Serizeni vazani
13.12.2017 20:41:43 #1
Dobry den,
pred sezonou jsem se rozhodl seridit si lyze, protoze jsem za posledni rok lehce pribral na vaze. Po blizsim shlednuti nastavenych hodnot DIN na vazani vpredu a vzdadu jsem ale trochu znejistil a nejsem si jist spravnosti serizeni. Jen chci vedet, zdali se nekde nestala pri serizeni chyba…
vaha: 82 kg vyska:183 cm vek: 33 let zdatnost: prumerny rekreacni lyzar delka boty: 315 mm
vazani vpredu: 4.5; 3.8 (obe vazani) vazani vzadu: 7.2;7.2 (obe vazani)
V potvrzeni o serizeni hodnoty vpredu : 67 nm hodnoty pata: 273 nm
Je obvykle, ze tuhost pruziny na pate se tolik lisi od tuhosti pruziny vpredu?
Predem dekuji za reakce.
Pepa
13.12.2017 21:22:51 #2
>> #1, Pepicccek, 13. 12. 2017 20:41:43
Jak se Ti s uvedeným nastavením jezdilo? Měl jsi nějaké potíže
s nevypnutím nebo předčasným vypnutím?
Co bychom si nastavili my tady je zcela nepodstatné, servis asi měl pro
uvedené nastavení nějaký důvod, tedy doufám.
15.12.2017 12:34:00 #3
Samotnou tuhost pružiny bych do toho nepletl. Z hlediska bezpečnosti jsou důležité vypínací síly. Zjednodušeně: špička vypíná při rotačním pohybu do stran, pata zas při tahu. Při nastavení vázání na stupnici v hodnotách tzv " Z-Wert" nebo DIN odpovídá jedné hodnotě Z-Wert jiná vypínací síla u špičky a jiná na patě. Proto právě výrobci vymysleli jednu stupnici aby se nastavením přibližně stejné hodnoty na patě a špičce dosahlo odpovídajícih sil na špičce a patě. číselné hodnoty nastavení na vázání jsou mnohdy orientační, důležité jsou síly zjištěné při měření. Pokud Ti špička nevypadává, nechal bych to být. Co funguje v tom se člověk nemá vrtat. Pro nastavení vázání je důležitých mnoho faktorů – ne všechy jsou objektivně měřitelné a cílem jednotné metodiky je statisticky minimalizovat množství vážných úrazů.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.