Ochrana lyžařské helmy - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Ochrana lyžařské helmy

25.01.2019 13:56:51 #1 

martin.zidek.cz

Dobrý den,

mám problém s lyžařskou helmou. 2–3 roky jsem ji nepoužíval a byla schovaná ve sklepě, nicméně byla v textilním originálním sáčku. Po vytáhnutí je celá uleptaná. Není to žádný šunt, ale velice pěkná a propracovaná Scottka. Stalo se někomu tohle a ví jak ted ošetřit povrchová vrstvu? Je to takovy matný plast. Slyšel jsem, že se asi nějak rozleptal ten plast, ale nevím co teď s tím. Na funkčnost to nemá vliv jenom je to velice nepohodlné a nepraktické, jak to strašně lepí.

Předem děkuji za jakékoliv řešení.

25.01.2019 14:48:28 #2 

kurt.cz

Špatně stabilizovaný plast. K tomu, aby to bylo jako dřív, cesta nevede. Zbavit se toho lepkavého sajrajtu by mělo jít odmašťovačem – třeba: https://www.denbraven.cz/…ivni-cistic/

26.01.2019 06:41:57 #3 

CzechSkier

>> #2, kurt.cz, 25. 01. 2019 14:48:28

Řešil jsem to mnohokrát, většinou když je to takový „pogumovadý“ plast, jak třeba různá držadla a tak, ale i některé přilby. A naprosto spolehlivě mi na to funguje odstraňovač vosků https://www.lyze-radotin.cz/…-i0084-500ml

Je i menší balení ve spreji, ale nechtělo se mi ho hledat. Ten sajrajt zmizí, ale úplně jako dřív to není, protože zmizí celá ta vrstvička, ale kdybych to nevěděl, tak bych to asi nepoznal.

I

www.juniorsports.cz

26.01.2019 22:53:33 #4 

Navvy

>> #3, CzechSkier, 26. 01. 2019 06:41:57

Je to nejspíše tenká krycí vrstvička, aby svrchní materiál přílby „neerodoval“ a neztrácel pevnost. Jistě, lepší slabá přílba než žádná. Všimli jste si jak staré plasty (nebo třeba gumičky v rukávech) drží a jak se u novějších věcí najednou začnou po několika letech rozpadat? Mě se takto z „ekologických“ důvodů rozpadly na prach podrážky na vysokohorských botách (naštěstí už po několika krocích), zatímco lyžařské triko, ve kterém běhala v 70. letech rakouská reprezentace má manžety rukávů stále ještě pružící… Proto doporučuji tu přílbu raději vyměnit.

27.01.2019 20:38:50 #5 

HonzA_ muž

Jestli to byla jenom taková vrchní vrstva pro vytvoření matného / sametového / pogumovaného povrchu, vůbec bych se toho nebál a myslím že bude stále mít všechny mechanické vlastnosti v pořádku. Už jsem to viděl a došlo k tomu po kontaktu povrchu s nějakou mastnotou (např. máslo) a následnou degradací.

To, že by byl plast porušený a „erodovaný“, jak píše Navvy, by IMO bylo velice dobře poznat na pohled i na pohmat a hlavně by se to zhoršovalo. V takovém případě samozřejmě helmu nepoužívat.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

28.01.2019 11:18:55 #6 

martin.zidek.cz

Děkuji za názory a rady :)

Plast není porušený, je to nějaká ta horní vrstava, myslím, že tam je častečně(primárně?) i z estetických důvodů. Děkuji zkusím aktivní čistič nebo odstraňovač vosku.

28.01.2019 11:21:51 #7 

HonzA_ muž

>> #6, martin.zidek.cz, 28. 01. 2019 11:18:55

S tím čističem pozor – existují čističe vosků na bázi syntetických rozpouštědel a také na bázi jiné (často značené jako „Citrus cleaner“). Projdi si jaký typ je ten, odkazovaný CzechSkierem.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

28.01.2019 15:33:08 #8 

Navvy

>> #7, HonzA_, 28. 01. 2019 11:21:51

Pokus se zjistit z jakého materiálu ta přílba skutečně je a co ten materiál může narušit. Zaznamenal jsem případ, kdy se ve stáčírně minerálních vod hledal zdroj xylenu, který kontaminoval minerálku v PET lahvích a nakonec se zjistilo (po několikadenní odstávce provozu), že se to tam dostalo v kufru auta zákazníka, který ty vody reklamoval a měl čerstvě vystříkané dutiny nějakým voskem! Ty výpary prošly přes ten plast a ten po nějaké době začal i praskat (měl viditelné prasklinky na dně).

28.01.2019 21:14:42 #9 

Boryš

Tenhle problém byl na manželčině přilbě označené Blizzard Beast (jako výrobce je uvedená firma Snow-How). Na té přilbě se časem udělala lepivá vrstva. Lepila teda fest. Napřed jsem to zkoušel odstranit jarem, ale to vůbec nešlo. Tak jsem na to vzal technický benzín (jiné zázračné vodičky jsem po ruce neměl), ten zabral, a na to jarovou vodu. Teď je ta helma flekatá (původně stříbrná, místy je to až na základ), ale jinak benzín plast viditelně nepoškodil.

03.04.2019 19:08:41 #10 

miropes

Na přilbě Julbo mi zafungoval technický líh . Po odstranění lepivé vrstvy jsem se dostal až na lesklý podklad .

06.04.2019 12:10:58 #11 

pool-Pája muž

Já bych určitě koupil jinou, mám pouze jednu hlavu…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy