Richarde, odevzdej papíry a hybaj na pracák! (strana: 2)
26.11.2010 14:49:20 #31
>> #30, ivan, 25. 11. 2010 17:59:34
tak vždycky to bude teorie a praxe a budou mezi tím rozdíly. lyže je z boku vykrojená rádiusem a průhyb lyže je málokdy plynulý. Já mam třeba rc4ky s flowflex deskou a i když mam ještě podloženo 40mm tak můžu říct, že lyže má prostě možnost se plynule a rovnoměrně prohnout takže i tvar hrany při náklonu neni deformovanej rovnější částí pod botou. Já jsem teda rozdíly mezi „Danovo metodikou“ carvingu a „vaší“ moc nestudoval. Z toho, co se tu píše, jsem jen tak nějak postřehl, že spíš víc zdravíte údolí a jakoukoliv rotaci těla do oblouku považujete za špatnou. „Danovo metodika“ počítá s velkým uzavíráním oblouku (kvůli udržení rychlosti na uzdě, vy zase smýknete) tak se prostě do oblouku ramenama natáčí. Já imho fakt nechápu tyhle spory, řeči o dinosaurech ze strany carv.cz potažmo tamějších uživatelů, prznění lyžování matením o carvingu zde.
26.11.2010 15:34:04 #32
>> #31, karf, 26. 11. 2010 14:49:20
Karfe, nezlob se, ale podle mě nemá cenu, význam a smysl pouštět se tady nějakými příspěvky na pár řádků do tématiky, jež se za ty roky probrala stokrát, je obsažená v příslušných metodikách. Píšeš, že jsi je „moc nestudoval“, a s tím to asi má smysl ještě menší. (Teď píšu jak Jára Pluskal „napřed si nastuduj a potom se vyjadřuj“, vím.) Přece není tak složité vytáhnout si z hromady napsaného to podstatné. Tím spíš, když se zdá, že jsi dokázal vyrůst ze škatulky „fun über alles a nic jiného“ do vyznavače lyžaře univerzálního. Ale i k potenciálnímu vývoji jsem se naposledy v tomto vlákně vyjadřoval.
Za sebe nevidím důvod zase mlátit mrtvou kobylu.
Kromě toho, jak to napsat, aby to nevyznělo zbytečně pohrdavě, existenci pár zarytých funařů a jejich věrouku nevidím jako žádné velké téma, především pro závodní lyžování, jež mě zajímá nejvíc, a ÚAD SL ČR, pod nějž spadám organizačně i ideově. Asi jako Balbínova poetická strana není důležitým hráčem na naší politické scéně.
Jako problém k diskusi by to měla mít zdejší lyžařská pedagogika a Interski ČR, ať už asociace vycházející z rakouské metodiky, nebo ty spadající do ČŠL.
A zase, i tohle se už nejednou napsalo. Sice nechci, ale I´m already beating the f…ing dead horse, sorry.
26.11.2010 15:37:58 #33
*>> #31, karf, 26. 11. 2010 14:49:20 ci si spravne pochopil,co vadi chalanom odtialto.Najvacsi problem je,ze ucit ludi/deti/lyzovat tymto stylom ich moze lyziarsky poznacit na cely zivot.Proste si do hlavy natlacia tento soft,a ja podla seba musim povedat ze je dost tazke prerabat naucene a zafixovane.Fun je len ceresnickou na torte pre jazdcov ktori su vylyzovani,vyjazdeni v roznych podmienkach,lebo len takyto jazdec dokaze ovladat svoje lyze podla potreby/fun,boule ,prasan atd./Ten ktoreho naucia styl Fun,uz sa bude problemovo ucit nieco nove.Je mi to luto ,ale technika jazdy na vnutornej je velmi problematicka.Kedze sam sa funu venujes/teda aj/sam musis citit ake obmedzenia pri tomto style jazdy musis akceptovat.A velmi ma zaujima ako z Tvojho pohladu riesis uz len zmenu smeru jazdy ktoru neplanujes,a je jedno preco/ludia atd/ a musis zrealizovat.Ver tomu ze jazdec cez vnutornu je ako neriadena strela/cest vynimkam/z minimalnou moznostou korekcie v obluku.A toto Dan presadzuje ako styl ktory treba ucit uz deti.TO JE PROBLEM ktory sa tu rozobera.Rotacie v obluku su uz len podruzny problem.
26.11.2010 15:49:49 #34
*>> #28, karf, 25. 11. 2010 14:24:05 ale nepochopil som ,o aky typ pretekarov sa jedna.Ze by nejaky FUN raceri_?.Lebo to mu ide slusne,a je aj pre mna radost si to pozriet.Ovsem pozri si ho v tom poutaku/obrakove brany/.Nic z Race techniky,neisty,ale mozno problemom su tie sl piskoty na ktorych tam vletel.
26.11.2010 16:02:27 #35
>> #31, karf, 26. 11. 2010 14:49:20
Mno, jsi přece jen trošinku nakaženej, Karfe, neustále omílanejma nesmyslama z tamního fóra. Třeba ten o „pohledu do údolí“ – což je hezkej popis protirotačního způsobu zatáčení, kdy ramena a vlastně částečně i pánev směřují neustále „do údolí“ – to se zdůrazňovalo v určitém období na málo krojených „klasických“ lyžích – typicky v poSailerovské době (konec padesátých let) – Ivan by to popsal přesně…
Ano, je pravda, že lyžař na carvingových lyžích by neměl
rotovat!!! – rozhodně ani náhodou úmyslně a vůbec už ne rameny. Jediný
„rotační“ pohyb je jakási poměrně intenzivní snaha vnější bok
(spíše isometricky) tlačit dopředu a vnitřní nohu „zasouvat“ pod sebe.
Výsledkem tohoto snažení není ale rozhodně rotace pánve – když se ten
pohyb opravdu daří, zabrání se v maximální míře nežádoucí
protirotaci a postoj v oblouku se jakžtakž blíží ideálně frontálnímu
postavení. Další tam tradovaným nesmyslem je, že smýknutí je jakási
carvingová ostuda .
Není – je to jedna ze základních lyžařských dovedností a nemusí být
(a ani nebývá) dobrým lyžařem používána o nic častěji než dobrým
funařem. Dobrý lyžař umí docela běžně regulovat rychlost zavíráním
oblouků do nebo i nad vrstevnici (to opravdu není žádná věda). Mohu tě
ujistit, že nejméně 60% frekventatů našich VL-workshopů by se opravdu
hluboce stydělo, kdyby se na lyžích-samotočkách museli tak legračně
vrtět jako na webu carv všeobecně opěvovaný neumětel Kuny
.
26.11.2010 16:17:07 #36
>> #33, Harry, 26. 11. 2010 15:37:58
Ano – přesně!!! Na VL s námi jezdí čím dál víc „absolventů“
Danovy sektářký metodiky. Umějí vesměs docela krásně kroužit po
vnitřní, mají ovšem velký problém s lyžováním. Narozdíl od těch,
kteří začínají jako zcela lyžemi a carvingem nepoznamenaní, mají tito
absolventi pevně zakořeněné návyky (vnitřní lyže, padání ramenem do
oblouku, rotace ramen, pomaloučké přehranění, neschopnost vyrovnat se se
změnou terénu… atd atd…). Jen pomalounku a hrozně těžko je odstraňují
(že, Jirko, Petře, Jano, Víťo, Borisi…) .
26.11.2010 16:56:08 #37
Ach jo, heilige Scheisse. Netušil jsem, že to musím ještě takhle polopaticky po 35 příspěvcích vysvětlovat znovu.
Vlákno jsem založil jedině proto, že mě zaujalo a pobavilo, jak pár no-name amatérů pohrdlivě kritizuje předního světového demonstrátora a lektora nejvyšší úrovně za to, že na videu na YT předvádí „classic short turns“.
Naprosto bez znalosti důvodu a účelu, proč ty oblouky jede. Nikdo nikde nedeklaruje, že takto se má jezdit a že toto je jediný vyučovaný způsob. Ty oblouky mohly být pro demonstrační, srovnávací, dokumentační účely, prostředek nácviku. Tohle všechno ale nevíme, video to neříká. Nikdo netvrdí, že je to carving, že je to nějaká základní linie nějaké metodiky. Jsou to prostě Bergerovy „classic“ oblouky jeté na určitých současných lyžích. Nic víc, nic míň.
Vyvozovat jen z toho, že někdo umí něco takového zajet, že je směšný dinosaurus, může jenom hlupák nebo zaslepenec, což je mnohdy totéž.
Toť vše. Nic jiného jsem nesledoval, měl jsem za to, že absurdita vyvolané situace obsahuje tolik komiky, že by pro pobavení obstála i vůbec bez komentáře. Zde to pochopili.
Roubovat na to 84. debatu o tom, co je či není, má či nemá být carving, proč to či ono dělat nebo vyučovat či naopak ne, jsem v žádném případě nechtěl a pořád to považuju v tomto vlákně a touto formou za zcela zbytečné.
Pikatní příměr na závěr.
Walter Kuchler, ideový otec „metodiky“ carvu.cz („přístupem, který je symbiózou myšlenek W. Kuchlera a vlastních modifikací“), vydal v roce 1991 u Rowohlta knihu Ski-Tricks s různými, převážně historickými oblouky. Pro poučení i jako zábavná cvičení je rád předváděl ve svých kursech. V roce 2007 pak totéž vyšlo na Kiesowově DVD „60 Schwünge zum Nachfahren“. Ne proto, že by to chtěl carvingový guru Kuchler vyučovat, nýbrž pro poučení, dokumentaci, zábavnou či nácvikovou inspiraci.
Za to, že si dovolil předvést, dát na DVD a publikovat i některé předválečné oblouky, by ho podle identické logiky na carvu měli coby nesvéprávného geronta rovnou utratit, ne velebit jako svého duchovního otce…
26.11.2010 23:04:33 #38
*>> #37, ivan, 26. 11. 2010 16:56:08 vlakno,aj ked sme ho trochu zaprasili.Ale k jadru veci.U mna je toto co predvadza Berger spickova jazda spickoveho jazdca,a je mi uplne jedno z akeho dovodu je na youtube zavesena.Len ten ktory rozumie lyzovaniu,vie ocenit co v nej vidi.Ano,neznalym pripada jazda smiesne.Podla tejto jazdy idu posudzovat jazdca,ktory zajazdi cokolvek co mu nakazu/fun,boule,race atd/ a este si pritom na chrbat strihne KUNYHO.A bez problemu zavala aj na jednej lyzi.Lebo svoje remeslo dokonale ovlada.A velmi by ma zaujimalo,kolki z tych novodobych carver kaprov,by si to takto vobec trufol zajazdit,a nie este zajazdil.A nemam pocit ze Berger ide na nejak extra carving lyzi.Nuz sto ludi,sto nazorov.Ivane a o roubovani debaty.Na snow bolo uz napisanych tolko velmi kvalitnych clankov ohladom lyzovania,ze by ich stacilo kopirovat k jednotlivym novym vlaknam snowakov.A nic uz nepisat.ALE CO BUDEME POTOM ROBIT,KED SA ESTE SMUDLAT NA SVAHOCH NEDA?
28.11.2010 08:25:32 #40
se omlouvam ale odbocim od " pana pilare",tak jsem myslel, ze se zasmeju jenom u „pilare“ ale velmi m epobavil i text autora „maroš“ – A záhada prečo panuje nejednotnost i po tolkých rokoch ? Neni to snád len v tom že, sa nechce uznat u ostatných to čo doopravdy funguje, je správne a dokázané skupinou ludí, ktorý majú v metodike carvingu jasno v čom spočíva i technika carvingu ? Není to jen ješitnost ludí, nepriznat pravdu a meditovat do ale luja, čo už dávno funguje, voči uznaniu výbornej náuke o carvingu z kolektívu ludí CARV.CZ. Som toho názoru, že metodiku z CARV.CZ by mali uznat všetci. uuuuf to vypada , ze z toho vazne Dan dela sektu, protoze podobnych nazoru v historii webu najdete hafo.Az rozsiri svoje sektarské zakony o mnohozenstvi pridam se k nim taky.:-P
28.11.2010 14:08:51 #43
*>> adam 1, 28. 11. 2010 10:45:24*Suhlasim a verim ze to co si napisal sem,budes mat odvahu napisat aj do vlakna na ****.A velmi sa tesim az si o desat rokov na tieto temy hodime rec.A ake budu Tvoje nazory.
28.11.2010 17:02:46 #44
>> #43, Harry, 28. 11. 2010 14:08:51
si spise asi myslel me ne??? na nejmnenovane forum asi tento komentar nenapisu ze dvou duvodu- 1. mam asi BAN, resp. nemohu pridavat zadne prispevky, 2. 90% vsech mych prispevku admin (asi Dan) smazal,tudiz nemam duvod si myslet, ze by tento prispevek dopadl jinak, takze si budu setrit prsty pro jine bohulibe cinnosti
28.11.2010 19:48:58 #45
>> rADEk, 28. 11. 2010 17:02:46 NIE. A poznam trochu Tvoje nazory na ski,takze je mi jasne ze si na **** moc neskrtnes.
30.11.2010 17:37:04 #46
Jako autor vlákna si dovolím ještě předtím, než se odebere do hlubin fóra poté, co splnilo svůj úkol a upozorněním na rétoriku jistých lidí pobavilo, zareagovat na post 41.
Pokus přehrát „trapnost“ („nechcete už toho nechat??? Už je to trapné“) na nás je úsměvná demagogie pro prosťáčky. Směšnost, s níž bezvýznamný nick komentoval „práci“ předního světového odborníka, zůstala navzdory Danově snaze zamáznout ji („„A přestaňme se v tom už patlat …“) zjevná.
Ano, „trapné“ i komické to všechno od začátku je, proto toto vlákno, ale trapní jsou jedině Bergerovi „rádobykritici“.
To jen tak pro pořádek, že nejsme hloupí a pokus o tohle přehození viny registruju. A poté, co jsme se zasmáli, také nevidím důvod, proč bychom se my lyžaři měli dohadovat s hloučkem těch, kdo deklarují, že je lyžování nezajímá a nevěnují se mu.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.