Domů Diskuze Lyžařské boty Speedlock a jeté lyže

Speedlock a jeté lyže

10.01.2011 12:58:23 #1 

Janek muž

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu ohledně vázání a desek.

Plánuju nákup lyží a počítám do budoucna s vlastnictvím více párů. Líbí se mi praktičkost systému Vist Speedlock, a tak by bylo prima pořídit ho hned na začátku, aby se další páry kupovaly snáz, že :-) …

ALE! co když budu chtít koupit jetou lyži, na které bude namontovaná deska jiná než Speedlock? Je u desek nějak standardizovaná rozteč šroubů, abych mohl namontovanou desku (např. Tyrolia apod) bez vrtání vyměnit za Vist? Má aspoň Vist u všech svých desek rozteče stejné? A jestli ne, vadí lyži hodně když se tam navrtají novvé díry a staré zaslepí? Vadilo by taky, kdybych musel desku kvůli starým dírám dát po podélné ose kousek mimo střed, ale vázání pak namontovat na střed lyže?

Takhle od stolu mi přijde nejlepší na potenciální jetou lyži s neSpeedlock deskou prostě navrtat nějaké vázání (prodává se stejně většinou s ním) a mít ho tam napevno. Tím se ale pak snižuje výhodnost celkem drahého Vistu.

Předem moc díky za jakékoliv rady, informace, odkazy…

10.01.2011 13:29:07 #2 

ivan

>> #1, Janek, 10. 01. 2011 12:58:23

Desku navrtáš co nejvíc v souladu s montážním bodem, ale když to kvůli starým dírám bude předozadně o kousek vedle, nevadí. V desce je dost otvorů pro posun samotného vázání dopředu či dozadu, takže si ho usadíš, jak budeš chtít. Jedinou výjimkou by byla extrémně velká bota, kdy by pata nebo špička vázání vycházela až do nejzazší díry v desce.

10.01.2011 14:04:32 #3 

Janek muž

>> #2, ivan, 10. 01. 2011 13:29:07 Díky. Předpokládám, že staré lze zaslepit jakýmkoliv pružným materiálem (např. bílý silikon, kterým se dělají spáry ve sprchových koutech apod) tak, aby se nedostala voda do dřevěného jádra. Je to tak?

V souvislosti s vrtáním do lyže bych měl ještě jeden dotaz. Už asi ve dvou vláknech jsem tu četl, jak někomu v servisu křivě namontovali vázání. Sice se to asi nestává každý den a v každém servisu, ale o to větší motivace by byla navrtat si lyži sám doma a pečlivě. Při použití provizorně přichycené desky jako šablony, vrtáku správné tloušťky a ideálně i stojanu na vrtačku s omezovačem hloubky vrtání bych pak musel být lama, abych to udělal špatně, nepletu se?

10.01.2011 15:10:45 #4 

ivan

>> #3, Janek, 10. 01. 2011 14:04:32

Předevčírem jsem to tady někomu psal, zaslepit dřevem – tyble nebo plastovými špuntíky (Propfen německy) a lepidlo.

Slušnej servis má na vázání šablonu. Dneska se ale už stejně skoro nic nevrtá. Speedlocková deska není zase tak rozšířená, a tak se kdyžtak ptej, jestli jsou zařízení na její montáž.

Montáž desek je dost nevděčná, protože v oválných otvorech v desce musí být šroub na správné straně, aby se lyže pod deskou mohla prohýbat – proto tam ty oválné otvory jsou. Dá se to trefit, dělal jsem to v ruce s obyčejnou vrtačkou i vrtákem bez dorazu dostkrát, ale znám i lepší zábavu. Se stojanovou vrtačkou to ale musí být brnkačka.

10.01.2011 16:17:32 #5 

Janek muž

>> #4, ivan, 10. 01. 2011 15:10:45 Už jsem to našel, bylo to ve vedlejší diskusní kategorii, omlouvám se za zbytečný dotaz. Asi bych si na to napoprvé s vrtačkou v ruce netroufl, ale snad kamarád stojanovou ještě nevyhodil. Každopádně moc díky za informace, jsem rád že to půjde a že vím, co můžu teď koupit/nekoupit.

10.01.2011 20:15:54 #6 

PavelKo

>> Janek, 10. 01. 2011 14:04:32 Už asi ve dvou vláknech jsem tu četl, jak někomu v servisu křivě namontovali vázání.

Jeden z těch dvou jsem byl asi já. Stalo se to, přestože servis použil na vrtání šablonu, jak mě alespoň ujišťoval šéf servisu při mé reklamaci. Reklamace nedopadla pro mě vítězně – šéf servisu zkonstatoval, že vizuální šikmost vázání vůči desce je způsobena nepřesně namontovanou deskou (desku nemontovali oni, ta tam byla už z výroby a opravdu maličko šikmo) a nikoliv jejich montáží vázání. Vůči lyži prý je vázání správně. Přitom mu nevadilo, že jak deska od lyže, tak i vázání od desky utíkaly na stejnou stranu. Odmítl se mnou už dál bavit a já jsem to vzdal, protože mně nebaví se hádat (vím, je to pro spotřebitele špatný postoj…) a ani jsem tam neměl žádnou možnost, jak přesně měřením prokázat, že to vázání vůči lyži šikmo je. Doma jsem si to pak opravil sám. Naštěstí Fischer desky mají shodné poloviny, které stačilo přehodit a díry navrtat znovu správně.

No, to jsem se trochu zakecal. Každopádně to asi byla výjimka a pokud máš po ruce servis, ke kterému máš důvěru, dej to raději tam. Jak píše Ivan, jsou i zábavnější způsoby, jak trávit čas.

Kdybys to ale vrtal přece jen sám, mám jeden tip, aby ti vrtačka na lyži nebo na desce neujela, pokud máš jen ruční vrtačku. Místa k vrtání si na lyžích označím a odůlčíkuju. Pak mám ocelový plátek silný asi 4 mm s předvrtaným otvorem 4.1mm. Plátek s vodicím otvorem přitáhnu k lyži svorkama tak, aby se mi při vrtání určitě nepohnul. Je sice pakárna takto plátek 16× posunovat a utahovat pro každou díru, ale nedělám to každý den, takže nakonec mi to přišlo jako relax po nasranosti ze servisu :-)

10.01.2011 20:42:22 #7 

Janek muž

>> #6, PavelKo, 10. 01. 2011 20:15:54 Dokážu si představit, že vyvrtat 16 děr ručně směrově i hloubkově přesně je celkem piplačka, ale jak říkáš, manuální práce je někdy relax, obzvlášť na vlastním vybavení. Letos jsem se pustil do úpravy bot a ačkoliv to byla práce na dost hodin (broušení a zkoušení furt dokola), tak to bylo zajímavý zpestření a zkušenost pro další úpravy zůstane.

Nicméně k věci – kladenské servisy ve mně příliš důvěry nevzbuzují a tahat pořád lyže do Prahy je celkem otrava. Proto jsem taky založil tohle vlákno, abych si ověřil, že to s elementární zručností a větší trpělivostí lze případně udělat sám. Díky tedy za tip!

10.01.2011 20:47:27 #8 

PavelKo

Jo, ještě pro upřesnění, na tom plátku mám vodicí díry pro oba průměry, 4,1mm i 3,6mm, podle toho, do čeho vrtáš.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy