Domů Diskuze Lyžařské boty Tlačí mě palce, koupil jsem malé boty nebo je problém jinde?

Tlačí mě palce, koupil jsem malé boty nebo je problém jinde?

19.02.2018 11:07:06 #1 

ejveen

Vrátil jsem se ze Stuhlecku, kde jsem zažil peklo v podobě bolavých palců pohmožděných od nových bot. Jsou mi boty opravdu malé nebo jsem udělal chybu nebo nejsem tak dobrý lyžař jak jsem si myslel?

Nové boty Lange SX 100 + vložka sidas, v obchodě měřeno a zkoušeno ve skeletu. Když boty nahodím tak lehce cítím palce, to se ztratí jakmile jdu do podřepu.

1. lyžování ve Velkém Meziříčí: Dal jsem středně tlustou dlouhou ponožku. Boty držely fest celou dobu, dal jsem 14 jízd a byl jsem rád, že už končím. Nohy mě opravdu bolely (to se dá čekat z nových lyžáků) ale nebyl tady žádný problém s palcema.

2. lyžování na Stuhlecku Napadlo mě dát obyčejnou tenkou ponožku (po přečtení všeho možného a také jsem doufal, že by mohly nohy méně bolet než bylo po prvé). Již po obutí a odkráčení na sedačku jsem dost cítil palce ale doufal jsem, že se to ztratí na svahu. Bohužel neztratilo a lyžováno bylo utrpení. Přes oběd mě napadlo, že vydělám vložky a zkusím to bez nich, jestli tím nevznikne více místa. Ve skutečnosti to bylo ještě horší, protože noha cestovala dopředu a dozadu a nárazy palcem do boty udělaly své.

Je možné, že jsem koupil opravdu malé boty, nebo byl problém v tenké ponožce?

Také jsem si uvědomil, že pokud nejedu ze strmého svahu a opravdu se nesoustředím na předklon nebo jedu na smyk, brzdím atd. tak mám tendenci se zaklánět a noha mi pak v botě putuje dopředu a odnesou to právě ty palce – je tedy i možné, že prostě lyžuju špatně?

19.02.2018 11:24:06 #2 

Roman OTR muž

>> #1, ejveen, 19. 02. 2018 11:07:06

Ahoj, měl jsem stejný problém, i mě zčernal palec (nehet), koupil jsem si Fischer Somatech 8000, v obchodě mi radili zkoušet jen ve skeletu, utažené, vložku nevytahovat. To je podle mě blbost! Noha je v nezvyklém tlaku a drobný tlak na palec nemusíš cítit, kor když ty body máš na noze 10–15 minut. Já na to přišel po celodenním lyžování na Pradědu (bylo to peklo) a pak jsem řešil co s tím. Ještě podotknu, že mám levou o 1/2 čísla větší, takže mě tlačila jen levá (to jsem tehdy taky nevěděl).

Pomohlo mi toto: Narval jsem na sebe 3 tlusté ponožky, horkovzduškou jsem rozehřál vytaženou vložku (ne skelet) co to šlo a nazul jsem se do ní, znovu foukal co šlo vydržet a pak rozcházel a takto jsem to opakoval několikrát. Vložka trochu povolila – vykreslil se obrys palce a nyní v nich jsem schopný lyžovat bez otlaků. Jen pozor na koberec, trošku jsem ho připálil :-) Předpokládám, že skelet bude velikostí OK.

Taky asi prověř, jestli se nedá vložka tzv „vypéct“ – já tuto možnost u mých bot neměl. To by taky možná mohlo pomoct i na délku, nemám ale žádnou zkušenost.

19.02.2018 11:56:16 #3 

psm

Noha by v botě cestovat neměla. Jinak nevěš hlavu, lepší menší bota než velká. Vytažení místa pro palce by pro kvalifikovanou osobu (bootfittera) neměl být problém.

19.02.2018 12:19:28 #4 

M.art.in muž

Měl jsem podobné “problémy” ale podařilo se je úspěšně odstranit. Doporučuju návštěvu u pana Purdy http://www.bootfitting.cz Základem je analýza nohou, vložka na míru kdy se noha pevně usadí a necestuje v botě během jízdy a potom případné korekce, vytažení, vytěsnění atd.. nožností je dost. Mám u pana Purdy laděné 130 takové lyžáky, noha se v nich ani nehne a přitom nikde netlačí.

Rock 'n' Roll Forever...

19.02.2018 18:46:37 #5 

Navvy

Nezdá se mi, že by to bylo malou botou. Spíše se mi zdám že ji máš moc širokou. Když se bota zapne, noha (tedy i chodidlo) se posune dozadu a prsty se nedotýkají, nebo jen velmi mírně, přední strany boty. Pokud by byla malá, tlustá ponožka by to ještě zhoršila. U Tebe tomu tak ale není. Ty SX100 jsou dost široké (102 mm). Jak máš široká chodidla?

20.02.2018 20:25:22 #6 

ejveen

>> #5, Navvy, 19. 02. 2018 18:46:37

měřeno pravítkem cca 103mm.

21.02.2018 06:18:34 #7 

psm

>> #6, ejveen, 20. 02. 2018 20:25:22

Jakou máš velikost v MP? Těch 102mm je udávaných tuším pro skelet s MP26–26,5.

21.02.2018 08:59:46 #8 

chlebik.marian

Taky se přikláním k variantě příliš široké boty. SX jsem si v mé velikosti MP 26,5 kdysi zkoušel, a celá bota je tak objemná, že jsem si je ani nedokázal utáhnout, musel bych posouvat přezky a i tak y to nebylo ono, noha v nich zkrátka lítala, takže pokud nemáš extrémně baculaté nohy, problém může být právě tam. Zkusil bych půjčit, pokud máš možnost, nějaké mnohem užší boty a porovnal.. ono u těch 102mm bot je blbé pro mně to, že nejsou jen široké v místě, kde chodidlo nejvíc většinou tlačí, ale celkově jde o boty mnoooohem objemnější ve všech místech. Věřím, že e dobře prodávají, protože v nich je člověk v pohodlí už v obchodě, ale jezdit v takových bych asi neuměl..

21.02.2018 13:05:20 #9 

Sandy

Malá vychytávka přímo na svah. Když mám někdy pocit, že mě nohy v botách bolí tak, že to nevydržím, stačí boty sundat a naboso brouzdat tři čtyři minuty ve sněhu. Zbytek dne mám pocit, že jezdím v bačkorách… :-P

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy