Nové lyže pro syna - 18 let, velmi lehký
08.10.2018 16:39:18 #1
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu ohledně výběru lyží pro syna k 18-tým narozeninám. Syn lyžuje už dlouho, od 7 let, na hory jezdíme docela často – pouze v ČR. Sjezdovky spíš modré-červené od „top“ areálů typu Rokytnice n.J. nebo Špindl (ale do nich se za zimu dostaneme tak max. 6×) přes nejčastější naši ježděnou sjezdovku – červenou v Pasekách n.J, až po různé menší místní areály třeba na odpolední nebo noční lyžování.Určení tedy na běžné rekreační lyžování, spíše střední rychlost, kratší a střední oblouk. Jezdí myslím slušně, když je super sníh, tak i poměrně rychle, ale netvrdím, že má výbornou carvingovou techniku. Určitě je co zlepšit.
Hlavní problém je v tom, že na svou výšku 178 cm je hodně hubený, váží cca 58 kg. Doteď navíc jezdil na juniorských lyžích, které mu vydržely 3 roky – Head Supershape o pouhé délce 150 cm, 113–66–97, R 11,3, takže je zvyklý na velmi lehké a hodně točivé lyže. Se stabilitou na nich problém nikdy neměl. Vloni už jsme mu chtěli koupit už delší a tvrdší lyže, ale trval na svém, že toho s námi prý už moc nenajezdí a že nové nechce. Nakonec se to nějak „zvrtlo“, jezdili jsme na hory stejně často a sám zjistil, že takto krátké lyže už není to pravé ořechové, že jsou při větší rychlosti nestabilní a vibrují mu. Od loňského roku navíc vyrostl o cca 4 cm, takže letos už jsou nové lyže naprostou nutností.
Chtěli bychom tedy pro něj lyže určitě sportovnějšího charakteru, lehce ovladatelné úměrně jeho hmotnosti, aby byly zároveň i stabilnější, pokud pojede rychleji. Aby byly vhodné na ranní tvrdší upravenou sjezdovku, ale použitelné i do odpolední změklejší oranice, protože většina svahů, kam nejvíce jezdíme, je jižně orientovaná. Také občas projedeme nějaký skicross, nebo přes kopečky. A aby hmotnost lyží nebyla příliš vysoká. Z toho co mě zaujalo, nebo nám doporučují prodejci: Elan Amphibio 12 Ti 17/18 Elan Amphibio 10 Ti 18/19 u těchto lyží vím, že nemůže střídat levou a pravou. Ale četla jsem na ně dost chválu. Atomic Redster X5 17/18 nebo 18/19 – mají velmi dobré hodnocení v zahraničních review. Oproti Elanům mají uzši špičku i střed. Předpokládám, že to budou spíš takové slalomky. Poradí si s měkčí oranici? Nejsou moc tuhé, určené spíš pro těžší váhu? To samé u: Salomon X10 nebo X8 – tady mě odrazuje jejich váha cca 3,2 kg jedna lyže s vázáním. Jeho nynější lyže vážily 2 kg. Nejsou spíš určeny pro silovější jezdce? Rossignol Pursuit 400 Carbon – Doporučili nám je v jednom obchodě jako alternativu k Elanům. Hodnocení jsem četla rozporuplné. Volkl RTM 76 ty nám také doporučili Head Supreme Instict Ti – tyhle mě hodně zaujaly.
Můžete mi prosím někdo napsat váš názor, zkušenosti, doporučení ohledně výběru? Díky, Alena
09.10.2018 22:45:09 #2
Milá Aleno,
Ještě bych se zeptal, kolik do oněch lyží chcete investovat peněz. Pokud více, najdou se nekompromisně dobré modely. Pokud méně, najdou se velmi dobré modely. Pokud co nejméně, najdou se velmi slušné modely. Obecně vás mohu uklidnit, že koupí v podstatě všech nových lyží, co jste zmiňovala, nešlápnete vedle. Já bych Vám asi doporučil něco z kategorie tzv. odladěné slalomky (nebo taky sport short turn nebo sportovní univerzální lyže), ale v délce mezi 165 a 170 cm. Takové lyže budou poměrně dobře držet na tvrdé ranní sjezdovce, velmi snadno točit, budou mít určitý sportovní náboj a dovolí i prodloužený oblouk. Konkrétně třeba Atomic S7, Elan SL Fusion, Stöckli SC (lahůdka, ale drahá), K2 Turbocharger atp. Toto jsou spíš dražší a vyšší modely, najdeme i řadu levnějších, možností je opravdu moře. Klidně se na mě obraťte emailem, chcete-li nějaká další doporučení.
skol
Petr Socha
10.10.2018 15:44:55 #3
>> #1, Aliena9, 08. 10. 2018 16:39:18
Aleno, dovolím si osobní postřeh k hmotnosti lyží. Na lyžích při
jízdě stojíme, nikam je nenosíme . Z vlastních zkušeností mohu říct, že těžší lyže
z těch, na kterých jsem jel, byly v naprosté většině případů
příjemnější (klidnější, průzarnější vůči nahrnutému sněhu ap.)
než lyže velmi lehké (často materiálově chudší a méně sportovní).
Pokud hledáta lyže na sjezdovku, hmotnost nemusíte tolik řešit (jiné je
to samozřejmě u skitouringových lyží). 6,4 kg syn snad od parkoviště
k vleku donese
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.