15.02.2011 12:08:02 #31
>> #29, RadKov, 14. 02. 2011 19:42:44
Proč bychom se nedozvěděli? Stačí se zeptat při MR, případně, až bude klidněji, napsat Tomášovi, svého času nám sem odpověděl.
28.09.2011 20:47:10 #35
Nějak to nechápu. O.B. je sportovec na vrcholové úrovni, sport je jeho zaměstnání, něco už procestoval a to mu ještě nikdo z těch desítek lidí co se kolem něj motají neřekl, že dovolená v tropech je pro 50% našinců značně riziková ??? Pokud chce strávit Evropan dovolenou v tropech a chce si tuto dovolenou užít a hlavně přežít bez zdravotních problémů, tak ho čeká minimálně sedmero očkování a to je pouze základ. Navíc je nutné začít očkovat už 3 měsíce před odjezdem. Je mě naprosto jasné, že mě tady většina převálcuje argumenty, že zná spoustu lidí, co jeli do tropů bez očkování a že jim nic nebylo, ale to je hloupost. Minimálně hnačku tam dostane každý. A sportovec jakým je O.B. si ani ten průjem nemůže dovolit. Nechci se Ondry dotknout, ale asi mu to v hlavě moc nezapaluje. Na druhou stranu se vykoupal v teplém moři a že si už letos nezazávodí ho zřejmě netrápí. Otázkou zůstává, jestli si ještě vůbec někdy zazávodí. Přitom je toto tropické nebezpečí všeobecně známé a na každém infekčním oddělení vám moje slova potvrdí. Tropických pacientů je tam pořád dost a doba léčení do uspokojivého vyléčení je standartně kolem 1 roku. A ani potom to není žádná sláva. Většinou se pacient do původního fyzického stavu dostane tak za 2 roky. Stačí se podívat jak dopadl herec Pavel Nový. Ten se léčí už 4 roky a je rád, že je rád. Ten se do původní kondice už nikdy nedostane. A O.B. jede na koupačku na Bali. Když jsem to prvně četl v novinách, tak jsem tomu ani nechtěl věřit. Podle mého názoru to byla Ondrova životní chyba a ve výstupu na sportovní vrchol touto dovolenou skončil. Teď už pojede jen dolů – stejně jako Šárka. Bohužel.
29.09.2011 08:27:33 #36
>> #35, korsičan, 28. 09. 2011 20:47:10
Do puntíku s tebou souhlasím. Je to učebnicový příklad úplně špatného managementu vrcholového sportovce, navíc na kariérním vrcholu a s nedlouhou kariérou před sebou. Takový člověk se má zbytečným rizikům vyhýbat jako čert kříži navíc, když existují tisíce jiných kvalitních míst, kde si lze odpočinout a strávit dovolenou bezpečně. Nechápu to. Je to velká škoda i pro nás, fanoušky.
29.09.2011 09:37:03 #37
>> #36, Martin47, 29. 09. 2011 08:27:33 Jak kdyby se nemohl jet vykoupat na Bali za 5 let. Nechci být nositel špatných zpráv, ale podle mě už dolyžoval. A to je celkem škoda, protože se mu opravdu dařilo a držel jsem mu všechny palce. Teď už je není komu držet. Přitom je v Evropě tolik krásných a bezpečných míst(přesně jak jsi napsal), že by člověk potřeboval dva životy, aby je všechny projel.
29.09.2011 09:49:12 #38
Může to být skutečně velmi vážné a dokonce i smrtící. Do takové
fazóny se už nemusí nikdy vrátit. Výpadek sezóny ho může odepsat
sportovně i finančně. Po promrhané šanci v Ga-Pa jsem tady napsal, že je
to OBROVSKÁ škoda, protože možná promrhal svou životní šanci, kterou už
nikdy nemusí dostat. Budu doufat, že jsem se mýlil, ale Ondra ve všech
rozhovorech působil právě dost jako bohém a pohodář, což mu možná
pomohlo jednou se dostat z těch zlomenin, nicméně teď také 100%
souhlasím, že to malinko s tím pohodářstvím přehnal. Řekl bych, že
v Rakouským manšaftu by se to nestalo
29.09.2011 10:22:28 #39
>> #38, TomáS, 29. 09. 2011 09:49:12 Tomáši to by se nestalo v žádném mančaftu. Třeba hokejisté i fotbalisté to mají v drtivé většině přímo ve smlouvě a pokud ne, tak se stejně řídí rozumem. Třeba Nedvěd s Poborským nevytáhl za aktivní kariéri při dovolené ze středomoří ani nos. A to na tom byl jak Nedvěd, tak Poborský finančně úplně jinde, než Bank. Je to pár týdnů byl ve Sportu rozhovor s M.Barošem a taky došlo na dovolenou a byl tázán, zda pojede někam do exotiky. Na to odpověděl, že v nynější smlouvě to sice zakotveno nemá, ale že určitě na exoty nepojede. Na podobné dovolené prý má času dost, až skončí s aktivním fotbalem. Na to, že je to „fotbalista“ mě příjemně překvapil. Jsem fanoušek českého lyžování a tento Bankův naprostý zkrat a úlet mě neskutečně s..e. Začínám nabývat dojmu, že ten jeho lehce ležérní vzhled není otázka bohémského a pohodářského rádobypostoje, ale že má co dočinění s jedním důležitým orgánem, kterému se v jeho případě asi nedostává. Bože, jak mě to s…
29.09.2011 13:07:28 #40
>> #39, korsičan, 29. 09. 2011 10:22:28
Třeba se na cestu na vrchol vrátí Kitan a vloni na MČR se mi velice líbil Adam Zika, který by to při dobré konstelaci mohl dotáhnou daleko. Fandit tedy snad komu bude. Taky bude zajímavé sledovat další vývoj Záhrobské. Fanda alpských disc. v ČR nesmí být zaměřen jen na WC. Na to jsou naše podmínky příliš problematické. Před časem byl například zcela nedoceněný výkon Petra Záhrobského, který vyhrál v sezóně všechny SG EC, to už jsme tu ale probrali. Já rád sleduji výsledky mladých kluků na FIS závodech a v EC. A když se někdo prosadí do top ve WC, je to pro mě takový bonus. Každopádně budu Bankovi držet palce, aby cena za tuhle chybu nebyla příliš vysoká.
29.09.2011 13:20:31 #41
>> #40, Martin47, 29. 09. 2011 13:07:28 Jooo, Adam Zika je borec. Mě se líbilo jak lyžuje už od žáků. Taková droboulinká sušinka to byla, ale jak mu to jezdilo. Ty jeho tenoučký nožičky zakončený obrovskou lyžařskou botou ..... ale dole byl skoro pokaždé mezi prvníma! To byla radost pohledět. Bohužel u Šárky se asi „hepijend“ konat nebude. Podle mého to letos na bednu nebude a když dojede do 10, tak to bude úspěch. Ale třeba se pletu a radosti bude víc – uvidíme.
29.09.2011 17:27:42 #42
>> #36, Martin47, 29. 09. 2011 08:27:33
>> #35, korsičan, 28. 09. 2011 20:47:10
Já bych kluci tak kritickej nebyl. Ono se něco podobnýho může stát jednomu i v Čechách, jednu dovolenou v Thajsku fakt nevidím jako nezodpovědnost. Stačí jít na houby do lesa někde v Čechách a můžete dopadnout stejně, ba i hůř. Smůla se tomu, myslím, říká. A to Banymu vyčítat vskutku nelze.
29.09.2011 17:58:17 #43
>> #42, medvěd, 29. 09. 2011 17:27:42
Když se do lesa nastříkáš repelentem a po návratu z něho se prohlédneš, zda nemáš klíště, tak je riziko nulové – to nás učili už v mateřské školce. A pokud ho náhodou máš, tak ti stačí do 14 dnů 3 injekce Pendeponu a jsi bez nejmenších problémů a při plné fyzické síle. V Thajsku a obvzlášť na Bali ti nepomůže vůbec nic. Pokud srovnáváš český les a dovolenou na Bali, tak je v nebezpečí onemocnění zhruba stejný rozdíl, jako je rozdíl v ceně. Navíc jsem nikdy neslyšel, že by v českém lese houbař dostal břišní tyfus, žloutenku A, žloutenku B, žlutou zimnici, malárii, meningokovou meninditidu a další teplé choroby. 6loutenku A a B u nás chytneš akorát když se s feťákem podělíš o jehlu, ale to u sportovců a houbařů nepředpokládám.
29.09.2011 18:22:16 #44
>> #42, medvěd, 29. 09. 2011 17:27:42
Zrovna od doktora bych čekal jiný názor. Je jasné, že riziko je všude, to by si nikdo nemohl sednout do auta. Ovšem je asi jasné, že dovolená v tropech je zdravotně rizikovější, než dovolená třeba na pobřeží Francie a v tom je problém. Ondra vykonává činnost, u které je zdraví klíčová záležitost a tak by si měl dobře rozmyslet, zda přínos dovolené stojí za risk kariéry. Kdyby dovolenou strávil v Evropě, je dost pravděpodobné, že by nyní takový problém nemusel řešit. Prostě tomu podle mého názoru šel zbytečně naproti. Konec konců, když se dozvím, že si někdo přivlekl něco podobného z Bali, vůbec se tomu nepodivím. Pokud by se mu taková záležitost stala ve Francii nebo v Čechách, řekl bych si, ten měl ale zatracenou smůlu. Třeba se ale pletu.
29.09.2011 18:28:53 #45
>> #43, korsičan, 29. 09. 2011 17:58:17
Své názory tu můžeš hlásat hromadě lidí – to tě jistě baví.
Právo rozhodovat o rizicích je ale také dobré ponechat těm, kteří je
podstupují. S tou droboulinkou sušinkou ses jistě splet… – to nemohl
být tento český Adam – leda snad ten neméně dobrý slovenský …
29.09.2011 19:11:40 #46
>> #43, korsičan, 29. 09. 2011 17:58:17
S tím nulovým rizikem, žloutenkama a Pendeponem bych byl opatrnější, ona se situace od dob školky poněkud změnila, a to mám pravdu, předsedo.
>> #44, Martin47, 29. 09. 2011 18:22:16
S Martinem a Evropou v zásadě souhlasím, ale dnes je Thai běžnou destinací a není to trestné. Jezdí Bany někdy autem? A jestli ano, kolikrát rizikovější než Thai to je?
29.09.2011 19:26:02 #47
>> #45, HOnza, 29. 09. 2011 18:28:53
Máš naprostou pravdu. Své názory tady mohu hlásat hromadě lidí. Možná sis nevšiml, ale tohle je diskusní forum a na to lidé píší své názory. Pokud s tím máš problém, tak je na světě ještě pár zemí, kde se nediskutuje a kde lidé svůj názor hlásat nesmějí – třeba Severní Korea. Možná by se ti tam líbilo a můj názor by tě tam neobtěžoval. Právo rozhodovat o rizicích je určitě na těch, kteří toto riziko podstupují a já nikde nepíšu opak ! Pokud jsi přesvědčen že ano, tak prosím – kde ??? O.B. si klidně může do Thajska a na Bali jezdit každý rok a nikdo mu to nemůže kromě firem co ho sponzorují zakázat. A moje právo je v diskusích napsat, že to holt chlapec nemá v hlavě v pořádku. Tobě nezbývá, než tento můj názor respektovat a pokud s ním nesouhlasíš, tak napiš argument proti. Od toho totiž diskuse je. Tvůj výkřik do tmy se smajlíkem na konci nemá s diskusí nic společného. A co se týče Adama Ondry, tak jsem psal o žákovském věku. Doufám, že nemusím vysvětlovat co znamená žákovský věk. V té době jeho lyže a boty měla větší hmotnost jak on sám – samozřejmě v nadsázce. Ještě ve 14 nebo 15 letech na Trofeo Topolinu měl nohy jak párátka. Pokud jsi přesvědšený o opaku, tak se asi bavíme o jiném A.Z.
29.09.2011 19:43:33 #48
>> #46, medvěd, 29. 09. 2011 19:11:40
Tak dobrá, nulové riziko to není, ale je skoro nulové. Co se týče toho Pendeponu, tak to mám z vlastní zkušenosti. Jen jsem neměl klíště, ale poštípal mě nějaký komár či co. Za nějakých 10 dní mě ten štípanec začal červenat a jako by na mě lezla chřipka. Dostal jsem první dávku a pak vždy po týdnu po jedné. Za 14 dní jsem byl naprosto v pohodě. Pak jsem ještě chodil asi 3 měsíce každé 3 týdny na udržovací dávku. Toť moje zkušenost s encefalitidou. Jaké je teda podle tebe riziko nákazy v českém lese, potažmo Evropě pro evropana a riziko nákazy pro evropana na Bali – v procentech ??? Navíc rozdíl počasí, hygieny a rizika v Thajsku a na Bali je dost odlišný. Třeba vlhkost vzduchu na Bali je defakto pořád nad 80%. V Thajsku je to 65%. Bali je ostrov atd.
29.09.2011 19:48:06 #49
>> #46, medvěd, 29. 09. 2011 19:11:40
Do auta sednout musí, do tropů nemusí. Vtom je rozdíl o kterém píšu. Pro srovnání. Jezdím se svýma dětma hodně ven, letos Rychlebky, Jeseníky, Orlické hory, Železné hory, Javoří hory, Králický Sněžník, vždy na několik dní. Spíme venku bez stanu, vaříme venku, na pití filtrujeme vodu z potoků, v nich se i myjeme, po cestě v přírodě utrhneme a sníme všechno co se dá a nikdy jsme neměli jediný zdravotní problém. Co myslíš, jak bychom dopadli s tímhle přístupem v běžné destinaci Thajsko?
29.09.2011 20:06:27 #50
>> #48, korsičan, 29. 09. 2011 19:43:33
Rád slyším, i když s tou encefalitidou, no … . Ale to je jedno, tady je to lyžařský server. Jen jsem chtěl říci, že taková kritika až agresivita vůči Banymu a jeho dovolené se mi zdá neoprávněná. Dotazovaná procenta samozřejmě taky nevím, nejsem infektolog, kdyby o ně byl ale opravdu vážný zájem (o čemž ale silně pochybuji), můžu zavolat třeba p. docentce Staňkové z inf. kliniky FNB. Und das ist alles von mir für Heute.
29.09.2011 20:16:18 #51
>> #49, Martin47, 29. 09. 2011 19:48:06
Ale taky nemusí, je to dokonce daleko rizikovější a děláme to navíc všichni. Chybná premisa. Výchovu dětí nelze než pochválit, nesnáším dnešní oblíbené sterilní postupy. Jen nevím s tím Thajskem, žili byste tam od mala, nebo jen dovolená? Ale to už je vlastně jedno, od toho tu nejsme, ne?
29.09.2011 20:19:45 #52
>> #45, HOnza, 29. 09. 2011 18:28:53
Když půjdeme do hloubky, Ondra je coby lyžař mimo jiné placen z daní a za to má povinnost bavit fanoušky lyžování (alespoň já nevidím jiný účel, proč by sportovci jinak měli pobírat státní peníze). Korsičan má proto právo být rozhořčen, když za své daně očekává svůj díl radosti a nedostane ho proto, že se Ondra nezachoval odpovědně. Myslím si, že už z uvedeného důvodu je kritika možná a oprávněná. Pokud by Ondra lyžoval zcela bez podílu státních peněz, mohl by se nechat vystřelit do vesmíru a nám by po tom bylo kulový.
29.09.2011 20:26:08 #53
>> #51, medvěd, 29. 09. 2011 20:16:18
Dokončeme debatu. Pochopitelně se jedná o paralelu Ondrovi dovolené. Pokud bychom tam žili od mala, bylo by to pravděpodobně bez problémů. Pokud by Ondra nesedal do auta, nebavili bychom se o něm neboť by nemohl být vrcholový lyžař. Premisu tudíž za chybnou nepovažuji.
29.09.2011 20:36:09 #54
>> #52, Martin47, 29. 09. 2011 20:19:45
Přesně řečeno. ODPOVĚDNOST !!!!! to je to slovo, co mě chybělo. A rozhořčený jsem nejen pro to, že Bany rozdával určitý díl radosti, ale že se sám zahrabal kvůli své hlouposti. Nemá cenu mu v této chvíli nijak pochlebovat. Nikdy jsem to u nikoho nedělal a nehodlám s tím začínat. Co je bílé, je u mě bílé. Co je černé, je u mě černé. Co je krávovina je u mě krávovina. Mazání medu kolem úst nemá cenu. Pokud by mě byl O.B. šumák, tak mě je úplně jedno, jestli ještě lyžovat bude, nebo ne. Jenže jsem na jeho jízdy rád koukal, přinášel mě sportovní radost a kvůli své hlouposti to takto zazdí. Na Bali mohl jet za 5 let, až nebude závodit. Loni byl dobrej a letos na to mohl klidně navázat. Díky Thajsku a Bali si akorát tak naváže tkaničku. Nic víc, nic míň.
29.09.2011 20:38:41 #55
>> #50, medvěd, 29. 09. 2011 20:06:27 To není žádná agresivita. To je upřímná reakce na dnešní realitu.
29.09.2011 20:39:59 #56
>> #53, Martin47, 29. 09. 2011 20:26:08
Mně už je sem taky trapné psát a hádat se tu o něčem, co jiné nezajímá. O.K., jak velíš, máš pravdu jako vždy. Howgh.
29.09.2011 20:54:25 #57
>> #56, medvěd, 29. 09. 2011 20:39:59
Touhle odpovědí jsi mě lehce zklamal. Koho to nezajímá, ať to nečte, proč by diskuse mezi dvěma lidmi musela být za každou cenu zajímavá i pro ostatní? Žádnou hádku jsem nezpozoroval, byla to pro mě zajímavavá, slušně vedená výměna rozdílných názorů mezi námi a ty jsi ji na závěr zazdil místo argumentem zbytečným úletem. Škoda.
30.09.2011 07:39:34 #58
Mozna by se melo usporadat vselidove hlasovani, co je jeste pripustne riziko(a prepocitane na potrebu danou vec delat, viz nutnost pouzivat auto versus nutnost jet za exotikou) a to davat do smluv sportovcum placenym z dani. Jeste by mozna slo zvazit, ze by to korelovalo s tim, jak moc je sportovec dobrej. Protoze u nekoho na hranici repre durzstva to zrejme nebude lidi tolik trapit.
Po te ale vyvstava dalsi otazka a to o kolik takovych sportovcu bychom prisli.
Pokud te trapi ty penize, tak to muzes brat jako vyplaceni zpetne. Ten clovek do toho musel hrozne moc penez nacpat aby se dostal na vrchol(u nas, tj. do repre) a pak mu neco zacli vyplacet.
Ono, sice je mozne obcas slyset o nejake blbe nemoci z exoticke zeme, ale pro vyhodnoceni rizika je nutne to prepocitat na pocet lidi, co tyto zeme navstevuji a vraci se v poradku(o tech uz se nepise, zejo). A to riziko, si myslim, bude dost male. Co vsechno bys pak musel sportovcum zakazat, kdyz uz bys chtel zakazat toto? O Ondrove skakanim padakem nepochybuju a urcite spoustu dalsich veci. A jses si jistej, ze by to pak byl ten samej Ondra Bank? A ze za to, co mu z dani prispivas mas opravdu narok tak moc ovlivnovat jeho zivot(a zakazovat mu veci, co kazdy svobody obcan muze), aby on dostal sve povinnosti te za tve dane bavit?
Je to jeho zivot, cely ho venuje lyzovani a on se dostal tak vysoko svoji pili(a pili lidi kolem nej) a ted za to dostava nejake prispevky na svuj „provoz“ a jeho to mrzi rozhodne vic, nez nas tady.
Takze vylejvat si tu zklamani(ja jsem zklamanej taky) recma ve stylu „je placenejch z nasich dani, co tak ‚riskuje‘…“ mne prijde hodne nefer a mimo.
30.09.2011 07:59:29 #59
>> #58, valerius, 30. 09. 2011 07:39:34
Kluci to tak ale nemysleli. Reagovali pouze na HOnzu, který tvrdil, že si může dělat, co chce a že si nemají tady stěžovat. Já myslím, že stěžovat si tady klidně můžem a vcelku oprávněně. Proto ta diskuze tady je a proto je docela úspěšná:-)
Nemyslím, že by tu byl někdo tak „dementní“ a vyčítal Ondrovi ty prachy, který dostal od svazu. My mu tady vyčítáme určítou míru nezodpovědnosti, kterou předvedl (o skydivingu to platí taky).
On určitě bude muset vysvětlovat sponzorům, to se děje a oni si budou oprávněně pokládat stejnou otázku, jako my tady. Je nám to líto, mrzí nás to a asi dobře si tady uvědomujeme, že tak blízko k medaily třeba dalších 10 let nebude, no ale to už jsem po Ga-Pa psal.
Nejvíc to samozřejmě bude mrzet jeho, protože z ošklivého káčátka, měl šanci ve třech dalších sezónách vyrůst a stop na třeba na půl sezóny pro něj může být fatální. To nemluvím o financích, na které to bude mít zcela zásadní vliv.
T
30.09.2011 09:55:38 #60
>> #59, TomáS, 30. 09. 2011 07:59:29 Přesně řečeno. Nevím jak ostatní, ale mě jsou peníze od svazu pro sportovce šumák. O.B. něco dokázal a plně si je zasloužil. Na druhou stranu být majitelem firmy, která ho sponzoruje a zjistit, že si vyrazil na dovolenou do tropů. tak mu nedám ani halíř. A zdůrazňuji, že onemocnění by na to nemělo žádný vliv. V tomto případě by mě bylo úplně jedno, jestli se vrátí nemocný, nebo ne. A udělal by to každý z vás, protože by to byl váš peníz. Stejná pravidla platí pro všechny sportovce. Hokejky a čutálisti mají ve smlouvě vysloveně zákaz sjezdového lyžování a pokud by se při lyžování někdo zranil, tak tam jsou likvidační sankce. To je všeobecně známé. To samé platí na veškeré adrenalinové sporty a různé exotické dovolené. Možná by bylo dobré si uvědomit, že drtivá většina sportovců jsou defakto obyčejní zaměstnanci firem které je sponzorují. To nejsou žádní soukromníci, co jezdí na své triko. Jedinou vyjímkou může být pouze hrabě Hubertus von Hohenlohe, zbytek sjezdařů jsou zaměstnanci. A tito „zaměstnavatelé“ se podle toho chovají. A to platí nejen pro sportovce. V mém prvním zaměstnání začal hrát kolega nějakou fotbalovou pralesní ligu. Několikrát po sobě přišel o berlích s neschopenkou, protože ho někdo na hřišti zmasakroval. Když to bylo po třetí za půl roku, tak na halu přišel majitel a všechny nás svolal na plac. Přede všema mu nadal do hlupáků a bez uzardění mu oznámil, že to bylo naposled. Ještě jednou a má na vteřinu padáka a to se týkalo nás všech. Prostě a jednoduše řekl, že pokud chce někdo pracovat v jeho firmě, tak fotbal a podobné radosti hrát nebude. Zakázat mu to samozřejmě nemůže, ale může ho na hodinu vyrazit. A milej Vaněk čuměl jako puk a protože měl aspoň zbytek rozumu, tak se na pralesní fotbal vykašlal. A na hale se nenašel jediný člověk, který v tu chvíli nestál za majitelem.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.