Sjezdové lyže pro mne - M 180/78
27.12.2017 12:50:04 #1
Ahoj, jsem na tomto webu víceméně poprvé. Vybírám pro sebe sjezdové lyže. Posledních 10 let jezdím na Blizzard XOT 167/r14 a rád bych je „degradoval“ na kiting lyže a na sjezdovku si koupil něco nového. Jsem s nimi celkem spokojený, ale nemám s čím srovnávat, jen na ranní sjezdovce mám za to, že jí moc nestačí (nebo jí nestačím já?). Upřímně, z mé techniky byste asi nebyli nadšení, ale na sjezdovce patřím k nejrychlejším a jízdu si užívám – jsem nadšený lyžař a spíše tlačím na pilu, pouhé rekreační poježděníčko by mě nebavilo.
Stavil jsem se v místních obchodě, kde mi byly doporučeny Fischer RC4 The Curv Ti (164 cm, 16/17). Budu schopný na nich jezdit i odpoledne? Nebo mám radši jít u Fischerů do Progressoru F17 (16/17)? V úvahu ještě připadají Völkl Racetiger SC UVO nebo Blizzard SCS.
Děkuji
27.12.2017 13:56:44 #3
>> #2, adam 1, 27. 12. 2017 13:31:48
Boduješ. A k DH už ani nepotřebuje vaťák. Když koupí DH od TomáSe v bazaru, tak ušetří dvakrát.
27.12.2017 16:05:35 #4
>> #1, bunono, 27. 12. 2017 12:50:04
Krásny dotaz. Toto mi už na fóre chýbalo. Bunono, prepáč – viem, že Tvoj príspevok je úprimný, ale...........?
Daj si trochu námahy, zalistuj v histórii tohto fóra a preštuduj si niektoré reporty týkajúce sa tejto problematiky. Argumenty niektorých prispievateľov typu „niekto na to nemá čas, či chuť a pod.“ neobstoja, nakoľko človek to robí pre seba a toľko času si každý dokáže vymedziť.
Takže, nedaj sa odradiť a drž sa hesla – dvakrát čítaj a raz kupuj. S pozdravom Na svah -Orim.
27.12.2017 19:46:59 #5
>> #1, bunono, 27. 12. 2017 12:50:04
XOT 167/14 je v podstatě naprosto základní slalomcarver, po deseti letech
asi tak 2–3× po smrti. Být Tebou, tak bych podle schopnosti jízdy na
uvedených XOT nehodnotil vlastní lyžařskou zdatnost, půjčil bych si někde
pro kalibraci schopností plnohodnotné a ne tolik samotočivé lyže.
Pro rychlejší jízdu je vhodnější mít lyže delší a méně vykrojené,
jsou stabilnější. Takže racecarver od kterékoliv značky v délce postava
+ 5 cm a delší (tj. pro Tebe 185 cm), pokud jsi opravdu zdatný lyžař, tak
ten úplně top model.
Jestli budeš schopen jezdit na něm i odpoledne netuším, vůbec není jisté
(tedy, podle desetiletých XOT představu mám), jak jezdíš. Jinak na rozbité
a rozměklé sjezdovky jsou lepší lyže širší, ty by stačily 180 cm, ale
je to něco za něco, nejsou většinou tak agilní na ledu.
Určitě nezapomeň na boty, na rychlejší lyže je potřeba mít relativně
tvrdé a hlavně dobře padnoucí boty!
P.S. Orim je na svahu, ale snad bude s odpovědí spokojen.
30.12.2017 08:30:21 #6
Ahoj Ivko.
Ja som s Tvojim odpoveďami takmer vždy spokojný, o mňa tu však nejde. (Patríš k málo osobám, ktoré sú „dušou“ tohto fóra). Už nesvahujem až v lednu 2018. Bunono sa zrejme neozve, buď študuje predchádzajúce vlákna, alebo to jednoducho zabalil. Takže zatiaľ žiadna spätná väzba.
30.12.2017 11:55:32 #9
Ahoj, jsem stále tady, díky za dosavadní odezvu, speciálně ˘Ö˘Krabovi, když dle jeho ohodnocení toho, že jezdím na XOT, sestupuji z race řady Fischerů a spíše se asi zaměřím na řadu Progressor. Co se týče referencí, které jsem naleznul na internetu, tak se mi líbí Progressor 18, akt. model. Hlavně tu Race řadu asi zavrhnu kvůli malé šířce pod patou a je otázka, zda bych je vůbec dokázal ujezdit. Popravdě se řídím i experience meterem z fischeřích stránek, kde u každé lyže na stupnici 1–10 uvádí, pro koho je vhodná. Co se týče starších diskusí, proscrolloval jsem témata za posledních 12 měsíců a několik jich podle názvu otevřel, ale popravdě nemám pocit, že bych se díky tomu někam posunul, takže ještě vyzdvihuji konstruktivní kritiku ˘Ö˘Kraba.
01.01.2018 09:38:37 #10
>> #9, bunono, 30. 12. 2017 11:55:32
Tak to ma teší. Verím, že nakoniec si vyberieš dobre. Pouvažuj o otestovaní dlhších lyží – cca. 175 cm a potom porozmýšľaj. Požičovní je dnes dostatočné množstvo.
01.01.2018 12:12:11 #11
>> #9, bunono, 30. 12. 2017 11:55:32
Jak jsem psal, půjč si někde nějaké rozumné nevymlácené lyže a
posuď, jakou odezvu Ti při Tvém použití dávají oproti XOT. Třeba ani nic
lepšího od lyží nechceš, nečekáš, nejsi schopen či nemáš ambice
vydolovat.
S šířkou pod patou máš a nemáš pravdu, záleží na povrchu a technice
provedení oblouku. Takže při větším podílu smyku v pospádnicové
části už může být šířka na obtíž a klasická (cca 65 mm) úzká
lyže neztrácí ani v boulích a hlubočáku, naopak.
Pravdu má Orim s větší délkou – to je parametr, který Ti má co nabídnout a současné lyže (v kategoriích, které Tě zajímají) nejsou bestie. Případné drobné osobní nuance se dají snadno řešit změnou broušení.
Každopádně bych doporučil koupit si lyže lehce nad dosavadní lyžařskou úroveň, během pár jízd/dní se na jejich úroveň dostaneš tak jako tak. Nezapomeň na boty!
03.01.2018 07:55:18 #12
K testování se bohužel nedostanu, samozřejmě z části kvůli lenosti a taky proto, že jsem ochoten dát na radu někoho, kdo věci rozumí. Nemyslím, že bych po pár jízdách mohl provádět porovnání několika lyží za den. Trochu (vlastně hodně) mne mate, že třeba ty Progressory 18 jsou ještě sezonu-dvě zpět hodnoceny jako sportovní a nyní třeba na Worldskitestu čtu, že jsou pro kategorii začátečníků (což ani tak moc neodpovídá ani stupnici na webu Fischeru). Takže mám i trochu problém si lyže zaškatulkovat do kategorií. Určitě upřednostním lyži, která je lepší než já (beru to jako u auta, kde je lepší mít podvozek ryhlejší než motor)…
03.01.2018 09:38:07 #13
>> #12, bunono, 03. 01. 2018 07:55:18
Kategorie jsou virtuální. Progressory jsou odjakživa věrny jménu v tom smyslu, že umožňují pokrok. Začátečníkům a mírně pokročilým, pokud o nějaký pokrok stojí. V tomto pojetí bývaly umírněně sportovní, jakási (sterilní) odezva na snažení lyžařovo se z nich dala vymámit. Přesto, podle mě, u nich převažuje naladění pro „easy cruising“ nad carvingem. Osobně jsem si je zařadil do skupinky k Atomic gs12pb, Elan wave/amphibio (ne ripstick, ne Magnum), tedy rádoby celodenní univerzální hodné lyže na víceméně upravený povrch, ale vždycky špatné slalomky. Být Tebou, tak bych mně nevěřil ani slovo.
03.01.2018 09:50:46 #14
>> #13, ˘Ö˘Krab, 03. 01. 2018 09:38:07
Být Tebou, tak bych mně nevěřil ani slovo.
Mateš bunona, asi z přirozené skromnosti.
03.01.2018 10:16:09 #15
>> #14, Vvladimir, 03. 01. 2018 09:50:46
Nematu, nabádám ke kritickému myšlení a získávání vlastních zkušeností.
03.01.2018 10:31:46 #16
Kamarat si ich kupil.Z druhej ruky.Po sezone isli Progressory prec.
A to ten kamarat o lyzovani moc nevedel.
caute Harry
03.01.2018 10:42:19 #17
>> #15, ˘Ö˘Krab, 03. 01. 2018 10:16:09 Nevěřit ti ani slovo by byla chyba, jinak souhlas. Taky bych si progressory nekoupil. Pokud chce bunono tlačit na pilu, jak píše, není to asi dobrá volba.
03.01.2018 10:47:00 #18
Progressory si fakt nekupuj, mám je takže vím co říkám. Jedná se o nudný lyže, navíc ať děláš co děláš, tak je nepřesvědčíš, aby dělaly to co chceš ty. Možná jsou vyšší řady lepši, protože já mám jenom základ s dřevěným jádrem, ale po zkušenostech je pro mě univerzálka sprostý slovo. Rozhodně se podívej po jiné značce pokud trváš na podobném typu lyže.
03.01.2018 11:49:38 #19
>> #18, schali, 03. 01. 2018 10:47:00
Nelze obecně říct, že Progersory jsou špatné lyže
Konkrétně 19ka není vůbec špatná lyže pro širokou masu rekreačních
lyžařů
Umí pěkně krájet, smýkat taky umí
Možná jsi jen neměl správné nabroušení, nebo zvolil špatný typ
v řadě progresor
.
>> #12, bunono, 03. 01. 2018 07:55:18
Za vším hledej marketing
Ani 19ka není žádná krvelačná šelma
10.02.2018 20:12:21 #20
Ahoj, tady zakladatel vlákna. Myslím, že se sluší jednak poděkovat za vaše příspěvky a rovněž toto téma z mé strany nějak uzavřít. Strávil jsem čtením a výběrem spoustu času a nákup nakonec realizoval až nyní. Nakonec jsem vybíral mezi točivějšími lyžemi, a to Salomon X10 169 cm a Fischer Curv Ti 171 cm. Vím, že ˘Ö˘Krab ze mě asi nebude mít radost, ale rozhodl jsem se zůstat u něčeho, co by mohlo spadat do trochu pejorativně nazvané kategorie samotočky. Vzal jsem nakonec Fischery, byť názory na internetu se na ně různí, resp. na vymezení jejich cílové skupiny, kdy někde jsou označovány jako lyže pro velmi zkušené až profesionály a jinde jako příjemné piste cruisery.
Dnes jsem na nich strávil první den. Dopoledne jsem z nich nijak odvařený nebyl, ale stihnul mne zaujmout jejich grip. Odpoledne se mi na nich jezdilo o dost veseleji, naštěstí byl mráz, žádné slunce a mlhavo, takže jsem i odpoledne našel sjezdovku s hodně pevným podkladem (takový ten umrzlý, zde by jízda na mých původních lyžích byla provázena podkluzy). A jejich grip mě fakt chytnul, podržely i na místech, kde vykukoval led (fakt netuším, jestli může být v gripu mezi původními Blizzardy a těmito Fischery takový rozdíl z hlediska jejich konstrukce nebo ty Blizzy neměly nic moc hrany). Grip, grip, hurá. Přestože mají oproti Blizzům o malinko větší radius (14×15), jsou dle mého hravější, točivější a na pevném podkladu se mi na nich opravdu zábavně jezdilo, paráda. Pak jsem si cestou na správné parkoviště dvakrát sjel rozježděnou červenou, kde to nebylo nic moc. Na tvrdém perfektní, ale měkký sníh, boule apod. mi přišel jako průšvih. Ale na rovinu na takovém terénu jsem trpěl i s Blizzardy. Uvidím, až si na nich zajezdím více, berte mě s rezervou.
Co z toho plyne? Zcela upřímně si myslím, že je ve výsledku jedno, co jsem si koupil za lyže, protože jednak technicky jsem dřevo a za druhé jsem se z dosavadních lyží mohl posunout jen nahoru, nákup horších vlastně nepřipadal v úvahu. Ale dnes jsem s nimi po dopoledním oťukávání pobavil.
11.02.2018 06:13:55 #21
>> #20, sapoto, 10. 02. 2018 20:12:21
Závěr dokonalý.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.