[Diskuze k článku]: DISKVALIFIKACE KVŮLI DESETINĚ MILIMETRU
27.01.2009 16:20:54 #1
Mohl z toho být nejlepší výsledek v obřím slalomu v sezoně a možná i útok na elitní desítku, ale nakonec zbyly Šárce Záhrobské v italské Cortině d'Ampezzo jen oči pro pláč. To se jí totiž moc často nestává, aby byla diskvalifikována kvůli nevyhovujícímu materiálu. Organizátoři totiž nejlepší českou lyžařku na start druhého kola nepustili kvůli nepovoleným rozměrům lyží. A to byla po prvním kole třináctá…
28.01.2009 05:18:29 #2
(ivan, ) Hele, nemohl by takový text někdo prohlédnout, aby zdroj kalibru SNOW nedopadal jako blábolivé mainstreamové servery, kde klidně napíšou „Krutl“? U nás mi to opravdu dost vadí… A ten podiv nad netolerancí FIS je sice hezky rozhořčený, ale je to tak, už roky to tak stojí v předpisu, že rozměry jsou „bez tolerance“. Což je i podle mě chybné, neboť tolerance se často povolují i tam, kde na dodržení určitých parametrů záleží víc. Takto jsem to komentoval už před lety, když přesně z tohoto důvodu a tehdy kvůli dvěma setinám diskli Martinu Ertl, a té tehdy šlo o celkový svěťák… (Až se dostanu ke svému archivu, můžu to najít.)
28.01.2009 05:53:07 #3
(ivan, ) Teď koukám, že už dřív zvoral jméno „Gisinové“. Ať už
je ten autor podle jména jaké chce národnosti, nemohl by aspoň zahraniční
příjmení OPSAT správně? Je to přebírání nějakého agenturního textu?
OMG
28.01.2009 09:12:55 #5
(Tomáš/SNOW, ) Sorry, zkomolené Kryštofovo jméno mi uniklo. Udělala to automatická oprava ve Wordu.
28.01.2009 16:18:09 #6
(Honza, ) Těžko říct, v jiném článku na stejné téma (asi iDnes)
jsem narazil na úžasnou jednotku – setina centimetru.
Já osobně bych si tipnul že se řeši desetina milimetru. Protože když to
v jiném článku Záhrobský vysvětloval, pochopil jsem to tak že na
několika centimetrech to bylo pod limit a že když měřidlo přiložil
naplocho tak prošel. Komisař bohužel přikládal kolmo ke skluznici. Takže
popis odpovídá šupleře a tou se na setiny mm snad ani měřit nedá.
To aby příště před měřením lyže trochu ohřáli a to by bylo aby se ta
setinka, dvě nenahnaly .
28.01.2009 16:21:19 #7
(Honza, ) Ahoj Ivane, stanovuje FIS i podrobné podmínky pro měření –
jako např. teplotu okolí, lyže a měřidla a dobu po jakou v této teplotě
musí všechny prvky zůstat?
Dokážu si představit poměrně velké rozdíly při měření drasticky
vymrzlých lyží nádherně vyhřátou šuplerou a naopak
28.01.2009 16:32:46 #8
(PetrAT, ) Šupléra běžně měří na 5 setin a jsou i s přesností
2 setin. Samozřejmě, že se bude měřit kolmo na skluznici. To byla asi
spíš Záhrobského spekulace, že by měřil „na plocho“
28.01.2009 18:10:15 #9
(Honza, ) Jasně. Jinak ten článek o kterém jsem psal, je zde. Píší tam o šupleře (digitální) a o jedné setině centimetru. To je sice naprosto šílená jednotka ale vychází to na desetinu mm.
28.01.2009 18:21:37 #10
(Mara, ) Vypada to, ze clanek cerpa z vysilani TV NOVA. Tam tez pokladali mikrometr a (rozechvely hlas reportera:-) ) „pouhych nulacelanulajedna centimetru“ za to same. Nicmene od doby, kdy na Nove zachranil v nejakem filmu Superman vsechny lidi na planete Zemi a nekdo mu okamzite dekoval za zachranu vsech 5 bilionu lidi, mam s pracovniky Novy, pokud pracuji s jinymi nez celymi cisly z interval (0,1000) vzdy shovivavost.
28.01.2009 19:01:26 #11
(Mara, ) Zhruba spocitano mi vyslo, ze by nejaky rozdil 100 stupnu mozna mohl hral roli maximalne tak nekde o jeden rad nize nez s jakou presnosti se provadi to mereni (jak jsem pochopil na desetiny milimetru). Tak mozna proto nikde nedefinuji ty podminky mereni. Vliv je podle mne asi takovej, jako kdyz by ti dal policista dychnout a ty reknes, ze jeste ne, ze se nejdriv jeste vysmrkas a ze si musis jeste zavazat tkanicku a pocitas s tim, ze za tu minutu navic telo jeste neco odboura…:-)
28.01.2009 22:58:14 #12
(PetrAT, ) jj setina centimetru je desetina milimetru. Skutečně úžasný paskvil. Je otázka jak se při měření bude zaokrouhlovat. Toto musí být jasně stanovenu, plus kalibrace měřící šupléry atd. Nedávno nešťastně změřili botu Bodemu. Takže asi tak. Prostě smůla a věřím, že příště si na to dají pozor. Škoda, že to ovlivnilo Šárčinu jízdu.
29.01.2009 06:43:32 #13
(Tomáš/SNOW, ) Článek určitě nečerpá z TV (z)NOVA, ale jejich
reportáž byla inspirací pro titulek, protože mikrometr je kratší než
desetina milimetru (nebo setina centimetru, tisícina decimetru, desetitisícina
metru, … ).
29.01.2009 10:07:58 #14
(Tomáš/SNOW, ) Trochu jsme se v těch jednotkách zamotali, tak jsme
titulek radši změnili. Sorry, všem matematikům.
29.01.2009 13:07:40 #15
(Honza, ) Díky za úsilí, mně se to počítat nechtělo , takhle vidím že je to
úplně mimo mísu.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.