Mediální info o nadcházející sezóně. - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Česko Mediální info o nadcházející sezóně.

Mediální info o nadcházející sezóně.

01.12.2010 08:22:33 #1 

Martin430

Tady je článek z Aktuálně o vývoji cen lyžování.

Je sice hodně zjednodušený a malinko "zpopularizovaný, nicméně některá čísla jsou zajímavá.

01.12.2010 10:20:58 #2 

Radek Holub - SNOW muž

Článek vychází z každoroční analýzy cen skipasů rakouského spotřebitelského časopisu Konsument – zdroj: http://www.konsument.at/cs/Satellite?…

Dnes budou výsledky oficiálně zveřejněny i v češtině, takže se jistě objeví i v dalších médiích.

Je to velmi obsáhlá analýza, i když sleduje jen ceny skipasů (náhodně) vybraných areálů. Každopádně potvrzuje to, co každý tuší – lyžování u nás je v absolutních cenách levnější než v zahraničí a mezi stejně velkými středisky mohou být velké cenové rozdíly.

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

01.12.2010 11:03:12 #3 

ivan

>> #1, Martin430, 01. 12. 2010 08:22:33

Šlo o velký průzkum v zemích EU + Švýcarsku, který provedl Verein für Konsumentenin­formation (VKI) ve spolupráci s evropskou spotřebitelskou centrálou.

Odkazovaný článek na aktualne.cz je typicky nekvalitním pokusem nějak vytěžit originál. Tradiční packal Fránek (hraju s ním takovou „hru“ a drtivě vedu: sázím se, že v každém jeho článku bude nějaká chyba, vesměs pravopisná nebo aspoň typografická, překlep – nezklamal, viz „pernamentka“) ani není schopen opsat název „Zahmer Kaiser“.

Cituje, že „rozdíly jsou obrovské“, ale už neuvádí, že právě proto byla střediska rozdělená podle počtu km tratí do 5 kategorií a hodnotilo se jenom v jejich rámci. Rozdíly jsou samozřejmě dané i cenovou hladinou zemí (drahé Finsko, Švýcarsko) a třeba i tím, že někde je lyžování spíš exkluzivní záležitost (Sierra Nevada, Kypr).

Ještě hůř, motá „nejlepší“ do srovnání cenového – nešlo vůbec o žádné hodnocení kvality a la „Kategorizace“, nýbrž čistě o porovnávání cen jízdného pro 2 dospělé, juniora ročníku 1994 a jedno dítě.

Údaje z nerakouských středisek zasílaly spotřebitelské organizace vyplněné do dotazníku a podle jakého klíče je vybíraly, není známo. Např. v Česku tam coby hodnocené „středisko“ zanesli i jeden rokytnický vlek („Modrá hvězda“), z „velkých“ (české měřítko) je tam jen Harrachov a Rokytnice.

Ocitoval bych, ale svého času se na mě sesypaly hlasy, že tady nechcete cizáckou haťmatilku, a tak nic nebude.

Když pak navíc vyjde něco jako včerejší Brezinův výplod na NP http://neviditelnypes.lidovky.cz/…olecnost.asp?… , nelze se ani divit tomu, jak se lidi z branže koukají na pisálky. A nám to pak komplikuje život.

01.12.2010 11:39:42 #4 

Tom_

>> #3, ivan, 01. 12. 2010 11:03:12

Klidně to sem, Ivane, v tý cizácký hatmatilce dej, my už si to nějak přelouskáme.

Ad Brezina: jj, pravda bývá nepříjemná. Btw zajímavé odkazy v článku.

It's only skiing

01.12.2010 11:45:26 #5 

Tom_

>> #1, Martin430, 01. 12. 2010 08:22:33

Hned v úvodu článku se uvádí, že v Rakousku vzrostou ceny o 3 %, ale vzhledem k relativně příznivému kurzu koruny našinec spíše proti loňsku ušetří.

It's only skiing

01.12.2010 16:48:23 #6 

ivan

>> #4, Tom_, 01. 12. 2010 11:39:42

Radek dal link, takže netřeba, gute Lektüre. Ale asi to někde vyleze komplet i anglicky.

Jinak ten odpor byl tehdy tak (i pro mě překvapivě) silný, že se s perlami nebudu obtěžovat. Vzhledem k tomu, že němčina je cosi jako lingua franca alpského lyžování, je to škoda.

01.12.2010 17:52:35 #7 

ivan

>> #4, Tom_, 01. 12. 2010 11:39:42

Brezinův slint je akorát účelová efektní kompilace.
Jakmile se vytasí obraty jako „Ceny lyžování v Alpách jsou totiž zhruba stejné nebo i nižší než u nás“ nebo „Půl dne prostojíte ve frontách“ a „Polovina sjezdovek je permanentně uzavřena pro veřejnost kvůli tréninku nebo závodům (Svatý Petr)“ a dokonce „Špindlerův Mlýn, který se svým hostům za parkování nestydí účtovat 150 Kč za den“,

otevírá se mi kudla v kapse a mám chuť přihlásit se v SPLV, kdy že půjdeme toho debila vypráskat, jakkoli mi tenhle spolek pro mé fakty podložené nepodlézavé psaní nemůže přijít na jméno a vede kvůli tomu se SNOW cosi jako (IMO zbytečnou a směšnou) válku.

Ano, soud řešící přeprodej voucherů byl, částečně jsem se ho už dotkl v jednom článku a tohle téma ještě nemáme uzavřené. Ovšem je také třeba říct, že identické klausule o nepřenosnosti skipasů mají i alpská střediska.

A taky nezapomeňme, že navzdory evropské legislativě s úsměvem Rakušané stále účtují domácím jiné ceny, což by se jako pohrdání zákazníkem dalo interpretovat neméně než vytýkané nešvary podnikatelů českých, moravských a slezských – u nichž navíc jde o individuální lapsy (když nějaký lanovkářský jouda řve na zákazníka nebo jiný účtuje za čaj x Kč), kdežto tam o záležitost institucionální.

A ano, SPLV doplácí na neskutečnou tupost nebožtíka Bělunka, který se IMNSHO nikdy neměl stát následovníkem kvalitních představitelů SPLV jako Moudrý, Lhota a Veselý. S odpuštěním přiblble a netakticky si pustil hubu na špacír ohledně těch dotací v kritické zimě a tyto mediální výstupy bude ještě dlouho možno omlacovat SPLV o hlavu. Žádná dotace se tehdy nekonala, ale jen trochu šikovný gúglista si to najde o může využít. Prostě SPLV platí za svou hloupost a netaktičnost. Ale proč by to měli odnášet všichni podnikatelé v horském byznysu?

Tenhle Brezinův slint je minimálně 10 let za děním. Poučení lyžaři si dneska dělají vlastní závěry a nepotřebují nekorektní pisálkovské výkřiky.

Respektuju Brezinovo právo vyprodukovat a publikovat v rámci zákona i blbost, ale současně budu upozorňovat na to, že to blbost je. Snažím se vidět tuto oblast kriticky, i proto, že s ní mám na rozdíl od pisálků a la Brezina svou profesní zkušenost, ale rozhodně nebudu zaujatý.

01.12.2010 19:10:35 #8 

Martin430

>> #7, ivan, 01. 12. 2010 17:52:35

Ahoj,

blbý na tom ivane ale je, že ten slint si přečtou desítky, stovky, možná tisíce lidí. Kteří nežijí lyžováním, neví jak to je a prostě sedí u netu a přemýšlí, kam zajet a utratit nějakej obolus, aby mohli kámoškám ve fitku nebo kolegovi v kanclu popovídat, že si mohli dovolit dovču i v zimě.

Už jen to, říct že v tuzemsku, je po dlouholeté mediální masáži dehonestující. (tato – veliká – skupina by například nikdu nepochopila, jak jsem mohl jet v dubnu s váma na Mísečky, když jsem měl bejt, jako všichni „rozumní“ Brňáci v Semmeringu).

A když si uvědomíš, že pro tudo generaci (nastávajících) třicátníků je neviditelný pes historicky důveryhodný kanál…je vymalováno. V tom já vidím hlavní nebezpečí těch žvástů.

Jinak k lanovkářům – jejich mediální obraz je víc než na diskuzní příspěvek. Jejich výstupy navenek – dtto. Ale je fakt, že Moudrého články si přečtu s velkou chutí a postál bych s ním i u bufetu. Když vzpomenu na ten flame vloni, kvůli jeho blogu …paráda.

01.12.2010 19:46:18 #9 

ivan

>> #8, Martin430, 01. 12. 2010 19:10:35

No právě, to je ten průser. Známé jméno ve sledovaném médiu může vyplodit i canc a jeho dopad je mnohem větší než kvalitní výstup jinde. Tak to bohužel je, paralel se nabízí řada.

Otoh, mám za to, že mezi lidmi je už dneska tolik osobních zkušeností, že dopad takových výstupů je limitovaný.

Představ si ale, že i takto známý novinář píše i jindy stylem „150,– za parkování ve Špindlu“, přestože tam už minimálně 4 sezony bylo bezplatné.

To je průšvih a pro mě ztrácí jeho tvorba věrohodnost. A když konstatuješ, že ti, kdo zprostředkovávají většinu běžně dostupných informací, jsou žumpa, je to hodně tristní.

01.12.2010 19:54:06 #10 

SmallBodie muž

to ivan : dnes zprávy ČT doporučuji shlednout… Brezina ma dlouhe prsty 8-)

01.12.2010 20:03:48 #11 

ivan

>> #10, SmallBodie, 01. 12. 2010 19:54:06

V 19:54 už je po nich – můžeš sdělit víc, nechtěl bych na webu protrpět celou půlhodinu.

Lehce zaujatě a bez znalosti této souvislosti: v malém českém mediálním rybníčku nebývají „dlouhé prsty“ hochů, co spolu mluví, žádný problém, spíš pravidlo.

01.12.2010 20:04:12 #12 

Tom_

>> #7, ivan, 01. 12. 2010 17:52:35

Ivane, já bych článek za slint neoznačil, přestože zmiňované pasáže jsou přehnané, tak v mnohém článek situaci na českých horách dobře vystihuje, Ivan B. to jistě zažil. Já taky a mnoho dalších lyžařů, stačí se podívat do diskuze pod článkem. Nebudu s tebou polemizovat, ale přijde mi, že averze vůči tvému jmenovci je hlubší, než by z článku mohla být. Něco osobního?

It's only skiing

01.12.2010 20:11:29 #13 

ivan

>> #12, Tom_, 01. 12. 2010 20:04:12

Nic osobního, toho člověka jsem v životě neviděl, v životě s ním nekomunikoval a osobně je mi u zadku. Ale jsem na horách mnohem víc než on, mám tam i něco odpracováno a koukám kolem sebe. A nevidím, že by to byl takový průšvih, jak on to líčí. A jeho zmíněné argumenty jsou demagogie, podpásovka a lež.

Tím neříkám, že špatné je všechno, co napsal, ale mně stačí to, co kritizuju, k jeho znevěrohodnění. Objektivita založená na skutečné znalosti věci, ne na nepřesných dojmech, vypadá jinak, viz např. to, co píše Radek Holub.

Ještě dodatečně doplňuju. Už před 25 lety jsme v zimě ve Špindlu občas padali na hubu, aby lyžaři dostali co nejlepší kopec, a s tehdejším nedostatečným vybavením to opravdu nebylo snadné. Rolbista z Vrchlabí byl na jaře zralý na rozvod, mě doma taky moc neviděli a ty přesčasy se ani nemohly nahlásit, natož proplatit. A taková oprava rolby uvázlé uprostřed sjezdovky v noci při –15 taky zrovna není vizitkou šmejdů, za jaké lidi pracující na našich horách autor považuje. Nechci z nikoho dělat hrdinu práce, plno lidí musí tvrdě makat, ale jednostranné paušalizující očerňování odmítám. A rozhodně nechci být s nějakým takovým pindalem nějak spojovaný proto, že taky píšu.

V diskusi pod článkem se jako obvykle sejdou notoričtí nadávači, kteří z nějakého důvodu cítí potřebu sdělit, že v Česku tedy rozhodně nikdy… Ne zástupci těch davů, které naše hory zimu co zimu zaplňují tak, že tam plno lyžařů nechce jezdit. Kdyby ty diskuse byly skutečným odrazem lyžařského mínění, bylo by na našich horách krásně – poloprázdno, volně, klidně. Ale to tady nebudu rozebírat, většinu relevantního jsem vypsal v článcích.

01.12.2010 21:32:16 #14 

SmallBodie muž

http://www.ceskatelevize.cz/…01-udalosti/

Posunout na 17:30…tam to zacina…

01.12.2010 22:00:55 #15 

HonzA_ muž

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

01.12.2010 22:20:18 #16 

ivan

>> #14, SmallBodie, 01. 12. 2010 21:32:16

>> #15, HonzA_, 01. 12. 2010 22:00:55

Klasický dvouminutový štěk do zpráv založený na dnes tady probíraném průzkumu středisek v EU.

Nic nového, co bychom neznali. Ale díky za linky.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy