokud máš na délku ve skeletu dostatek místa (ty 2 cm jsou podle mě až moc, záleží, jak pohodlné nebo naopak výkonné boty chceš), můžeš je vždycky vytáhnout do šířky, když by tlačily. Na délku botička povolí hodně (teplem tvarovací Scarpa, možná mají víc druhů, ale počítám, že do Nejtvrdších bot dali případně taky nejpevnější botičku daného druhu).
Tož tak u mně:-)
02.09.2010 14:29:25 #7
Jpess- v té tvé velikosti u Scarpy je asi zrovna přechod na větší
skelet (1 skelet má 2 velikosti). Zkus teda Garmont, ten to má přechody
skeletů posunuté půl čísla oproti Scarpě. Mohl bys tak přesně!! vychytat
velikost. Scarpy jsou dobré na širší nohu, odolné Garmonty na užší.
S tím vymačkáváním přejdi raději na nové modely, které mají tužší
vnitřní botičky nebo vem unifit botičku.
A kdyby nepomohlo ani to, tak ve Zlíně na ulici Padělky borec už 20 let
špičkově a naprosto přesně tvaruje anomálie ve skeletech asi tak za
200 Kč bota.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.