Jak vybrat lyžařskou přilbu [článek]
06.10.2010 16:34:32 #2
Doplnil bych o jednu vlastní blbou zkušenost. Koupil jsem karbonovou Giro Streif a k ní kompatiblní brýle taky Giro. Vše sedělo perfektně, helma se nehýbala, ani netlačila, brýle úplně bez problémů. Bohužel jen do chvíle, kdy jsem se ohnul do nízkého sjezdového postoje (vejce) a helma se díky malému vybrání vzadu střetla s páteřákem, popojela a posunula brýle tak, že nos byl rázem uvnitř. Ve vejci se v ní vůbec nedalo jezdit, a to ani bez páteřáku. Takže těm, kteří občas ve vejci jezdí, doporučuji zkusit přilbu, brýle a páteřák dohromady v tomto postoji a při zkoušení se zavrtět. Od té doby jsem jezdil ve dvou jiných a obě jsou naprosto bez problémů.
06.10.2010 21:35:47 #4
HELMA… Falešný pocit bezpečí, aneb jezděme s pemprskami… Budeme jezdit v neprůstřelné vestě,skafandru obaleni z kevlarových plátů,chrániči všeho a všude,a ještě povinně??? budeme jezdit rychle,jsme nerozbitní,narážet do sebe ,jsme obaleni a 2× nerozbitní…a ještě nám budou vnucovat,že je to hezké,modní,není v tom zima,nepotí se v tom hlava,nekloužou po tom brýle při prudším pohybu,či skoku…
Helma je a bude vždy diskutabilní…,jedněm ,kteří si myslí,že díky
helmě a případně páteřáku se jim nemůže nic stát,a jezdí rychle nebo
lépe řečeno nad své možnosti, nebezpečně,…druhým ,kteří své
možnosti znají a rychlost ovládají,jen měli smůlu-trefili něco,o co se
helma zachytila,…jindy zbytečná diskuze.. ,protože trefili hlavou
dřevěný oplůtek na okraji sjezdovky v rychlosti 50–60–70km/h a i víc
=se rovná dárce orgánů…díky helmě bývá fraktura 1,2 C obratle
s poškozením basalních center a prodloužené míchy tj poškozená centra
dechu,tlaku,tepu… neslučitelná s možností přežití, bohužel tedy ani
odběru orgánů pro transplantaci…narozdíl třeba od těžkých fraktur
lebečních …ti to sice s následky ,ale přežívají… Dále kdo zažil
sestřel ,,rychlým,, blbem a byl trefen kamkoliv helmou ,asi taky jen tak
nezepomene..na jeho helmu ,a ještě není kam ho pokárat … … další negativum
některých helem je špatný sluchový vjem,a tak lyžař neslyší ,co se
v terenu děje -vždy to nepříjemné přijede ze zadu ,že..???,mimo toho MP3
poslouchá v helmě čím dál ,tím větší procento, ať už lyžařů,nebo
snowbordistů.. Případ s tragickou smrtí při sjezdu na mistrovství světa
v GAPA-Ulrike Meierová.,kde příčinou byla jen a pouze helma a její
zachycení za průjezdové čidlo časomíry-mezičasu..,znamená,že helma
někdy pomůže a někdy zabije…,stejně ,jako zlámaný vaz po aktivaci
airbagu,když záchranář odpoutával zraněného řidiče uvnitř automobilu
… ,,nejkrásnější,, je vidět 5–6ti letého prcka v lyžařské
školičce na plácku-téměř rovině s těžkou helmou ,kterou krční svaly
po 15ti minutách neunesou ,a dítě má hlavičku na stranu,…a když se
rozjíždí na dětském vleku ,tak to s hlavou škubne a zamává ,jak při
přistání F18 na palubě letadlové lodě… whiplash sy platí i pro
lyžařskou helmu-jakékoliv zpomalení či zrychlení v C segmentu tedy
účinek na krční páteř je tím větší,čím je ,, to na palici,,
těžší,a až půl kila může být dost… takže helmu ano…,ne vždy ,ne
za každou cenu,ne s MP3,ne pro ty nejmenší ,za předpokladu že lyžují
spolu se stejně starými na uzavřeném ,,bezpečném ,, prostoru, a ne pro
blby ,neb blb s helmou bude zásadně rychlejší a nebezpečnější…dost na
tom ,že mají doost rychlý material,a bohužel úplně rovnou sjezdovku…
P.S.jedu-li v tyčích mám ji lehkou s drátovou ochranou na čelist,jedu li obřák pak s pevným integrovaným ochraným rámem,když jedu pro radost ,tak v čepici s,,bambulí,, už jezdím většinou pro radost, a když učím,tak bez helmy,protože nechci klientovi sdělovat,že se bojím asi desetkrát víc ,než on… garf
06.10.2010 22:08:14 #5
No nejbezpečnější na sjezdovky asi bude ZORB…
Chci se jenom poptat – loni jsem si helmu naštěstí nikdy nezapoměl vzít a po dosti nemilé kolizi ji mám naprasklou a tudíž bych si rád a s klidným srdcem udělal radost a koupil novou. Zálusk mám na nějakou fajnovou „celoskořepinku“. Nemáte tip na nějakej kšeft na trase Liberec – Praha, kde maj větší výběr než bývá obvyklé…?
P.S.: Do medicínských zdůvodnění proč nemít helmu bych se radši nepouštěl. Teda jestliže člověk nechce bejt za komika.
07.10.2010 05:25:57 #6
>> #2, Martin47, 06. 10. 2010 16:34:32 Souhlasim s Martinem, stalo se mi neco podobneho, s paterakem to nemelo nic spolecnyho, ale ve sjezdaku jsem nevidel pres horni okraj bryli kam jedu, protoze helma je v ten moment tlacila dolu na nos…
>> #4, garfield, 06. 10. 2010 21:35:47 Nevim co si o tvem fyzikalne doktorskem prispevku myslet, ale mam z toho pocit, ze se snazis rict, ze helma neni dulezita a snad i nebezpecna??? Samozrejme muzou nastat situace kdy se muze neco prihodot prave kvuli helme, ale to je tak 0,1%. Helmu nosim jiz 25let a nikdy bych bez ni nesel na kopec. Tu posledni mam asi 10let(vim, je uz asi za zenitem a mel bych ji vymenit) a myslim ze mi zachranila hlavu, mozna i zivot nespocetnekrat! Loni jsem mel otres mozku po padu hlavou na led a mam takovej pocit, ze bez helmy bych tam zustal lezet a rovnou by me mohli strcit do pytle… Nemyslim si ze lide s helmou(95% lidi na kopci) by jezdili rychleji a agresivneji diky helme! Je to vse jen o lidske povaze jak kdo jezdi, stejne tak v aute nebo na motorce. Nekdy se ale bohuzel vyskytnou okolnosti, ktere zkratka nemuzeme ovlivnit… Nevim jestli by mela byt helma povinna, je to kazdeho vec, ale jak rikam, nevlezl bych bez ni ani na lyze ani na kolo…
07.10.2010 06:42:27 #7
>> #4, garfield, 06. 10. 2010 21:35:47
Jsou to ale pitomci ve tom FIS, že po tak tragické události, kdy Uli Meier křísla hlavou ve stovce o pevně zapuštěný dřevěný kůlek a helma ji evidentně zabila, nezakázali na závodech nošení všech nebezpečných prvků, jako helma, páteřák, brýle apod. Taky tomu nerozumím.
07.10.2010 11:31:20 #8
Uff, no souhlasit se dá snad s čátečnou až v případě MP trojek úplnou ztrátou sluchové orientace, děcky na loučce, pocitem falešného bezpečí (u někoho vyvolávajícího nebezpečné nápady) a s tím, ať si každej nosí, co chce. Ale to je asi tak vše, řekl bych. Taky mi přilby zvlášť estetické nepřijdou a hlava se mi v tom krámu potí jak prase. Ale přeci jenom výhody převažujou, to je snad jasné.
07.10.2010 12:14:23 #9
>> #8, medvěd, 07. 10. 2010 11:31:20 Vyslechli jste slovo lékaře. Nedovedu si představit jízdu ve 20° mrazu v čepici. A v dešti a vichřici je také přilba lepší, krušnohorci vědí své.
07.10.2010 13:45:00 #10
>> #7, Martin47, 07. 10. 2010 06:42:27
Máš pravdu,dúfam,že FIS zruší nariadenie nosiť helmu,kto má ten krám vláčiť na hlave.Síce o nej už po pár sekundách neviem..a spomeniem si,až keď sa mi potí hlava,alebo si odpľujem a zabudnem,že mám pred hubou chránič(ale to je už na inú debatu:)
..ak sa mi niečo nezdá,tak veľmi malé deti v moc veľkých helmách.Uvažujem,že ich to ani nechráni a navyše veľká/ťažká helma na slabučký detský krk by asi ublížiť dokázala:(
07.10.2010 13:55:57 #11
Ještě párkrát jsem si přečetl tvůj příspěvek a mám následující prosbu. Dolož prosím uvedená tvrzení oficiální statistikou. Chtěl bych z oficiálního zdroje vědět kolik lidí přpravila helma o zdraví či život. Máš-li tak zevrubné vědomosti, jiště jsi je načerpan tam, kde jsou i čísla. Já osobně jsem zatím viděl 2 rozbité hlavy bez helmy od kotvy v Teplicích nad Metují(oba případy jen šití), vloni na Tuxu prasklou přilbu bledého Poláka s nezraněnou hlavou po letu do kamenů, mě osobně trefila kotva v Petříkovicích při podcházení vleku, rána jak z děla, bez helmy bych to jen tak nepřečkal a mám za sebou přistání na záda a hlavu, kdy to odnesly jen nohy a jsem si naprosto jistý, že bez helmy a páteřáku bych řešil řadu dalších problémů.
07.10.2010 14:00:22 #12
>> #10, TNS, 07. 10. 2010 13:45:00
Naprostý souhlas. Je to diktováno podobným vzorcem nákupů pro děti, kdy se kupují větší boty a lyže s tím, že dítě doroste.
Já jsem zase zaskočen vždy, když se podrbu na helmě.
07.10.2010 14:44:06 #13
>> #12, Martin47, 07. 10. 2010 14:00:22
Dobre,keď si spomenul škrabanie „po hlave“,napadli ma ďalšie nevýhody helmy.
1.Objektívna fyzikálna:Každý v helme podrastie a kedže na taký rýchly skok nie sme zvyknutý,narážame hlavou častejšie,než bez nej.Pri sklápaní zábrany na sedačkovej lanovke,o piate dvere hatchbacku,dvaja ohelmený manželia/milenci vzájomne do seba a podobne:)
2.Subjektívna estetická:Ak si necháme nasadenú full shell helmu bez lyžiarských okuliarov,vyzeráme fakt komicky:)
07.10.2010 15:02:01 #14
Je radost vědět, že vždycky když do diskuse vstoupíš, garfielde,
vneseš do ní něco hodně podnětnýho. Tentokrát jsi přišel
s nebezpečími nošení přílby… Jistě ses párkrát trefil (např
maličké děti na plácku jen pro ně ji fakt nepotřebují). U lyžování
pro radost jsi ale rozhodně vedle. Snad každoročně upadnu při radostným
lyžování tak, že i v přilbě mám mžitky před očima. Docela nerad bych
o ty mžitky přišel a měl tam tmu, kterou nebudu vnímat … Fakt teda je, že na
jarním slunci na ledovci je moje černá přílba utrpením a tak jí
sundávám… – ale vybírám si pak k ježdění místa bez lidí…
Myslím, že tentokrát se mnou můžeš i skoro souhlasit, žejo
.
07.10.2010 15:35:29 #15
>> #13, TNS, 07. 10. 2010 14:44:06
…v batohu společně s botama zabere kubík, na druhou stranu v něm bezpečně ochrání brýle.
Další problém je příjem hovoru na mobil. U mě to při zazvonění (pokud ho přes helmu slyším) probíhá takto. V lepším případě (mimo lanovku)- zapíchnout hole, stáhnout rukavice a nasadit je na hole, sundat helmu, nasadit na rukavice na holích, helma z nich padá a ujíždí svahem dolů, dohnat helmu, chytit ji, vyšlapat zpět k holím, pokud ještě mobil zvoní, utrhnout nebo zaseknout rychle zip … podívat se na ztracený hovor a utratit vlastní kredit. V horším případě (na lanovce, vleku) – hole mezi nohy, rukavice na držadla holí, helmu dolů a do podpaždí, sáhnout po mobilu, buď já padám z vleku nebo všechno z lanovky…:-)
07.10.2010 16:57:57 #17
>> #16,
medvěd, 07. 10. 2010 16:50:17
Velmi dobře větrala má stará CeBe RH, ale má trochu víc sevřené
lícnice, což Ti asi nebude vyhovovat.
Jinak se potím „jako vrata od chlíva“. Tak teď trpím v Giru Sestriere.
(třeba http://www.sportovnisvet.cz/index.php?…).
Mám totiž velkou hlavu – to aby se mi do ní vešly všechny mé
osobnosti.
07.10.2010 20:36:33 #18
>> #16, medvěd, 07. 10. 2010 16:50:17
Zdarec, stejný Giro, jako má Krab, mám i já. Mě je to totiž jedno, já se potím jako prase ve všem. Zato pro nás velkohlavý je to jedna z dobře padnoucích značek.
Pokud teda chceš full-shell. Pokud ne, tak určo dobře bude větrat ta, co v Bartoníček jezdil Závod Míru, pamatuješ, ne ?
08.10.2010 19:22:11 #19
>> #11, Martin47, 07. 10. 2010 13:55:57 statistiky a chorobopisy,včetně fotodokumentace podléhá běžnému režimu nezveřejňování zdrv inf, tzv causuistika- je pouze pro vnitřní potřebu profesionálů,a tady je to spíš o těch co helmu nutně potřebujete … Do cca 30km/h je helma určitě účinným ochraným prostředkem… garf
08.10.2010 19:44:56 #20
>> #14, HOnza, 07. 10. 2010 15:02:01 JOO mžitky8-O,s helmou nebo bezzz… jak kdysi říkal p.profesor anesteziologie MuDr Počta,je potřeba být mírně somnolentní/stav mírného bezvědomí/,čím si to uděláte,je pouze na Vás… system kdo nepadá -jezdí pod své možnosti ,je překonán… takže kategorie lyžaře- helma skutečně nutná-i povinná… je lepší jezdit pod své možnosti,a zůstat bez mžitků,i tak nám je může někdo přidělit…a nemusí to být na svahu..:-D Jinak nic proti helmě ,natož- černé helmě v březnu na ledovci -v 11 dopoledne-to se uvaří i kedlubna… a mžitky ?,ty budou od ježdění bez trička a v trenýrkách…tzv spodní vítr..:-D
08.10.2010 20:33:04 #21
>> #19, garfield, 08. 10. 2010 19:22:11
Nemůžu si pomoct, ale když tady tak ty Tvoje příspěvky čtu, napadá mě jen jedno. Nechtělo by to náhodou něco k vnitřnímu užití pro Tebe od profesionálů?
08.10.2010 23:12:42 #22
>> #15, Martin47, 07. 10. 2010 15:35:29
Naopak, helma funguje jako optimální handsfree! Vezmeš telefon, přijmeš hovor a zastrčíš mezi ucho (tvé) a ucho (helmy). Při vhodně zvolené velikosti helmy telefon krásně a dlouho drží!
09.10.2010 01:00:30 #23
S tím, jak se helma stala byznysem, se na základní motiv prospěšné pomůcky nabalilo příliš mnoho dalšího včetně různých demagogií. Vzniká tak směsice „smyslů“ a nesmyslů, porůznu pochytaných „mouder“, vlastních i papouškovaných názorů.
Okolo tzv. risk compensation, chování též známého jako Peltzmanův efekt, kdy zvýšení ochrany stimuluje určitou lehkovážnost a posunuje práh přijatelného rizika, se hodně diskutuje, ale do dnešního dne neexistují obhajitelné důkazy, že k němu při lyžování dochází. I proto, že se počet a struktura „helmistů“ rok co rok mění a údaje staré pár let už nejsou reprezentativní. Jeden z nejuznávanějších expertů na tyto otázky, Američan Shealy z RIT, New York, sice risk compensation theory zastává, ale přesto musí přiznávat, že „I just can´t figure out a scientifically valid way to determine it“ (Journal of ASTM, vol. 2, Nr. 7, červen-červenec 2005).
Snad na všem dobrém lze najít i něco špatného. Celkově ale v odborné komunitě panuje slušný konsensus, že používání helmy je dobré a že výhody vysoce převažují nad nevýhodami. Strávil jsem hříšně mnoho času nad různými materiály včetně odborných i lékařských a nenarazil jsem na žádný, který by dokazoval, že bez helmy je lépe než s ní.
Podle mne je od faktů třeba oddělit až neracionální helmovou hysterii, kdy se lyžařům vtlouká do hlavy záhodnost ba nutnost nejenom helmy, ale i chráničů všeho možného. Viz onen článek propagující páteřáčky u malých dětí. Živí ji jak výroba a obchod (helmy jsou nejlépe šlapající materiálový byznys posledních let), tak i média nadšená z toho, že propagují „tak správnou věc“.
To pak plodí vlastně zbytečné protitlaky, protože část lidí si chce připadat soudná a mít pocit, že se rozhodují podle sebe, ne podle kampaní. Odpor je ale asi nutná daň všech příliš hlasitých kampaní. Občas si říkám, že kdybych neměl vlastní zkušenosti a informace hlubší než běžně dostupné, taky bych z protestu proti tomu vlezlému brainwashingu helmu zavrhl.
Opakují se někde pochycená moudra, že „helma chrání jen do 22,5 km/h“. Ta ovšem vznikla jako matematický převod nárazového testu skořepina helmy versus normované průrazové těleso (z určité výšky a s určitou energií, různé podle konkrétních norem) a znamená, že při přímém nárazu pod stejným úhlem a do stejného předmětu (v reálu prakticky nesplnitelné) by helma vydržela jen do této rychlosti. V praxi jde samozřejmě skoro vždy o mechanismy nárazů jiné, kdy má helma smysl i v situacích, kdy lyžař klouže po sněhu rychlostí mnohem větší. Podobně se motocyklové helmy testují tak, že odpovídající hodnota je jenom 27,3 km/h, přestože se na mašinách jezdí i 10× rychleji. A stejně tak cyklistické. Různých průzkumů byla řada, některé lze vygúglit.
Protože je helma byznys, už se skoro vůbec nehovoří o tom, že je sice dobrá, ale že řadu problémů nevychytá. I proto, že jako móda musí být hezká a lehká, má dobře větrat (co jiného na ní taky pořád zdůrazňovat, když je jinak kvůli bezpečnostním normám nelze třeba tvarovat jako dámské klobouky), a tak o co je hezčí a lehčí, o to méně účinná. Norma se kdysi nastavila na tolerovatelné zrychlení až 300 g, ale lety se názor na to, co už je otřes mozku, mění, takže nyní se snad už hovoří o hodnotách i polovičních. Tohle ale helmy nereflektují, protože by zřejmě nesměly mít tolik úžasných ventilačních otvorů a musely by být méně elegantní a humpoláčtější.
I to větrání je individuální. Mám stejnou černou helmu jako HOnza, mám ji už roky a najezdím až do léta na ledovcích víc dnů než drtivá většina nezávodních uživatelů. A nemám a nikdy jsem neměl s helmou bez větracích otvorů žádný problém.
Jinak ale podobné diskuse patří už k folklóru lyžařských webů, takže jsme „v normě“.
09.10.2010 15:06:02 #24
>> #21, medvěd, 08. 10. 2010 20:33:04 díky,určitě chtělo, máš na mysli nějaké účinné laxativum…?
09.10.2010 15:51:23 #25
>> #23, ivan, 09. 10. 2010 01:00:30 Perla … . Norma se kdysi nastavila na tolerovatelné zrychlení až 300 G, …ta věta si fakt žádá vysvětlení,prosím za sebe a případně ostatní…,a ani nemusíš zacházet do detailů,stačí vysvětlit tolerovatelné zrychlení 300G...... , jsme tu v normě…,jenom mám pocit ,že v poslední době tě písmenka neposlouchaj, přeju 300× zrychlený nález bodu G …
09.10.2010 19:56:58 #26
>> #24, garfield, 09. 10. 2010 15:06:02
Laxativum na logorrheu? To je přece blbost, uznej.
13.10.2010 18:19:34 #28
Když už jsem u těch fotek, dám k lepšímu ještě jednu http://img215.imageshack.us/i/hmota.jpg/ , na níž je vidět jak jsem řešil ochranné pomůcky zamlada. Schválně jsem vybral jednu z lyžování na hmotě, kde byly pády ještě drastičtější než na sněhu.
25.10.2010 12:51:35 #29
>> #14, HOnza, 07. 10. 2010 15:02:01
Dovolim si nesouhlasit…deti nosi priblu od malicka, aby vznikl automatismus lyzovani = prilba na hlave. Je to stejne jako na kole. Osobne prijit s mym prckem do lyzarske skoly a trener mi rict, ze prcek prilbu nepotrebuje, tak se otocim a okamzite utikam pryc, protoze takovy trener je vul!!!
25.10.2010 13:00:15 #30
>> #16, medvěd, 07. 10. 2010 16:50:17
Ahoj…zkus prilbu Casco. V CR se zatim moc neprodava, ale jsou to jedny z nejlepsich helem. Jsem ted na veletrhu videl novinku…vyklapavaci vetrani. Taky se dost potim, tak vim, o cem mluvis.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.