R.A.C.E - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

R.A.C.E

08.12.2010 23:25:18 #1 

Harry žena

Omluvam sa,ale aby som nemusel prispievat do vlakien inych,zakladam taketo vlaknicko/pre seba/ kde budem prosit od Vas ktori mate skusenosti ohladom bran a pretekov o Vas cas a obcasne odpovede.Dik.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

08.12.2010 23:33:19 #2 

Harry žena

Hned z voleja dotaz.Poprosim .Ako reaguju jazdci/a ich servisaci/ v predpriprave na pretek ohladom lyzi?Reaguju na podmienky ohladom svahu,teploty snehu,postavenia bran vyberom roznych tvrdosti a dlzok?Lebo mam pocit,ze v tych vrchnych poschodiach race sa moze zle trafenie materialu dost vypomstit.Alebo maju zazite jedny lyze ktore preferuju?Dik

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

09.12.2010 01:11:26 #3 

ivan

Nedokážu odpovědět dostatečně autoritativně, ale něco zkusím a zbytek snad dáme společně či časem dohromady.

SL: tam asi není nic moc na výběr, rozdíly v postavení tratí nemohou být tak velké, u těch lyží nejde o rychlost a slalomka je největší „spotřebák“.

GS: tam už možná nějaký omezený předvýběr být může, ale asi jak kdo a z které firmy.

SG: tam už se trochu vybírat dá, pokud je jezdec tak vysoko v klovacím pořadí a má tak bohatou značku, že to umožní. I ve WC je rozdíl mezi absolutní špičkou, 15., 30. a třeba 60. závodníkem žebříčku.

Četl jsem, že prý před pár lety měli jenom Miller s Rahlvesem u Atomicu k dispozici (zřejmě na počátku před testováním a filtrací) snad 200 nebo 300 párů klouzavých lyží. Naopak třeba Elan nebo Stockli toho na rozdávání moc mít nebude. Loni snad na OH kdosi jel SG na sjezdovkách a iirc, prý i díky téže fintě vyhrála Picabo Street na OH 1998.

DH: tam se obvykle používá nejrychlejší a dobře zajetá lyže, ale taky ne úplně vždycky jedna, protože třeba některé lyže jsou rychlejší na typickém americkém, japonském a možná i skandinávském sněhu (různé vlhkosti, vliv soli díky blízkosti moře, extrémně studený apod.)

S výjimkou zmíněné rošády SG – DH se s délkami asi nic dít nebude. Leda že by některé holky sáhly někdy ke kratším, jindy k delším SL? Ev. Podobně u SG? Ale to nevím, je to jen spekulativní úvaha.

O přeúhlování silně pochybuju, je to citlivá věc, návyk na reakci lyže. Ale dá se pracovat s ostřím hrany, ne vždy je třeba co nejbřitvovatější ostří a s tím se dá velice jemně pracovat. Historickou výjimkou byl snad sjezd na OH 1984 v Sarajevu, kde byla placka a snad jen dvě zatáčky, takže vítěz prý měl odklon snad 4 nebo 5 stupňů (skoro jako kdyby hrany neměl). Ale na nejrychlejším závodním páru ani nejde takhle častěji divočit, to by hrana i skluznice byla za chvíli pryč.

Až se dostanu do hovoru s někým, kdo opravdu ví (takhle mi kdysi leccos řekl Pavel Žurek, tehdy servisák olympijské vítězky Hilde Gerg), zkusím se poptat.

19.12.2010 15:02:03 #4 

Harry žena

*>> #3, ivan, 09. 12. 2010 01:11:26 rad ak mi par postrehov ked sa k nim dostanes,napi­ses.Dalsia prosba.Cisto teoreticky.Race obluk prevedeny sposobom cisto na vonkajsej,bez akehokolvek prispenia vnutornej nohy v druhej faze obluku,sa povazuje ako dobre zvladnuty obluk v branach?Ako by treneri posudzovali takuto jazdu?Bola by takato jazda bez vyuzivania vnutornej povazovana za rychlu?Dik.

27.12.2010 20:07:01 #5 

Harry žena

Kde ste chlapi?Nuz musim cakat.Dalsi dotaz.Slalomka,po­sunul som si viazanie cca 1 cm dopredu od naznaceneho stredu lyze/alebo montazneho bodu?/,a uplne iny pocit z jazdy,aj co sa tyka postoju.Citim sa viac vpredu a velmi dobry pocit z vedenia obluku,hlavne v druhej casti,omnoho lahsie utahovanie obluku.Moze mat posunutie o 1 cm az taky vyrazny vplyv na pocit z jazdy?Je takto nastavene viazanie vhodne do bran?Dik.

27.12.2010 20:44:11 #6 

TomáS muž

>> #5, Harry, 27. 12. 2010 20:07:01

Se speedlockem si s tím hodně hraju. Na jakých lyžích máš tuhle zkušenost SL nebo GS?

27.12.2010 23:59:30 #7 

Harry žena

*>> #6, TomáS, 27. 12. 2010 20:44:11 TomaSi.Viem,Ty uz si sa k posunu viazania v niektorom vlakne vyjadroval.Aj to bol pre mna impulz zacat skusat nastavenia.Po tolkych rokoch bez lyzovania sa vsetko ucim nanovo.Za mojej mladosti sa hovorilo.Slalomka 1 cm dopredu,obracka 1 cm dozadu voci stredu lyze.

Ak je speedlock posuv viazania nezavisle spica peta voci sebe,tak to mam na Fischer 160 cm rc4/sc/ a je to vyborne a rychle na spekulovanie na zjazdovke.Takze ide o slalomku.GS ma este len caka.Cau

28.12.2010 10:24:33 #8 

TomáS muž

>> #7, Harry, 27. 12. 2010 23:59:30

Taky preferuju na SL pozici spíše vpředu. Zajímavý je, že když posunu vázko z této pozice ještěo 1cm, nedá se na lyži jet. Na GS mám pozici spíše vzadu, ale ještě jsem nešpekuloval s posunem, protože jsem jel lyži pořádně jenom 2×, ale chystám se na to. Problém je, že mám šestery lyže a dvoje boty, tak si ty pozice moc nepamatuju:-) V Každým případě v tom vidím další obrovskou výhodu speedlocku, protože to skutečně význam má.

28.12.2010 21:05:24 #9 

ivan

Proč se ptáš, jestli to může mít takový vliv, když ten vliv zažíváš?

MB je orientační bod zprůměrovaný pro všechny uživatele a většinou i pro všechny délky téhož modelu bez ohledu na tvrdost celkovou i dílčí (přední – střední – zadní část). Každý konkrétní lyžař do hry přináší řadu proměnných, a tak je optimální lokalizace výsledkem sladění lyží s lyžařem. Kdysi jsem o tom měl dost podrobný článek, možná se dá dohledat.

29.12.2010 15:03:51 #10 

TomáS muž

>> #7, Harry, 27. 12. 2010 23:59:30

Tak testováno na lidech. I nové GS191 jsou příjemnější v poloze cca 1cm vzad. A to o tolik, že pozici 1cm před jsem ani nezkoušel. T

04.01.2011 12:29:39 #11 

Harry žena

*>> #10, TomáS, 29. 12. 2010 15:03:51 je jasne,ako si sa uz niekedy vyjadril,ze posunom viazania vpred je lyza „kusavejsia“ do obluku.

>> #9, ivan, 28. 12. 2010 21:05:24 Dik,takze riesit to pocitovo a s kazdymi lyzami zvlast.Ivane,po­prosim k dotazu c.4 by si mi nehodil par viet?

04.01.2011 14:20:58 #12 

TNS muž

A prečo si myslíš,že by si mal mať do brán odlišné nastavenia?Nemusíš sa hanbiť,tým tyčiam je to fakt jedno:)Nastav tak,aby sa Ti dobre jazdilo.Na ostatných neprihliadaj,Oni majú vlastné nastavenia,ktoré môžu byť odlišné od tvojich.

Na slalomkách mám viazanie cca 0,5cm vpred.Na obračkách už netuším.Montované dávnejšie a ryska montážneho bodu prestane vždy existovať pri prvom formátovaní lyží:-D

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

07.01.2011 11:44:45 #13 

jirri

>> #12, TNS, 04. 01. 2011 14:20:58

>> Nastav tak,aby sa Ti dobre jazdilo.Na ostatných

>> neprihliadaj,Oni majú vlastné nastavenia,

>> ktoré môžu byť odlišné od tvojich.

o subjektivnosti nastaveni take zde:

„The effect of ski binding position on performance and comfort“ www.hiihtoliitto.fi/…on+Benno.pdf

Conclusion

The changes in comfort and performance are subject and/or leg specific and can be substantial. The factors responsible for this effect are not known.It is speculated that skiing technique, muscle strength, skeletal alignment, sensory feedback and anthropometric asymmetries of the individual skier are prime influencing factors for comfort and performance in a given ski-binding-position situation.

12.01.2011 17:08:40 #14 

TNS muž

Mokrý tréning

Čo je „suchý tréning“ je jasné.

Ten bežný,označovaný len ako tréning je na snehu.

Ale ako pomenovať to o čo sa snažíme na domácich svahoch posledné dni?

..po včerajšom „luxusnom“ pojazdení Másina s Ivanom som sa pridal do party aj ja.Síce pár stovák km JV,ale v rovnakých podmienkach.

..drill,aj to biedny.Keby som nemal túto sezónu nadrillované už hodiny možno by som to aj uvítal.Takto som asi prišiel len na vhodný názov:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

14.01.2011 15:18:52 #15 

vašek2

Občas tady padne název nějaký zahraniční publikace o technice/metodice závodního lyžování. Nemáte někdo oblíbenou brožuru, která stojí za studování? Něco co vás v poslední době kladně oslovilo? díky

14.01.2011 16:26:30 #19 

Másin muž

>> #17, vašek2, 14. 01. 2011 15:57:15

Výmluvy. 8-) Je vidět, že jsi velký vtipálek. :-) Se svoji jízdou sem nebyl a ani nemůžu bejt spokojenej, protože podle svejch představ sem dal asi tak 3 branky, jinak taky ten boj o život. Bordel na startu mi letos taky vadil, loni to bylo tak jak má být. Doufám, že příště se polepšej, i když to bude spíš naopak. Pořád to ale pro mě zůstává nejlíp organizačně zvládnutej závod pro veřejnost u nás.

Pro příště taky vím, že 3 hodiny ježdění na GS před závodem moc nepřidá fyzický výdrži při něm. (Vím, výmluvy…)

14.01.2011 16:35:06 #21 

Másin muž

>> #18, Tom_, 14. 01. 2011 16:21:48

Kombinézu sme neměli ani jeden, tuším že ji ale neměl např. ani druhý – Holický, takže kombošce bych to nepřisuzoval. Jenom by mi v ní byla větší zima. :-D

24.01.2011 20:49:06 #23 

PavelKo

>> #15, vašek2, 14. 01. 2011 15:18:52

V jiném vlákně jsem se teď zmínil o Ultimate Skiing (Ron LeMaster), je fakt dobrá. Ale jak si tě pamatuju z loňska z VL, divil bych se, kdybys ji ještě neměl.

27.03.2011 01:01:23 #24 

Harry žena

Ivane,len sa chcem uistit ,ze sem budes chodit aj cez leto,lebo ako temu na bezsnehove dni si nechavam Tvoju presnu trefu o virtualni bouli v race technike.

Dost zapadla nezaujmom,ale pre mna je tento postreh nadmieru zaujimavy.Tak niekedy v lete .

cau Harry

01.02.2012 23:03:35 #25 

Harry žena

Otvoreny list Marcelovi H.

Marceli,kedze nemam cas sa Ti v SP lyziarsky povenovat,lebo musim chodit do roboty,tak mam na Teba par dotazov.

Co si Ty myslis o efektivnom zatacani na drevach zvanych ski? Ako Ty nahliadas na zatacanie cez kotniky?

Vies,lebo mame tu taku debatu,a nejak mame problem uz styri roky sa zhodnut.

Akym sposobom Ty inicializujes svoj obluk?

Zatlacis do kotniku,alebo do kolena?

Prepac ze mam na Teba takto z voleja takuto kopu otazok,ale ked uz raz za zivot Ti dam moznost sa so mnou bavit,tak si to prosimta uzime.

Co by si Ty osobne hovoril na obluk cez bedrove klby?

Moze byt takyto obluk efektivny?

Je efektivne natahovat vonkajsiu nohu?

Co je z Tvojho pohladu efektivnejsie,ro­tacia alebo protirotacia?/Mar­celi ,dufam ze do nasho rozhovoru nevstupi mlady kostelka,ten by nas mohol zneistit/.

Ved Ty by si mohol o tej efektivite nieco vediet.

Prepac Marcel,mam este dalsiu porciu otazok,ale musim ist nalozit do kotla.

Tak niekedy nabuduce,ked si najdem cas.

ahoj,zdravim Ta Harry

02.02.2012 11:25:38 #26 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #25, Harry, 01. 02. 2012 23:03:35

S Hirscherem jsem mluvil. Bohužel dřív, než jsi stihl položit tyto záludné otázky. Ale pravděpodobně by ti odpověděl nějak takto:

Liebe Harry.

Moc to neřeším, protože musím být co nejrychleji dole. Takže když je potřeba, pošlu to tam ve vlásence přes kotníky, když je to hodně za roh, narvu tam pánev, když se tam nestíhám vejít, nadriftuju lyže do směru trochu chodidlama. Protože kdybych se jenom vykláněl přes nataženou nohu, rozbil bych si strašně držku.

Ale zeptej se ho sám: http://www.facebook.com/hirschermarcel

www.skiwithme.cz

02.02.2012 11:45:17 #27 

milan2

Ondřeji a jak by Marcel skončil kdyby se nevykláněl přes nataženou nohu a využil plně potenciál carvigových lyží na pokrčených nohách podobně jako Muchy na svém videu?

Lyžovat jsem nikdy neuměl a nikdy nebudu.

02.02.2012 16:14:07 #28 

Ondřej Novák - SNOW muž

Milane.

Srovnáváš Hirscherovu jízdu ve slalomu s oblouky v pluhu? To půjde dost těžko ;-).

Nicméně si můžeš pustit jakoukoliv Hirscherovu jízdu na youtube, abys viděl, že se zaplaťpánbůh nikam nevyklání a naopak, stejně jako všichni dobří jezdci, kombinuje nohy natažené i pokrčené dle potřeby.

Takže odpověď na tvoji otázku zní: Třeba první, jako ve Schladmingu ;-)

Buď zdráv.

www.skiwithme.cz

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy